Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1310 / 2208
(#) dragon073 hozzászólása Jan 30, 2012
Sziasztok !
Véleményetekre lennék kíváncsi !
Adott egy kapcsolás , meg is építettem , igaz 6n8s csövekkel , nem tetszik a hangja , mosott a hangkép , kimenőm toroid , nincs valami ötletetek min kéne változtatnom ?
Csatolók 220 nF

se807.gif
    
(#) CIROKL válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 30, 2012
A légrés a toroidnál már régen megoldott , ezért lehet akár A-osztályhoz is használni , más kérdés a kapott hang !
(#) dragon073 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 30, 2012
Köszi !
Toroid kimenőket Fleta csinálta ( légréses) szépen viszi a jeleket is , csak olyan mosott , kiveszem a diódákat , megpróbálom , sima osztót bele a fix 250 voltnak ?
Gábor
(#) CIROKL válasza anubis hozzászólására (») Jan 30, 2012
A hálózatira feszültséget kapcsolsz , a kimenő szekunder oldalára fejhallgató és hallgatózz kisérletezz a helyes elrendezés érdekében , elég érdekes lehet mit mikor fogsz hallani .
Könnyű szerrel megállapithatod a trafók közelségét és az elrendezését , aztán lehet dobozolást tervezni .
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 30, 2012
Piret Endre azt állítja, hogy az a jó kimenő, amin vékony, hosszú a tekercs, mert ennek a legkisebb a szórása. A toroid meg éppen ilyen, hosszú, "vékony". Ki tudhassa........
(#) dragon073 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 30, 2012
Sajnos mással nem tudom kipróbálni , csak toroid kimenőm van hozzá , tekercselés nálam nem megoldható....így maradt a beszerzés !
Lehet akkor az minden hiba oka
Gábor
(#) CIROKL válasza dragon073 hozzászólására (») Jan 30, 2012
Nem - nem félre értettél a kapott hangról a Zolinak irtam , a toroidnál eléggé precíz hangot fogunk kapni mondhatni nagyon streril .
Nálad nem ez a gond ott alapvetően nem a kimenők amik okozzák a mosott hangot .
(#) dragon073 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 30, 2012
Lehet ! Most még várom a tippeket és délután nekiugrok mert már kicsinál a hangzása....sima fesz osztóval megcsinálom a 250v ot bele . Egy próbát 100% hogy megér
(#) dragon073 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 30, 2012
Köszi a segítséget !
Zéner vagy az srpp fokozat lehet a hibás akkor ...
(#) bakos13gab válasza dragon073 hozzászólására (») Jan 30, 2012
Induljunk ki abból, hogy a meghajtás a rakoncátlankodik. Ha van szkópod, akkor gyorsan ki lehetne mérni. Ha nincs, akkor próbáld meg közvetlenül az SRPP bemenetéről hajtani (ki kéne egy SE-t vezéreljen).
A végcsövön mennyi áram folyik és pontosan mekkora az anódfeszültséged? A segédrácsra rakott zenerekkel szerintem túl nagy gond nem lehet, attól nem susoghat. Én ugyanígy csináltam meg az EL84-ek segédrácsát egyszer próbaképpen és ezzel a résszel nem volt gond.
Ha van 6n2p vagy ecc83-as (esetleg ecc85-ös) csöved, akkor építsd meg az Ágoston könyv SRPP ajánlását és nyugodtan adjál neki 400V-ot, ekkor mérve +/- 60V-ig tiszta szinuszt kéne szolgáltatnia, amivel biztos, hogy ki(túl) tudod vezérelni.
(#) anubis válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 30, 2012
Szia Laci

Most csinálom fél órája folyamatosan a brumm tesztet. Próbálgatom a trafók elhelyezését és fordítgatását. A legjobb eredmény érdekében át kellett totálisan variálnom az egész elrendezést. Ez volt a helyzet fejhallgatóval. Ha a hangfalat kötöm rá amivel használni szeretném a későbbiekben akkor nincs zúgás az eredeti felállásban sem. Csak akkor hallok a hangfalon valamit ha a táptrafót ráteszem a kimenőre. Ez a különböző ellenállásukból származik? Egyenlőre gondolkozok rajta hogy mit is tegyek. De valószínűleg megváltoztatom a rendet nekem aztán semmivel se zúgjon egy picit se, még esélye se legyen.
Ja dobok pár képet amivel a legjobb eredményt hozta fejhallgatóval is. Totál zajmentes. A toroidot meg lehet a sasszi alá berakom.
(#) pucuka válasza anubis hozzászólására (») Jan 30, 2012
Ne a hangszórót kösd rá, mert az elég érzéketlen. A fejhallgatóval keresd meg a helyét, ahogy CIROKL modta, úgy jó lesz hangszóróval is.
(#) bakos13gab válasza anubis hozzászólására (») Jan 30, 2012
Azt is megpróbálhatod, hogy a toroid köré raksz valami fémgyűrűt. Nekem ilyenre szükségem még nem volt, de lehetséges, hogy segít. Esetleg egy árnyékoló lemez a kimenők és a táp közé.
(#) anubis válasza pucuka hozzászólására (») Jan 30, 2012
A fejhallgató szerint választottam ki. Ott tökéletes. ahogy a képen mutattam.
(#) anubis válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 30, 2012
Sajnos fémgyűrűm nincs semmiféle de egy földelt lemezdarabot próbáltam árnyékolóként odatenni. Semmi változás nem volt.
(#) anubis hozzászólása Jan 30, 2012
Ő * tényleg szakik létezik valamiféle ökölszabály vagy valami okosság a kimenők egymástól való távolságára? Milyen közel lehet őket egymáshoz helyezni? Nálam max fél centi van közöttük.
(#) klemo86 válasza anubis hozzászólására (») Jan 30, 2012
Nem igazán, viszont egyértelmű, hogy el kell őket fordítani egymáshoz képest, hogy ne "együtt szórjanak". Ha nagyon kicsi a hely, szerintem egyesével érdemes leárnyékolni...
(#) CIROKL válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 30, 2012
PP -nél eggyüt szórnak ezt hogyan csinálják ?
(#) CIROKL válasza anubis hozzászólására (») Jan 30, 2012
Ökölszabály nem létezik inkább gyakorlati tapasztalat az viszont több , pp -nél teheted akár 1cm -re is egymástól nem lesz gond belőle a hálózatit kell csak elkülöníteni a kimenőktől az fontosabb , a helyes elrendezés és akkor a továbbiakban nem lesz gond .
Ha a saszi alá tudod tenni a hálózatit akkor az még talán jobb lenne de arra vigyázz azért hogy a paneltől is arrébb legyen .
(#) anubis válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 30, 2012
Köszönöm a válaszod.

Alulra tett hálózatival is leteszteltem, tökéletesen zajmentes lenne. A panel csücskétől 5 centire van a toroid oldala. Szerinted megteszi ez a távolság?
A kimenők között csak 1 centi van de ha ez nem probléma akkor így marad.
(#) mokusz hozzászólása Jan 30, 2012
Készül a PCL86 PP!
Már vezetékelem
(#) mayky válasza anubis hozzászólására (») Jan 30, 2012
Ha megnézed ITT akkor lehet látni, hogy elég közel vannak a kimenők egymáshoz. és ugye ez egy 3 millás erősítő az Audio Research-től, róluk azért feltételezzük, hogy értenek hozzá.
(#) klemo86 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 30, 2012
Úgy, hogy nem kimenőkre vonatkoztattam, hanem trafókra (csak kimenőknél ugye nincs semmi gond, több gyári készüléknél is vannak egymás mellett közvetlen)...
(#) bakos13gab válasza anubis hozzászólására (») Jan 30, 2012
A PP alapból kevésbé érzékeny a tápból jövő zajokra (az előfok felől viszont az is "védtelen"). EI és M magnál el szokás ugye 90°-ban fordítani a kimenőt és a tápot, de toroidnál ez problémás. Ha alul elfér a toroid és nem szórja meg a panelt, akkor érdemes oda rakni. Esetleg a toroidot úgy is felfogathatod, hogy alá szorítasz egy nagyobb vékony földelt fémlapot, mivel a sasszi fából van, de ha e nélkül is jó,akkor ne foglalkozz ilyesmivel.
(#) CIROKL válasza mokusz hozzászólására (») Jan 30, 2012
Már kiváncsian várom .
(#) anubis válasza mokusz hozzászólására (») Jan 30, 2012
Szia Mokusz

Te milyen kimenőtrafót használsz ha megkérdezhetem?
Kíváncsi vagyok a te véleményedre, hogy miért választottad ezt a végfokot? Ja és sok sikert a vezetékeléshez.
(#) CIROKL válasza anubis hozzászólására (») Jan 30, 2012
A Zoltánt szerintem inspirálta az én PCL86 pp -ém ha jól tudom, és a kimenők is a terv szerintiek nála SM85B -re tekert kimenők , amik szintén itt a fotóalbumban láthatóak .
(#) rhesus23 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 30, 2012
Az osztóláncot úgy oldottad meg, hogy párhuzamosan kötötted az ellenállásokat a kondikkal?
(#) bakos13gab válasza rhesus23 hozzászólására (») Jan 30, 2012
Itt egy rajz. Még annyi lemaradt, hogy az AZ4-ek anódja 10nF-al hidegítve van a (váltó oldalon). Nincs több szűrés. a +900V ezután közvetlenül a kimenőtrafó primerének középcsapolására megy. Az AZ4 és a nagy feszültség limitálja a berakható puffer méretét, de csendesség szempontjából nincs többre szükség, a segédrács meg külön 400V-os tápegységből nyert, stabilizált 315V-ot kap.
Arra még nem végeztem kísérletet, hogy ez a 16µF vajon nem fogja-e vissza az erősítő teljesítményét mély hangok esetében. Én 60W körül várok az erősítőtől, elméletben 100W-ot is kiköhöghet akár, de nem hifi minőségben. A kimenő 80W-ra lett méretezve.

A lánc biztosítja a feszültség egyenletes eloszlásást és a kondik kikapcsolás utáni kisütését is.

Elméletileg a segédrács feszültségeét ki lehetne nyerni az osztólánc 300V körüli részéről is, de a gyakorlatban egy trimmerrel és FETel megoldott kis stabilizátor van bekötve, amivel folytonosan lehet állítani a feszültséget 0 és 400V között.

táp.jpg
    
(#) istvan3 hozzászólása Jan 30, 2012
Az szerintetek mitől lehet, hogy van 2 db 5881-es csövem, és ha erősítőbe berakom, bekapcsoláskor elkezd lila fényben villogni, közben a hangszóró recseg, és fényes sugarak (talán elektronok) repkednek körbe az egész csövön belül. Az egyik csőnél azonnal, a másiknál csak bemelegedés után jelentkezik ez a dolog. Lehet ezellen tenni valamit, vagy ez már a cső végét jelzi?
Következő: »»   1310 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem