Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1326 / 2208
(#) Imi65 válasza spirik hozzászólására (») Feb 25, 2012
Azért ez még elég kevés. Ez csak egy egyenirányító, és viszonylag kis puffer. Ennek a többszöröse sem problémás. A másik, hogy a szokásos RCRC szűrőtagok még nem szerepelnek a rajzodon, pedig a tápellátás (csatolásmentesítés) fontos részei.
(#) mc-4 hozzászólása Feb 25, 2012
Sziasztok!

Szeretnék egy szépen szóló maximum 50w-os csöves erősítőt csináltatni édesapámmal Ő nagy szaki csak internetet nem nagyon tudja böngészni, ritkán jut hozzá.
Tudtok kapcsolási rajzot hozzá?
Tudom a gugli jó barát, de azt nem tudom, hogy szólnak itt meg tuti van tapasztalat.
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) Imi65 válasza mc-4 hozzászólására (») Feb 25, 2012
Cirokl Laci készített mindenféle teljesítményű készüléket. Ebben a tartományban is van bevált rajza, az teljesen biztos.
(#) FordPrefect válasza mc-4 hozzászólására (») Feb 25, 2012
Kicsit több kiindulási pont kellene. Hangosítás vagy otthoni zenehallgatás (milyen akusztikai környezetben)? Mennyit áldozol rá? Jelforrások??
(#) zoliee válasza mc-4 hozzászólására (») Feb 26, 2012
Szia!

Biztosan kell neked 50W kimenő? A csövi kicsit másképp szól, mint a tranyós.. Én pl. sokáig bőven elvoltam egy 2x8W Pcl86pp-vel. Ami most készül KT88 pp, azis "csak" 2x40 W, de azzal már falat lehet bontani.. Ja és ha minőségi hangot szeretnél, akkor készülj fel az árra. nekem a négy végcső került csak 54 ezresembe, előcsövek, jó minőségű kimenők,(Mayky fórumtárs), nemárt egy elég nagy torroid a tápnak, (Fleta fórumtárs), kondik, stb.. Alaphangon egy 100 ezer forintos történet, na nem elrettenteni akarlak, de kérdés milyen hanszórón akarod hallgatni, meg hogy mivel?
(#) zoliee válasza zoliee hozzászólására (») Feb 26, 2012
Bővebben: Link ezt van nekem megépítve/építés alatt. Természetesen lehet EL34 csövekkel is, azok valamivel olcsóbbak.
(#) mc-4 válasza zoliee hozzászólására (») Feb 26, 2012
Szia!

Otthoni hallgatásra szeretnék egy szép szerkezetet.
Az új lakásba szeretnék egy normál erősítőhöz képest látványos szerkezetet.Nem kötöm magam az 50w-hoz, 40w-is elegendő.
Köszönöm az eddigi segítséget és hozzászólásokat!
(#) mc-4 válasza zoliee hozzászólására (») Feb 26, 2012
Találtam egy T-Rex nevű erősítőt, ott is KT-88 a végcső.
Ez megegyezik a Te általad készítettel?T-Rex
Ha normál használatra lesz, nem kell még a 40w sem.. Csövesből egy 20w már elég szép teljesítmény, egy normál 30-35 nm szobát bőven betölt.. Ha tévednék javítsatok
Milyen hangfalat kellene kiszolgálnia?
CirokL galériája, rengeteg csövest épített, érdemes szétnézni
Nem ,ez egy másik kapcsolás, itt mások az előfokcsövek.
Létezik millió kapcsolás, lehet hogy pénztárca barátibb lenne elöszőr egy EL34 SE-vel próbálkoznod, kevesebb alkatrész, kevesebb gond, igaz nincs 40w kimenő teljesíménye, de olcsóbb megépíteni. Ha ragaszkodsz a nagyobb W számhoz, akkor készülj fel a kimenők párja 17-20 ezer kb, a táp torroid 10-13 között, csöveket itt a HE store-ban talŕlsz egyenlőre a JJ csövek tökéletesek, tápkondi 10e től felfelé..
(#) CIROKL válasza zoliee hozzászólására (») Feb 26, 2012
KT88 és hasonló csövekkel én nem építettem eddig /nem elérhető ár kategória számomra/
Nem mondom szépek azok a csövek de nem biztos hogy a cső szépsége megéri azt a plusz kiadást , lehet sokkal olcsóbb csövekkel is kirívóan jó minőségű csöves erősítőt is építeni .
A véleményed én is osztom , egy átlagos helyiségbe /20-30 nm -es /bőven elég egy akár 20Watt -os is megfelelő hangszórókkal természetesen mert az sokat számít ám .
(#) CIROKL válasza mc-4 hozzászólására (») Feb 26, 2012
Üdv a csöves témában , jól látod a Max 50Watt ami megcélozható a jó minőségben /ezt majd megcáfolják /
Ahogyan írod otthoni zenehallgatásra szép szerkezetet szeretnél , itt kérdés mekkora helyiségbe mert nem okvetlen kell az50Watt , ezzel a teljesítménnyel már falat lehet bontani , anno a Regent 60 csövessel zenéltünk és félelmetes termeket hangosítottunk be vele.
A szépség meg már csak részlet kérdés mert a külső kialakítása az sok mindentől függhet , amihez kell némi fantázia , megfelelő technikai háttér és megfelelő anyag /ok /és idő meg pénz és még sorolhatnám szóval a külsőség az elég bonyolult de nem elhanyagolható tény .
(#) zoliee válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 26, 2012
Szia Laci!

Azért írtam neki, hogy nézzen szét SE téren, ebből viszont akad nálad pár jól sikerült? Pl: EL84 SE?
Igaz így az elérhető wattszám nem akkora, de cserébe nem kerül annyiba/kevesebb meló van vele..
(#) Imi65 válasza zoliee hozzászólására (») Feb 26, 2012
Az EL84 SE azért átlagos hangdobozon kevés lehet. Én 7-10W-nál húznám meg az alsó határt.
(#) compaqamplifier hozzászólása Feb 26, 2012
Szevasztok. Rég óta szeretnék építeni csöves erősítőt, tudásom még nem volt meg most már szerintem megvan bár pénzem nincs ami itt gondolom nagy baj. SE 10 watt alattit akarok építeni. Volt megcsodálnom 1-2 SE ecl86-os szerkezetet, semmi bonyolultság nem volt benne gyári videoton volt tesla papírmembrános hangfalakkal. Trióda módról már többet hallottam, hogy az milyen jó. Sajnos már nincs ecl86 forgalomban és én utánagyártani szeretném, eladásra. Milyen csővel érdemes próbálkozni? El84 az szóba jöhet vagy van más alternatíva?
(#) djhans hozzászólása Feb 26, 2012
Ma volt szerencsém meghallgatni egy Magnat RV1-et Tascam CD lejátszóval, Infinity hangfalakkal. Nagyon komolyan szólt.
(#) Pityu9 válasza cruisher hozzászólására (») Feb 26, 2012
Üdv!
Ezek a Terta T-426 típusu rádió kimenő trafói. Itt találod a kapcsolási rajzát, de egyébként 1956-'57-es Kádár: Rádió és televizió vevőkészülékek címü könyv 125. oldalán még többet megtudhatsz a készülékről.
Üdv!
(#) zoliee válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 26, 2012
Azért kérdeztem hogy mihez kellene neki, ha még nincs szorója, akkor egyszerűbb az élet. Ha két,háromutas hangdobozhoz kell, akkor már tényleg kevés az SE. Nekem a szélessávú hangszoróimhoz, Sonido SFR145 volt a Mayky féle 2x8W erősító, 92db tudott a két Sonido, bőséggel elég volt a30 nm szobába..... Igaz ez kompromisszum, mert ugye szélessávú szoró, és egy hangszoró..(Mayky erősítője PP, ha valakinek kell, keressen, eladó, sajna kell a lóvé )
(#) Bassmester válasza compaqamplifier hozzászólására (») Feb 26, 2012
Nem vagy egy kicsit elbízakodott a "tudás" dolog tekintetében? Én csak a hajmeresztő hozzászólásaidat láttam eddig valamennyi általad látogatott témában. Eladásra akarsz EL84 SE-ket utángyártani és a fórumon teszel fel ilyen "kezdő" kérdéseket? Szerinted ki fog így komolyan venni?
(#) compaqamplifier válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 26, 2012
Nem is az elsőt akarom egyből eladni. EL84-et még nem hallottam, szeretném valahol elkezdeni az iskolát vagy tudsz ajánlani egyszerűbbet?
(#) Bassmester válasza compaqamplifier hozzászólására (») Feb 26, 2012
Az EL 84 jó választás lehet, már csak azért is, mert a TME-nél és a Lomex-nél van hozzá olcsó kimenőtrafó.
EL84 helyett jó az olcsóbb ruszki 6P14P cső (ilyeneket én is használok PP-ben) pl. vaterán tudsz venni.
(#) cruisher válasza Pityu9 hozzászólására (») Feb 26, 2012
Köszönöm szépen, sokat segítettél.
Szeretnék belőlük egy kis PCL86 SE-t építeni. Elég szép méretes a vas hozzá.
(#) bakos13gab válasza mc-4 hozzászólására (») Feb 26, 2012
Olcsóbb alternatíva is létezik. Például ott van a GU50. 300Ft egy új cső és egyáltalán nincs rossz hangja. Én PP-t nem hallottam belőle még, de Cirok Laci építéséről csak jókat hallottam.
(#) zoliee válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 26, 2012
Ebből lehet szép/jó hangú erősítőt építeni, olcsó és jó cső! Kérdés hogy tetszik-e neki a cső formája, van akinek bejön, van akinek nem
(#) mc-4 hozzászólása Feb 26, 2012
Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólást, segítséget!
Kezdetnek EL34 SE lesz aztán a KT-88, csak écsjóapám le ne dobja a láncot.
Ma át vittem neki a KT88 kapcsolási rajzát és egyből elkezdte mondani a farankót nem is értettem mit beszél.
Még biztos foglak zaklatni benneteket!

Üdv!
(#) bakos13gab válasza zoliee hozzászólására (») Feb 26, 2012
Hát ha már cső forma után építünk, az más tészta. Meg kell nézni a különböző korlátozó tényezőket (pénz, idő, igények) és lehet választani. Hát hogy tetszik-e neki? Ha nem, akkor kell neki egy tető és nem is látszik. Amúgy még ott van a 6AS7 cső vagy ne is beszéljünk a 6C33C-ről mint szép csövek.
(#) CIROKL válasza zoliee hozzászólására (») Feb 26, 2012
Idézet:
„Kérdés hogy tetszik-e neki a cső formája, van akinek bejön, van akinek nem

Ugyan ezt ellehet mondani a KT88 -ról is van akinek bejön van akinek nem .
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 26, 2012
Már sok esetben elmondtam hogy egy csöves erősítőnél számtalan esetben nem a csövek értéke határozza meg a kapott végeredményt .
Lehet olcsó és csúnya csővel is építeni olyan erősítőt ami felveheti a versenyt akár a drága és szépnek kikiáltott csövekkel , sőtt még netán meglepetést is okoz ...
A másik dolog amit szintén mindig szoktam mondani hogy egy csöves erősítőnél a bekerülési összeg töredéke csak a felhasznált cső ár értéke , szerintem nem beszélek badarságot ha csak a hálózati és a kimenő trafók összegét említem és akkor még hol vannak a passzív alkatrészek , és a dobozolást már nem is említem .
(#) adamo32 hozzászólása Feb 26, 2012
Sziasztok!

ECL 86 PP-hez jó lenne-e 10 Kohm/ 8 ohm-os trafó kimenőnek? Tudom,hogy 8 Kohmos kellene, de hátha...Bővebben: Link
(#) FordPrefect válasza adamo32 hozzászólására (») Feb 26, 2012
Teljesen jó.
Következő: »»   1326 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem