Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Én elhiszem hogy számitásilag elfér, de gyakrlatilag úgylátszik hogy nem, le kéne tekerjem a primert?
Az az 1mm-esből tekercs nem primer, szépen bontsd le, és akár vissza is tekerheted a kellő menetszámot belőle. Amúgy én elsőre is ekkora hellyel számoltam, az első képed alapján.
Gondolom szabinak szántad.
Nah én úgy tudom hogy a primernek jelen esetben 1mmes kell szekundernek meg 2mmes. A primerem 1 mmes, ha lesz idom lebontom.
Annyit tekerj le, hogy a cséve félig leürüljön. Mérd meg milyen vastag a tekercs, számold a letekert meneteket, és ha a hely félig szabad,- a letekert menetek száma közel van a számítotthoz-tekerj rá 20menetet (szigetelve), és lemezeld be. Nem kell tökéletesen, de rakd be az "I"-ket is, kicsit legyen szoros csak. 100W-os izzón keresztül kapcsold hálózatra, ha nem világít fényesen, kösd direktbe (mérj pr.áramot): és mérj a 20 meneten feszültséget; így kiderül az áttételi viszony, a tekercsek(menetszámok) között. 40V körül jók vagyunk!
Bocsánat, már álmos vagyok.
Akkor bizony rosszul tudod, mert a VA nem egyenlő a W-al.
A látszólagos teljesítményt szokták VA-ben megadni, ez kizárólag váltakozóáramú hálózatokra érvényes. A W-os teljesítmény pedig a meddő teljesítményt, Dc. nél a hatásos teljesítményt jelöli. pl. P=U.I.cos fi=VA Egy hálózati 230V-os trafónál, amennyiben W-ban van megadva, az a trafó névl.leadott teljesítményére vonatkozó adat.
sziasztok,
segítséget kérnék egy trafó bekötéséhez. nem találok semmit sem róla a neten és nem szeretném egyből szétégetni (erősen kezdő vagyok): Jesiva 230, 15 V 35 VA 4 tüskéje van, egy sorban kettő közelebb, másik sorban kettő távolabb egymástól. Ha felülről nézem a trafót, a tetejének a felső részére van írva a 230 V, az aljára a 12 V. Ugyan ebben a pozícióban tartva a hátoldalán felül azok vannak amelyek távolabb vannak egymástól, alul pedig azok vannak amelyek közt kisebb a távolság. De semmi jelölés sehol, hogy melyik-melyik lehet. A felső lenne a 230 V és az alsó a 15 V? Rátettem a multit a közelebbiekre, beállítottam a vált. fesz. 20V-os állást és a távolabbiakra pedig egy pillanatra (1-2 mp) ráadtam a 230-at, de a műszer semmit sem jelzett. Semmi nagy szikra meg durranás meg ilyenek nem voltak, ezért gondolom nem tettem tönkre egyből. Hogyan kell ezeket bekötni a nyákra (egyenáramosítanám, stb.)? Előre is köszi a segítséget.
Ez így tényleg jó.
Valamelyik régebbi Hobby Elektronikában vagy Rádió technikában nincs leírva ennek a számításnak a menete? Vagy valami jó kis leírást nem tudtok? Ez atopic kicsit hosszú, hogy kibogarásszam. Kösziiii!
Szia!
Ellenállásméréssel határozd meg a nagyobb ellenállású tekercset. Az lesz a 230V-os (primer) tekercs.
A 25 oldal hosszú? Én többször végigolvastam az "inverteres hegesztő trafó", és a "kapcsolóüzemű tápegység 230V-ra" topikokat, pedig azok több száz oldalasak, mert érdekel a Téma!! Amúgy bármely "elektró" könyvben, vagy négyjegyű függvénytáblázatok, vagy Ochmat-Sárközy műszaki táblázatok,-ban megtalálhatóak. Bár nem tudom milyen részletek kellenének még.
Szia, köszönöm a gyors választ.
Az egymástól távolabb lévő érintkezőknél tudtam merni 63 Ohm-ot, a közelebbieken meg 0-t. Azon még a szakadást vizsgáló állásban is sipol a műszer. Akkor a távolabbiakra adhatom a 230at és az egymáshoz közelebbieken kéne tudnom mérni a 15 V vált. áramot? Köszi
Sziasztok.
Van egy trafóm aminek a tekerésével most végeztem. Össze is raktam, de az a baj, hogy a lemezeken nincsen lyuk és nemtudom öket összehuzni rendesen és eléggé búg emiatt és persze 2db lemezt nem birtam sehogyse visszarakni. Ez nagy baj lehet? Egyszerüen nem fér vissza a helyére. Mivel lehetne összeszoritani?
Vettem a bátorságot, a 63 Ohm-os párra ráküldtem a 230-at, a másikon előjött a 15V. Köszi
Nem inkább keresztbe sikerült két db, vagy több E lemez közepét berakni, és attól búg?
Attól, hogy nincs összecsavarozva, még nem kéne hangosnak lennie. Az, hogy nem fér vissza a 2 lemez, az is arra utal, hogy keresztben van néhány lemez.
Szia! Betét volt a csévében tekeréskor? Össze tudja ám a drót húzni, ha nincs jól kitámasztva. Ha ilyen hiba nem volt, szedj ki 5-6 lemezt, faggyúzd meg, és 2-ével tedd vissza(egymással szemben 2-2-2), a kimaradt lemezek élét csiszold le egy kicsit, üssed a duplák közé (nem lesz vas-zárlatos). Fogsz 4 vinkli-vasat, kifúrod, és szorítasz, amennyire kell.
Öööö, azt hogy kell? Nekem még nem sikerült!
Keresztbe?? Ezt nem igen értem. Ugy raktam össze ahogyan kell, és ahogyan a videón is van itt az oldalon.
Igazából nem raktam bele semmit tekeréskor. Akkor ez lehet a baj? Bár direkt figyeltem erre, hogy ne deformálódjon el a csévetest, de lehet, hogy mégis összehuzta egy picit.
De ha gondolkozol sikerül. Told a két M et egymással szembe, A két szélsőt felülre a középsőt alulra akkor sikerül. Ez úgy eshet meg hogy az M et két szélén megfogod kisi össze nyomod meg hajlik és így tolod a cséve testbe észre se vetted és már sikerül, keresztbe tolni. Remélem sikerült érthető magyarázattal szolgálni.
Sziasztok!
Kérdésem az lenne, hogy ha szükségem lenne 230VAC-ból 24VAC-re, kb 100W, de inkább nagyobb kimeneti teljesítményen, akkor annak mi lenne a legegyszerűbb módja? Illetve mekkora helyet foglal el a megoldás? Van-e nagy veszteség?
Régen volt már a kezemben M vas (pl:Koncert magnó, szeretet leégni a trafója), de ilyet sohase sikerült elkövetni. Az elmúlt 30 évben nem is találkoztam ilyen lemezzel, valahol hányódik pár ilyen vastest, de nem használom mert nehézkes vele dolgozni.
Szevasz! Legkisebb hely igényű a kapcsoló üzemű táp (lásd: mini rezonáns tápegység). Nem egyszerű, komoly hozzáértést kíván. Az egyszerűbb mód, a normál trafós, graetz, puffer, stb., de nagyobb a hely igénye, és a súlya (jóval). A veszteség 5-20% közti, kiviteltől függően.
Szia!
Egyenirányítani nem kell. Elfelejtettem oda írni... Ebben az esetben is gondolom ugyanúgy igaz minden?
Szia! Ebben az esetben a hagyományos trafó a megoldás, jól tekercselt trafónál 5% alatt van a veszteség. Kb. 8x8x8-as kockában elfér (EI lemezes), toroiddal kisebb.
Köszi szépen!
Az első általam tekert trafó M vassal van szerelve.1992 volt az évszám,iskolai gyakorlaton tekertük.Mai napig meg van.
Sziasztok! Annyit szeretnék kérdezni, hogy az milyen trafó amiből csak két vezeték jön ki? 125w van rá írva és ennyi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |