Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Folyt: Ip=Ptr/Up. Ha 200VA-es trafót akarsz: Ipr=200/230(V;hálózati fesz)=0.87A. B(gerj) ha vékony a lemez0.25-0.3mm, vagy fényes, vagy szalagvas(Hipersil); 1.2-1.4 T is lehet; régebbi, vastagabb lemeznél 0.8-1 T. J(áramsűrűség); szakaszos üzemre, 3-3.5,- hosszúra(24h, vagy több/állandó/), 2-2.5A/mm2
A(cm2) a tekercsben lévő vas keresztmetszete, Ah, mágneses úthossznak kéne lenni. Van ám szakirodalom itt a fórumon bőven; olvass!
Kösz az infót, már tekercseltem a primert csak az uncsim is besegitett a kábelszerzésben és 1 es helyett 2 est hozott, de én meg nem mértem meg s le kell bontsam. Szerintetek elég lenne a 3 hídnak vagy csak 2 nek? Csak az erősítőbe szeretném iktatni, de ha nem elég teszek még be egy trafót. Én csak 2 dolgot nem értek: 1. Mi a különbség a w és Va között.
2. Hogyan lehet kiszámolni mennyi kábel fér el a trafón? Állítólag 314 menet kell a primernek és szekundernek 2x39 menet 2x25vac hez. A 2-mmes rézdrót meg jó lesz szekundernek?
Ne haragudj hogy közbe szólok, de M I vasmagra 314 menet még jó minőségű vasnál is kevés. Erősítő nem szereti ha mellette túlgerjesztett trafó lakozik.
Igen így is mondható, de ez legyen a legkisebb problémád.
De Nekem Ei magos. És a primert milyen vastag rézdróttal tekerjem?
Mekkora teljesítményt szeretnél kivenni a trafóból? 1T gerjesztéssel 394 menet a primer, 780VA-re, Dpr=1.2mm(3.A/mm2 "j"-vel). 1.8 N/V. A sec. menetszámot szorozd fel 1.05-tel.
S(VA) látszólagos teljesítmény, P(W), P=S x cosfi Wattos(valódi) telj. Q(VAR) meddő telj. S x sinfi. Kisebb gerjesztéssel is elférsz az ablakban (pl. 0.9T, 460 menet, ezt szorozzuk a veszteségek miatt 0.95-tel, ez a végl. menetszám. Így biztos nem lesz túlgerjesztve a vasad. Ekkor N/V=2.
Hali! Mindenkinek! Van egy trafóm egy végfokba van de nem tudom, hogy hány watt lehet. Ezek vannak rá írva.
Pr: 220v 2,02A a huzal vastagsága 3mm. Sec 2x36v 2x5,56A a huzal vastagsága 4mm. Ami a végfokba van oldalanként 4 darab 2n3773 tranzisztor ami összesen 8db. A puffer 2x10000mfd 60v de van rajta egy másik is ami 75v gondolom az a max. A trafó magassága:10cm. Szélessége:12cm. Mélysége:7,5cm A súlya a trafónak kb:7-8kg összesen pedig 15kg. Ha valaki meg tudná mondani hány wattos lehet az jó lenne . Köszönöm előre is a segítséget.
Hali! P=U x I (a secunder a veszteségek miatt kisebb). Ált. isk. VII. o. Fizika. :yes:
A trafó lemezcsomag vastagsága, és az E lemez, középső szárának, a szélessége, illetve a kettőnek a szorzata adja meg a vasmagkeresztmetszetet.
Ebből lehet kiszámolni a teljesítményt VA-ben, adják meg. Az kizárt hogy a primer 3mm. vastag huzallal volna tekerve, akkor ez egy nagy hegesztő trafó lenne. A kép és a leírt biztosíték adat alapján, max.450W-ot tud leadni.
Igazad lehet: Talán nem három, hanem nulla.három miliméter lehet az a huzal...
Tisztelt fórumozók!
A következő kérdésem lenne:több (főleg akkutöltős) leírásban is olvastam már, hogy "a trafót úgy méretezzük, hogy az áram max. X A legyen.."Hogyan kell "úgy" méretezni? A menetszám változtatásával, hogy a vas telítődjön, vagy kisebb vasméret választásával?
Hellosztok van egy TTI 23001C10 trafóm de semmi infót nem tudok róla tudnátok nekem segíteni?
Lemértem a primer oldali ellenállását ami 18.1 ohm a szekunder oldalon 3 vezeték van 2 kék és 1 piros! A piros és a 2 kék vezeték között 1,1 ohmot mértem a 2 kék vezeték között pedig 1,6 ohmot mértem! Gondolom ez egy szimmetrikus trafó lehet! Válaszotokat elöre is köszönöm Üdv Attis
Igen, gyanítható, hogy egy szimmetrikus szekunderű kivitelről van szó. Ha az tudható, hogy a primer 230V-ra készült, akkor adj neki villanyt és mérd meg. Ha nem vagy benne biztos, akkor egy kisfeszültségű (6..9V-os) trafóról tápláld meg az egyik szekundert és mérd meg, mi jön ki a primeren (vigyázz, mert itt jöhet rázós fesz!). Ha 180....250V körül mérsz, akkor beadhatod neki a 230-at.
Elég fapados módszer, de kiderül az igazság. A vas méretéből jó közelítéssel megállapítható a teljesítménye.
Köszönöm a válaszodat és 230V a Primmer délután lemérem a vas méreteit, meg megmérem hány voltos a szekunder oldal! Üdv Attis
Hallod én csak 600w ot akarok kihozni belőle és a kérdés az hogy mekkora átmérőjü kell legyen a primer oldali tekercs?
Szereztem egy vasmagot.
A vasmagom keresztmetszete 22.5cm2 (4.5*5cm) A következő transzformátor lenne: Primer: 230V Szekunder: 17V Szekunder áram: 5A Kiszámoltam 2 programmal is a következő értékek jöttek ki: 1 számítás: Primer menetszám: 924 Szekunder menetszám: 76 2 számítás: Primer menetszám: 365 Szekunder menetszám: 30 Szóval most melyik lehet igaz? Vagy egyik sem? Milyen programmal számoljam, ami tudja azt, hogy én adom meg a vaskeresztmetszetet is?
Helló! Kb., ha az első adatot 2-vel osztod akkor jó lesz (nem lesz túlgerjesztve a vasad, hacsak nem Hypersil). HySi esetén a 2. a jó. Az 1.~0.9T-vel, a 2.~1.2T-vel, számolt.
Köszönöm!
Akkor sima lemeztranszformátor esetén 0.9T-val számoljak? Igen, jól tudod, hogy 1.2T-val számoltam, de a program írta, ha nem tudom, akkor hagyjam annyin. Van valami frankó leírás, amiből megtudok mindent, hogy minél hogy kell számolni? Még1x köszi!
Szívesen. A"frankó leírás"-ból a fejemben lévő maradék: Npr=Upr x 108/4.44 x B(T) x Avas(cm2) x f(50Hz). Régi(vastagabb>0.35mm), vagy lágyabb(hajtogatáskor alig ropog-alacsony Si tartalom): 0.6-0.9T-ig; újabb kori, vékony, v. ropogós lemeznél: 0.8-1.1T; Hypersil, vagy más jobb minőségű (ezek általában fényes felületűek, tekercselt kivitelűek): 1.2-1.7T is lehet. A teljesítmény: P(kW)=(A vasm2 / k)2 x 50 (Hz). K=0.018-0.025-ig, kisebb(1~)trafó-nagyobb osztó; nagy trafók (3~), kisebb o. Drót-méret, áramsűrűségre;"J"=2.5-3.5A/mm2. Belső tek.(rosszabb hűlés) kisebb J.
Helló! Szóró, vagy hegesztő trafó(eső karakt.) Pl: nem zárt vasra (egyenes lemezköteg), vagy mágnes-sönttel: 3 oszlopos tr., 1.o. Pr., 2.o. Sec., 3.o.üres(ott záródnak a terhelés miatt kiszoruló erővonalak). Méretezni macerás(meg már régen volt), gyakorlatban kell kitapasztalni. A 3.o. lehet sima söntvas a tekercsek közt. E, és M vasaknál nem könnyű, bizonyos mértékig a légréssel is szabályozható, vagy osztott tekercseléssel (pl. mikró sütő trafó, ott köztük van a sönt).
Még valami: ehhez a teljesítményhez (~90VA) a vasad 1/3-a is elég lenne, pocsékolás. 2x17V,5A-hez is csak alig több mint a fele kellene. Ebből a vasból ~640VA kihúzható! Ha megírod mekkora az ablaka(tekercs-hely), kiszámolom mi fér bele.
Nem hallom, látom. Néhány h.sz.-sal korábban megírtam; de tekerheted 1.1mm átmérővel is(könnyebben elfér). A tekercs átmérője, a tekercselés után mérhető.
Nah én akkor elég jól elnéztem valamit, mert nem fér rá a csévetestre a szekunder tekercs is, gondolom a primert bontani kell, 1 mmessel volt tekercselve. A primert nem én tekercseltem.
Ne bonts, mekkora az ablak(tekercselési hely)? D=1mm-es jó lenne primernek. Méretezd már pontosan le a vasat.
Mellékelem az E lemez méreteit
Ekkora ablakba simán bele kéne férjen még sokkal több, és vastagabb drót is. Ha 1.5mm-es anyag a cséve, akkor is marad 24.4cm2, a tekercsek szigetelését levonva, 22cm2 a hely. 450 menet 1.2-esből, sorszigeteléssel sincs 10cm2. 1/2-1/2 hely a primernek, szekundernek.
Egy dolgot nem értek ebbe a vasmagba miért nem fért el a primer meg a szekunder. De egyszer ez is kiderül, remélem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |