Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1052 / 1319
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
A NCO modul minden bemenő órajelre az akkumulátorához adja növekményt, ha átvitel keletkezik, akkor vált a kimenete. Ahhoz, hogy a 20 bites akkumulátoron átvitel keletkezzen minimum 16 -szor kell a 16 bites növekményt hozzáadni. A kimenő frekvencia 0 és a bemenő / 16 között változtatható a növekménnyel.
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Hűűű de szuper!
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Engem egy kicsit lehangolt... Miért nem lehet a növekmény 20, na jó 19 bites? Egy regiszter néhány bitje hiányzott? Ekkor a 0 és a bemenő / 2 között lehetne állítani a frekvenciát. De ne legyek már ünneprontó... Végülis 1MHz -is működik...
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Ha 32MHz-en megy a PIC akkor 2MHz a határ. Szerintem ez azért elég jó. Nekem amikor ilyesmire lett volna szükségem akkor párszáz Hz-ig, de maximum a HF tartományban kellett volna. Ehhez képest a 2MHz nagyon jó.
(#) icserny válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Egy kicsit eldugták a GUI tervezőprogramot! A lapon lefelé görgetve a Configurable Logic Cell (CLC) Configuration Tool GUI linket kell megkeresni.
(#) Hp41C válasza icserny hozzászólására (») Feb 9, 2012 /
 
Tényleg el van dugva egy kicsit... Még mindig nem került a helyére.
(#) dinokal válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 9, 2012 /
 
A helyén van .
Bővebben: Link
(#) Hp41C válasza dinokal hozzászólására (») Feb 9, 2012 /
 
Nézem, nézem, de nem találom... Majd később visszanézek... Máshonnan (konkrét típus lapjáról), már okóberben letöltöttem...

CLC.JPG
    
(#) Ven hozzászólása Feb 9, 2012 /
 
Sziasztok!

USB vs. PIC-rol lenne szo az en kerdesemben.
Hogyan lehet IN packetre adatok kuldeni? Ugy ertem semmilyen megszakitas sincs erre az esetre.
Tehat honnan fogom tudni, hogy a SOF utan jott valami es az pont egy IN packet?
Vagy egyszeruen csak pollozni kellene valamelyik regisztert (BDnSTAT, PID bitjeit)?
Nezegettem a Microchip HID custom demojat, de hat nem egeszen ertem ezt a reszt...
Valaki ezt el tudja magyarazni nekem?
(#) icserny válasza dinokal hozzászólására (») Feb 9, 2012 /
 
ITT kellen lennie. De nincs.
(#) menyus hozzászólása Feb 10, 2012 /
 
Sziasztok!

Kérdezni szeretném hogy a soros adatok kapcsolgatására jó lehet egy analóg kapcsoló? Nem szeretnék két USART os kontrollert használni (GPS es project), és arra gondoltam hogy 2 db analóg kapcsolóval kapcsolgatnám az érkező adatokat, (pl 74LVC1G66 al, 1 db analóg kapcsoló SOT23 tokban) a GPS és a GSM modulok TX lába és a kontroller RX lába között. Működhet ez a dolog?

Köszi
(#) Ven válasza menyus hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
RS232 jelszintet akarsz kapcsolni vagy 5V? Az 5V-hoz meg par logikai kapu is eleg. RS232 jelszintet meg inkabb az 5V-os resznel kapcsolgatnam.
(#) icserny hozzászólása Feb 10, 2012 /
 
Szoftver hírek

A népszerű Code::Blocks integrált fejlesztői környezethez Em::Blocks néven olyan plugin készült, ami a Microchip PIC24 és PIC32 fejlesztéseket támogatja. A fenti linkről letölthető Windows-os telepítő csomag (1.0 béte verzió) komplettnek tűnik, tehát a Code::Blocks-ot is tartalmazza. Figyelem, ez csak IDE, tehát a Microchip C30 és C32 fordítóinak telepítését igényli, és azokat hívja meg! Állítólag a meglevő .mcp projekteket simán olvassa, s van saját projektvarázslója is. Nem volt még időm tanulmányozni, hogy pontosan mit tud (a leírás szerint mupltiprocess building, kódkiegészítás, spellchecker), mindenesetre érdekesnek látszik.

Szintén PIC24 (pontosabban dsPIC33) hír, hogy a Contiki OS 2.5 verzióját sikeresen portolták a Dangerous Prototypes projektként kifejlesztett és a SeedStudionál kapható Web Platform kártyára, ami tulajdonképpen egy PIC24H vagy újabban dsPIC33, ami egy ENC28J60-on keresztül csatlakozik az Ethernek hálózatra. A Web platform kártya előzménye a Web server on a business card projekt volt, melybe a Microchip belekötött, s nem engedte közzétenni a TCP-IP stack-jére alapozott szoftver forráskódját, ezért a fejlesztők a szabad forrású megoldások felé léptek (uip, FreeRTOS, s most a Contiki..).
(#) menyus válasza Ven hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Arról van szó hogy a PIC (16F648) "USART RX" bemenetére ( a két USART hiányában) két modult kellene rákötnöm, melyek küldik az RS232 adatokat, azonos sebességgel (4800 -al ) . Alapesetben a GSM modul lenne rákötve. Ha viszont a GPS modult is használom (ez esetben a GSM már nem kell arra az időre..) akkor a GSM modult leválasztanám (nehogy egyszerre küldjenek adatot éppen) az egyik analóg kapcsolóval a kontroller bemenetéről, a GPS - t meg rákapcsolnám a másik analóg kapcsolóval. Tehát a két eszköz RS232 "TX" vonalát kéne kapcsolgatni a PIC "RX" bemenetére. Az 5V esetemben nem játszik mert LI-ON akku ról jár majd az egész áramkör. Mindkét eszköz 4,2 - 3,4V tartományban direktben jár az akkuról. A PIC tápja 3,3 V on stabilizálva lenne.

Tudom hogy a két USART os kontroller lenne az ideális, de még életemben nem kezeltem 2 USART ot, ezért félek tőle. Nem tudom hogyan működik ez, pl lehet e prioritást adni valamelyik USART nak, működhetnek e különböző átviteli sebességgel ...stb Ezért gondolkodom ezen a "fapados kapcsolgatós" megoldáson.
(#) Peter65 válasza menyus hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Ha egy mikrokontrollerben 2db soros port van, akkor azok szinte teljesen külön életet élnek. Ha adatvesztés nélkül akarod más protokollal továbbküldeni az adatot viszonylag gyorsan, akkor mindenképpen két soros modul kell. Ha azonban van idő, az esetleges adatvesztés sem probléma, az általad kigondolt út is járható lehet. A hibás vétel kezelésére mindenesetre nagyon oda kell figyelned, hiszen lehet hogy egy éppen folyamatban lévő adásba kapcsolódsz bele.
Én RS485 felületen csinálok hasonló egyportos kommunikációt két másik készülékkel (frekvenciaváltó és egy egyedi vezérlő között). Itt van bőven idő az egyikkel, majd a másikkal kommunikálni. Analóg kapcsoló sem szükséges, mert az adó és vevő IC-nek van engedélyező bemenete.
(#) edison14 hozzászólása Feb 11, 2012 /
 
Hali.

Egy feszültségmérőt építgetek éppen de a kalibrációs része nem nagyon akar működni. Hogyan lehet esztétikusan és a lehető legpontosabban megvalósítani a kalibrálást ilyen műszerek esetében?
(#) kszabi hozzászólása Feb 11, 2012 /
 
Sziasztok!
Dspic33-al szeretnék két pic között irda kapcsolatot.
Az uart modul elvileg alkalmas erre, viszont nem találok
kapcsolási rjztot, hogy milyen külső elemek kellenek még hozzá. Tudnátok ajánlani valamit, kapcsolási rajz, esetleg
projekt?

Köszi kszabi
(#) pic_nagyistvan hozzászólása Feb 11, 2012 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy PIC-es témában. Egy PIC16F877-el szeretnék kapcsolni a PIC RB7 lábával +5V-ot 500 mA-t. Mivel kezdő vagyok a témában szükségem lenne egy kis segítségre, hogyan is tudnám ezt megvalósítani. Relét nem szeretnék használni.
Mit ajánlanátok?

Köszönöm előre is.
Üdv.: Pisti
(#) menyus válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Értem, köszönöm. Körüljárom a két soros portos verziót is, de az eredeti általam kiötlött megoldás (analóg kapcsolós átkapcsolás) működőképes lehet?

Az idő esetemben nem annyira lényeges szempont, nem akarok azonnal tovább küldeni adatokat. "Ráérek" vele később is mivel amúgy is eepromba lesznek mentve. ("rostált" NMEA adatok)
(#) icserny válasza kszabi hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Cipőt a cipőboltból!
IrDA PICtail Plus Daughter Board (Az info sheet-ben található a kapcsolás).
AN1071 IrDA Standard Stack for Microchip 16-Bit and 32-bit MCUs

A helyzet nyilván egyszerűbb, ha csak egyirányú kapcsolat kell...
(#) Peter65 válasza menyus hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Működőképes lehet.
Szerintem nem feltétlenül analóg kapcsolóban kellene gondolkodnod. Én inkább 2db RS232/logikai szint konvertert használnék külön a kettő soros porthoz (lehet hogy a galvanikus leválasztás is indokolt lehet), és a logikai jelet kapcsolgatnám. Ezt lehet pl. AND kapuval is kapcsolni, vagy ha nem ragaszkodsz a 16F648-hoz, van olyan típus is, ahol van alternatív láb, ahová a programmal átkapcsolhatod a soros modult.
A szoftver vonatkozásában már írtam, hogy a hibás vétel biztonságos kiszűrésére gondot kell fordítanod.
(#) Ven válasza menyus hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Az 5V-ot kepletesen ertettem. 5V alatt az a feszultseg szintet ertettem, amin a PIC ketyeg. Ha jol tudom ezek a modulok nem RS232 szintillesztettek. Ebben az esetben eleg mondom akar 2db AND kapu is, de ekkora feszultsegnel legyen CMOS.
Egyebkent jo lehet az analog kapcsolos megoldas is, ha az adatlapja szerint mukodokepes a te kornyezetedbe.
(#) menyus hozzászólása Feb 11, 2012 /
 
Köszönöm a válaszokat, egyelőre "deszkán" összerakom aztán meglátjuk hogyan muzsikál. Csak arra voltam kíváncsi hogy "elvileg" menne e, ezek szerint igen. Azért ragaszkodom ezekhez az analóg kapcsolókhoz mert épp ez van itthon, és ráadásul kicsik is.
(#) kszabi válasza icserny hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Szia!
Köszi a tippet, átnézem őket.
Ténleg csak egyirányu kapcsolat kell.
A vevő oldalon egy dspic 33, az adón
kézben tartva egy valamilyen kissebb lábszámu pic
+ 7db nyomógomb. Jó lenne elemről, vezeték nélkül,
ezért gondoltam infra kapccsolatra.

Üdv kszabi
(#) El_Pinyo válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Idézet:
„Mivel kezdő vagyok a témában”

Akkor miért is nem a "PIC kezdőknek" topikban teszed fel a kérdésedet? Ez a haladóknak szánt téma!
Hogy a kérdésedre is válaszoljak: Nem tanácsolom, hogy az RB7-es lábat használd erre a megoldásra, ugyanis az a PIC PGD lába is, így az áramkörben történő ICSP programozás bonyodalmas lesz. Amennyiben módodban áll, helyezd át másik lábra. Maga a probléma megoldható egy bipoláris tranzisztor, vagy MOSFET segítségével is, feltéve, hogy a két rendszer GND pontja összeköthető. Ekkor ICSP programozás esetén le kell választani a tranzisztort az RB7-es lábról, például jumper segítségével, ha nem akarod, hogy a programozás során a PGD vonalon áramló adatok kapcsolgassák az eszközt, ami a portlábra csatlakozik.
(#) mekkmesterke hozzászólása Feb 15, 2012 /
 
Sziasztok
Kéne nekem 1 könyv de a pontos címét nem tudom. Valami olyasmi volt a címe hogy C nyelv használata a PIC mikrokontrollerek világában vagy micsoda. Emellett még arra emlékszem hogy piros volt a borítója Nekem meg volt régen pdf formátumban és akkor olvasgattam is bőszen és nagyon sok jó dolog volt benned de anno elszállt a vinyóm és az is repült vele együtt és most nagy hasznát venném. Ha esetleg valaki ráismer a valljuk be elég gyenge (és még szépen fogalmaztam) leírásom alapján és legalább a rendes címével ki tudna segíteni hogy több esélyem legyen hogy megtaláljam a neten vagy talán 1 linket is tudna mellékelni azért nagyon hálás lennék. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) tomat5 válasza mekkmesterke hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Szia
Kónya László - Kopják József :A PIC mikrovezérlők alkalmazástechnikája PIC programozás C nyelven

Chipcadnél van. Üdv.
(#) hatcsupasz válasza mekkmesterke hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Szia!
Itt megtalálod a könyvet:Bővebben: Link
(#) mekkmesterke hozzászólása Feb 15, 2012 /
 
Köszönöm nektek nagyon.
(#) shine207 hozzászólása Feb 16, 2012 /
 
Sziasztok!

Vettem egy számomra új típust, 18LF14K22. A PORTC-n nem tudom beállítani az összes lábat bemenetre, mert csak 1F-et fogad el. Az analog bemenetet kikapcsoltam, de nem hajlandó bemenetre váltani. I2C van használatban.

Tudna valaki segíteni?
Következő: »»   1052 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem