Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia! Egy 100W disszipálására képes tranzisztor adott hőfokon teljesíti ezt. A hőmérséklet emelkedésével ez az érték csökken, sőt egész elenyésző is lehet. Az összefüggést az adatlap power derating ábráján találod. 500W-os erősítőben többnyire 4 pár tranzisztorral szoktam találkozni.
Szerintem arra építenek, hogy 8 ohmon elpötyög, a veréb beterheli 4 ohmra és sütty. Fogyasztó társadalom vagyunk na.
Nagyon jó védelem van bent. Ha nagyon meghajtod, letilt a védelem. Ennyi. Az a baj hogy a duplatáposban nem tudom milyen tranyók vannak. Hangra és működésre rendben van a cucc. Csak félek bedobni a "mély vízbe". 2 darab 15"-os 8Ohmos sal kevrál ment rá párhuzamban egy oldalra. Aktív hűtéssel is olyan meleg lett buli végére , hogy el sem akartam hinni. Mi lenne ha 2 (ohmos 18"-os egyenként 600-as láda menne rá és crossoverrel elvágom 200-300 hz körül. Fél óra után "ledobná a láncot" a cucc. Szerintem csak toppokhoz való ez a cucc.
Ennyi végtranzisztorral biztosan elszállna 2 ohm-n.
A védelme pontosan nem tudom milyen differenciákért felelős, ezért légy vele óvatos. Én a nagy végfokomat kimondottan ilyen célra kreáltam össze, amiben oldalanként 6pár mjl tranya van, és elbirkózik a 2Ohm-is. Persze szigorú védelemmel!
Ha két 8 Ohmost párhuzamosítok az 4 Ohm. Azt vinnie kell minden gond nélkül.
Biztonság kedvéért fokozatosan növeld a hangerőt, és úgy nem lehet gond.
-nem biztos hogy a védelem nem azért old le mert nagyobb kivezérlésre kissé megnő a kimeneti dc szinted, az ugyanis nem túlvezérlési áramkorlát sajnos.
Az a probléma, hogy alacsonyra veszed a terhelő impedanciát. Teljesen mindegy, hogy 600w-os hangszórót vagy 200w-ost kötsz rá terhelés tekintetében, Én inkább a jobb érzékenységű hangszórók felé venném az irányt, tehát a kevesebb jobb felé, mint a több rosszabb, sal és társaik, az a gond azokkal, hogy csak pumpálod bele a wattokat, üvölt mint a sakál, de igazából egy nagyon jó érzékenységgel megáldott láda laza 150-200w-al úgy legyalulja mint a huzat. És még szebben is szól.
A watt mint olyan csupán egy terhelhetőségi mértékegység, semmi köze ahhoz, hogy mit hasznosít a hangszóród abból, amit beletolsz. Még annyit szerettem volna mondani, hogy írod, hogy nagyon jó védelem van benne, ez szép meg jó, de ha bepattintottak volna 1-2 párral több végtranyót, meg egy lehelletnyivel nagyobb bordát, akkor nem kellene hegyezni a védelmet annyira, és lehetne ütni vágni, ez a gond a mai cuccokkal, de szerintem ezt nem is kell magyarázni, Minden agyon van hegyezve, csúcsra járatva, míg régen túl volt méretezve bőséges ráhagyásokkal. Remélem nem veszed rossz néven, nem rossznak szántam .
Szia
Sokszor a Youtube-on és más videómegosztón elég silány minőséget hallunk, ha csak nem valami hd,-s mert azért már azok jobbak. A videóban, klipben stb is egy tömörített hanganyag van amit a videóval egy fps-re hoznak.(így szinkronban van jobb esetben). A videóban lévő hanganyagot sok fizikai is más egyéb paraméterrel lehet jellemezni, nálad most az átviteli frekvenciája lesz az érdekes része a tömörített hanganyagnak. Mert ha az csak pl 12-16 netán 24,000Hz környéki akkor az pont a mély-közép tartományban esik bele, amit a magassugárzód nem tud megszólaltatni, hisz az ő alsó küszöb frekvenciája lehet éppen felette lesz a zene felső határfrekvenciájának. Ezért hallod a recsegést. Tuner része az fm adót veszi, ott nincs ilyen probléma.. Egy sima jobb minőségű mp3-as zenével is tesztelheted. -De ott van még a hangkártya kérdés is, stb..
Azért hogy kiderüljön mi a hiba,ha kipróbáltad számolj be a tapasztalataidról!
OFF.
Te pedagógus vagy,én úgy gondolom ha magától jön rá a megoldásra többet tanul,csak az irányt kell megmutatni. ON. Feltételezem, hogy azért fordult Operable az oldalhoz mert segítségre volt szüksége. Ha beigazolódik, hogy a cd-n nem jön elő (mert tuneren már ahogy írta igazolódott), akkor ismét feltenné a kérdést, hogy mi okozza ezt?... És mivel a kérdést feltette, gondoltam támpontra szorult. Hogy a válaszommal mi rosszat tettem, azt most sem értem..
A pedagógus jelzőt dicséretnek szántam,kár hogy félreértetted.
A tanulásról,tanításról alkotott véleményemet fentebb olvashattad.
Üdv mindenkinek!
Milyen ellenállást vagy kondenzátort kössek a hangfalamra hogy a mély ne szóljon?Mert az nem nagyon bírja a 4*50 wattomról a 10 wattos hifi.(Mély van külön ) A magas és az éles kellene csak. Előre is köszönöm a válaszokat!
Semmilyet ,egyszerüen iktasd ki a hangszórót!
Szia!
Ha mély szűrőt akarsz, akkor köss sorba a hangszóróval egy kondenzátort. Az értékét ki lehet próbálgatni. Üdv! Balázs
Úgy értettem, hogy hány mikrofarádos legyen.
Valaki nem tud kérem szépen tv-zéshez(pc-n való régi tv adások nézete) alkalmas csöves hangzás szerű 4 watt körüli erősítőt keresek
Szia!
Egy 4,7 µF-os kondenzátort sorbva kötsz vele, és egy 0,6mH tekercset. Ezek az értékek egy magassugárzónak jók. 3 utas hangváltó Üdv! Balázs
Köszi szépen!
A tekercs miért kel hozzá?
Nemtartom túljó ötletnek, 1 mélyhangszóróra,1 magashoz való hangváltó bekötését.
Szia!
A mély hangot akarja kiszűrni a hangfalából, hogy csak magas szóljon. Idézet: „kössek a hangfalamra hogy a mély ne szóljon?” Üdv! Balázs
Akkor biztos én értelmeztem félre Én arra gondoltam,hogy teljesen elakarja hallgattatni
Szia!
Nem muszáj a tekercs, elég egy kondi is. Így egy elsőfokú szűrőt kapsz. Ha tekercset is raksz, akkor már másodfokú. Annyi a különbség, hogy a másodfokú "jobban" kiszűri a nem kívánt hangokat. (tudom, hogy jobban is megfogalmazhattam volna...) Üdv! Balázs
Semmi baj, velem is előfordult már párszor.
Üdv! Balázs
Köszi szépen a felvilágosítást, igen csak a mélyhangokat akartam kiszűrni mivel eléggé ütősek és szegény nem nagyon bírja.Én is fogalmazhattam volna érthetőbben
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ezen az erősítőn ha a T4-es tranzisztor BD139-es el helyetesíteném a könnyebb szerelhetőség miatt az mennyiben befolyásolná az erősítő működését? üdv.: Roland
Sziasztok!
Tudnátok nekem segiteni van nekem egy 4 ohmos 18 wattos hangfalam csak nem tudom milyen erősitőt épitsek hozzá.
Szia! Mennyire igényes hangsugárzód van? Lehet megérdemel egy kimunkált végfokot, vagy bőven elég egy TDA2030 a meghajtásához.
18W-os hangfalhoz nem használunk 18W-os erősítőt. Inkább valami ilyesmi:Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |