Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Idézet: „ezt meg is építettem de nem működik” Picet beégetted? hibát nem írt égetésnél? Ha a d3 után teszel egy ledet egy 100 ohm-os ellenálláson keresztül testre az villog ütemre?
Még nem jött belőle füst PNP tranzisztor a BD242.
E szerint a bázist kötöttem GND-re ellenáláson keresztül, a collectort +12-re és emitert néztem egy ledel és ellenálással, hogy mikor kapcsol a tranyó. Amikor a collector és a led másik lába közötti feszűltség 6V fölé megy akkor elkezd a led magától világítani, a bázis lábtól függetlenül. Mostmár ott tartok, hogy holnap kicserélem a bipoláris léptető motort unipolárisra és ULN-nel azt is.
Szia természetesen beégettem hibát nem irt megnéztem a d3 -at de csak világít a led folyamatosan azt viszont nem értem ha megnézed a dobozról a fotót ott két potmétert lehet látni ! Értéket sehol nem írnak hozzá amúgy meg azt sem értem hova csatlakoznak a potméterek lehet itt rontottam el valamit ?
Idézet: „E szerint a bázist kötöttem GND-re ellenáláson keresztül, a collectort +12-re és emitert néztem egy ledel és ellenálással, hogy mikor kapcsol a tranyó.” Miért cseréled fel az emitter a collektorral? Inkább: (feltéve, hogy még jól működik a BD242) A bázist a GND-re kötöm egy ellenáláson keresztül, az emitert +12-re és a collectort néztem egy ledel és ellenálással a GND felé, ekkor bekapcsol a tranzisztor. Avagy A bázist a +12V-ra kötöm egy ellenáláson keresztül, az emitert +12-re és a collectort néztem egy ledel és ellenálással a GND felé, ekkor kikapcsol a tranzisztor.
Uraim! Egy kezdő kérdése/kérése:
Mágneshurok CB-antenna frekvenciakövető hangolását szeretném lepkekondenzátorral megoldani, melynek forgatásához léptetőmotorra gondoltam. Találtam is itt a fórumon kapcsolást (variszabi munkáját) ám érzésem szerint ez nem csak tudásomat, de felhasználási igényemet is bőven meghaladja A nagyon elegáns hangoláshoz is elegendő lenne egy "n lépés" balra, illetve jobbra - mondjuk két nyomógombbal. És netán egy számláló, mely az aktuális állást mutatja. Tudna valamelyiktek segíteni az elkészítésében? Köszönettel: MZ
Szia itt átrajzoltam pár dolgot, hogy hol van a 2 poti, a teszt erejéig vedd ki a Q1 tranyót mert az elvileg az automata hangerő állítás és ameddig nem működik addig nem kell.
Nos, mivel lassan az egész topicot kiolvasom, szeretnék pontosítani:
Nem a tohonya 'újfiú vagyok, aki lusta megkeresni a szükséges információkat és egy - a felhasználási szükségleteinek megfelelő kapcsolást - hanem, sajnos ez rajtam nem segít. Mert nem tudom megépíteni.... Mezei "felhasználó" vagyok - és sajnos módom sincs olyan szinten elmélyülni a vezérlés rejtelmeiben, mint többeteknek már sikerült. (És még a fórum apróhirdetésébe sem írhatom le, hogy "keresek ... stb.." mert frissen regisztrált, és nem is gyakran hozzászóló topic-tag vagyok Könyörgöm, szánjon már meg egy hozzáértő))
Szia. Az ünnepek alatt találtam ezt a kapcsolást. Nem emlékszem melyik oldalon ez talán jó lenne. Állítólag több példányban megépítették. Olcsó alkatrészek vannak benne a kapcsolás sem bonyolult. Egy próbát talán megérne.
Szia csináltam új nyákot a kapcsoláshoz új alkatrészeket raktam bele de meg se nyikkan sajnos nem tudom mi lehet a probléma
Fényképezd le a panelt mind a 2 oldalon és megnézzük
Szia itt vannak a képek
Szia. Át mérted nincs zárlat a vezetők között? A képek alapján így hirtelen több helyen is gyanús.
Nincs zárlat sehol csak elmosódott a kép itt egy másik ez már jobb
Átnéztem a nyák tervet is. A kapcsolás maga lehet,hogy jó de én nem mertem volna olyan közel elvinni egymáshoz és a vezetékeket. A lábak közti vezetékről már nem is beszélve. Ha ezt TE magad marattad nem hiszem, hogy hiba nélküli a panel. Annak ellenére,hogy ránézésre szép. Vedd ki a PIC ket és ÍC ket a tokokból és multiméter szakadás vizsgáló állásában ellenőrizd a vezetékeket. Zárlatra illetve szakadásra is.
Szép a panelod ez tényleg jobb kép de még mindig van rajta számomra zárlat gyanús vezeték. A PIC és ÍC lábak között alaposan takaríts ki. Néha még a folyasztószer is okozhat meglepetést. Ellenőrizd multival első lépésben.
Már megtörtént javaslatod hidd el nincs zárlat sehol de ahogy már írtam is több nyák is készült lehet hogy mégis valami kapcsolási rajz hiba okozza a problémát?
Nem találtam hibát a nyákodon a rajzzal összevetve,de ez nem jelenti azt ,hogy nincs is. Talán majd kokozo tud tanácsot adni.
Idézet: a LED nem világít folyamatosan mivel a c6 22µF-os kondin elvileg nem tud egyenáram folyni.. Lehet hogy az a kondid zárlatos, vagy a panelon van arrafelé zárlat? „megnéztem a d3 -at de csak világít a led folyamatosan”
Igazad van most már nem világít de az előző panelen világított de ahogy írtam is csináltam másik nyákot
Szia! Megépítettem én is a saját nyáktervemmel, nálam működik a poti helyére tettem egy ledet az villog minden basszusnál, a pichez a jel meg inverzbe jut el tehát ha nincs basszus akkor magas, ha van akkor meg alacsony jel megy az RB0-ra. Potim csak 1kohm-os volt azzal tökéletesen megy. R5 helyére fix 100kohm-os ellenállást tettem.
Szia nyáktervet tennél fel ha megkérlek
Szia! Mindent átterveztem rajta, tele van smd-vel (mert abból van rengeteg itthon) 50*80-as panelen simán elfért így.
Sziasztok!
Légtechnikai rendszerben szeretnék pillangószelepeket nyitni-zárni léptetőmotorral. (Mivel nincs jobb ötletem.) Ilyen motorokra gondoltam. Bővebben: Link Jó lesz ez nekem? Egyéb ötlet? Köszi!
Szia!
Feltételezem, hogy nem szeretnél áttételt, hanem direktben szeretnéd használni. Nem ismerem a nyomaték viszonyokat, de a kiválasztott motor a nagyon gyengék közé tartozik. Ha ilyen típusú motort akarsz használni, HP nyomtatókból kibányászható PM55L-048 típust ajánlom figyelmedbe. Ez se egy világbajnok, de azért sokkal erősebb. Légtechnikai szelep zárására láttam olyan ötletet (sörkollektorhoz), hogy gépkocsi központi zárának a felhasználásával oldották meg a szelepmozgatást.
Köszönöm szépen megépítem így aztán jelentkezem
|
Bejelentkezés
Hirdetés |