Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorgyújtás

Témaindító: Peti.Janka, idő: Nov 2, 2006
Lapozás: OK   109 / 206
(#) nyemi válasza mex hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Lehet, hogy a feszültség kétszerezés akkor járhatóbb út lenne? Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak vele. Modell gyújtásokban és elektronikus Riga gyújtásában is használják. Neked mi a véleményed róla?
Üdv nyemi.
(#) kekmester válasza mex hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Szia!
De van még egy jeladó is a mágnes külső palástján kívül.
Az 5. tekercset nem értem, hogy mire való.Arra gondoltam. hogy a fordulatszám mérés miatt van.
Sajnos ennél jobb képet nem sikerült készíteni.
(#) mex válasza kekmester hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Idézet:
„Sajnos ennél jobb képet nem sikerült készíteni.”

Ezt azért nehéz alulmúlni, mert nem is látom...

Az 1,2,3 tekercs sorba van kötve,berugáskor ezen mérhető max.20V váltófeszültség.Ez elég lehet?
Újra megmérve a ohmos ellenállásukat,hát van köztük különbség:190,205,210 ohm.
Az 5. tekercs 60ohmos.

PIMG0030.JPG

(#) mex válasza nyemi hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Még nem használtam, így nincs kialakult véleményem sem.

Na szóval ez a négytekercses...
Az ötödikként aposztrofált tekercs a jeladó!
A tekercsek lehetnek menetzárlatosak,legalábbis amelyeket én javítottam azoknak az volt a gondjuk.
Három tekercs van sorbakötve, a negyedik az elektronika részére biztosítja a tápfeszültséget. A jeladó ellenállása mekkora?

Bocs a képekért de jobbra csak este számíthatok.
A motor egy rokonomé és a tekercs ellenállásokra nem jól emlékeztem:3:395ohm,1:405ohm,2:410ohm.
A jeladóét csak délben tudják megmérni,majd írok.Köszönöm a segítséget.

A három tekercs 0.09mm huzallal van tekerve, és szétbonthatatlan az impregnálás miatt. Általában a műanyag csévék sem ússzák meg a szétszedést, úgyhogy újra kell gyártani a csévetesteket is...
Nagyon oda kell figyelni a menetirányokra, és nagyon ajánlatos az eredeti huzalkivezetéseket beazonosítani, leírni, mert nem mindegy a három tekercs összekötése.
Az egyik legnehezebben javítható gyújtástekercs.
Mindenesetre addig nem kell szétverni míg nincs bizonyosság az elektronika működőképességét illetőleg, amit a jeladó szakadása is meghíúsíthat.
Sokszor írtam már, a gerjesztőtekercsek feszültségét oszcilloszkóppal kell mérni, a multiméter becsap. Ha szkóppal rúgásra legalább 150V feszültség ébred, és mégsincs szikra, valamint jó a jeladó is, akkor kell gondolni az elektronika hibájára.
Találkoztam éppen ilyen esettel, sőt ugyanilyen motorral, ahol az elektronika sokpólusú csatlakozása volt kontakthibás dacára a vízmentes kivitelnek...
Szóval legelőször alaposan át kell ellenőrizni, kontakttisztítóval befújni, és többször széthúzni, összedugni.
(#) nyemi válasza mex hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Ha megengeded, ajánlanám, mert nagyságrendekkel kisebb a gerjesztő tekercs igénybevétele még a hagyományos rövidre zárt diódás változatnál is. Bár az igaz, hogy ha precízen akarja az ember kivitelezni egy tirisztoros feszültség vágó áramkör ajánlott.
Üdv nyemi.
(#) mex hozzászólása Feb 7, 2012 /

Találtam képeket, szóval én így csináltam anno a javítását ezeknek az YZ-k nek:

Értem köszönöm.Az 5. tekercs mérete ugyanolyan mint az 1,2,3 tekercs.De az ellenállása csak hetede.Az nem szokott leégni?A 4. tekercs a jeladó vagy az 5.?
Az 5. tekercs egyik kivezetése a testen van.

Nincs ötödik tekercs!!! De van egy jeladó, ami kívülről helyezkedik el, (ezt ha tetszik elnevezheted ötödiknek), de ez nem szól bele a gerjesztett feszültségbe, sem pedig az elektronika tápfeszültségébe!
A vastagabb huzalból tekert kisebb menetszámú tekercs nem szokott meghibásodni, én pusztán azért bontom le azt is, hogy a későbbi impregnálás folyamán ne sérüljön meg, mert a szárítás 130°C történik.
(#) chiefyeager válasza mex hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Értem.
Sajnos nincs meg a tudásom ehhez a fajtához, így marad a "hagyományos" kivitel...

A másik érdekesség, egy eredetileg PIT gyújtás (kínai), korábban értekeztünk erről is.
3 mágnespólus van a lendkeréken, 2db déli, és 1 db északi. Egy gerjesztő, egy jeladó.
A gyári elektronika egy kis tirisztorral tiltja a jeladó feszültségét, amíg tölti a kondit a gerjesztő. Az egymáshoz képesti üresjárati feszültségek itt vannak. Plusz-minusz-"üres".
A gyári elektronika 9000-es fordulat felett nem akar normálisan működni, olyan, mintha sokalna a motor, ropog, nehezen forog tovább. Olyan fordulatszámmérőm van, ami a trafó melegpontjáról veszi a jelet, az nem is hajlandó feljebb menni 9000-nél, pedig fülre azért tovább forog a gép.

Namármost hétvégén lepróbáltuk a jeladó nélküli gyújtáselektronikával is. Na itt már volt szkóp, meg strobi is.
Érdekes módon 9000 és 9500-as fordulat körül, strobival nézve a gyújtásjel ugrik egy cirka 4mm-t előre (50-es a forgórész átmérője) a paláston nézve.
Tehát úgy néz ki, hogy elkezd szikrázni, az előgyújtás szemmel láthatóan csökken mondjuk 9300-ig, ott a gyújtásjel ugrik előre egy nagyot, majd ha tovább növeljük a fordulatot, akkor visszafelé (!) húzza egy picit, majdnem az ugrás előtti állapotig... Amikor ugrik, akkor a gerjesztő feszültség a szkópon kiesik a szinkronból...
A gyári elektronikával is ugyan ezt produkálja...

Na ez mitől van?
(#) mex válasza nyemi hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

A feszültségkétszerezés talán megoldás, de csak olyan esetekre, ahol az elektronika nem igényel a működéséhez segédfeszültséget, mert ez eleve kizárja a kétszerezést.
(#) chiefyeager válasza nyemi hozzászólására (») Feb 7, 2012 /

Ez az elv használható jeladó nélküli gyújtáshoz is?

Szkóp nélkül nem lehet megmérni?
Egyenirányítani és egy 400V-os elkóval tárolni a feszültséget ami már mérhető?
A szkópom elhalálozott(kapcsolóüzemű tápban a BUZ 80 FET zárlatos , rendelés alatt)

Sikerült megmérni a mágnes külső palástján kívül lévő jeladó ellenállást: 280ohm.
Ez az érték jó lehet?
(#) Erick hozzászólása Feb 9, 2012 /

Helló!

Nekem olyan problémám lenne, hogy szeretném után építeni a nyemi féle cdi, akksis gyújtást most előgyújtás vezérlés nélkül.... Mit kell akkor kihagyni a kapcsolásból, ill. hogyan néz ki a kapcsolás akkor?

Köszönöm a válaszokat előre is!
(#) chiefyeager válasza Erick hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Én a hall kimenetén lévő 1k-led-zener, párhuzam 4,7nf-ot kötném rá a tirisztor gate-re, mondjuk egy soros 100ohmal.

Kérdés, hogy a hall-ból mi jön ki (open kollektoros?), és mikor?

Virbo
(#) Erick válasza chiefyeager hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Hát mindenhol megtaláljuk egymást!! Holnap megpróbálom....A hall-ból amikor a mágnes elé kerül egy lefutó él jön ki, majd amikor a mágnes elhaladt, akkor lesz egy felfutó él.....Tehát a hall kimenete először lemegy testre, majd vissza a tápfeszültségre...
(#) Erick válasza chiefyeager hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

És igen, nyitott kollektoros a Hall elem.
(#) chiefyeager válasza Erick hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Ha meg megfordítod a polaritást, akkor fordítva lesz.

Én a Hall-t felkötném 1k-val tápfeszre, majd ezt vinném tovább.
(#) gulyi88 válasza chiefyeager hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Csak akkor igaz ha É és D pólus is van, ha csak egy darab mágnes van és TLE4905 a hall, akkor nem működik, mert a TLE csak egyik irányú indukcióra kapcsol!
(#) nyemi válasza Erick hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Szia
Először is tisztázni kell hogy a Hall, felfutó vagy lefutó élére szeretnéd hogy vezérelve legyen a tirisztor. Én a Hall lefutó élét ( amikor nyitott kollektor testre zár) javaslom amivel az optocsatoló LED-jét kapcsolnám. Így időben stabilabb előgyújtás lenne minden fordulaton.
Ennek oka hogy egy félvezető bekapcsolása mindig kevesebb időbe kerül (és jobban kontrollálható) mint a kikapcsolása , avagy szabad elektronokat bejuttatni mindig könnyebb mint a kivonásuk a félvezetőből.

Üdv nyemi.
(#) Erick válasza nyemi hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Értem.. Ma próbálkoztam a gyújtással úgy, hogy a tirisztor gate-jét direktben vezéreltem egy invertáló tranzisztoron keresztül a hall elemmel. Tehát a hall kimenetét egy tranyó bázisára, majd a tranyó kollektorát a tirisztor gate-jére kötöttem, az emittert pedig 5V-ra. Így működni működik, de az a baj, hogy a hall elemnél lévő led nem világít amikor a mágnes a hall elé ér, pedig a led jó, és hogy a tirisztor beragad néha, és folyamatosan szikrázik. Kipróbáltam azt amit a másik gyújtásnál javasoltál, hogy a gate ellenállást csökkentsem, de még mindig beragad....

És énis a lefutó élre szeretnék szikrát, de azzal hogyan tudom vezérelni az opto ledjét? Ugyanígy tranzisztoron keresztül? Vagy direktbe kössem rá az optora?

A webalbumomba tettem fel egy videót, amit ma vettem fel. Azon látszik milyen szikrát ad, és hogy milyen alkatrészek vannak a kapcsolásban, hátha valamelyik nem megfelelő...

Az optocsatoló LED anódját a pozitív 5Voltra . A katódját meg a 560ohmos ellenálláson keresztül a Hall kimenetére.
Amikor a Hall elé ér a mágnes kapcsolja az optocsatoló LED-jét . A beragadás a tirisztor gate körében levő 100nf kondenzátor csökkentésével is mérsékelheted. Amúgy az ellenállás most milyen értékű?

Üdv nyemi

Az ellenállásra azt mondtad cseréljem 100-75ohmra. Most 75ohm van benne, és így ragad....

És arra van ötleted, hogy a hall mellett lévő led miért nem világít? Mert a zener jó, ami ott van, az ellenállás jó értékű, nem tudom mi baja lehet. Lehet, hogy emiatt a tranyós hülyeség(amit én kötöttem bele külön) miatt nem világít??

22nF-27ohm soros R-C tag gondolom benne van? A gate ellenállás- kapacitással kell variálni amíg jó nem lesz. A tranzisztoros kapcsolásodat meg látnom kéne hogy vélemény mondjak, mert a leírásod alapján nem értem hogy működik .

Üdv nyemi
Válasz már csak reggel .Bocs.

Semmi baj, majd reggel olvasom, úgyis már csak holnap fogok foglalkozni a cuccal...

A tranzisztorom egy inverternek van bekötve, és az optocsatoló ki van hagyva. A tranyó bázisa fel van húzva egy 10Kohmmal az 5V-ra, és a bázisra van kötve még a hall kimenete. A tranyó emittere is fel van kötve 5V-ra, a kollektora pedig egy soros 560ohmmal csatlakozik a tirisztor gate-re. Így a tranyó csak invertálja a hall jelét, ennyi...És így menne is, csak a led nem világít, meg beragad a tirisztor, de az ugye nem attól van....
(#) nyemi válasza Erick hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Ha így van (lásd kép) akkor ez rossz. Mert itt nincs időben minimalizálva a tirisztor gyújtó impulzusa, és így persze állandóan beragadva marad. Tirisztort csak pozitív tű impulzussal gyújtunk. Írd meg hogy felfutó vagy lefutó élre gyújtson a tirisztor és akkor készítek egy optocsatoló nélküli kapcsolást, persze egy tranzisztor fog kelleni.

Üdv nyemi.
Következő: »»   109 / 206
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem