Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   194 / 968
(#) Mályi László válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
A védő távolság a védő cső hiánya a gond a gáznál. Előírás. Amit a gázra írtál igaz.
(#) karaszbandi válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Egy gázkazánon belül milyen védőcső és védőtávolság van? A villany és a gág bekötési pontjai közt? Kb semmi.
(#) Mályi László válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Akkor talán egy példa, a házba beköthető a gáz, de a házzal párhuzamosan 5 méteren belül tilos vezetni a földbe. Ha pontosan szeretnéd ismerni a gáz szerelési szabályokat, akkor egy gáz szabvánnyal foglalkozót kérdez. Ezeket csak azért tudom mert gáz szerelésnél segédkeztem.
(#) karaszbandi válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Ezt honnan vetted?
(#) fulcsii válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Ennek mi köze az elektromossághoz?
(#) Sanyi74 válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Érdekes, nálunk az utcában a ház falától kb 2 m távolságra megy párhuzamosan a fallal. Szinte az egész utcában így van.
(#) proba válasza Sanyi74 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Egy előadáson mondták "Ha minden védőtávolságot betartanának szinte semmi közmű nem mehetne az utcában"
(#) zolika60 válasza proba hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Valószínűleg az egész föld felülete kevés volna hozzá.
(#) Mályi László válasza Sanyi74 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Már kaptál választ, Nagyon sok esetben egyedi engedélyt adnak. Ez csak egy a sok közül.
(#) Mályi László válasza fulcsii hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Olvass vissza, egy polémia része.
(#) Mályi László válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Adott egy üres terület, az utcába gázt vezettek lakás nélküli oldalba. Évek telnek üres terület eladásra kerül, építési teleknek nyilvánítják. Felépül a ház, gáz szolgáltató fel ébred. Gáz van, mi legyen? Házbontás kártérítés per nem. Gáz cső áthelyezés igen. Ezt a mesét a valóság írta. Az eset nem kitaláció. A topík címe többet nem bír el.
(#) zoli_varga hozzászólása Márc 8, 2012 /
 
Üdv!

Van egy érdekes baleset amiben szeretnék tisztán látni.

2 dolgozót küldtek a munkahelyről sztatikus kisülés miatti "áramütés" miatt 24 órás megfigyelésre. Fém hordóból szilárd anyagot szívattak be gépbe. Az alkalmazott technológia mellett nem fordulhatott volna elő akkora mértékű kisülés, ami kb 4 cm!!! ívet adott úgy hogy a dolgozón kesztyű is volt. A gép földelése megfelelő (felülvizsgált), a cső falában fémszálak vannak spirálosan tekerve az EPHba történő bekötéshez de ez anyaggal nem érintkezik A cső vége fém amit a hordóba dugtak. A fém véget külön (akkumulátor) csipesszel csatlakoztatták az EPH -ba.
A hordón nem volt csipesz de a padló elvileg antisztatikus minősítésű (RB-s tanúsítással).

1. kérdés: Miért alakult ki akkora töltés a csőben ami ekkora villámokat szórt? (A dolgozóknak komoly fájdalmaik lettek a végtagjaikban)

Talán a csőben lévő fémszál (kb 0,5-1 mm2 lehet) spirál szerkezete okozhatta a töltésfelhalmozódást mert az eset után le lett mérve ÉV műszerrel (0,2 Ohm) a cső aminek a hossza 3m.

2. kérdés: ez egyáltalán villamos baleset? sztatikus kisülés okozta áramütésnél kell e 24 h megfigyelés? Természetesen a fentebb említett energia nagyságával számolva.
(#) zoli_varga válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Építéshez kell a közműcégek engedélye amihez csatolni kell a bekötési tervet is, enélkül biztos nem kapsz engedélyt. Valaki buzgó volt és kezdő.
(#) proba válasza zoli_varga hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
A megközelítési irány rossz.Mi van ha a dolgozó "jó" cipőben volt és "jó" ruhában.Nem a cső volt feltöltődve hanem a dolgozó.Ettől kezdve már a szikra biztos.Ha le van földelve valami akkor még biztosabb.
(#) karaszbandi válasza zoli_varga hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Ez érdekes. A hordót is össze kellett volna kötni az EPH-val. A padozat ellenállása sok mindentől függ. Szennyeződés, hordó festése stb. Ha antisztatikus a padozat, az valami féle grafit bevonatot feltételez valami fedő réteg alatt, ami elvileg bekötött az EPH rendszerbe. Ez egy dolog, ez a hordót nem földeli kellőképpen. A csőben lévő spirál be van kötve a rendszerbe, vagy csak a cső fém vége, ami nem biztos, hogy érintkezik a spirállal. A cső anyaga rendelkezik műbizonylattal, ami minősíti statikus töltődésre?
Attól, hogy van benne spirál, az még lehet, hogy csak mechanikai erősítésként szerepel.

Tehát ebben az esetben az áramlási sebesség okozhat feltöltődést. Csőnek legjobb lenne erősített falú gumi cső. Ennek a grafit tartalma miatt jobb a statikus védelme. Persze ez is csak bizonylattal.
Egy biztos, mindent mindennel fémesen összekötni. Az akku csipesz se biztos, hogy jó, ha festett felületre csíptetik.
(#) karaszbandi válasza proba hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Itt nem a dolgozó töltődött fel, illetve ha igen, akkor az a nem megfelelő töltés levezetés miatt következett be. Itt nyilván a dolgozónak is antisztatikus szerelésben kellett lennie.
(#) anonym hozzászólása Márc 8, 2012 /
 
Jó estét Tisztelt Fórumozók!
Szívesen olvasgatom ezeket az oldalakat, sokat lehet belőlük okúlni.
Egy kérdésem van, ami foglalkoztat egy ideje, aki úgy érzi, hogy tud segíteni, annak megköszönöm a hozzászólását.
Tíz emeletes panel épületben élek, egy földszinti lakásban.
Fogyasztás mérő helyek a lépcsőházban vannak kialakítva (védelem 25 A kismegszakító), innen érkezik a három vezeték a lakás elosztó táblához (16 A kismegszakítók, előttük 30 mA FÍ relé), ami a folyosón, a bejárati ajtó fölött van kialakítva.
Lakáson belűl minden vezeték 2,5 mm2 Cu, kötéseknél oldható Wagó.
A FÍ relét alkalmanként a teszt gombjával, ezen kívűl egy 7 W-os izzóból, csatlakozó dugóból kialakított szerkezettel ellenőrzöm, eddig rendben.

Ami elgondolkodtatott: a zuhanykabin alatt az alagsorban villamos szekrények (lépcsőház világítás, lift, valószínűleg az épület betáp is).
Ha a fürdőszobából távozó szennyvíz, mert meghibásodott a szifon, vagy vezeték, bejut ebbe a szekrénybe (miért ne juthatna, hisz panel épület), mennyire van biztonságban egy éppen zuhanyozó ember?

Megtörtént nem túl régen, hogy a lakásunk közmű aknájában (ez közvetlenűl a fürdőszoba mellett van), a vízóránál szétment egy hollander, a víz lefolyt az említett szekrényekbe, ezért a lépcsőházban egy ideig nem volt áram, a Szolgáltató csak a szekrény kiszáradása után kapcsolta vissza.

Lakáson belűl nincs EPH kialakítva, lent az alagsorban viszont minden közmű vezeték össze van bilincselve, és az említett villamos szekrényekbe bekötve, gondolom a védő vezetőhöz.


Ilyen körülmények között biztonságos a zuhany kabin használata?

Bocsánat a hosszú szövegért.
(#) karaszbandi válasza anonym hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
A zuhany kabint eleve be kéne kötni az EPH rendszerbe. Ezt előszeretettel elhagyják. Hivatkoznak arra, hogy akril, meg műanyag. Viszont a szennyvíz iszap és lerakódás szereti vezetni a villanyt, ha van honnan. A lefolyó csőbe kellene betenni egy fém csődarabot és azt bekötni az EPH rendszerbe. Ez lehet a fürdőszobában lévő védőföld is. Még mindíg jobb, mint a semmi. Az, hogy a víz leszivárog és ettől veszélyben lennél, kicsi a valószínűsége, de nem is lehetetlen. A nagyobbik gond az lehet, ha nincs "földelve" a szennyvízcsöved, hogy a szomszédban van egy mosógép, ami zárlatos lesz és esetleg a földelése sem a leg kiválóbb. Itt a szennyvíz csőben lévő lerakódásokon keresztül adott esetben potenciál külömbség alakulhat ki a fürdőszobád fém részei közt és a cső közt. Valószínű, hogy csak csíp, de kellemetlen lehet. Tehát betenni egy fém csődarabot és rögzíteni a helyi potenciálhoz.
(#) dobo válasza anonym hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Mondjuk az is érdekes hogy az elosztószekrények még ha beltéri kialakításúak akkor is valamilyen szinten víz ellen védetteknek kell lenniük.
Mondjuk csepegő víz ellen szerintem legalább.
(#) anonym válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Igen, igazad van, a fürdőkád be is volt kötve, mondjuk az egyszerűbb is volt, eleve erre a célra kialakított lehetőséggel.
A lakásban ráadásul - felújítás után - a víz vezetékek is a mostanában teret hódító 5 rétegű (HDPE) csővezetékekkel lettek megvalósítva.

A felújítás során sajnos elmaradt ezeknek bevonása az érintés védelembe, igaz nem is nagyon tudtam, hogyan lehetne ezt megvalósítani akril zuhanykabin és szigetelt csővezeték esetén.

Most arra gondoltam, hogy jó megoldás lenne-e, ha a lakásból távozó szennyvíz vezeték közös szakaszába egy fém szakaszt csatlakoztatva, azt bekötni a lakás elosztó táblánál a védővezetőhöz.
Hogyan vonható be az 5 rétegű (HDPE) csővezetékekkel megvalósított ivóvíz rendszer?
(#) anonym válasza dobo hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Nem tudom, hogy milyen ezeknek a szekrényeknek az IP megvalósítása, az tény, hogy az említett esetben bejutott a víz, igaz, akkor 3-4 bár nyomással ömlött a lakásban, ez folyt le az alattunk levő szekrényekbe.
(#) karaszbandi válasza anonym hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Az 5rétegű csővel nem kell foglalkoznod, mert annak a belseje is műanyag. A víznek meg elég nagy az ellenállása a csőben ahoz, hogy rosszul vezesse a villanyt. Azt írja a fáma, hogy egy egy méteres fél colos csőben lévő víznek az ellenállása 100kohm fölött van. Tehát ezt nem kell bekötnöd, de a szennyvizet be kell kötni úgy, hogy a bekötés kapcsolatban legyen a cső belsejében lévő lerakódásokkal.
(#) anonym válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 9, 2012 /
 
Köszönöm.
(#) rolandi350 hozzászólása Márc 10, 2012 /
 
Hali.
Nem vagyok egy nagy villanyszerelő, csak picit konyítok hozzá, ezért megkérdlek titeket.
Volt egy konnektor egy szobába, semmi nem volt beledugva és ha megfogtam a műanyagot forró volt nem kicsit. Sőt ha megfogtam a földelésnek kivezetett érintkezőt enyhén de rázott az áram.
Megelégeltem, szétszedtem! A következőt látom:
-két fekete kábel nullás össze van kötve és rátéve a bal oldalsó konnektor kimenetre. (ez idáig talán rendben is van)
-A barna FÁZIS és a zöld/sárga FÖLD össze vannak kötve és rákötve a jobb oldalsó kimenetre valamint a földelés kimenetre! (ez már szerintem nincs rendjén)
Szétkötöttem mind a 4 kábelt, visszakapcsoltam a biztosítékokat és voálá 2 szobában továbbra sincs áram a konnektorokban. (Talán, még ez is érthető ha úgy vesszük, hogy azokban a szobákban egy fázis és egy nullás megy)
De azzal mi van, hogy a fázis és a földelés össze van kötve?
Így akárhogy is nézem, nincs rendes földelés sőt ahogy van, benne van a fázis.
Sőt! Ha lekapcsolom az összes biztosítékot, akkor is forog nagyon lassan a villanyóra :csodalk:
Panelházban, így 25 év után valakit felelősségre lehet vonni, hogy ő vagy más csinálják meg rendesen a kábelozást?
Mert az, hogy az egész házban a földelésben benne van a fázis életveszélyes..
Vagy mégse? Annyira nem értek hozzá, csak logikusnak tűnik..
(#) Mályi László válasza rolandi350 hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Hívjál villany szerelőt. A teljes lakás vezeték és kötésének átvizsgálása szükséges. A halál nesztelenül jár köztünk!
(#) tomikapc válasza rolandi350 hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Üdv. Eleve gyanús, hogy 4 vezeték van a konnektornál. Amikor már szabványos színes vezetékeket és védőcsövet használtak a panelokban, akkor minden konnektorhoz csak 3 vezeték ment, tehát nem az egyik konnektortól volt a másikhoz vezetve. Ami egyébként szabálytalan is, ahogy nálad van. Barna/fekete a fázis, a kék a nulla, a piros/sárga-zöld a föld, de sose bízz abban, hogy betartották a szín jelöléseket. A föld és a fázis biztos nincs összekötve, az egyből levágná a kismegszakítót. Földelésben nem lehet fázis, hiszen az a föld potenciálján van. Ha mégis, akkor valahol szakadás van és sürgősen javíttatni kell. Az meg, hogy akkor is megy az óra, amikor lenyomsz minden kismegszakítót a lakásban 2 okból lehetséges:
- vagy el van kötve valami és a lakásban lévő kismegszakítók valahol ki vannak kerülve (ha az óra fölött/alatt lévő megszakítót lenyomod is pörög? ha igen akkor ott valami érdekesebb dolog lesz a háttérben)
- régebbi paneloknál a szomszéddal vagy a lépcsőházzal közös falon lévő konnektoroknál gyakran közös a szerelődoboz és vagy másik van rákötve vagy eleve csak egy vezeték megy és mind a 2 konnektor arra van kötve.
Mindenképpen villanyszerelővel nézesd meg!
(#) zoli_varga válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Érdekes, igen. De ahogy írod a hordó nem volt leföldelve.
Már csak az a kérdésem maradt megválaszolatlan hogy ilyenkor mi az eljárás illetve a szabályzat vagy a szabvány kitér e a sztatikus feltöltődés okozta kisülésre mint baleseti ok.
Van ötletem hogy megmérem LRC mérővel a csövet hátha a nagy kapacitás vagy indukció okozta a bajt (spirál szerkezetű réz vezető a csőben).
(#) zoli_varga válasza anonym hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Beltéri szerelvények alapban IP 2x. azaz víz ellen nem védett semmilyen formában.
(#) karaszbandi válasza zoli_varga hozzászólására (») Márc 10, 2012 /
 
Induktivitást kizárnám, mitől indukálódna benne mi?
Itt egyértelműen az egybekötések hiánya okozta a bajt. Töltés tudott valahol felhalmozódni a száraz anyag surlódása miatt. Cső anyaga elsősorban.
(#) Mályi László válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Erre mondják csatlakozom az előttem szólóhoz. OK!!!
Következő: »»   194 / 968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem