Fórum témák
» Több friss téma |
Hi:
Hát ma már nem érdemes trafót venni, mert hihetetlen az arcátlan kizsákmányolás már a hazug erre arra fogása hogy ezért meg azért drága. (nem a trafó készítőkre értendő). De pl: egy 400w-os toroid hozzá graetz és 2db 10000uf 100v-os kondi meg a komplett doboz, nehogy má többe kerüljön mint egy komplett minőségi erősítő. ez arcátlanság. INKÁBB egy impulzus tápegység, olcsóbb És nem kell a tudatlan szöveg hogy az nem jó! (minden autós teljesítmény erősítőbe is az van!! 64db erőgépem megy már azzal régóta.
Hy! Adott egy Denon erősítőből kiszuperált (nem tudom milyen típusú) toroid trafó. A bemeneti feszültség 230 V a kimeneti feszültség 2 X 40 V AC. Azt szeretném megkérdezni, hogy mekkora teljesítményű lehet ez a toroid trafó.
A doboz méreteiből adódóan a trafó ami bent van az ettől kisebb , kb 120-150 Watt lehet .
Én nem akarok okoskodni, de ilyen adatokból hogy lehet teljesítményt megmondani? (Én azt hittem ennél kicsit több kell.)
Köszi szépen, majd megpróbálok hozzá erősítő kapcsolási rajzot keresni.
Nézegettem máshol is és rátaláltam erre : "hát a teljesítményt nagyjából meg lehet állapítani a primer ellenállásból:
P=1000/R tehát 100Wos toroid esetén kb 10ohm a primer ellenállás." Nálam ez az érték 15 Ohm. Akkor ez azt jelenti, hogy csak 66 W-os lenne?
Mi az hogy nagyjából? 10% és 500% között? Így én is megsaccolom neked. Ez így baromság.
Mitől függ a transzformátor teljesítménye: 1. a transzformátor típusától (itt toroid), 2. a mag permittivitásától. 3. a gerjesztéstől, (Ez utóbbi függ a menetszámtól és az áram nagyságától.) Az áram nagysága függ a menetszámtól és az átmérőtől és a hőmérséklettől. (Vannak erre szép kis levezetések. Egyet végig kell nézni és akkor rájöttök, hogy egy fél óra alatt pontosan meg lehet határozni a teljesítményt. (Persze teljesítményből is van több fajta, de azt most ne keverjük a dologba.)
Nos a Gyöngyösiek érvényes árlistája itt látható.
Akkor most mégis mekkora teljesítményű lehet? Közben kiderült, hogy egy Denon GMA-260 típusú erősítőből van elvileg.
Valami nem stimmel az emlegetett trafó és az erősítő nem ok a 260-as Denon -ban nem toroid van .
Ezt én is észrevettem , de akitől van a toroid azt mondta, hogy abból való, de ha tudnál segíteni , hogy melyik Denonból való, azt megköszönném. Érdekes volt még továbbá, hogy mikor mutogatta a darabjait ( a hangerőszabályzó poti, hűtőborda), akkor pedig ez volt az. Sajnos doboza nincs már meg neki.
Sajnos erre nem tudok további információt mondani mert ugyan is nagyon sok Denon erősítőben található toroid hálózati trafó.
Annyi egészen biztos Denon -ból származik a te toroidod azt lehet látni tipikus jegyek , alak forma szín ...
Hátha csak ebbe csere volt és toroidot raktak bele. A 260-asnak mekkora a teljesítménye?
Mert az a gond vele ( egyébként ugye 150 W-ra saccolták), hogy a kimeneti feszültség nagy, de teljesítménybe pedig kicsit.
Ha nagyon kim. telj.-re vagy kíváncsi, akkor elég jó közelítést érhetsz el, ha megméred a kim. feszültségeket és megnézed a hozzá tartozó keresztmetszetet. Majd ebből a táblázatból kikeresed a max. terhelő áramot. (És megszorzod 0,9-cel, mivel terhelve a kim. fesz. csökken.)(Saccolásnak ez is megteszi.) (Ha már fent lenne ez a táblázat az oldalon, akkor bocsi.)
Hát akkor is ahogy számoltam max oldalanként ~100 w-ot tudok kiszedni, az oldalára van írva olyan, hogy 3,2 N, ez nem fontos?
Biztos van valami szerepe a gyártónál, de én nem tudom értelmezni.
Ez nagyon király táblázat. Köszönjük.
Sziasztok
A segítségeteket szeretném kérni. Van egy toroidom, amit tudok róla: Pri: 220V/50Hz Szek: 2x24V/2x12V/1x6V Az érdekelne hogy van-e lehetőség arra, hogy kiszámoljam hány Ampert tud kimenetenként, anélkül, hogy megmérjem a huzalok keresztmetszetét (mert le vannak szigetelve és nem szivesen szedném szét). Ez lenne a labortápomba ezért kellene a teljesítménye, hogy ez alapján méretezném a tápot. Csatolok pár képet, hátha felismeri valaki. Előre is köszönöm. Pruky
Legegyszerűbb módszer, ha bekötöd, a szekunderre próbaterheléseket raksz. Megméred üresjáratban és a próbaterheléssel a feszültségeket. Ki lehet számolni, hogy mekkora az az áram, aminél még nem esik túl nagy feszültség. Ha egyesével terheled őket, 5%-nál ne menj lejjebb, ha mindegyiket terheled, akkor 10%-ig mehet. Szemre olyan 120-150 VA teljesítményű.
Ha nincsenek nagyteljesítményű ellenállásaid, mérd meg a tekercsek ellenállását és írd ide.
Köszönöm a gyors választ
Megmértem a tekercsek ellenállását 220V= 8.5 Ohm 6v = 1.2 Ohm 12V = 1.2 Ohm 24V = 0.7 Ohm Van ugyan nagyteljesítményű ellenállásom de nem tudom milyen értékű kell és mennyire nagyteljesítményű. Pruky
Nagyon szépen köszönöm
Esetleg ha van rá lehetőség elküldenéd a számításokat? Pruky
5% feszültségesést számítva veszed a kimenő feszültség 5 %-át, pl. 24 V-nál 1,2 V-ot. Elosztod a tekercs ellenállásával és megkapod azt a terhelőáramot, aminél a tekercsen 5% esik. 1,2/0,7=1,7A. A tekercselést úgy készítik, hogy ezzel a feszültséggel többet termeljen, nem hibázunk nagyot, ha 2 A-t mondunk, az ~5,8 % lenne. Pontosabb eredményt kapsz, ha nem a kimenő feszültségből kezdesz számolni, hanem megméred az üresjárati feszültséget, ami 24 V kimenőnél kisebb trafóknál ~27V szokott lenni. 27 >5% = 1,35V 1,35/0,7=1,92A.
Valahogy így. Teljesítménytől függően változik a veszteség, pl. 1-10W-os trafóknál akár 10-15% is lehet, KW-os méretekben meg 1%.
Sziasztok! Szabad e ket barabbol attekerni a troid trafo 220-as reszet.
Igen, szabad.
- nyugodtan lehet toldani a tekercset, ha jó meg tudod, forrasztani és le is tudod szigetelni.
helló mindenki!
Szóval az inverteremhez szeretnék egy 5000w-os 240v 24v trafót tekercselni, de nem tudom, hogyan kell, mert még soha életembe nem tekercseltem trafót! kérlek segítsetek! Köszi Balázs |
Bejelentkezés
Hirdetés |