Fórum témák
» Több friss téma |
Én időzítőként gondoltam, hogy a null-átmenetre kapja az indító impulzust, potival beállítani, hogy mennyi idő elteltével indítsa az optotriakot, ami meg a tirisztorokat kapcsolja, vagy esetleg impulzus trafót meghajtani a kimenő jelével valahogy.
Már többször le volt írva,hogy a klasszikus nullátmenetes szabályozás(feszültség nullátmenet)csak ohmos terhelésre,azaz fűtőellenálláshoz jó. Induktív terhelésnél az áram nullátmeneténél kellene kapcsolni ahhoz,hogy a bekapcsolási áramlökést ki lehessen zárni. Sok féle gyújtásszög vezérlő IC van forgalomba, nem feltétlenül kell ragaszkodni a jó öreg UAA145-höz.
Egy korábbi hozzászólásodban tettél fel néhány felvételt a balul sikerült szabályzódról. Az ok valószínűleg az,hogy a trafó féloldalasan kapott feszültséget, azaz csak az egyik félperiódusban- vagy erősen aszimmetrikusan. Emiatt a trafó úgy viselkedett,mintha egyutasan egyenirányított feszültséggel tápláltad volna. Kétsugaras szkóppal ellenőrizni kell a szabályzód tirisztorgyújtó jeleit. Először a meglétüket, s aztán azt,hogy a két jel között megvan -e fáziskülönbség(180fok) Majd azt, hogy a gyújtójel fázishelyesen megy-e a gyújtó elektródára. De véleményem szerint a szekunder oldali félhíd a legjobb megoldás.
Úgy gondoltam, hogy egy söntön eső feszültséggel (erősítve) az áram null-átmenetre kapja a jelet az 555. Ha minden jól megy kapok most egy NI-os mydac-ot vagy mit, amivel tudok szkópolni. Egyébként a 2002-es hobbi elektronikás hegesztő szabályzó kapcsolást építettem meg, és triak van benne. Én is így gondoltam amúgy a méréseket. Nem találtam olyan forgalomban lévő szabályzót, amihez lenne tervezett kapcsolás. Talán még 1-2db TCA beszerezhető innen-onnan. És csak a pálca leragadásának pillanatában old le néha a biztosíték, ha már leragadt, úgy sose old le. És az az érdekes, hogy fullra csavarva a szabályzót is produkálja a tünetet, pedig a trafó szabályzó nélkül sose oldotta ki a biztit. Nem lehet hogy a triak nem kap elég nagy gate áramot, és nem tud kinyitni nagyobb terhelésnél? Arra gondoltam, hogy a két 680ohmos ellenállással párhuzamosan kapcsolok még egyet, meg a zenert kicserélem 15V-osra.
a 10 percen keresztül írt hsz. a ködbe veszett, nincs kedvem újból megírni. A lényeg: szekunder szabályozásban gondolkozz.
Abba is gondolkodok épp, a zu-130 tirisztoros hegesztőt szeretném utánépíteni, de a kapcsolási rajzba egy ellenállás értéke hiányzik, meg pár helyen nem tudom, hogy jó-e az alkatrész amit helyettesítőnek választottam.
Elárulhatnád a duplázás hogy bírja az einhelbe. várom válaszod.
Ja amúgy nemrég a trafóval párhuzamosan kötöttem egy 100W-os izzót, és kb annyit javított a helyzeten, mint a triakkal párhuzamosan kötött 38ohmos melegszendvics sütő fűtőszál, tehát csak néha-néha old le vele a biztosíték, lehet kipróbálom majd valamikor hogy a kettőt egyszerre alkalmazom, csak a fűtőszál megemeli ugye a beállítható minimum áramot... De az is lehet, hogy beteszek még egy 100W-os izzót próbának, végülis a 2000W-os hegesztő mellett nem egy nagy fogyasztás.
Karcsú az a 2000 W, ettől azért több van amikor lecsapja a kis megszakítót. Erre keress választ.
Lehet hogy több van, de lehet hogy az iduktív terhelés teszi?!? Ezt a szabályzót építettem bele a mikrotrafós awi hegesztőmbe.Tökéletesen működik egy-két módosítással: -poti helyett fokozatkapcsoló, 2,5 mm2-es drótból kb40mm átmérőjű ferritre ami felfér sorban a trafóval, subner kör... Amúgy nekem is a tekercs beépítése elött csapkodta a 16A-os kalapját . Most a 10-est sem sokszor bántja, csak ha sokáig használom róla, gondolom túlmelexik.
A hegesztés elég szépnek néz ki. Azt a tekercset lefényképezhetnéd... 40mm átmérőjű ferritet honnan szereztél? Ez egy ferrit rúd lenne? Hány menet fért fel kb? Meg mekkora huzallal hány menetet tekertél szekundernek a mikró trafókra? Hány V lett az üresjárási feszültség?
Köszi, de ez csúnya a cégnél nem fogadnák el (katódfolt a kezdéskor) . Ferrit gyűrű valami IGBT-s 50Hz-s szabályzóban volt tápszűrő, a többi kisebb tesójával együtt. 1db mikrotrafó van a gépben meg 2 kisebb (táp+segédtrafó). 14V váltóra tekertem, a fojtó 14?menet, ha jól emléxem I-lemezre. A szekunder 4szál 2,5-mm2 zsugorba. Amúgy koppintós .
Mekkora annak a toroid ferritnek a keresztmetszete és hány menet lehet rajta kb? Csak hogy reprodukálható legyen.
Megmérem majd, de ezt együtt szereltem be a subner körrel. Úgyhogy nemtom meik segített. 0,68mikro+22 vagy 220 ohm.
Egyébként mi az a subner kör?
Ami majdnem mindíg megvéddi a kapcsolóeszköztabiztoshaláltól .
78.óldal tól tárgyalja. Igaz nem tirakra, de már nem mennek zárlatba a 24A-es triakok egy szerencsétlen max1000W-os trafótól.
Sziasztok mindenkinek . Co hegesztőgépet Szeretnék építeni Hetra 100-as trafóból . az egyenirányító már kész szépen működik ,A képen láthatjátok hogy hol tartok .* hozzá kapcsoló elektronikát ami a markolatról indítja a gépet .Segítségeteket előre is köszönöm.
Úgy tűnik A gondolkozásunk hasonló, a többi e mail a vég eredmény úgy is nyilvános. A tekercs érdekel ropppantul. Előre köszönöm.
Na mindent nem lehet ismerni. De úgy emlékszem az ember definíciója, homo sapiens. Lehet hogy latin, nem hülyeség.
Eddig király,gratulálok, a folytatás a MIG MAG Co topikba mindent meg válaszolnak ha kérdezel.
A Q.... mivel lehet megnyitni. A progi hol található.
egy kis bővítés a látképhez
Lehet hogy műxik, de akkor is laza a csatolás Co-hoz!
A max ampernál lehet hogy ráolvasztja a drótot a munkadarabra, de bele is égeti? A triak hűtő?? A poti még nem füstölt el? Csak érdeklődöm..
A többit majd később.
Láttam a triakra nem sorkapocs nem rádugós csatlakozó. Rá forrasztás, ez a hosszú élet titka. Ne haragudj de túl hosszú leírni mit miért ne.
a képet frissibe raktam fel, a hűtő azért nincs még rajta .a gépet egyeniránítómra még nem kapcsoltam rá csak hamarjában váltóárammal pálcával álltam neki hegeszteni .nyilván a triac-ra kell a hűtés ,engem igazából az izgat hogy a hálózatot a gombnyomogatás a ki-be kapcsolgatás nem vágja-e haza . az ív szépen szabályozható .
köszi a biztatást , jól esik
a képen a prototipus van , a kis kütyü teljesen friss ,még meleg , természetesen örömmel veszem a tanácsodat forrasztani fogok , de egyébként szerinted működhet ? a triacra még hűtést is fogok tenni .
Üdv Gyuri
Őszinte leszek, bár elég hosszú. Azt mondják ez ohmos ellen állásra való kapcsolás. De én is hasonlót használok, nem betelítés közelébe üzemelő trafónál. Primer köri szabályzásra induktív fogyasztónál nem ajánlják a triakot. Természetesen ezt nem minden gyártó tudja ezért használja, ezért működik. ( A példa a méhecske, elvileg nem is repülhetne a kis szárnyaival de ezt nem tudja nem tanulta) a vég eredmény látható. Olvasok is néha, egy bűne van, a nagy frekvenciás zavar. Ez a gate elektródán is meg jelenik. Az RC szűrő nem csak szűr a billenést is segíti. Ezt így látom. A választás a tied. Ráadásul mért ne működne.
Valószínű igazad van, de hagy próbálja ki. Át tekerés nélkül szeretné meg oldani, mért ne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |