Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszínszabályzó

Témaindító: Takee, idő: Okt 30, 2005
Lapozás: OK   14 / 45
(#) dani9228 válasza Benji1992 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Üdv! Megépítettem a kapcsolást és működik, de szerintem kicsit erősít, mert rákapcsoltam simán a telómat a hangszóróra és jobban szólt, mint a hangszínszabályzóval. A nyákterven még három hibát találtam: A bal oldali kimenet C29-es kondenzátora nem volt letestelve; C20-as kondenzátor rossz helyen van, mivel az IC 12-es lábára kell csatlakoznia; a C9 és a C12 sem volt letestelve. A javításokat csak paintban tudtam elvégezni, de azért látszik rajta.
(#) Benji1992 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Rendben köszi szépen
(#) dani9228 válasza Benji1992 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Az előbb elfelejtettem mondani, hogy a végfokra kapcsolva szokatlanul nagyon gerjed és búg a hangszóró, de ennek azért még utána nézek.
(#) vologya válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Létezik ehhez nyákrajz is vajon?
(#) Tonybacsi válasza vologya hozzászólására (») Feb 1, 2012 / 1

Igen, létezik hozzá nyák is, az eredeti kapcsolásból, viszont ott egy komplett előerősítőt tartalmazott, Yackley-tárcsás bemenet ill. "record" választóval RIAA korrektorral, fejhallgató erősítővel, relés némítással. hátlapi nyákkal és előlappal, ráadásul nagyon finom rajzolatú (időnként 0.4-es vonalvastagsággal).

Én kihagytam! Ha jól emlékszem Veroboard-ra építettem.
(#) poros válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Stabilizátort használj a 12 volthoz is. A búgás a tápfeszültség nem kellő szűrésének a jele.
(#) vologya válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Ja igen..így már emlékszem rá én is..ugy egyben tényleg durva..
(#) dani9228 válasza poros hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Üdv! A 12V-hoz is használtam feszültség szabályzó IC-t. A kis erősítés minek az oka lehet? Amikor kipróbáltam csak simán a hangszóróra kötve a hangszínszabályzót akkor nagyon nem hallottam búgást, de amikor a végfokra kötöttem még a zene hangját is elnyomta annyira búgott. Amikor feltekertem maxra a basszust miért torzulhatott be? Köszi!!
(#) poros válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Ahhoz,hogy érdemben tanácsot adjak, tudni kellene milyen erősítőhöz használod. Milyen tápegység van hozzá szimpla ,vagy kettős? A tápok közösítése hogyan történt. Ezt a kapcsolást nem "illik" direktbe hangszóróra kötni. Az erősítéshez két bemenet áll rendelkezésre. Kis szintre a kellően magas kimeneti szinttel rendelkező készüléket lehet kötni. Az alacsony szintű bemenetre a kis jel szintet produkáló készüléket. A torzítás mértéke addig nem igazán ítélhető meg amíg ennyire zajos az összeállított egység. A leírt jelenségek leginkább a tápok hibájára utal.
(#) dani9228 válasza poros hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

A hangszórót csak próba ként csatlakoztattam rá. A kis szintű bemenetre csatlakoztam rá. A tápom és az erősítő rajzát mellékeltem.
(#) poros válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Ez a táp csak az LM1036 hoz van vagy ez akar az erősítőé is lenni?
(#) poros válasza poros hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Ez a táp nem jó, ha így van elkészítve sem az előérősítőhöz sem a végerősítőhöz. Linkelek két rajzoz az egyik a szimmetrikus táp sima közép kivezetés nélküli trafóval. A másik a tápok közösítése. Ezen utóbbin egy 2x6 voltos trafó van a segéd tápnak ez ne zavarjon meg. Bocs de mennem kell dolgozni.
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Szia! Ilyen tápról megy a hangsugárzó védelem is?
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Írtam a hangsugárzó védelemhez.
(#) dani9228 válasza poros hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Ez egy külön táp amelyre a hangszóróvédő és a hangszínszabályzó csatlakozik a feszültségszabályzó után. Az egyenirányító egy egyenirányító tömb, amely úgy viselkedik ezzel a bekötéssel mint a mellékelt kétdiódás rajzod. A típusa KBP206.
(#) dani9228 hozzászólása Feb 4, 2012 /

Ma rákötöttem a hangszínszabályzó tápbemenetét egy számítógép tápegységre, és a kimenetét egy TDA2030A erősítőre. Még mindig ugyan az a problémám, hogy nem erősít, hanem inkább gyengít. Direkt kipróbáltam a kis szintű és a nagy szintű bemeneten is mind a kettőnél ugyan az a helyzet. Simán rákötve direktbe az erősítőre csak úgy dübörög a ház, ezen keresztül viszont igen nagy csalódás. A hangerőszabályzást sem tudom teljesen kihasználni, teljes hangerőn meg betorzul, a basszust sem úgy adja ahogy kéne. Amennyi pénzt már beleöltem, szépen duruzsolnia kéne neki. Az NE5532 helyett TL072-tőt használok, de nem hiszem, hogy az lenne a baja. Szerintetek mi lehet?
(#) Tonybacsi válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Ha a nagy és a kis szintű bemenetről meghajtva, ugyan az a probléma, akkor a kimenet körül kellene keresgélni...na jó...a C4-C5-t is ellenőrizni kellene (gondolom a táp feszültségek üzem közben rendben vannak...).
A kimeneten oldalanként 3-3 alkatrész található. (én kiforrasztanám a C29-t és a C30-at, majd megmérném az R17-R18-at, ohm mérővel, esetleg C22-C23 csere)
Azért írtam így, mert (gondolom) nem áll rendelkezésedre hanggenerátor, millivoltmérő, oszcilloszkóp egyszerre, ezek után a további hibajavításhoz jó lenne a felsorolt műszerek megléte.
(#) poros válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Az egyik megépítésénél ugyan ez volt a gondom ,két hétig nézegettem mikor beugrott,hogy a 100ohmos kimeneti ellenállás helyett 100Kohmosat forrasztottam be.
A (#1157423) hozzászólásodban nem értem milyen két diódás bekötésről beszélsz? Ott 2 grécz híd van ha arra gondolsz.
(#) dani9228 válasza poros hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Üdv! A mellékelt ábrára gondoltam a bekarikázott rész a két diódával , megegyezik az általam használt bekarikázott egyenirányító Gratz tömbbel. Csak annyi a különbség, hogy a két bemeneti váltóáramú részből csak az egyiket kötöttem be. A képeket mellékeltem. A kimeneti ellenállás 100ohm-os.
(#) dani9228 válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Amúgy a bemeneti csatolókondi a C3 és a C8 az ugye 1µF-os és az polaritás független, vagy elektrolit? Nekem elektrolit van benne.
(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Arra gondoltam, hogy ha nem működne ez akkor megépítem a mellékelt kapcsolási rajzot is. Csak azt nem tudom, hogy az IC2-es 17lábára miért megy rá a potméterek kimenetei. Oda elvileg 5V-nak kellene mennie.

hangsz1.gif

A már megépítettnek is működnie kell. Az enyémben ilyen kondenzátorok vannak de szerintem elektrolit is megfelel. A mellékelt táp rajzodon az x el jelölt vezeték zavar. Ez nincs bekötve sehova?

hova 1.jpg

Üdv! Úgy néz ki megoldódott a probléma. Szerintem azért torzult be mivel kevés feszültséget kap az erősítő és teljes basszusnál már igen csak torzít. Magas vagy közepes hangszínen semmi baja. Most már csak azt kéne megoldani, hogy a hangszínszabályzót ki tudjam használni, mivel csak a felénél kezd működésbe lépni addig semmi, de onnantól már szépen vezérli a hangerőt.

Azt tudom, direkt nem kötöttem be mivel a táp másik fele a nulla. De ezzel a bekötéssel is ketté osztja a szinusz hullámot pozitív és negatív felekre.

Erre Relop fórumtárs talált orvosságot! Így oldotta meg. A tápodat még mindig nem értem így tápot bekötni még nem láttam. De ha működik ám legyen.

Köszi! Akkor majd megnézem. Az ellenállásokat is érdemes kicserélni? A végfokomhoz is így van a táp és működik.

Nem tudom melyik ellenállásokra gondolsz? A két diódát tedd be úgy és oda ahogyan Relop berajzolta és a potméter teljes tartományában szabályozható lesz a hangerő.

Van ott pár ellenállás bekeretezve azokra gondoltam, mert eredetileg nem úgy van.

Nem azokat nem kell ezt csak a diódák miatt linkeltem. A többi valamilyen egyéb más módosítás miatt került a rajzra.
(#) Tonybacsi válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Javasolnám, az erősítő-hangszín szabályzó áramkört a mellékelt tápegységgel jártasd. Lehetőleg közép leágazásos trafóval.

Jeleztem korábban: ez az összeállítás -főleg a végfok- jobban szereti ha stabil +/- feszről üzemel, mivel itt alapvetően "csak" kis feszültséggel dolgozik, viszont nagy árammal, ezért a legkisebb feszültség csökkenés( akár a pozitív, akár a negatív ágon) is jelentős kimeneti teljesítmény csökkenést, illetve torzítást okoz.

Ilyen egyszerű táppal (amit egyébként én sem értek...illetve értem de ezt max előerősítőhöz lehetne alkalmazni) nem lehet korrekt módon táplálni.
Következő: »»   14 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem