Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-S Műholdas digitális TV problémák
Lapozás: OK   31 / 45
(#) karaszbandi válasza Hadházi Zoltán hozzászólására (») Márc 27, 2012 / 1
 
Olvasd már el a hozzászólásom, amiben leírtam, mit hogy csinálj!
Bekapcsolod a humaxot és egy UPC csatornára állsz. Bemehetsz a beállító menübe is a csíkokhoz. DE a műszer legyen bekötve a fejhez, meg a beltéri és a TV is ott legyen, hogy lásd!
Jel maximumra állítasz a műszerrel azokra az adatokra amiket előbb írtam és figyeled a két csíkot. Az alsó csík csak a jó holdnál fog elójönni. A műszerrel kifinonítod minden irányból maxra és kész. Csak olvasd el amit írtam! UPC-t csinálok évek óta, nem hobby szinten!

A fa ha belelóg a 30fokos szögbe a tükör előtt, akkor fűrészt neki. Egyáltalán nem lehet előtte még csak ág se, mert NEM fogsz jelet találni!
(#) Hadházi Zoltán válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
köszi szépen ez már jó beszéd így már értem!! viszont azt meg kérdezném hogy az emelkedési fokokat azt hogyan tudom számolni ? az oldalán lévő kis skálán ugye? voltam olyan okos hogy tavaly fekete filccel bejelőltem hogy hol állt a dőlés!!és most hogy írod az pont ott van csak 5 tizeddel lejjebb! még egy kérdés !! ha sikerűl úgy beállítanom ahogyan mondod és sípol is a ledes kütyü meg a ledek is világitanak és akkor sem látom a tv n a két csíkot akkor létezik hogy kell hozzá egy jel erősítő?vagy ilyesmi? köszi!
(#) Hadházi Zoltán válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
bekapcsoltam a humaxot és azt írja hogy jelenleg nincs elérhető csatorna ! nyomjon ok ot a csatorna kereséshez!! tehát nem tudom egy tv csatornára állítani!! csak a 2 csíkos keresős jön elő!! köszi a segítséget este újra próbálkozom a beállítással mert most mennem kell melózni!!
(#) karaszbandi válasza Hadházi Zoltán hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
A keresővel a műhold legyen beállítva Thor-ra. Az emelkedési szög az amit írtál. Kb oda beállítod és keresel. Nyugat felől közelíts és mindíg hallod és látod a műszeren, ha találsz egy holdat. Amikor a leg erősebben sípol, akkor vagy rajta. Először oldalra finomít, utána föl-le és figyeli a csíkokat. A fölső jelez ha találtál valamit. Az alsó akkor, ha jó helyen vagy. Ha semmit nem találsz, akkor erősítővel sem. Itt erősítőről nem sok szó eshet, mert nem fog működni. Tessék megkeresni és menni fog. A fát meg tövestől!
(#) Action2K válasza Hadházi Zoltán hozzászólására (») Márc 27, 2012 / 1
 
Talán ez a kép segít. Ebből látni hogy az irány merre van. Paraméterek alatta.

sat.jpg
    
(#) Massawa válasza Hadházi Zoltán hozzászólására (») Márc 27, 2012 / 1
 
A Thor-ral nekem is bajaim voltak, valamilyen oknál fogva nem tudja automatikusan megtalálni a transpondereket. (Lehet, hogy nincs betöltve a beltéribe? Vagy a Thor nem küld automatikusan egy csatornalistát)
Ilyenkor csak egy mod van, beadod manuálisan az adatokat:

Frekit,
polarizáciot
és a symb. rate-t

Ezt már rendszerint elfogadja és utánna megy.

Elöször azt hittem, hogy csak a matuzsálemi (10 éves) beltérim nem tudja - amugy utcahosszal veri az ujabbak képminöségét és sebességét, de a 3 vadonatuj beltéri sem boldogult a Thorral (a másik 3 müholdon müködött az automatikus keresés).
(#) Action2K válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Egyik hold sem küld csatornalistát. Minden beltéri az ő benne lévő csatornalistát, illetve transponderlistát keresi csak át. DE! Vannak olyan beltérik, amik tudnak vak keresést, azaz, lekeresnek minden frekit, s ezáltal megtalálnak minden, a bennük nem lévő transpondereket is.
(#) Massawa válasza Action2K hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Ebben nem vagyok biztos, mert azt hiszem az Astran meg a Eutelsaton van egy bizonyos referencia transponder, amit, ha megtalál a beltéri, akkor lehuzza az aktuális csatornakiosztást (persze ennek a transzpondernek a paramétereit, be kell programozni a beltéri egységbe (még a gyárban illetve egy PC-böl otthon).
A vak keresés is csak akkor megy, ha a mühold(transzponder) jellemzök elöre be vannak adva. Manapság meg annyi a változás, hogy majdnem kizárt, hogy ezt a gyárto magára vállalja.
A legujabb készülékemben van vagy 14 mühold névlegesen felsorolva (gondolom azoknak a kiosztása is benne van), ennek ellenére a HB 9-es mühold nincs a listán, igy azt USER-nek kell definiálni, és manuálisan keresni (a DUNA meg az M2 adok).
(#) karaszbandi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Csatornalista max a szolgáltatóknak létezik.
De azzal a beltérivel amiről jelenleg szó van, ilyen gond nincs, ha már lát jelet.
(#) kadarist válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Van csatornalistát tartalmazó transzponder pár műholdon. Ezek segítségével a beltéri megtalál minden holdon lévő adást. Bővebben: Link
(#) Massawa válasza kadarist hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Kösz!

Nem foglalkozok napi szinten a müholdak ilyen jellemzöivel, de nekem is az a tapasztalatom, hogy vannak müholdak, ahol valamilyen okból megtalál a beltéri minden transzpondert, meg vannak olyanok, ahol semmit.

Söt vannak érdekes mechanizmusok is.
A matuzsálemi vevön látom, hogy mi történik, és ott (ASTRA) esetén elöször beir egy számot, hogy hány transpondert fog most keresni (mondjuk 50-et), majd amikor már majdnem kész van, megáll és korrigálja magát (pl. 76 transponderre).
Ezt az informáciot kizárolag magáról a müholdról kaphatja menet közben.
Hasonlo eset volt a nagy német átállás is.
Ott nem kellett a beltérivel semmit csinálni egyszercsak átállt magától az uj transzponderekre. Az egyes TV csatornák esetén ez még érthetö, hiszen ott vannak a NIT informáciok az adás uj paramétereivel, azaz, ha elég intelligens az STB, akkor átveszi ezeket az informáciokat és áthangolja magát az uj frekvenciára.
Nem egészen világos mikor és milyen parancsra, de müködik.
(#) kadarist válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Az én régi Columbia beltérimben van külön transzponder és külön hálózatkeresés (network) funkció. Nagy különbséget nem vette észre a két lehetőség között, mindkettővel meg lehet találni a publikus frekiket, transzpondereket és az azokon lévő adásokat. Ez az automata keresés persze nem terjed ki a műhold keresőtranszponderén lévő listán kívüli frekvenciákra. Az átjátszások, ideiglenes adások és adatcsatornák adatai ilyen automata kereséssel nem kerülnek a beltéri memóriájába.
(#) Massawa válasza kadarist hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Hasonlo lehetöségek vannak az én gépemen is. Még emlékszem amikor vettem, alig voltak digitális csatornák (kb.1998) és a gyártól kaptam rendszeresen aktualizált listát, amit a soros porton kellett betölteni a gépbe. Késöbb "feljavult" a rendszer és már megtalálta az akkor még csak az ASTRA és a HB müholdakon a müsorokat. (Azota nem is töltöttem be semmit az RS porton)
Késöbb kicseréltem a parabolát, immár 4 LNB van rajta (kellene egy 5. is, de nincs 5 LNB-s erösitö-elosztó). Ekkor merültek fel a keresési problémák. Közben megtudtam, hogy a gyárnak van privát downlinkje az STB-k frissitésére - de még nem volt idöm megkérdezni, hogy az én muzeumi berendezésem is fogadja-e a gyári frissitéseket. Be belehet rajta állitani az UPG csatornát (transponder), de eddig nem vettem észre, hogy valami történne.
De az is lehet, hogy a rengeteg EPG informácio már lassan felemészti az öreg gép memoria kapacitását, mert néha az éjszaka folyamán bedöglik.
(#) Action2K válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Idézet:
„kellene egy 5. is, de nincs 5 LNB-s erösitö-elosztó”
Még szerencse, hogy kitalálták ezt.
(#) Massawa válasza Action2K hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Mi ez? Erre nem elosztó kell.

Hanem 5 LNB-hez egy intelligens 20 (5x4) bementes 8-16 kimenetes DiSeq kapcsolo kell.
Van egy csapnivalo modulos rendszer, ami nem csak drága, de rossz is, a többi multiswitch csak 16 +1 bemenettel rendelkezik.
SEM 17/8
(#) karaszbandi válasza Action2K hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Jó, de ezzel csak egy beltérit tud használni és neki nyilván az a célja, hogy több műholdat egy tükörrel több vevővel egyszerre.
Kicsit mazohizmus, de működik.
(#) Massawa válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Igy van, a lakásban 6 helységben van csatlakozo (még lesz talán 2), pillanatnyilag 4 beltérim van, mindegyiken bármelyik programot tudom nézni, illetve rögziteni a 4 mühold kinálatából.
(#) karaszbandi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Nálam is hasonló a rendszer, igaz csak egy műholddal, de 8 helyen tudom egyszerre használni.
(#) Action2K válasza Massawa hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Idézet:
„Mi ez? Erre nem elosztó kell.”

Ez nem elosztó, ez egy DiSEqC 8/1 fejkapcsoló. Annyi ilyet szerelsz be ahány beltérit akarsz, s hozzájuk annyi kimenetes fejet, ami kiszolgálja őket. Jóval olcsóbb, mint egy 40/8-as multiswitch (ha egyáltalán létezik). Arról nem beszélve, ha elromlik valamelyik, akkor csak egy 6000HUF-os-at dobsz ki (ha nem maradt még szabad bemenet), s nem egy 100-ezres multit. Az ilyen kis rendszerekhez én mindig ezt használom, illetve csak a 4/1-est, mert 4 holdnál több még sehol nem kellett. A legáltalánosabb amit szerelek, a két hold pár TV-re, illetve az egy hold tizen-huszonfelé osztása multival.
(#) Massawa válasza Action2K hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Csak mi van akkor, ha 4 LNB-d van (mindegyik 4 kimenettel) és azt legalább 8 felé kell elosztani?

17/8 Multiswitch ezt gond nélkül mintegy 40 eFt-ért szo nélkül megoldja, mig a te megoldásoddal elkábeloznák egy kisebb kábelgyár 1 honapos produkcioját. Az egyébb elosztokról nem is beszélve.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Igy néz ki a tányerom. Még ott a hely az 5. LNB-re, de sajnos nincs hova csatlakoztatni.

DSC_0047.JPG
    
(#) karaszbandi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Ehez már NASA engedély is kell!
(#) Massawa válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Az van.......
(#) Action2K válasza Massawa hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Ha konkrétan EZ a feladat, akkor természetesen a 17/8-as multit választanám, ha bruttó 40 ropiért lenne minőségi. Itt is 100 ropi + a 4 fej az cuzammen 120. Az én verziómban kb 40 a switchek + 48 a négy okto fej. Ez kb 88 össz. költség. A maradék 32-ből meg inkább megcsinálom azt a plusz 16m kábelt, és spóroltam 30 ropit. Ennyiért már lehetek mazoista. És említeném, ha elszáll valami, akkor csak egy olcsó switchet kell cserélnem a 8-ból, s nem egy 100 ropis cucc megy a kukába. Sok éve szerelek így, s tényleg csak egy-két ezer forintos dolgokat kellett kicserélnem időnként.
(#) Massawa válasza Action2K hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Az én 17/12-s multiswitchemet 120 Euroért vettem, eddig semmi gond nincs vele (természetesen ebben nincsenek benne sem az LNB- k, sem más).
De ez volt a feladat és azt csak igy lehet megoldani.
(#) karaszbandi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Nem beszélve arról, hogy ezt erre találták ki!
(#) Action2K válasza Massawa hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Csak idézni tudom magam:
Idézet:
„ha bruttó 40 ropiért lenne minőségi.”

A svájci EMP Centauri 240 Euróért adja: Link
És hangsúlyozom, én nem az egyszerű szerelés mellett vagyok, hanem a hosszú távú megbízhatóbb, olcsóbb üzemeltetés mellett. Az ügyfeleim jobban örülnek, ha néhány évente kicserélek egy pár-ezer forintos alkatrészt, mintsem egy sok tíz-ezreset.
Arról nem is beszélve, ha elszáll egy multi (pl túlfesztől), akkor az összes TV elsötétül, amíg ki nem cserélem (ez egy kis társasházban igen kellemetlen), míg a másik verzióban csak az adott TV lenne sötét. Bár ilyen meg nem fordult még soha elő. Soha nem ment el még egyszer sem egy switch összes bemenete.
Végezetül: Nem akarlak megtéríteni, csak a lehetőségekről, esetleges problémákról, tapasztalataimról, szerelési "szokásaimról" beszélgetünk.

Bandi: Kinek a pap, kinek a paplan.
(#) Massawa válasza Action2K hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Nézd, 1998 ot van multiswitchem kb. 2008-ig 2 LNB-re és 4 vevöre.
Akkor vettem a nagyobbat, felszereltem hozzá még 2 LNB-t egy kisebb tányérra (lásd a képet).
Abszolut gond nélkül megy a mai napig, és ha jol számolom olcsobb, mint a te megoldásod, arrol nem is beszélve, hogy nem tudok olyan LNB-röl, amelyiknek több mint 8 kimenete lenne.
Nekem viszont több kell.
De valoban felesleges erröl tovább értekezni. Mindenkinek magának kell eldönteni mi a jobb vagy olcsobb.
(Az árról meg annyit, hogy a piacon jelenleg a legdrágább multiswitch sajnos a legrosszabb - nem akarok nekik reklámot csinálni, de maga a konstrukcio már csapnivaló, és többszöröse az ára az itt emlegetett készülékekhez viszonyitva).
(#) novak53 hozzászólása Ápr 3, 2012 /
 
Helló Mindenki!
Nem régen szereltem fel egy Optikum DM 2400 -as forgatót, egy 120 cm-es tükör alá.
Próbáltam beállítani a hozzzá adott és az itt leirtak alapján, de nem vagyok megelégedve.
Tudom fogni az
astra 19,2
thor 3
hotbird 6
bonum 1
türksat 1c
eutelsat w2
eurobird 9
holdakat
több nem jön.
Ezek alapján jó vagy nem a beállítás?
Üdv: Zoli
(#) karaszbandi válasza novak53 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Ha az alap beállítást az astrával csináltad és függőleges a tartó csöved, akkor valszeg jó. Ha precízen be van állítva az asztra!
Egyébként nem lehet tudni, hogy a szélső állásokban van e takarása a tükörnek. Ezt nem írtad.
Következő: »»   31 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem