Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok !
Véleményetekre lennék kíváncsi ! Adott egy kapcsolás , meg is építettem , igaz 6n8s csövekkel , nem tetszik a hangja , mosott a hangkép , kimenőm toroid , nincs valami ötletetek min kéne változtatnom ? Csatolók 220 nF
A légrés a toroidnál már régen megoldott , ezért lehet akár A-osztályhoz is használni , más kérdés a kapott hang !
Köszi !
Toroid kimenőket Fleta csinálta ( légréses) szépen viszi a jeleket is , csak olyan mosott , kiveszem a diódákat , megpróbálom , sima osztót bele a fix 250 voltnak ? Gábor
A hálózatira feszültséget kapcsolsz , a kimenő szekunder oldalára fejhallgató és hallgatózz kisérletezz a helyes elrendezés érdekében , elég érdekes lehet mit mikor fogsz hallani .
Könnyű szerrel megállapithatod a trafók közelségét és az elrendezését , aztán lehet dobozolást tervezni .
Piret Endre azt állítja, hogy az a jó kimenő, amin vékony, hosszú a tekercs, mert ennek a legkisebb a szórása. A toroid meg éppen ilyen, hosszú, "vékony". Ki tudhassa........
Sajnos mással nem tudom kipróbálni , csak toroid kimenőm van hozzá , tekercselés nálam nem megoldható....így maradt a beszerzés !
Lehet akkor az minden hiba oka Gábor
Nem - nem félre értettél a kapott hangról a Zolinak irtam , a toroidnál eléggé precíz hangot fogunk kapni mondhatni nagyon streril .
Nálad nem ez a gond ott alapvetően nem a kimenők amik okozzák a mosott hangot .
Lehet ! Most még várom a tippeket és délután nekiugrok mert már kicsinál a hangzása....sima fesz osztóval megcsinálom a 250v ot bele . Egy próbát 100% hogy megér
Köszi a segítséget !
Zéner vagy az srpp fokozat lehet a hibás akkor ...
Induljunk ki abból, hogy a meghajtás a rakoncátlankodik. Ha van szkópod, akkor gyorsan ki lehetne mérni. Ha nincs, akkor próbáld meg közvetlenül az SRPP bemenetéről hajtani (ki kéne egy SE-t vezéreljen).
A végcsövön mennyi áram folyik és pontosan mekkora az anódfeszültséged? A segédrácsra rakott zenerekkel szerintem túl nagy gond nem lehet, attól nem susoghat. Én ugyanígy csináltam meg az EL84-ek segédrácsát egyszer próbaképpen és ezzel a résszel nem volt gond. Ha van 6n2p vagy ecc83-as (esetleg ecc85-ös) csöved, akkor építsd meg az Ágoston könyv SRPP ajánlását és nyugodtan adjál neki 400V-ot, ekkor mérve +/- 60V-ig tiszta szinuszt kéne szolgáltatnia, amivel biztos, hogy ki(túl) tudod vezérelni.
Szia Laci
Most csinálom fél órája folyamatosan a brumm tesztet. Próbálgatom a trafók elhelyezését és fordítgatását. A legjobb eredmény érdekében át kellett totálisan variálnom az egész elrendezést. Ez volt a helyzet fejhallgatóval. Ha a hangfalat kötöm rá amivel használni szeretném a későbbiekben akkor nincs zúgás az eredeti felállásban sem. Csak akkor hallok a hangfalon valamit ha a táptrafót ráteszem a kimenőre. Ez a különböző ellenállásukból származik? Egyenlőre gondolkozok rajta hogy mit is tegyek. De valószínűleg megváltoztatom a rendet nekem aztán semmivel se zúgjon egy picit se, még esélye se legyen. Ja dobok pár képet amivel a legjobb eredményt hozta fejhallgatóval is. Totál zajmentes. A toroidot meg lehet a sasszi alá berakom.
Ne a hangszórót kösd rá, mert az elég érzéketlen. A fejhallgatóval keresd meg a helyét, ahogy CIROKL modta, úgy jó lesz hangszóróval is.
Azt is megpróbálhatod, hogy a toroid köré raksz valami fémgyűrűt. Nekem ilyenre szükségem még nem volt, de lehetséges, hogy segít. Esetleg egy árnyékoló lemez a kimenők és a táp közé.
A fejhallgató szerint választottam ki. Ott tökéletes. ahogy a képen mutattam.
Sajnos fémgyűrűm nincs semmiféle de egy földelt lemezdarabot próbáltam árnyékolóként odatenni. Semmi változás nem volt.
Ő * tényleg szakik létezik valamiféle ökölszabály vagy valami okosság a kimenők egymástól való távolságára? Milyen közel lehet őket egymáshoz helyezni? Nálam max fél centi van közöttük.
Nem igazán, viszont egyértelmű, hogy el kell őket fordítani egymáshoz képest, hogy ne "együtt szórjanak". Ha nagyon kicsi a hely, szerintem egyesével érdemes leárnyékolni...
PP -nél eggyüt szórnak ezt hogyan csinálják ?
Ökölszabály nem létezik inkább gyakorlati tapasztalat az viszont több , pp -nél teheted akár 1cm -re is egymástól nem lesz gond belőle a hálózatit kell csak elkülöníteni a kimenőktől az fontosabb , a helyes elrendezés és akkor a továbbiakban nem lesz gond .
Ha a saszi alá tudod tenni a hálózatit akkor az még talán jobb lenne de arra vigyázz azért hogy a paneltől is arrébb legyen .
Köszönöm a válaszod.
Alulra tett hálózatival is leteszteltem, tökéletesen zajmentes lenne. A panel csücskétől 5 centire van a toroid oldala. Szerinted megteszi ez a távolság? A kimenők között csak 1 centi van de ha ez nem probléma akkor így marad.
Ha megnézed ITT akkor lehet látni, hogy elég közel vannak a kimenők egymáshoz. és ugye ez egy 3 millás erősítő az Audio Research-től, róluk azért feltételezzük, hogy értenek hozzá.
Úgy, hogy nem kimenőkre vonatkoztattam, hanem trafókra (csak kimenőknél ugye nincs semmi gond, több gyári készüléknél is vannak egymás mellett közvetlen)...
A PP alapból kevésbé érzékeny a tápból jövő zajokra (az előfok felől viszont az is "védtelen"). EI és M magnál el szokás ugye 90°-ban fordítani a kimenőt és a tápot, de toroidnál ez problémás. Ha alul elfér a toroid és nem szórja meg a panelt, akkor érdemes oda rakni. Esetleg a toroidot úgy is felfogathatod, hogy alá szorítasz egy nagyobb vékony földelt fémlapot, mivel a sasszi fából van, de ha e nélkül is jó,akkor ne foglalkozz ilyesmivel.
Szia Mokusz
Te milyen kimenőtrafót használsz ha megkérdezhetem? Kíváncsi vagyok a te véleményedre, hogy miért választottad ezt a végfokot? Ja és sok sikert a vezetékeléshez.
A Zoltánt szerintem inspirálta az én PCL86 pp -ém ha jól tudom, és a kimenők is a terv szerintiek nála SM85B -re tekert kimenők , amik szintén itt a fotóalbumban láthatóak .
Az osztóláncot úgy oldottad meg, hogy párhuzamosan kötötted az ellenállásokat a kondikkal?
Itt egy rajz. Még annyi lemaradt, hogy az AZ4-ek anódja 10nF-al hidegítve van a (váltó oldalon). Nincs több szűrés. a +900V ezután közvetlenül a kimenőtrafó primerének középcsapolására megy. Az AZ4 és a nagy feszültség limitálja a berakható puffer méretét, de csendesség szempontjából nincs többre szükség, a segédrács meg külön 400V-os tápegységből nyert, stabilizált 315V-ot kap.
Arra még nem végeztem kísérletet, hogy ez a 16µF vajon nem fogja-e vissza az erősítő teljesítményét mély hangok esetében. Én 60W körül várok az erősítőtől, elméletben 100W-ot is kiköhöghet akár, de nem hifi minőségben. A kimenő 80W-ra lett méretezve. A lánc biztosítja a feszültség egyenletes eloszlásást és a kondik kikapcsolás utáni kisütését is. Elméletileg a segédrács feszültségeét ki lehetne nyerni az osztólánc 300V körüli részéről is, de a gyakorlatban egy trimmerrel és FETel megoldott kis stabilizátor van bekötve, amivel folytonosan lehet állítani a feszültséget 0 és 400V között.
Az szerintetek mitől lehet, hogy van 2 db 5881-es csövem, és ha erősítőbe berakom, bekapcsoláskor elkezd lila fényben villogni, közben a hangszóró recseg, és fényes sugarak (talán elektronok) repkednek körbe az egész csövön belül. Az egyik csőnél azonnal, a másiknál csak bemelegedés után jelentkezik ez a dolog. Lehet ezellen tenni valamit, vagy ez már a cső végét jelzi?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |