Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
Köszönöm válaszod talán jobb is ha nem lakkozom a levegőt is jobban lezárja a lakkozás.Minden sort erősen betekerem vászon szigetelővel vagyis rögzítem szerintem nem lesz mozgása.Jó lesz úgy?
Ha csévetestre tekerted rögzítsd a végét madzaggal, aztán fesd le vastagon lehetőleg gyorsan száradó lak, festék. Száradás után össze rakás, próba.
Így már más a leányzó fekvése. A tekercsbe nem is toldható. Ki kell hozni minden esetbe.
Langyos! Nem fazék vasmag, inkább U- nak mondanám.Kettő összefordítva a száraival , így lesz zárt. úgy képzeld el mint a darabolt szalag magot. Orosz gyártmány az eredeti is. Gyakorlatilag a trafót reproudukálom az eredeti alapján. A mag anyaga valami porkohászati úton előállított speciális anyag, ferritszerű porvasmag. Egy szétbarmolt példány magját használtam fel hozzá. A skin hatásra visszatérve, nincs probléma vele annak ellenére, hogy az elemi szálak (0,027x38x16=608) csupaszok. Van rajtuk fekete oxidréteg, + tekercseléskor a lakk is közé folyik. Ezt a 608 szálas köteget egy menetben kell ér szigetelni és feltekercselni! Ezt a technológiai előírást , öreg mérnök barátom adta, aki Híradás és erős áramú mérnökként tengette életét és rádió adók építését és karbantartását végezte nyugdíjazásáig. Muszáj a lakk a pászma belsejébe, mert különben berezeg és elkopik és a többit már tudjátok. Szerinte, mazohista vagyok ha megcsinálom, házilagosan. De hozzátette ha sikerül rendesen, egy életre kiszolgál, és megspórolok néhány száz ezer HUF-ot! Egy réteg egy nap, mert kötni kell a lakknak.Sajna belátom, hogy nem úszom meg a kötések oldalra történő kivezetését, úgy fog kinézni mint egy sündisznó. Munkakezdés húsvét vasárnap. De a réz sodrat, ponthegesztésére teszek néhány kísérletet még. Legalább drukkoljatok.
Akkor van 3 oldalad, akárhová eshetnek a kötések
![]() ![]()
Hátha ezzel kezdted volna (bár szerintem még nem árultál el mindet) sokkal előrébb tartanál. Amiről nem tudunk nem is tudunk tanácsot se adni. Az eddigiek hallatán rémlik valami eljárás, valamikori tanárom érdekesség címén mesélte el.
Ma találtam itthon 4db 2n2646 kettős bázisú tranzisztort, pont olyat, amilyet pár napja 500Ft-ért vettem a 2002-es hobbi elektronikás szabályzóhoz. A guta majd megüt, de nem is ez a lényeg, hanem hogy szereztem pár pneumatikus cuccot, szerintetek jó lehet co-hoz?
A Bürkert szelep az jó lesz a gázhoz. A többire semmi szükség hegesztőgépben.
Köszi a segítséget. Gondoltam, hogy a kisebbik az valami manuális szelep szerűség, vagy fojtó, a nagyobbikon meg valami bonyolultabb ábra van. A CO palackból a reduktor után 3 bar jön ki, igaz? Van valami olcsó CO-palack lelő hely, ahol ilyen barkács mennyiségben lehet venni? Vagy szerezni kell egy jó tartályt, és megtöltetni a gáztelepen?
Azért írtam hogy azt a szelepet használd,mert a többi az speciális feladatokra való kütyü. A csavaros az egy fojtó-visszacsapó szelep, pneumatikus hengerek sebességének beállítására szokták használni,A másik szelep pedig a rajta levő rajz szerint egy proporcionális szelep,azaz adagolószelep. Ehhez tartozik egy elektronika is, ami vagy be van építve a szelepbe,vagy külön van hozzá. A lényege,hogy áram vagy feszültségjellel a rajta átáramló közeg mennyiségét lehet vele szabályozni. A gázzal kapcsolatban:
A dolog azért nem ennyire egyszerű. A szénsav palackot nem lehet úgy tölteni, mint a benzineskannát, mert az áramló Co2 hőt von el a környezetétől, ennek következményeként lefagy az a szelep, amelyiken keresztül áramlik. A legcélszerűbb ha veszel valahol használtan, és azt cseréled a forgalmazónál , vagy bérelsz a gázforgalmazónál egyet. A reduktorból a gáz akkora nyomáson jön ki, amekkorát beállítasz a szabályzó csavarral. De a védőgázt nem nyomásban,hanem literben mérik, emiatt a normális reduktor kimeneti oldali mérője literben van skálázva. A szükséges gázmennyiség attól függ, mekkora a hegesztőív teljesítménye. A hobbi gépeknél 8-10 liternyi gázmennyiség elég Co2 gázból. Kevert gázból kevesebb kell. Létezik egészen kis méretű palack is, azt hiszem 5kg-os töltősúlyú. Ez kifejezetten a kisméretű házi használatra gyártott hegesztőgépekhez van. Az árát nem tudom, mert én ipari palackokat használok mindenféle gázból.
Szerintem minden gáz kitáguláskor hőt von el a környezetétől, ez legfeljebb középiskolás fizika
![]() ![]()
Üdv neked.egy jó tanács.2-3000 ft 1 évre a bér és azt cserélik.ha te veszel valahoh akkor minden cserénél fizetsz 1-2000 ft-ot nyomáspróbára mert nem az övék.nekem van 3 oxigén palackom de mégis bérelek mert olcsobb és tisztább dolog.de minden tipusu palackra ez a gyakorlat és minnél nagyobb palackot bérelsz annál olcsóbb / liter.hali oszkár
Bővebben: Link ez sárgaréz elektróda lenne szerintetek? Ha igen, akkor ezzel lehetne öntöttvasat, meg rezet, esetleg rezet-vashoz vasat-vashoz hegeszteni?
Ez S(árga)R(éz) síma drót, 2mm-es. Kell hozzá bórax és egy kis meleg, ami általában MMG-eljárást(lánghegesztést) takar. Nem elektróda, ez DRÓT. De arra való amit írtál csak, keményforrasztásnak hívják.
Hali,ne vegyél sréz drótot mert a hétvégén adok neked 2 szálat. de az öntött vasat felejtsd el ha kell adok jó minőségü öntvénypálcát is de az a hegesztési technológia teljesen mát neked diffúziós forrasztási technológiába kell gondolkodni, rezet rézzel vasat rézzel ,vasat vassal,össze lehet forrasztani ,de öntvény rézforrasztással ritka esetbe azt hamarabb rozsdamentessel mint rézzel,várj még egy hetet megoldjuk a gondod,oszkár
Köszi a segítséget mindenkinek. Azt hiszem hogy a palack bérlést majd megkérdem a gáztelepen, amikor arra járok. A lánghegesztés is csábít, de az a baj, hogy ezekhez a gázos dolgokhoz jó drága minden, pedig jó lenne kipróbálni
![]()
Öntvény (vas) fajta függő a lehetőség van olyan fajta amit sima hegesztő pálcával is lehet hegeszteni, és van amit csak öntvény pálcával. Egyvalami közös bennük az öntvényt fel kell melegíteni hegesztés előtt, aztán lassú hűlés hamuba. így tűrhető lesz a minősége. A sárga réz inkább térkitöltésre, kötésre gyenge.
Hát igen az acél öntvényt lehet nagyobb szakítószilárdságú elektródával,a lassú hűlés ne edződjön túl.a szürkeöntvény előmelegítés nélkül nem ajánlott autogénnel legjobb dugattyú gyűrűt használni, villanyhoz meg grafit tartalmú bevonatú elektródával ,és a feszültség kiegyenlítés miatt ajánlott rámelegítés és salakba vagy hamuba ,esetleg kemencébe hűteni
hello mindenkinek
Van nekem itt egy trafóm, csak nem tudom h alkalmas e hegesztő trafónak, vagy tegyek le róla...?? 130mm hosszu, légrés 30mm, vas 40mmx25mm keresztmetszetü. Vagy 120w-os higanygőzös lámpa folytótrafó. Gondolom akadnak itt profik akik felvilágositanak egyszerüen a dologról.
A légrés mérete kellene rendesen. A mag összesen akkor 20cm^2 keresztmetszetű? Talán egy 80 ampert ki lehetne belőle csavarni így első ránézésre. De ha 20cm^2-es akkor 40-60 amper, ami a 2-es elektródához kell, biztos kihozható belőle.
szerk: most nézem, hogy ez összesen 10cm^2-es lesz, az sajnos kevés, de 2db már esélyes lenne
attól függetlenül ahogy látom az egy hiperszil vasmag.ki ne dobd mert,azért tudsz belőle dolgokat csinálni
A trafó 300 VA-es, és egy televizióból lett kitermelve, legalábis az enyém tisztára így néz ki, és a leirtak érvényessek rá. Két darab nagy valószínűséggel még nem lenne elegendő, valamint át is kellene tekercselni, amit saját maga nem hinném, hogy el tud végezni. Tehát mindent összevetve ez nem megfelelő hegesztőnek.
Ráadásul 10 cm2 ez így roppant kevés, de 3 db már volna mint keresni. Már hegesztene.
Teljesen igazatok van. Amúgy nem légrést hanem tekercselési teret akartam kérdezni. A tekercselést meg nem olyan bonyolult elvégezni, ha egy értelmes embernek valaki elmondja, hogy hogy kell. De valóban, így 1db ilyen vasmag állandó üzemre gerjesztve 150-200W, túlgerjesztve meg 250-280W. 2db az már 650-750W állandó üzembe, túlgerjesztve meg 1000-1100W, 3db 1500-1700W és 2300-2500W. Csak kérdéses, hogy a tekercsek elférnének-e.
Sok barkács gép hőkioldóval éli túl, legfeljebb eggyel több lesz.
Üdv mindenkinek!Szurkos vászon szigetelő helyett csak certoplast szigetelőt tudtam beszerezni.Ez is öntapadós és nagyon erős hasonló a szurkoshoz az a kérdésem van e tapasztalat róla,ezzel szigetelném a vezetéket tekercseléshez.
Szerintem hőre lágyul,és akkor nem tanácsos,a szurkos azért jó mert vászon van benne,hali oszkár
Forrasztó pákóval kicsit meg kell simogatni, és ha bírja, akkor jó lesz
![]()
Hát igen attól függ milyen hőre.?Teszteltem egy 40 w-os izzón a kezem már nem bírta a hőt csipesszel fogtam vagy 3-4 percig és nem zsugorodott.Nem tudom de nem valószínű hogy a szekunder tekercs is olyan forró lesz mint az izzó vagy igen?
Hát igen a forrasztó pákánál már olvadt,na de ott hány fok is van?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |