Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézershow építése

Témaindító: sportcipo, idő: Júl 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   94 / 138
(#) epyn válasza epyn hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

De pontos áramértékeket tudsz mérni,ha a lézerdiódádat szimpla Si diódákkal helyettesited,plusz egy ellenállás.
Minden diódának adott ugye a működési feszültsége,ezeket kell összerakni a pl 1n4004 diódákból.
Valahogy igy néz ki a lézerdióda műterhelés:
(#) epyn válasza szaky27 hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Most nézem,a rajzodon a FET forditva áll...A source kapja a jelet,a gate pedig a monitorellenállásra csatlakozik!
Állj neki még egyszer,mert az igy nem fog menni sehogysem.
(#) gyurák hozzászólása Feb 12, 2012 /

Hali
érdeklődnek hogy van e köztetek olyan aki vállalna pic égetést mert én nem tudom megcsinálni???
(#) jenebala válasza gyurák hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Nem hiszem hogy a legjobb topikba írtál.
(#) epyn válasza gyurák hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Rossz topicban keresgélsz!
(#) szaky27 válasza epyn hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Helló

Hú hát ez jól benéztem köszi hogy észre vetted mert sose tűnt volna fel. A fetnek a lábai csak a rajzon van rosszul, mert az eredetibe is így van. Már megépítettem az eredetit úgy ahogy van és ott a fetet kellett megfordítanom a láb kiosztás miatt és jó lett. A kész működő panel alapján fordítottam el csak a lábak feliratát elfelejtettem lecserélni mint ahogy a GND-t tovább vinni. Hétvégén össze is rakom normálisan .
Köszi még egyszer!
(#) tybord hozzászólása Feb 16, 2012 /

Sziasztok !
Tegnap Sikerült végre össze rakni a lézerem íme pár kép.
(#) epyn válasza tybord hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Szép!
Kellemes meleg fehér.Milyen vöröset használsz?
Épitgetem én is,beragacsoltam a prizmákat a kék dióda elé.Nagyon kicsi a duvergenciára állitottam,gyakorlatilag párhuzamos( programmalszámolt adatok 0,43mRad-ot adnak ).
Cserébe elég nagy a veszteség,de kit érdekel,ha 1,2W kijön abból a diódából?!Rendeltem mellé 3 tagú 445-ös AR lencsét is.sokkal jobb a nyers sugár,mint akryl lencsével.
(#) tybord válasza epyn hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Szia!
A pirosat egy 24x-es dvd íróból szedtem ki, de a 200mw zöld mellé kicsi, még egyet fogok hozzá csinálni és remélem hogy az már elég lesz, 270-300ma-ral van hajtva a dioda típúsát nem tudom, ezen a videón visza van véve a zöld.http://indavideo.hu/video/RGb_Laser_Tybord

tybord
(#) epyn válasza tybord hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Attól függ,mit mutat a zöld.
Nekem 3 vörös kellett a 150mW mellé,de azok 400mA-on működtek.200mW-hoz 1W kell majd,ez 4 dióda,a kettővel semmit ne érsz.Márha valóban 200mW a zölded.
Sajna,a jelenlegi zöld fényerőmhöz már semennyi 660nm-es dióda nem elég,progi szerint 1800mW-nyi kellene(300mW zöldhöz,500mW kékhez)
Pedig egész szépen összeállt a projekt
(#) tybord válasza epyn hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Próba közben csináltam pár képet.

Szia Epyn!

Kérdésem az lenne hogy te milyen kéket használsz?
Mert ami nekem van az 1w-os 3000 lumenes, és itt olvasgattam hogy a tied 1,7w-os az milyen típusú mert én nem hallottam még ilyenről vagy nem vagyok jól informált.
A photonlexicon-on szoktam olvasgatni és ott sem láttam 1.5w-os nál nagyobbat legalább is azt írják a nagy szakik.
Ott is aki 445-öttel épít modulokat azok is 1w-os diodát használnak. Te honnan rendelted?http://www.photonlexicon.com/forums/forumdisplay.php/51-445nM
(#) epyn válasza tybord hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

A diódáim nem 1,7W-osak,hanem maximum 1,2.
Félreolvastad.Üzemileg 1W-os.Túlhajtással lehet elérni vele 1,7W-ot,de ebben az esetben minden perc működéssel csökken az élettartama és a kimenő teljesitmény is hosszútávon.
1,8-2W-os lesz,ha a kettőt összerakom éltükrözéssel.
USA-ból való,XJ-M140 projiból(újabb fejlesztésű,nagyobb terhelhetőségű dióda van benne mint az A140-esben)
45+6$
Ezt a diódát használják a guruk.
Mivel hajtod a galvóid?
Kellene hangolnod a szervón,vagy visszavenni a sebességet.
(#) epyn válasza tybord hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Hogy 3000 lumenes az nem a diódára vonatkozik,hanem a proji fényerejére.
Egyébként teljesen mindegy,mert a 2,5kLumenes gépben is ugyan az a dióda van.
Gondolom a magyar frrásból való...Annak árából kettőt is vehettél volna
(#) epyn hozzászólása Feb 17, 2012 /

Egy kis video,
kék és zöld lézereimmel.

Szia epyn!
Jól világít milyen progit használsz?
A kéked 445-ös mért olyan világosnak látszik, vagy csak keveredik a zölddel?
(#) epyn válasza tybord hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Pet-Laser USB-DA és Mamba!
Azért világos,mert az is.
(#) szilasz hozzászólása Feb 18, 2012 /

Hello,
Érdeklődnék, hogy 50mW-os zöld lézerhez, milyen teljesítményű piros és kék lézer az optimális? Milyen progival lehet a különböző teljesítményű diódákat összehangolni a legjobb látvány eléréséhez?
Köszi,
(#) epyn válasza szilasz hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Egy 22-24X dvd dióda a maximumon(400mA)és egy lila 405nm-es ,vagy mélykék 445nm-es nagyon minimális áramon.
Chroma nevű program,ezzel beállitani nem,csak előnézetben tudod megnézni milyen teljesitmények kellenek különböző hullámhosszokból,hogy fehéret kapj.Bővebben: Link
A lézer programban,pedig lehet állitani a kimenő modulációs jelszintet,ezzel a lézerdióda áramát,fényerejét.Feltétele,hogy a lézer meghajtása támogatja az analóg modulációt,egyéb esetben a meghajtáson belül kell beszabályozni az áramot(fényerőt)
(#) szilasz válasza epyn hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Köszi,
(#) tybord válasza epyn hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Szia Epyn!
Olvastam a 635-ös Mitsubishi piros diódának is hasonló problémája van hogy nehéz colimálni de viszont brutális jó a fényereje, én úgy gondolom hogy kettőt 90 fokban elfordítva jó kis modult lehet építeni, viszont több ellent mondás is foglalkoztat engem, mert egyik azt irja hogy 900mA-ral hajtja, a másik azt hogy max 500mA, szóval akkor most melyik mond igazat?Viszont 50 dollárért már lehet kapni postával.
Üdv
(#) epyn válasza tybord hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Mivel ez egy multimode,csiksugárzó dióda.
Lehet kapni single mode 635-öst is,180mW CW teljesitményben 2xes árban,vagy 642nm-est 3X árban.
Lencserendszert lehet hozzá kapni,ami kizárólag a fast axis-ra van hatással,tehát a csikot szűkiti.Múlt hónapban rendeltem ilyet,majd beszámolok a tapasztalatokról.
Mivel van egy 10mm-es 635nm AR PBS-en,én ezzel akarom majd összetenni a kettő,már megrendelt diódákat(hétfőn érkezik!)Ehhez majd kell a félhullámú szűrő is,máskülönben nem lehet használni.(1/2 waveplate)Ez elforgatja a polarizációs sikot 90°-val.
Az adatlapok 400mA max-ot adnak meg,de mint tudjuk,ennél jóval többet birnak,ha modulálva van.Ha CW-ben hajtodtúl,hosszútávon teljesitménycsökkenés lesz az eredménye.Érdemes tovább olvasgatni a PL topic-ját,minden le van irva...
Holland ismerősöm 500mA-rel hajtja,igy a 3 tagú lencsével 300mW jön ki belőle(hiteles LPM-et használ)
Van aki 1A fölé viszi a meghajtást,de a külföldieknek filléres áruk ezek,ha tönkremegy,hát rendelnek még helyette 10-et.
A biztonságos áram a 400-500mA között van,ha showlézerben használod.635nm 300mW az felér 1W 660nm dvd dióda fényével.Sajnos cserébe pluszt kell kiadnod a korrekciós optikákért,de ezek további optikai veszteséget(10-50%) fognak okozni.Ez van
(#) epyn hozzászólása Feb 19, 2012 /

Tegnap este kellett volna dolgozni a sürgetősbe a dvd irómnak,nem akart ezért leamortizáltam hirtelen.
Kárba nem veszett,elvégre 22X,meg amúgy sem volt vörös diódám.
Az eredmény 2 óra driver gyártás és beszerelés után:
RGB Lasershow
Nincs zenei sync,csupán némi igazitás a hosszához.
(#) yello válasza epyn hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Ügyes, alakul az, a többi dióda mekkora áramon mentek?
(#) epyn válasza yello hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Nemtudom,szemre állitgattam a 400mA-on üzemelő vörös mellé.
De mivel én a photonok megszállotja vagyok,beizzitottam a maximális fényerőre mindent,vagyis a progin belül,mert a driveren még lehet tekerni.
A képek már sötétedés közben készültek,elég meggyőző a fényereje.Kék és zöld a maxon,egyensúlyos türkiz,bár a szines házfal miatt ez annyira nem látszik.Távolság 46méter,pontosan.
(#) jenebala válasza epyn hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Szép munka! Grat!
(#) szilasz hozzászólása Feb 19, 2012 /

Hello,
Egy dióda fókuszának az állítására van-e valami szabály (távolság, stb.), mert akárhogy próbálkozom ha közelre állítom akkor távolra nem jó, ha távolra állítom közelre nem jó (a kínai gagyi pointerrel ilyen gond nincs). Másik problémám, hogy nem szép kör alakú és kereszt alakú torzulás is látszik, ez a collimáló lencse vagy pedig a dióda hibája? A lencse ráadásul üveg, nem pedig műanyag, de lehet ez a baj?
Köszi,
(#) epyn válasza szilasz hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Ha valóban üveg,dobd bele acetonba,vagy nitrohigitóba,nem árthat neki.
Ha mégsem,5 perc alatt feloldódik
A szabály nincs,a lencse optikai tulajdonságai a mérvadóak minden esetben.Ezek ismeretének hiányában állitható lencsetubus kell.A kilépő és a távoli pont közel azonos átmérőben kell hogy legyenek,közöttűk ne legyen gyújtópontban a sugár.
Diódalézerrel soha,de soha nem is fogsz kör alakú sugarat előállitani,mert az emitterből kilépő sugár csik,nyújtott kör alakú.
(#) tybord hozzászólása Feb 20, 2012 /

Sziasztok!
Kész lettem a projektemmel.
Pár kép már csak a pirosat kell bele tenni, és még beállításra vár.
(#) epyn válasza tybord hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Haha,nagyon pofás lett,fogadd elismerésem,gratulációm,tényleg!
Fizikai méreteit lehet tudni?
Mi a becsült teljesitménye?(RGB white-light?)
Milyen programmal futtatod?
Következő: »»   94 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem