Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Tegnap megint használtam az MPLAB X-et. Egyszerűen lassabban reagál a dolgokra. Nekem egy program ne negyed másodperccel később nyissa le a menűt, hanem azonnal. (Ezt utálom a windowsban is, hogy odahúzom az egeret, akkor nekem azonnal kell ami ott van, nem fél másodperc múlva...).
És a Hold In Reset/Release From Reset közben a kontroller többszöri resetelése egyrészt időveszteség, másrészt nagyon zavaró. És nem hiszem, hogy ez Pickit3 sajátosság lenne, mert régi mplab-al virtualbox alól nincs háromszori reset. Fordításnál viszont gyorsabbnak tűnik. Bár ez lehet, hogy a virtualbox miatt van. Szóval összességében vegyes érzéseim vannak vele kapcsolatban, de a többszöri resetelés miatt maradok a régi mplabnál.
Erdekes eszrevetel. En MacOS X alatt tesztelgetem, nekem annyira nem tunik borzalmasnak -- mondjuk itt ugye nem Sun (ill most mar Oracle) Java VM van, hanem Apple sajat, lehet ez is szamit. Meg a menuk mindenkeppen a Mac fomenujebe mennek tehat az nem lehet lassu. Mikor indul akkor borzalmas lassu nekem is, ill mindent amit elsonek csinalok az joval lassabb, mint kesobb -- valoszinuleg a JIT compiler bejatszik es optimalizal menet kozben. Debuggolni meg nem probaltam ki, majd talan eljutok odaig is.
Erdekes lenne ha valaki Windows alatt is ki tudna probalni.
Lehet, holnap kipróbálom az irodában. Ott 32 bites Ubuntu van, hátha csak a 64 bites Ubuntut nem szereti. Az, hogy lassan indul, az nem zavarna, ha utána már gyors lenne, nálam a programok általában úgyis napokig nincsenek bezárva
A többszöri reset nálad is megvan? Idézet: „(Ezt utálom a windowsban is, hogy odahúzom az egeret, akkor nekem azonnal kell ami ott van, nem fél másodperc múlva...)” Érdekes, én pont fordítva vagyok ezzel. Azaz, a Windows-om 3-4 éve, mint a villám, ha pedig Linuxoznék, bármilyen rendszeren és változattal, csak a lassú reagálással találom magam szemben. :no:
Ezek a modern operacios rendszerek igen sertodekenyek, megerzik ha valaki nem kedveli oket es bosszubol belassulnak
Idézet: „A többszöri reset nálad is megvan?” Debuggolni meg nem probaltam vele -- ha lesz idom elo keresem a PicKit2-met (elozo evben hozza sem jutottam )
Kezeli egyáltalán a PICKit2 -t? A honnlapon csak a PICKit3 -at írják...
A honlapon látható ábrán (Multiple Debug tools) szerepel a PICkit2 is, tehát kezeli. Igaz, a képen éppen ki van pirosítva, mert a képen kiválasztott mikrovezérlőt pont nem támogatja, de ez van a sima MPLAB-nál is.
Debuggolni én sem próbáltam, egy sima égetés utáni Hold in Reset vagy Release from Resetnél van ez.
Új mikrovezérlő típus a láthatáron: PIC16F145x 14 és 20 lábú tokban. Ami érdekes: full speed USB, ami külső kvarc nélkül is használható (az USB host-hoz igazítja a belső órajel generátor 48 MHz-es sebességét).
Az előzetes információ innen tölthető le (PDF).
Szokni kell az MpLab X -et...
Microchip's MPLAB X IDE Wins Elektra Electronic Industry Award 2011
Hali!
Tudja valaki, hogy a PIC24FJ64GA002-nek melyik lábaira kell kötni a PicKit2 programozót a felprogramozásához? A segítségeket előre köszönöm!
Én nem tudom, de az adatlapban biztosan benne van, ott nézted?
Nem szoktak ilyet beleírni a datasheet-be sztem.
Idézet: „a PIC24FJ64GA002-nek melyik lábaira kell kötni a PicKit2 programozót a felprogramozásához?” PGD1 4. láb (RB0) PGC1 5. láb (RB1) További lehetőségek: PGD2 21. láb (RB10) PGC1 22. láb (RB11) PGD3 14. láb (RB5) PGC3 15. láb (RB6) Programozásnál mindegy, hogy melyike párt használod a három közül. Debug-olás előtt a konfigurációs biteknél (CW1 ICS1:ICS0) be kell állítani, hogy melyik párost akarod használni. PICkit2 - PIC összekötés 1: VPP - MCLR 2. VDD - VDD 3. GND - VSS 4. PGD - PGD1 (vagy 2, vagy 3) 5. PGC - PGC1 (vagy 2, vagy 3, szinkronban PGD-vel) 6. AUX - --- nem kell bekötni
A programozási leírásban keresd...
Sziasztok!Teljesen új vagyok ebben a dologban még sosem foglalkoztam vele!Segitséget szeretnék kérni hogy mit vegyek és milyen programozót.Én knight rider fényt szeretnék csinálni kezdésnek vagy ütemvezérlöt vele ha lehetséges.Ha lehet akkor kb 10ledet tudjak vezérelni vagy akár többet is.Köszönöm mindenkinek!
Sziasztok!
Bár egy másik PIC topikban már feltettem ezt a kérdést megpróbálom itt is hátha itt többen megfordulnak. Találkozott e valaki olyan jelenséggel hogy egy kontrollernél (12F675) "magától bekapcsolódik" a kódvédelem? Tesztelgetek egy kütyüt, ami a tevékenysége végén az EEPROM ba írja a végeredményt, ezt kellett volna kiolvasnom a programozóval (PICkit2) de legnagyobb meglepetésemre az olvasás után a piros "All Protect" felirat vigyorog rám és mindenhol 0x00 értéket látok, a program és az EEPROM területen is. Megnéztem a kód forrását , a konfigban CP_OFF van definiálva. Tehát ez idáig elvileg jó. Ilyenkor mi van..? Mitől lehet ez..? Köszi
Szia!
- A 12F675 nem képes a program vagy a konfigurációs memóriájának írására. - A BOR be van kapcsolva. Ha nincs és a táp túl alacsony szintre megy le, a kontroller kikerül a biztonságos működés tartományból...
A configból a BOR definiálása hiányzik, csak a _BODEN_ON van beállítva. Lehet ez a gond? Ha nem definiálom sehogy a BOR t (hiányzik a konfigból) akkor alapból ki van kapcsolva gondolom. Tehát _BOREN_ON a javaslat..? 5 V hálózati tápról jár az áramkör, ha jól emlékszem 4.5 V körül resetel ha a BOR be van kapcsolva...Lehet áramszünet volt és a lassan leeső táp miatt (1000 µF puffer a tápon a stab IC előtt) megkergült a kontroller?
Köszi, tehát BOR ON és akkor próba. Majd megkínozom mesterséges áramszünetekkel is..
Üdv!
Mikro C-ben próbálok zöld ágra vergődni egy SD kártya illesztésével PIC18LF2550-hez. a példaprogramban 18F4520-at használnak, nincs túl nagy különbség alapjában. a mindössze 4 kommunikációs szál (CS, SDI,SDO,SCK) bekötését szerintem nemigen tudom elrontani (bár már megpróbáltam felcserélni az SDI/SDO-t hátha ott a baj), de az SD kártyával abszolute nem tudok semmilyen kapcsolatot felépíteni. Megnéztem az adatlapot, elméletileg az SPI bekapcsolásához nem kell semmilyen TRIS, vagy egyéb regisztert írni, csupán az SSP regisztereket (ez elméletileg a mikro C SPI_INIT függvénye el is végzi), mégis arra gyanakszom, hogy valami egyéb periféria gátolja az SPI működést a dedikált lábakon... szoftvers uart-nál jártam úgy ugyanennél az IC-nél,hogy az USB-re szánt bemeneti lábak elméletileg konfigurálhatóak digitális bemenetnek, én mégsem voltam rá képes, kb 2órát töltöttem el vele (bekapcsoltam az UCFG<3>-at is többek között). Bocs hogy hosszúra nyúlt, szóval 18LF2550-nél az SPI-hez valami perifériát még le kell kapcsolni? Köszi a választ előre is.
Sziasztok Pickit2-vel nem lehet programozni PIC16F1827-t? Hiaba kotom ra nem talalja a piket automatikusan, 2 darab is van belole de egyiket sem latja. Van ra valami megoldas? Koszonom.
Na talaltam egy listat de nincs a kompatibilis pic-ek kozott, en meg azt hidtem hogy mindet tud . Elnezest a Kerdesert.
Szia!
- Töltsd le az eszközleíró állámány frissítését (1.62.14). Lépj ki a PICKit2 programból, mentsd el a PICKit2 mappájában a DeviceFile.dat állományt más névre, a letöltött csomagból bontsd ki az újat és másold bele a PICKit2 mappásába. Indítsd újra a PICKit2 programot. Válaszd az Midrange 1.8V csoportot. - Az MpLab a PICKit2 -vel közvetlenül nem tudja nyomkövetni és programozni. Idézet: Nézd meg mégegyszer!„Megnéztem az adatlapot, elméletileg az SPI bekapcsolásához nem kell semmilyen TRIS, vagy egyéb regisztert írni” SDI digitális bemenet legyen SDO kimenet legyen SCK master módban kimenet, slave módban digitális bemenet legyen. Ez azt jelenti, hogy az ADCON1 és a megfelelő TRISx regisztereket is be kell állítani. A működést illetően pedig meg kell nézni az ERRATA-t is. A PICCOLO projektben PIC18F4550-hez találsz SPI mintapéldákat C18-hoz. A "harver absztrakció" feloldása a piccolo-4550.h állományban található...
Kedves icserny!
Örülök, hogy hallok Felőled, és nagyon szépen köszönöm a kiigazítást is! Nem is tudom, miért gondoltam, hogy ha ADCON1-hez nem nyúlok, akkor alapban minden láb digitális! Elnézést kérek az időrablásért mindenkitől!
HUUU mekkorat segitettel, mukodik!!! Kosz megegyszer
|
Bejelentkezés
Hirdetés |