Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Megépítettem a kapcsolást és működik, de szerintem kicsit erősít, mert rákapcsoltam simán a telómat a hangszóróra és jobban szólt, mint a hangszínszabályzóval. A nyákterven még három hibát találtam: A bal oldali kimenet C29-es kondenzátora nem volt letestelve; C20-as kondenzátor rossz helyen van, mivel az IC 12-es lábára kell csatlakoznia; a C9 és a C12 sem volt letestelve. A javításokat csak paintban tudtam elvégezni, de azért látszik rajta.
Az előbb elfelejtettem mondani, hogy a végfokra kapcsolva szokatlanul nagyon gerjed és búg a hangszóró, de ennek azért még utána nézek.
Igen, létezik hozzá nyák is, az eredeti kapcsolásból, viszont ott egy komplett előerősítőt tartalmazott, Yackley-tárcsás bemenet ill. "record" választóval RIAA korrektorral, fejhallgató erősítővel, relés némítással. hátlapi nyákkal és előlappal, ráadásul nagyon finom rajzolatú (időnként 0.4-es vonalvastagsággal).
Én kihagytam! Ha jól emlékszem Veroboard-ra építettem.
Stabilizátort használj a 12 volthoz is. A búgás a tápfeszültség nem kellő szűrésének a jele.
Ja igen..így már emlékszem rá én is..ugy egyben tényleg durva..
Üdv! A 12V-hoz is használtam feszültség szabályzó IC-t. A kis erősítés minek az oka lehet? Amikor kipróbáltam csak simán a hangszóróra kötve a hangszínszabályzót akkor nagyon nem hallottam búgást, de amikor a végfokra kötöttem még a zene hangját is elnyomta annyira búgott. Amikor feltekertem maxra a basszust miért torzulhatott be? Köszi!!
Ahhoz,hogy érdemben tanácsot adjak, tudni kellene milyen erősítőhöz használod. Milyen tápegység van hozzá szimpla ,vagy kettős? A tápok közösítése hogyan történt. Ezt a kapcsolást nem "illik" direktbe hangszóróra kötni. Az erősítéshez két bemenet áll rendelkezésre. Kis szintre a kellően magas kimeneti szinttel rendelkező készüléket lehet kötni. Az alacsony szintű bemenetre a kis jel szintet produkáló készüléket. A torzítás mértéke addig nem igazán ítélhető meg amíg ennyire zajos az összeállított egység. A leírt jelenségek leginkább a tápok hibájára utal.
A hangszórót csak próba ként csatlakoztattam rá. A kis szintű bemenetre csatlakoztam rá. A tápom és az erősítő rajzát mellékeltem.
Ez a táp csak az LM1036 hoz van vagy ez akar az erősítőé is lenni?
Ez a táp nem jó, ha így van elkészítve sem az előérősítőhöz sem a végerősítőhöz. Linkelek két rajzoz az egyik a szimmetrikus táp sima közép kivezetés nélküli trafóval. A másik a tápok közösítése. Ezen utóbbin egy 2x6 voltos trafó van a segéd tápnak ez ne zavarjon meg. Bocs de mennem kell dolgozni.
Szia! Ilyen tápról megy a hangsugárzó védelem is?
Ez egy külön táp amelyre a hangszóróvédő és a hangszínszabályzó csatlakozik a feszültségszabályzó után. Az egyenirányító egy egyenirányító tömb, amely úgy viselkedik ezzel a bekötéssel mint a mellékelt kétdiódás rajzod. A típusa KBP206.
Ma rákötöttem a hangszínszabályzó tápbemenetét egy számítógép tápegységre, és a kimenetét egy TDA2030A erősítőre. Még mindig ugyan az a problémám, hogy nem erősít, hanem inkább gyengít. Direkt kipróbáltam a kis szintű és a nagy szintű bemeneten is mind a kettőnél ugyan az a helyzet. Simán rákötve direktbe az erősítőre csak úgy dübörög a ház, ezen keresztül viszont igen nagy csalódás. A hangerőszabályzást sem tudom teljesen kihasználni, teljes hangerőn meg betorzul, a basszust sem úgy adja ahogy kéne. Amennyi pénzt már beleöltem, szépen duruzsolnia kéne neki. Az NE5532 helyett TL072-tőt használok, de nem hiszem, hogy az lenne a baja. Szerintetek mi lehet?
Ha a nagy és a kis szintű bemenetről meghajtva, ugyan az a probléma, akkor a kimenet körül kellene keresgélni...na jó...a C4-C5-t is ellenőrizni kellene (gondolom a táp feszültségek üzem közben rendben vannak...).
A kimeneten oldalanként 3-3 alkatrész található. (én kiforrasztanám a C29-t és a C30-at, majd megmérném az R17-R18-at, ohm mérővel, esetleg C22-C23 csere) Azért írtam így, mert (gondolom) nem áll rendelkezésedre hanggenerátor, millivoltmérő, oszcilloszkóp egyszerre, ezek után a további hibajavításhoz jó lenne a felsorolt műszerek megléte.
Az egyik megépítésénél ugyan ez volt a gondom ,két hétig nézegettem mikor beugrott,hogy a 100ohmos kimeneti ellenállás helyett 100Kohmosat forrasztottam be.
A (#1157423) hozzászólásodban nem értem milyen két diódás bekötésről beszélsz? Ott 2 grécz híd van ha arra gondolsz.
Üdv! A mellékelt ábrára gondoltam a bekarikázott rész a két diódával , megegyezik az általam használt bekarikázott egyenirányító Gratz tömbbel. Csak annyi a különbség, hogy a két bemeneti váltóáramú részből csak az egyiket kötöttem be. A képeket mellékeltem. A kimeneti ellenállás 100ohm-os.
Amúgy a bemeneti csatolókondi a C3 és a C8 az ugye 1µF-os és az polaritás független, vagy elektrolit? Nekem elektrolit van benne.
Arra gondoltam, hogy ha nem működne ez akkor megépítem a mellékelt kapcsolási rajzot is. Csak azt nem tudom, hogy az IC2-es 17lábára miért megy rá a potméterek kimenetei. Oda elvileg 5V-nak kellene mennie.
A már megépítettnek is működnie kell. Az enyémben ilyen kondenzátorok vannak de szerintem elektrolit is megfelel. A mellékelt táp rajzodon az x el jelölt vezeték zavar. Ez nincs bekötve sehova?
Üdv! Úgy néz ki megoldódott a probléma. Szerintem azért torzult be mivel kevés feszültséget kap az erősítő és teljes basszusnál már igen csak torzít. Magas vagy közepes hangszínen semmi baja. Most már csak azt kéne megoldani, hogy a hangszínszabályzót ki tudjam használni, mivel csak a felénél kezd működésbe lépni addig semmi, de onnantól már szépen vezérli a hangerőt.
Azt tudom, direkt nem kötöttem be mivel a táp másik fele a nulla. De ezzel a bekötéssel is ketté osztja a szinusz hullámot pozitív és negatív felekre.
Erre Relop fórumtárs talált orvosságot! Így oldotta meg. A tápodat még mindig nem értem így tápot bekötni még nem láttam. De ha működik ám legyen.
Köszi! Akkor majd megnézem. Az ellenállásokat is érdemes kicserélni? A végfokomhoz is így van a táp és működik.
Nem tudom melyik ellenállásokra gondolsz? A két diódát tedd be úgy és oda ahogyan Relop berajzolta és a potméter teljes tartományában szabályozható lesz a hangerő.
Van ott pár ellenállás bekeretezve azokra gondoltam, mert eredetileg nem úgy van.
Nem azokat nem kell ezt csak a diódák miatt linkeltem. A többi valamilyen egyéb más módosítás miatt került a rajzra.
Javasolnám, az erősítő-hangszín szabályzó áramkört a mellékelt tápegységgel jártasd. Lehetőleg közép leágazásos trafóval.
Jeleztem korábban: ez az összeállítás -főleg a végfok- jobban szereti ha stabil +/- feszről üzemel, mivel itt alapvetően "csak" kis feszültséggel dolgozik, viszont nagy árammal, ezért a legkisebb feszültség csökkenés( akár a pozitív, akár a negatív ágon) is jelentős kimeneti teljesítmény csökkenést, illetve torzítást okoz. Ilyen egyszerű táppal (amit egyébként én sem értek...illetve értem de ezt max előerősítőhöz lehetne alkalmazni) nem lehet korrekt módon táplálni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |