Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Üdv. az Uraknak!
Megoldódott a huzalelőtolási probléma a gépen. Valóban nem a potméterrel volt gond, kicseréltük, ugyanaz a probléma fent állt. Van a panelen egy kis állítócsavar, azon állítottunk, és mindjárt jó lett, így ha letekerem nullára megáll, és szépen lehet szabályozni. Köszönöm a tanácsokat aki próbált segíteni. Üdv.
Üdv! Vannak nekem is ilyen *
Üdv mindenkinek!
Van egy egyfázisú Einhell CO hegesztőm amivel nem nagyon vagyok megelégedve, ezért akarok egy másik trafót tekerni bele. Korában már tekertem EI vasmagos trafókat, de UI magos trafót még nem. Ehhez kérnék segítséget? A vasmag méretei a mellékelt képeken látszik kivéve a szélesége az 95mm, a primerre 2.5mm átmérőjű zománchuzalra gondoltam. Egy pár általam gondolt elvet is felrajzoltam, de nem tudom, hogy helyesek-e? A számolásról még annyit, hogy itt pontosan melyik vasmagkeresztmetszettel kell számolni, csak az egyik tekercsen lévővel, vagy össze kell adni min a kettőjét és a számolás megegyezik-e EI vasmagnál használttal. A szekundert pedig hány voltra kell tekerni??
Szia !
Nem mindegy a tekercsek elhelyezése a vasmagon. Ezt szerintem úgy lenne a legjobb ha mind a 2 oszolopra hajtanál primert is, szekundert is. először a szekundert, teljes szélességében, elszigetelni, aztán a primert. A 2,5 vékony hozzá legalább 2 db 3mm-es huzalt kell összefogni, primer első 2 csapolásának jó a 2,5mm onnan lehet vékonyítani a keresztmetszetet. oszloponkénti tekercsek: 2 X 3 mm 16 menet Primer 110 menet utána 20 menetenként csapolással. A 2 kezdetre kerülne a feszültség, és a csapolási pontok összezárásával lehetne fokozatot váltani. Vagy a szekunder 2 X 2,5mm 32 menet oszloponként. Remélem tudtam segíteni
Köszönöm segítséget, de az nem tudod hogy hol tudnák 3mm, vagy annál vastagabb huzalt rendelni, mert felénk nem találok sehol?
Ja és még valami, a két oszlop csapolási pontjait és sorba vagy párhuzamosan kell kapcsolgatni?
Meg a számításról amit kérdeztem az letudnád írni nekem?? Előre is köszönöm! Üdv: András
Szia! Sajnos nem tudom hol lehet venni én mindig használtból dolgoztam, keress villanymotor tekercselőt, ő lehet tud mondani címet, vagy huzalt adni.
A számítás tapasztalat alapján ment, a ebben az esetben össze kell adni de az csak az átvitt teljesítményhez kell. 35cm" felett nyugodtan lehet menet / V -al számolni nem lesz túl gerjesztve.
Ehhez a megoldáshoz van valami félvezetős szabályozásod ha igen légyszives tedd föl hagy okuljunk.Köszi!
Szekunder oldali - természetesen - ez lemaradt.
Köszönöm az eddigi segítséget,de ha nem gond akkor még lenne egy két kérdésem. Az elrendezést azt úgy gondoltad ahogy a most mellékelt képen is van értelemszerűen úgy hogy el is férjen. A másik meg hogy számolgattam és arra jutottam, hogy jelenlegi trafóm ami bent van az is kb. ezt a teljesítményt tudja ahogy számoltam 80A. Arra gondoltam hogy a képen is látható részt duplán 2.5 dróttal tekerném vagy 2,5+1.5drótal akkor már elég szép teljesítményt lehetne levenni. Persze, ha a vas is bírná.
Meg a fokozat kapcsolást egy kapcsolóval vagy kettővel szoktad megoldani? Az egyenirányítás az látom kétutas, de puffer kondenzátort nem szoktál alkalmazni? Előre is köszönöm válaszod!
Szia! sajna nincs még működő szabályzásom. rengeteg igbt-t tettem már tönkre, átlag a folytó rúg vissza, és az nyírja ki. egy verzió működött idáig az tirisztorral volt építve csak a rtafó volt a macera mert 2 szekunder tekercs kelett egyik adta az alapáramot (min hegesztő áram) a másik a max áramot tirisztorral tettem az alapáramra, nem éri meg kínlódni Jeleneg egy 3 fázisú épített gépem van semmi gond nincs vele, 5 fokozat primeren csak a szekunder köthető csillag- deltába tehát lényegében 10 fokozat, mindent meg tudok vele heggeszteni.
Azt a képet lentebb mellékelték a forumban, csak a primer kapcsolása miatt tettem be. természetesen kell egyenirányítás, puffer kondi és folytó trafó is, sok türelmet igényel a folytó beállítása az a lelke az fázisú CO-nak. ehhez való kapcsolót építettem már VGK kapcsolóból 4 fokozatot gond nélkül ki lehet pakolni. nekem panelba forraszthatós mágneskapcsolóból van benne 5db
Akkor az elrendezés amit rajzoltam az úgy jó lesz?
És a duplán tekert 2.5 vezeték a primeren is megfelel szerinted?? Milyen szigetelő anyagot szoktál használni, mert gondolom elég jól melegszik?
elősszor a csévetest teljes szélességében a szekundert tekerd, utána rá a primert, prespán papirral és üvegszálas ragasztószalaggal szoktam szigetelni.
Primerre oszloponként 1X2,5 elég a szekunder keresztmetszet 14mm" legalább legyen, inkább ezt 0,6 -os dróttal próbáld majd akkor nem fog annyira melegedni
Így gondoltam a tekercseket
De így hogy a szekunder belül van, nem fog nagyon melegedni a tekercs??
Meg az előbbi képen amit bejelöltem pirossal az szerinted tekerhetem duplán 2.5 huzalból???
Ilyesmire gondolsz? Ilyen vezérlőpanelem van pár dabab, 1 és 3 fázisú is.
Köszi!! -ez is valami - én a középmegcsapolásos megoldásnál keresek valami megoldást - arra van valami tippetek? Köszönöm előre is!
Nem tudod szétszedni a közepcsapolást? Úgyértem két külön tekercsre a szekundert.
Sajna nem,meg beis van inpregnálva rendesen és a primer szabályozással nagyon elégedetlen vagyok - nagyon "darabos"primer elektronikusnak meg rosz a híre-nem is próbáltam ki.
Szia! melegedni fog de szerintem nem vészes 14-20 mm" közt már jó szekunder tekercseket lehet készíteni, a primert fölösleges duplán hajtani inkább fogd azt is a szekunderhez. én a mellékelt kép alapján készíteném el
Csak tudnám, mi a fenének kell Co gépbe 2,5mm-es huzalból primert tekerni. A legnagyobb általam javított Co trafó 500A-es volt, de a primer legerősebb fokozathoz tartozó huzalátmérő 1,8mm volt, igaz, 3 fázison.
Házi Co gépbe a 2mm-es huzal bőven elég. Az tévedés,hogy a huzalátmérő végletekig való növelése csökkenteni fogja a melegedést, ugyanis ugyanahhoz a menetszámhoz lényegesen hosszabb huzalt kell feltekerni,mivel a menethossz középértéke a jelentősen növelt huzalátmérő miatt nagyobbra adódik. A vasmagot mindenképpen gerjeszteni kell a kívánt szekunder teljesítménynek megfelelően, és nem mindegy,hogy a gerjesztés létrehozásában szerepet játszó tekercsek menetei milyen messze helyezkednek el a vasmagtól. Mint ahogy már korábban leírtam, én is jobbnak tartom azt, ha a szekunder van alul, mivel a lényegesen nagyobb árammal terhelt tekercs ohmos ellenállása így kevésbé játszik szerepet a szekunder tekercs rövidzárási jellemzőiben. Mivel a szekunder van alul, így annak a keresztmetszetének az optimalizálására fektetnék inkább hangsúlyt, mégpedig döntően a helykitöltés figyelembevételével. Konkrétan: olyan huzalkeresztmetszetet alkalmaznék, ami lehetővé teszi hogy a szekunder menetszámok vagy egy,vagy két rétegben töltsék ki a csévehosszt,hogy ne maradjon kitöltetlen rész mert ez a primer tekercs optimális helykitöltését jelentősen rontja. Aztán a primernél is számít,hogy adott huzalátmérő milyen helykitöltést ad. Néha szerencsésebb a párba fogott kisebb átmérőjű, mint az egy vastag huzal. És még azt sem szabad elfelejteni, hogy a trafó bekapcsolásának pillanatában csak a huzal ohmos ellenállása számít, azaz jórészt az határozza meg a bekapcsolási áramimpulzus nagyságát.
üdv.
Ha megkérnélek be szkennelnéd még egyszer. Érdekel a rajz,de nem tudom kibogarászni :rinya: kösz
A fórum méretezi át. De egyébként agyonmásolt a rajz, nem biztos hogy látni fogod...
http://kepfeltoltes.hu/120112/762224830001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Milyen szigetelő anyagot szoktatok használni a sorok szigetelésére??
A szekundert úgy is meg lehet tekerni, ha 2,5mm-es kábelből 4-5 összesodrok vagy összefogok???
A sorok szigetelésére PRESPÁN papírt vagy varnizst érdemes használni.Lehet párhuzamosan tekerni több szálat -a fonott vagy öszetekertnek nagyobb a helyszükséglete -nemfér anyi az ablakba.
Helló!
Ha szoktál hegesztők javításával foglalkozni, akkor nem tudod honnan tudnák megfelelő méretű fazonhuzalt rendelni a szekunderhez?? Meg milyen szigetelő anyagokat szoktál alkalmazni a sorok szigetelésére?? Válaszod előre is köszönöm? Üdv: András
ok,így már láthatók a részletek nagyjából
Hátha segíteni tudok,-hogy honnan származik -nekérdezd-nemtudom:nyekk-nek szántam,meg mindenkinek:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |