Fórum témák
» Több friss téma |
Hmm. Én bele sem néztem a programjába. Csak a séma alapján következtettem az RS232 kapcsolatra.
Sziasztok.
jano36.A pc program kezeli a com portot,1-4 ig.Nekem a 4 re állt be,arra mondja hogy ok.A bemenö frekit gondoltam osztani ez nem tudom lehetséges-e.Úgy gondolom működne,de javitsatok ki ha nem.mondjuk kettes osztó,adok rá 40Khz,osztó után szkop 20Khz mér. bbatka.A kábel ugy van bekötve ahogy a rajzon van,kisipoltam vagy tizszer,de ha rádugom a szkópra kilép a gépem.Összedobtam egy Max232 vel egy leválasztót,nem tudom így nevezik-e,a szkóp meg a gép közé beraktam semmi hatása azon kivül hogy nem lép ki a gép. Hp41C.Az RX-TX vonalat szkóppal nézem,ugye látnom kéne valamit ami adat küldés vagy fogadás lenne.Mert csak a szkóp triggerje látszik mind a két vonalon.Vagyis a TX csak az,aRX fürészjel kiséretében. Idézet: „Az RX-TX vonalat szkóppal nézem, ugye látnom kéne valamit, ami adat küldés vagy fogadás lenne. Mert csak a szkóp triggerje látszik mind a két vonalon. Vagyis a TX csak az,a RX fürészjel kiséretében.” A fűrészjel nagy kapacitásra utaló torzítás. A szintillesztő után kösd össze a TTL TX vezetéket az TTL RX vezetékkel. Legkönnyebben úgy tudod megcsinálni, ha a PIC -et kiveszed a tokjából és a TX lábát az RX lábával összekötöd a foglalatban. Egy terminál programmal azt kell venned, amit adtál...
A MAX232-es panel egy elég jó megoldás. A meglévő invertereket ki kell iktatnod és közvetlenül a PIC lábaira csatlakozni. Én mindig használok áramkorlátozó ellenállásokat is. Az ördög nem alszik.
Sziasztok.A max232 nem volt jó,bontott volt.Terminál programmal néztem és nem válaszolt.Viszont,eszembe jutott hogy valamikor vettem egy usb-rs232 átalakítot,hogy majd jó lesz valamire.Rádugom a gépre,és a terminál program már olvasta is a szkópbol az adatokat.Na ok a pc program indit,com3 beállit,mert a zsinor azon van,de most sem megy a megjelenités.Na gondoltam letöltöm bbatka programját,portot beállitom,mintavételezés,és veszi a jelet,igaz az ábra nemigazán az 1Khz sinus,de legalább megjelenit.Visszaolvasva a forumot,irta valaki hogy a programhoz fel kell rakni a comclt32.ocx,mscomctl.ocx hogy menjen.Ezek fenn vannak.A szerzö oldalán még volt olyan hogy comdlg32.ocx,MSCOMM32.ocx,msvcrt.dll,qt-mt230nc.dll.Ezeket is beraktam system32-be.Mégsem megy a program.
A Portmon nevű freeware programmal háttér monitorozni lehet a kommunikációt. Javaslom használd. Úgy emlékszem mindig a Portmont kell elsőnek futtatni.
Totalcommanderrel böngészgettem a szkóp programjának a forrását. A project fájlban hivatkozást találok még comct332.ocx-re és az excel.exe-re is. Próbáld ki azt is hogy azokat a komponenseket amikre hivatkozik abba a könyvtárba teszed ahol az exe-t is futtatod. Egy másik lehetőség hogy VB6-ba betöltöd a forrását és újra fordítod. A VB6 telepítése után a system32 könyvtárba létrejönnek a szükséges ocx komponensek. Legalább is reméljük.
Rendben beteszem az exe be.Portmon megprobálom,bár van egy program amivel tudom monitorozni,tudom is olvasni a pcre menö adatokat szépen kiirja.
A portmon nem jött be,vb terminállal olvasom.Betettem a exe be a dll ket semmi.Van a szkóp programjában egy bootloader,van a szerzö oldalán program is hozzá,azzal is tudom montirozni,és tulajdonképp,lehetne frissiteni a progit.Van hex hozzá hogy 114xxx baudon tudjon komunikálni,mikor rákapcsolom a szkóp érzékeli de más semmi.A win is felismeri a szkópot,soros eszközként.VALAMI A szoftverban van de mi?
Két lehetőség van.
1, Megkeresed a fejlesztőt és megkéred hogy küldjön neked telepítőt. 2, VB6 feltelepítése, sok nap tanulmányozása a forrásnak, próbálkozás az újrafordítással Hogy érted hogy a Portmon nem jött be? Ez csak egy háttér figyelő program. Mellette még futtatnod kell egy másik programot ami kommunikál a hardverrel.
A portmon nem ajánlott fel com portot.A készítzövel nem lehet kapcsolatot teremtni.Nekiálok a vb6 nak tanulmányozni.
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a rendelkezésre álló forrásprogram nem kezeli a soros portot. Sehol nincs olyan utasítás, hogy hívjon le egy vagy több bájtot. Van egy üres Serial.bas program, aminek kezelnie kellene a lehívást. Van egy Tracage.bas nevű program, amelyiknek az i jelü komponense leni a kiírandó adat és ezt az adatot kellene a soros portról behívni. Felhívtam a figyelmedet a bbatka programjára Ő a következő képen oldotta meg :
Select Case MSComm1.CommEvent Case comEvReceive ProgressBar1.Visible = True 'Command1.Enabled = False s = MSComm1.Input ITT A LÉNYEG ik = ik + 1 ProgressBar1.Value = ik / 250 scdata(ik) = Asc(s) ITT TÁROLJA AZ ÁTALAKÍTOTT BÁJTOT A tracage.bas programban, valahogy így kellene a módosítást végrehajtani : 'If FormPrinc.CH(1).Value = Checked Then ' For i = 0 To MAX i = MSComm1.Input ITT BEOLVASNI ' canal1(i) = 100 * Sin(i / 5) + 128 '#DEBUG ITT RAJZOLJA KI ' Next i 'End If
A Portmon-ban automatikusan kiválasztódik a com. Capture / Ports.
Ahogy korábban írtam ez egy figyelő program. Adatokat nem lehet vele átvinni. Viszont figyelésben profi.
Sziasztok.Köszi jano36,megprobálom átirni,bár nem értek hozzá.Ha nem sikerül átirnád?
bbatka.Nem választodik ki com port a portmonba nálam.Elöször azt indítom,utána a szkópot,de semmi.De azért még probálkozom.
Ha nem választódik ki akkor vagy nincs működőképes port a gépeden vagy pedig az eszközkezelőben hibásan települt.
Az eszközkezelőben minden port rendben van.A com.Capture/Ports nálam szürke,és nem lehet rálépni.VBterm mel olvasom a szkópbol jövö adatokat.A szerző oldalán van Bootloader program,avval is tudom olvasni.
jano36.Total commanderrel átírtam amit leírtál,de onnan tovább mit kell csinálni?Nekem ez nem megy,nem értek hozzá.Legfeljebb ha szájbarágosan leírják.
Neked nem egy hagyományos port a COM portod, hanem egy Bluetooth, USB modem, telefon, PCMCIA kártya, vagy valami ezekhez hasonló eszköz, amit a monitor nem ismer.
Igen,vannak ilyen dolgok a gépen,mit tudok tenni?
Nem az a baj, hogy ilyen illesztőid vannak, hanem az, hogy nincs egy hagyományos soros portod. Ha az alaplapon nincs, egy bővítőkártya segíthet, bár egyes alaplapokon nem egszerű feladat a felélesztése. Az is előfordulhat, hogy "csak" le van tiltva io cím, megszakítás ütközés miatt.
Nincs lehetőséged egy másik gépen kipróbálni?
De van másik gép,megprobálom azokkal is.Akkor elöször is felrakjam a portmont,ami megmondja hogy van e aktuális com portom.Ha ez talál com portot,telepit a szkó proram,és meglátjuk.Jut beszembe,az alaplapon a párhuzamos portokat kilőttem,de bövitő kártyával meg van.Nem lehet hogy a soros is kiment?Egy másik projekt volt.CNC.Utolag belegondolva,lehet.
Valami ilyesmit kellene látni az eszközkezelőben. Csatolva..
Üdv Mindenkinek! Meg szeretném építeni a kapcsolások között található szkópot. De van pár kérdésem, amivel nem vagyok tisztába. Az alkatrész listán MAX114 szerepel MAX114CNG+ tipusú IC-t tudok beszerezni, illetve az EEPROM-ot pickittel feltudom programozni? Mert a PICKit2 programban szerepel ez az IC. A segítségeket előre is köszönöm.
Hello, valami zavar van a rendszerben, mert a nyákon a CNG tokozás van jelölve, ami stimmel is, mert ez a keskeny DIP tok, így ez miatt ne aggódj.
Az EEPROM se probléma, ha valami gond lenne a PICKIT-tel, az ilyen eszköz írása igen egyszerű, elég csak rácsatlakoztatni csaknem közvetlenül az LPT-re. (már ha van )
MAX114 nem biztos kapsz,én 118 raktam bele és egy átalakítóval tettem bele.Ha kapsz is valahol,de én sehol nem találtam,3-4ezerFt között,mig a 118 TME nél,2ezer Ft meg lehet venni.
A PICKit2 tudja programozni a 24LC256 -ot.
A maximnál van sample a max114 icből, ezért kérdeztem. Amit még nem nagyon tudok a relé tipusa. Időközben észrevettem, hogy az IC CNG-s, ahogy letöltöttem a doksikat. Köszönöm a segítségeket. Valaki megépítette? Esetleg valami vélemény, hogy érdemes e belefogni?
Szerintem a relék nem kritikusak, bármilyen jó bele, ami stimmel a rajzhoz működtető feszültség és kontaktus szám alapján.
A DS IC is van Maximéknál? Sokat szerintem ne várj tőle, "bonyolultságához" képest, de ha rendelkezel az alkatrészekkel, akkor várjuk a tapasztalataidat |
Bejelentkezés
Hirdetés |