Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Hát ez? Ez nemcsak hogy szánalmas, de röhejes, mondtam a Máténak, hogy most ugyis szét van szedve, én most letolom, és bele..... kínomba
Tán eladó?
Hú de szép torroid... most gondolkodok, hogy mire is hasonlít
Javítottam már én is több(3) régi siva ppa800-ast, volt amit kár volt már felújítani.
Így megmaradt egy. Asszem 1500W-os , 2x60V secunderrel + segédtáp
Sziasztok! Tud nekem segíteni valaki a bekötésében? Mert a csiptetőre hiába rakok hanfalat meg se nyikkan. Előre is köszi!
A "csíptető" (eszem megáll!) felirata szerint ez egy nagy szintű jelbemenet (IN=input) végerősítőről, amit simán átad a másik csiptetőre. (OUT= kimenet)
Tehát a "hanfal" vezetéke egy másik stereó erősítőről ide csatlakozik be /in/, és innen megy ki /out/ a "hanfalra," (amit hangsugárzónak hívunk) miközben leveszi a szubnak a jelet róla.
Köszönöm szépen a gyors választ és elnézést a kifejezésért!
Üdv mindenkinek!
Milyen kondenzátort kössek a hangfalamra hogy a mély hangokat kiszűrjem?Mert az erősítőm sok mélyt ad és nem bírja.Csak a középfrekvencia kellene (200-5Khz-ig gondoltam).Próbáltam már párhuzamosan egy 4.7 microfarádos kondit kötni, de ütött tovább.Sorosan meg túl halk.(Magas hangok)
Húha, úgy látom ma a furcsa szakik napját tartjuk.
Ez a probléma nem oldható meg egy kondenzátor ráakasztásával a "hangfalra" (amit hangsugárzónak hívunk rendes esetben) Nem is ide tartozik ténylegesen, hanem a hangváltós topikba. A passzív szűrőáramkörökben kellene elmélyedni, közelebbről is az alul, felül, ill. a sáváteresztők felépítése, működése között. De ezek nem egyszerűek egy komplex rendszer esetén.
Egy 10u nem polarizált kondit köss vele sorba. Ha ilyened nincs jó lessz 2db 22mikrós is a pozitív oldaluknál ősszeforrasztva.
Érdekelne, (nem kötekedésként) hogy a hangsugárzó impedanciájának tudta nélkül a soros 10µF milyen frekin, és milyen meredekségű, átvitelű szűrést valósít meg szerinted.
Heló. Mérésem az nincs róla, de körübelül a 10kHz fölöttieket engedi át. Amolyan szükség megoldásként lehet alkalmazni.
Nem is mérésre lettem volna kíváncsi, hanem a képletre, ill. az elméletre, ami nem veszi figyelembe a konkrét terhelés impedanciáját, fázismenetét, a benne lévő hangváltó komplexummal való egymásra hatást.
Itt nem egy magas hangszóró illesztéséről beszélünk, ahol egy soros C tag a névleges impedanciával egy 6dB/oktávos felüláteresztő szűrőt valósít meg, hanem egy összetett ismeretlen adatokkal rendelkező terheléssel állunk szemben.
Megjött végre az eloxálóból az áláminium cucc.
Sziasztok. Segítsetek nekem légyszi. MEgépítettem egy erősítőt. Valami török cucc. A lényeg hogy működik nincs semmi alapzaja. Nagyon jó, de megválogatja a hangfalakat. pl rft 4 om 12va 90% ba jol szól. Mnc 140watt 4om pocsék tiszta torz, philips hifi hangfal 60 watt 6om szobai szinte nem is szól hanem csak magas sípulós frekiket enged át. Mondjuk az utobbi az 3 utas hangváltos. Szerintem gerjed mint annak a rendje. Mit lehetne vele tenni? Az alkatrészeknél megfelelö értékeket használtam. + a táp is elég közeli 2*42volt 2*10 ezer mikro. Előre is köszi.
Én a kimenetről hiányolom a Boucherot-tagot, ez egy ellenállás-kondi sorosan a kimenetre. 4.7-10ohm/100-220nF.
Megprobálom köszy irok hogy sikerült e am szerinted mien ez az erősítő igy első meglátásra. Azért itt röpködnek a béták!
Szupik lettek , gondolom készülsz valamire..
Szia Komplex terhelésre, begerjed a vége..
Ha van szkópod nézd meg 10Khz négyszög műterhelés + 470nF-1µF -al terhelve milyen a jelalak.. Van egy sejtésem.. , -Ha megméred csak kis vezérlésen, nehogy nagyon begerjedjen. A "mankó" valóban kell a végére.
Valóban a Darlington tranyók bétája elég magas, ezért is hajlamosabbak a gerjedésre. Egyszer ha lesz kedvem kipróbálok egyet, nem lehet rossz.
Köszi szépen fiuk Ez a "Mankó" télleg összejött az mnc-n már jol szól 10om+470n kerámia. Emersys szkópom nincsen sajna, jelet is csak pc-n tudok neki adni ha mindenképpen négyszög kell 10khz-n Kiprobálom gyors aphilips hangszoron is lehet most ott is jó lex
Annyira nem fontos ez végül is, csak szemléltetésként látható lett volna mi is zajlik le. Egy rendes méretezett L tag + rá párhuzamos ellenállás is elférne a végén szerintem. De már a kondi + ellenállás is nagy előrehaladás lehet.
Lehet variálnom kéne az értékeket mert mintha még mindig lenne valami a háttérben de ez ojan nagyon hátul van. Nem ttok jelalakot nézni az a baj :S
a tekercset sorba? mint lrc? vagy valameik taggal párhuzamosan?
Egy 3-5uH közti tekercsre párhuzamosan egy 10 Ohm 2W. És szintén a kimenetre rá az amit most csináltál. Valahogy pl így -Ez már eléggé stabillá tenné.
(Nyilván ha a vége más lenne pl egy tripla emitterkövető, az szinte 0 impedanciával bírna..) De ez most ilyen.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |