Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1046 / 1320
(#) potyo hozzászólása Jan 10, 2012 /

Tegnap megint használtam az MPLAB X-et. Egyszerűen lassabban reagál a dolgokra. Nekem egy program ne negyed másodperccel később nyissa le a menűt, hanem azonnal. (Ezt utálom a windowsban is, hogy odahúzom az egeret, akkor nekem azonnal kell ami ott van, nem fél másodperc múlva...).

És a Hold In Reset/Release From Reset közben a kontroller többszöri resetelése egyrészt időveszteség, másrészt nagyon zavaró. És nem hiszem, hogy ez Pickit3 sajátosság lenne, mert régi mplab-al virtualbox alól nincs háromszori reset.

Fordításnál viszont gyorsabbnak tűnik. Bár ez lehet, hogy a virtualbox miatt van.

Szóval összességében vegyes érzéseim vannak vele kapcsolatban, de a többszöri resetelés miatt maradok a régi mplabnál.
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Erdekes eszrevetel. En MacOS X alatt tesztelgetem, nekem annyira nem tunik borzalmasnak -- mondjuk itt ugye nem Sun (ill most mar Oracle) Java VM van, hanem Apple sajat, lehet ez is szamit. Meg a menuk mindenkeppen a Mac fomenujebe mennek tehat az nem lehet lassu. Mikor indul akkor borzalmas lassu nekem is, ill mindent amit elsonek csinalok az joval lassabb, mint kesobb -- valoszinuleg a JIT compiler bejatszik es optimalizal menet kozben. Debuggolni meg nem probaltam ki, majd talan eljutok odaig is.

Erdekes lenne ha valaki Windows alatt is ki tudna probalni.
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Lehet, holnap kipróbálom az irodában. Ott 32 bites Ubuntu van, hátha csak a 64 bites Ubuntut nem szereti. Az, hogy lassan indul, az nem zavarna, ha utána már gyors lenne, nálam a programok általában úgyis napokig nincsenek bezárva

A többszöri reset nálad is megvan?
(#) Norberto válasza potyo hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Idézet:
„(Ezt utálom a windowsban is, hogy odahúzom az egeret, akkor nekem azonnal kell ami ott van, nem fél másodperc múlva...)”

Érdekes, én pont fordítva vagyok ezzel. Azaz, a Windows-om 3-4 éve, mint a villám, ha pedig Linuxoznék, bármilyen rendszeren és változattal, csak a lassú reagálással találom magam szemben. :no:
(#) trudnai válasza Norberto hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Ezek a modern operacios rendszerek igen sertodekenyek, megerzik ha valaki nem kedveli oket es bosszubol belassulnak
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Idézet:
„A többszöri reset nálad is megvan?”

Debuggolni meg nem probaltam vele -- ha lesz idom elo keresem a PicKit2-met (elozo evben hozza sem jutottam )
(#) Hp41C válasza trudnai hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Kezeli egyáltalán a PICKit2 -t? A honnlapon csak a PICKit3 -at írják...
(#) icserny válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

A honlapon látható ábrán (Multiple Debug tools) szerepel a PICkit2 is, tehát kezeli. Igaz, a képen éppen ki van pirosítva, mert a képen kiválasztott mikrovezérlőt pont nem támogatja, de ez van a sima MPLAB-nál is.
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Debuggolni én sem próbáltam, egy sima égetés utáni Hold in Reset vagy Release from Resetnél van ez.
(#) icserny hozzászólása Jan 11, 2012 /

Új mikrovezérlő típus a láthatáron: PIC16F145x 14 és 20 lábú tokban. Ami érdekes: full speed USB, ami külső kvarc nélkül is használható (az USB host-hoz igazítja a belső órajel generátor 48 MHz-es sebességét).

Az előzetes információ innen tölthető le (PDF).
(#) Hp41C hozzászólása Jan 11, 2012 /

(#) Pez666 hozzászólása Jan 11, 2012 /

Hali!
Tudja valaki, hogy a PIC24FJ64GA002-nek melyik lábaira kell kötni a PicKit2 programozót a felprogramozásához?
A segítségeket előre köszönöm!
(#) potyo válasza Pez666 hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Én nem tudom, de az adatlapban biztosan benne van, ott nézted?
(#) Pez666 válasza potyo hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Nem szoktak ilyet beleírni a datasheet-be sztem.
(#) potyo válasza Pez666 hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Gondolod?
(#) icserny válasza Pez666 hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Idézet:
„a PIC24FJ64GA002-nek melyik lábaira kell kötni a PicKit2 programozót a felprogramozásához?”

PGD1 4. láb (RB0)
PGC1 5. láb (RB1)

További lehetőségek:
PGD2 21. láb (RB10)
PGC1 22. láb (RB11)

PGD3 14. láb (RB5)
PGC3 15. láb (RB6)

Programozásnál mindegy, hogy melyike párt használod a három közül. Debug-olás előtt a konfigurációs biteknél (CW1 ICS1:ICS0) be kell állítani, hogy melyik párost akarod használni.

PICkit2 - PIC összekötés
1: VPP - MCLR
2. VDD - VDD
3. GND - VSS
4. PGD - PGD1 (vagy 2, vagy 3)
5. PGC - PGC1 (vagy 2, vagy 3, szinkronban PGD-vel)
6. AUX - --- nem kell bekötni
(#) Hp41C válasza Pez666 hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

(#) djlaliboy hozzászólása Jan 15, 2012 2 /

Sziasztok!Teljesen új vagyok ebben a dologban még sosem foglalkoztam vele!Segitséget szeretnék kérni hogy mit vegyek és milyen programozót.Én knight rider fényt szeretnék csinálni kezdésnek vagy ütemvezérlöt vele ha lehetséges.Ha lehet akkor kb 10ledet tudjak vezérelni vagy akár többet is.Köszönöm mindenkinek!
(#) menyus hozzászólása Jan 15, 2012 1 /

Sziasztok!

Bár egy másik PIC topikban már feltettem ezt a kérdést megpróbálom itt is hátha itt többen megfordulnak.

Találkozott e valaki olyan jelenséggel hogy egy kontrollernél (12F675) "magától bekapcsolódik" a kódvédelem? Tesztelgetek egy kütyüt, ami a tevékenysége végén az EEPROM ba írja a végeredményt, ezt kellett volna kiolvasnom a programozóval (PICkit2) de legnagyobb meglepetésemre az olvasás után a piros "All Protect" felirat vigyorog rám és mindenhol 0x00 értéket látok, a program és az EEPROM területen is. Megnéztem a kód forrását , a konfigban CP_OFF van definiálva. Tehát ez idáig elvileg jó. Ilyenkor mi van..? Mitől lehet ez..?

Köszi
(#) Hp41C válasza menyus hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

Szia!
- A 12F675 nem képes a program vagy a konfigurációs memóriájának írására.
- A BOR be van kapcsolva. Ha nincs és a táp túl alacsony szintre megy le, a kontroller kikerül a biztonságos működés tartományból...
(#) menyus válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 15, 2012 /

A configból a BOR definiálása hiányzik, csak a _BODEN_ON van beállítva. Lehet ez a gond? Ha nem definiálom sehogy a BOR t (hiányzik a konfigból) akkor alapból ki van kapcsolva gondolom. Tehát _BOREN_ON a javaslat..? 5 V hálózati tápról jár az áramkör, ha jól emlékszem 4.5 V körül resetel ha a BOR be van kapcsolva...Lehet áramszünet volt és a lassan leeső táp miatt (1000 µF puffer a tápon a stab IC előtt) megkergült a kontroller?

Köszi, tehát BOR ON és akkor próba. Majd megkínozom mesterséges áramszünetekkel is..
(#) robotech hozzászólása Jan 17, 2012 /

Üdv!

Mikro C-ben próbálok zöld ágra vergődni egy SD kártya illesztésével PIC18LF2550-hez.
a példaprogramban 18F4520-at használnak, nincs túl nagy különbség alapjában.

a mindössze 4 kommunikációs szál (CS, SDI,SDO,SCK) bekötését szerintem nemigen tudom elrontani (bár már megpróbáltam felcserélni az SDI/SDO-t hátha ott a baj), de az SD kártyával abszolute nem tudok semmilyen kapcsolatot felépíteni.
Megnéztem az adatlapot, elméletileg az SPI bekapcsolásához nem kell semmilyen TRIS, vagy egyéb regisztert írni, csupán az SSP regisztereket (ez elméletileg a mikro C SPI_INIT függvénye el is végzi), mégis arra gyanakszom, hogy valami egyéb periféria gátolja az SPI működést a dedikált lábakon...

szoftvers uart-nál jártam úgy ugyanennél az IC-nél,hogy az USB-re szánt bemeneti lábak elméletileg konfigurálhatóak digitális bemenetnek, én mégsem voltam rá képes, kb 2órát töltöttem el vele (bekapcsoltam az UCFG<3>-at is többek között).

Bocs hogy hosszúra nyúlt, szóval 18LF2550-nél az SPI-hez valami perifériát még le kell kapcsolni?
Köszi a választ előre is.
(#) vlacexx hozzászólása Jan 17, 2012 /

Sziasztok Pickit2-vel nem lehet programozni PIC16F1827-t? Hiaba kotom ra nem talalja a piket automatikusan, 2 darab is van belole de egyiket sem latja. Van ra valami megoldas? Koszonom.
(#) vlacexx válasza vlacexx hozzászólására (») Jan 17, 2012 /

Na talaltam egy listat de nincs a kompatibilis pic-ek kozott, en meg azt hidtem hogy mindet tud . Elnezest a Kerdesert.
(#) Hp41C válasza vlacexx hozzászólására (») Jan 17, 2012 / 1

Szia!
- Töltsd le az eszközleíró állámány frissítését (1.62.14). Lépj ki a PICKit2 programból, mentsd el a PICKit2 mappájában a DeviceFile.dat állományt más névre, a letöltött csomagból bontsd ki az újat és másold bele a PICKit2 mappásába. Indítsd újra a PICKit2 programot. Válaszd az Midrange 1.8V csoportot.
- Az MpLab a PICKit2 -vel közvetlenül nem tudja nyomkövetni és programozni.
(#) icserny válasza robotech hozzászólására (») Jan 17, 2012 /

Idézet:
„Megnéztem az adatlapot, elméletileg az SPI bekapcsolásához nem kell semmilyen TRIS, vagy egyéb regisztert írni”
Nézd meg mégegyszer!
SDI digitális bemenet legyen
SDO kimenet legyen
SCK master módban kimenet, slave módban digitális bemenet legyen.

Ez azt jelenti, hogy az ADCON1 és a megfelelő TRISx regisztereket is be kell állítani.

A működést illetően pedig meg kell nézni az ERRATA-t is. A PICCOLO projektben PIC18F4550-hez találsz SPI mintapéldákat C18-hoz. A "harver absztrakció" feloldása a piccolo-4550.h állományban található...
(#) robotech válasza icserny hozzászólására (») Jan 17, 2012 /

Kedves icserny!

Örülök, hogy hallok Felőled, és nagyon szépen köszönöm a kiigazítást is!

Nem is tudom, miért gondoltam, hogy ha ADCON1-hez nem nyúlok, akkor alapban minden láb digitális!

Elnézést kérek az időrablásért mindenkitől!
(#) vlacexx válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 17, 2012 /

OK! megprobalom, koszi szepen.
(#) vlacexx válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 17, 2012 /

HUUU mekkorat segitettel, mukodik!!! Kosz megegyszer
(#) Attila86 hozzászólása Jan 17, 2012 /

Egy hex-et lehet debuggolni?
Következő: »»   1046 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem