Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   263 / 489
(#) Hp41C válasza szepazelet hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Szia!

Bázis:
J4 (JP3): Egy tervbe vett I2C bővítés csatlakozója. 5V -os, I2C felületű eszközöket lehet rá csatlakoztatni. Pl. LCD. Elhagyható, de a két lábat felhúzó ellenállás maradjon meg.

J3 (SW1): A kapcsolást és a panelt úgy terveztük meg, hogy 16F628(A), 16F648A valamint 16F87 és 16F88 kontrollerekkel is lehessen használni. Sajnos az említett típusokon az UART kivezetései nem azonos lábakon vannak. A feltöltött rajz bal felső részén a felirat:
"16F628(A), 16F648A: J3 6-7, 5-4, 3-2"
Ezekhez a típusokhoz a megadott számpároknak megfelelő kivezetéseket össze kell közni (jumper sapka kell rá).

- RS232: Nem kell külön MAX232, a Q2, Q4 (T1, Q1) megoldja a szintillesztést. A vételnél a negatív feszültségtől a D11 (D2) véd, a fázisfordítást és az 5V -ra való illesztést a Q2 (T1) elvégzi. Adásnál a negatív segédfeszültséget a PC modem vezérlő jelei szolgáltatják D12 (D9) -en keresztül. Ha nincs csatlakoztatva a PC, akkor a negatív táp helyett a föld felé vezet a D16 (D7). A szintillesztést és az invertálást Q4 (Q1) elvégzi. Ha később BluieTooth vagy TTL szintű USB - serial konvertert szeretnél használni, ez a szintillesztő fokozat nem kell, 3.3V -os modulnál más kell helyette.

Kapcsolás: Ugye a Vdd és Vss között levő 100nF kerámia kondenzátor, a MCLR láb Vdd -re húzó 10k ellenállása megmarad...
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Lemaradt:

A felszabadított lábakat a Vdd -re kell húzni. A bemenetnek használt, lebegő lábat megnyomott gombként dolgozhatja fel a program. A kimenetnem nem számít a 10k terhelés.
(#) szepazelet válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Szia!

Még egy kérdésem lenne:
A bázison van egy MBR10010-es rectifier, ami ugye elvileg annyit tesz, hogy 100A és 10V-os a dióda. Ilyet nem gyártanak, kaptam helyette 1A és 100V-os diódát, jó lesz az a helyére? A feszültségtűrését vagy az áramtűrését használjuk ki a diódának?

Köszi
(#) Hp41C válasza szepazelet hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Idézet:
„... egy MBR10010-es rectifier, ami ugye elvileg annyit tesz, hogy 100A és 10V-os a dióda. Ilyet nem gyártanak...”


Érdekes, a két bázisomban pont ilyen dióda van... Diodes, MMC, OnSemi, Vishay, TSC, Motorola
Előnye, hogy szigetelés nélkül is közös hűtőfelületre lehet szerelni a FET-tel.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 2, 2012 /
 
Megvan az ok: Nem MBR10010 hanem MBR10100...
(#) tomics76 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Sziasztok nekem is van 1 pont ilyen motorom én is ezzel kisérletezgettem.Elindítani eltudom,csak a forgásírányt nem tudtam eddig megváltoztatni,mert a másik felére szeretném feltenni a propit.Én úgy csináltam hogy:a 13-as lábra 12V(lehet kevesebb is) A 9.láb a föld és a 16os lábra 5V kell.A többi nincs bekötve.Így elkell,hogy induljon.(azon a fehér kapcson ahogy kijönnek a drótok,nálam az első a föld, a második a 16-os és a harmadik drót a 12 voltnak)
(#) Hp41C válasza tomics76 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Szia!
A forgásirányt nem kell a motoron megváltoztatni, a programban is meg lehet fordítani.
(#) kly válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Már amelyikben , az övében nem.
(#) Hp41C válasza kly hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Akkor marad a motor tengelyének másik vége...
(#) szepazelet hozzászólása Ápr 4, 2012 /
 
Sziasztok!

Elkészítettem a bázist, most teszteltem. Szinte semmi áramot nem vesz fel alaphelyzetben 12V AC-ról, mindenhol megvan a +5V ahol lennie kell, semmi sem melegszik eddig minden rendben van. Nade mikor a PC-s összeköttetést vizsgáltam, akkor sajnos negatív eredményt kaptam.
A program, amivel mindenféle beállításokat lehet állítani, amint rámegyek az OPEN gombra, azonnal csütörtököt mondd, csak tölt és tölt és nem történik semmi. Állítgattam a kommunikáció fülön baud rate-et, meg a COM számot is, de semmi.
A CPortLib6.bpl fájlt beleraktam a System32 mappába, de nem segített. Esetleg lehet az a gond, hogy a leirat szerint null modem kábelt kéne használni...Én csak annyit csinálntam, hogy a bázis kapcsolása alapján beköttem a soros portot, és azt rádugtam a PC-re. Van valami ötletetek, hogy mit kéne még megnézni, hogy kiderüljön a hiba?

A másik kérdésem az lenne, hogy van ugye két db asm fájl:
-Base.asm
-Keys.asm
Azt írja a mellékelt leírás, hogy mindkettőt le kell fordítani. Ez nekem nem teljesen tiszta, hogy technikailag mit jelent...Az égetésnél beégetem az egyiket, és utána rá a másikat?
Ez a keys.asm tulajdonképpen mit tartalmaz, és hova kell beégetni?Csak a bázisnál van szükség rá, vagy esetleg a rotor kontrollerjébe is kell, meg a távirányítóba is? Kérlek magyarázzátok el, mert ez számomra elég ködös...Lehetséges, hogy emiatt nem működött a távirányításom a régi rotoroknál, ha erre a keys.asm-re is szükség volt, mert én mindig csak egy prop.hex-et égettem a pic16f886-osba a rotoron (ezt a fórumon több hozzászólásban is megtaláltam, szóval simán beégettem), és a távirányításon kivűl minden funkció megvolt.
(#) Hp41C válasza szepazelet hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Szia!

Lépésenként haladj:
1 - A soros kábel tesztelése: A kábel legyen a PC -re csatlakoztatva, egy terminál programmal nyisd meg azt a soros portot, amire csatlakozik a kábel. Formátum 9600,8,N,1; No handshake; no Xon/Xoff. Küldj egy üzenetet - nem jön (kiértékelhető) válasz. Kösd össze a kábel végén a 2. és a 3. pontot. Küldj üzenetet - meg kell jönnie a válasznak (az jön amit beírtál).

2 - Bázis csatlakozás, bekötés ellenőrzése: Vedd ki a pic -et a bázisból. Csatlakoztasd a kábelt a PC -hez és a bázishoz. Multiméterrel (oszcilloszkóppal) mérd az RX lábáit Amíg a terminál programban nyomod a billenytyűt, az RX lábon a feszültség lecsökken, az oszcilloszkópon látod az adott karakter hullámformáját.

3 - Bázis csatlakozás, bekötés ellenőrzése: Továbbra is pic nélkül. A TX és az RX lábait kösd össze a foglalatba dugott huzaldarabbal. A fenti tesztet hajtsd végre. Az elküldött karaktereknek vissza kell jönniük.

4 - Mérd meg a bázis adó vezetén a feszültséget, ha nincs adás. Egy negatív feszültséget kellene mérned.

5 - Tedd be a kontrollert. Figyeld a terminál programmal. Küldj infra távirányító parancsot a bázisnak. Venni kellene üzeneteket. Az üzenetek olvashatók, fejben is dekódolhatók.

6 - Indítsd el a kezelő programot. Állítsd be a soros portot (port, formátum). Open. Alul a státus sorban megjelenik egy szám, majd számlál visszafelé. Ha elérné a 0-t, akkor eltünik. Ekkor beolvasta az adatokat a bázisból, innen lehet válozásokat küldeni neki.

Hibalehetőségek:
- A PC vonal TX vezetéke a Bázis TX vezetékével van összekötve. A kábelben az egyik csatlakozóban a TX és RX vezeték felcserélése.
- Nincs meg a negatív segédfeszülség. A kábelben nincsenek bekötve vagy nem megfelelő a modem vezérlő jelek bekötése.
- Nem megy ki a PC adása: A bázis csatlakozója összekötné a CTS és az RTS vezetékeket, de a PC ezt nem érzékeli, a kábel nem viszi át vagy nem a jó lábakra viszi. A terminál programban ki lehet kacsolni a handshake funkciót.

-- Keys.asm:
A bázis programjában van egy sor:
  1. include kays.asm

A bázis (rotor) fordításakor automatikusan betölti a fordító és feldolgozza a benne levő sorokat. A keys.asm a készülék címet és a parancsok kódjait tartalmazza.
(#) killer765 hozzászólása Ápr 5, 2012 /
 
Sziasztok.A tsop17xx helyett lehetne mást használni?
(#) Hp41C válasza killer765 hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Szia!
TSOP11xx, TSOP12xx, TSOP13xx, TSOP312xx, TSOP314xx lábkompatibilis helyettesítő típusok. TSOP38xx, TSOP21xx, TSOP22xx, TSOP348xx, TSOP41xx, TSOP48xx más lábkiosztással, TSOP61xx, TSOP62xx SMD kivitelben.
SFH506-36, SFH 5110-36, PNA4601M, PNA4611M más gyártóktól.
(#) killer765 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Köszönöm a segítséget.
(#) tomics76 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Sziasztok.Különben sikerült megváltoztatnom a forgásírányt is,úgy hogy felcseréltem a tekercsvégeket az IC-n-az eredetit persze átvágtam-.
(#) KKobra válasza tomics76 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia Közben megoldódott a motor indítás Találtam egy hasonló motort ugyan azon IC vel (TA7736) Könnyedén elindítottam az első motoron valami nem oké mert sehogyan sem megy. Te hogyan kötötted a tekercseket a motoron véletlen szerűen vagy tudományosan? Gondolom e miatt választottad a videó motort. Nekem 4 fejes a motor de még nem csomóztam a tekercseket.
(#) KKobra hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Sziasztok
Megépíteném a második órámat is ehhez kellene segítség.
A választás Bővebben: 16F886
bázisra esett. ezzel a bázissal bármelyik rotor üzemeltethető? Az SMD alkatrészektől félek azt tanácsoltátok megfelelő páka nélkül ne kezdjek neki ilyen rotor építésének. Honnan lehetne beszerezni (olcsón) egy jó forrasztó pákát az állomás nélkül? Az állomást megépítem magam. Vagy van eladó nektek szívesen megvenném.
(#) Hp41C válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Szia!

Minden bázissal lehet minden rotort vezérelni. Gondos megépítéssel még a Kly - féle dsPIC rotor is üzemeltethető a bázisokkal.
(#) tomics76 válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Heló tekercset még én sem"csomóztam". A nyák-on meg lehet nézni hogy a tekercsvégekből hova,melyik IC lábra megy a vonal.Azokat (hármat) átvágtam.Majd a tekercsvégekhez forrasztottam a vezetékeket-és kisérleti uton felcseréltem őket és oda forrasztottam a lábakhoz.
(#) Kovidivi hozzászólása Ápr 10, 2012 /
 
Sziasztok!
Olvastam régi hozzászólásokban, hogy alkalmaznak néhányan FET-es (IRF540, vagy alaplapból szerzett), 100mH fojtós (sárga vagy fekete toroidra tekert) vezeték nélküli energiaátvitelt, több Watt teljesítményben. Szeretném megkérdezni, hogy a stabilizálást hogyan oldottátok meg a vevőnél, mert nekem a 7805, LM317 csak melegszik kicsit, de feszültséget nem ad ki magából. 5W izzóval jól működik a vevő. Itt társalgunk róla még: Bővebben: Link. Köszönöm a segítséget!
(#) KKobra hozzászólása Ápr 10, 2012 /
 
Sziasztok
Megint csak segítséget kérek kellene nekem a 16F886 alkatrész listája. Van valakinek teljes lista ehhez a bázishoz?
Nagyon megköszönném!!
(#) Hp41C válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Szia!

Sajnos nincs listám. Sokan építették meg és sok mindent lehagytak róla...
Lehagyható 16F886 esetén:
- J4 USB csatlakozó, C8 - 16F886 nem USB -n csatlakozik,
- U9, R33..35, Q6, D16, J1 - nem készült el,
- J6 - I2C bővítés.

Igény szerint elhagyható:
- U3, U4, R11 - hőmérséklet mérés,
- U5, R12 - páratartalom mérés,
- U6, R14 - légnyomásmérés,
- R31 - fotoellenállás.
- J3 - DCF77 bemenet.

A többit le lehet olvasni a kapcsoási rajzról: Prop_base_886_3.09\Base_alarm_886.jpg
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Megoldódott, túl kevés volt 1nF a 7805 előtt. 100nF-dal már szépen megy.
(#) KKobra válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
szia
Az -R31 -fotoellenállás mire szolgál
és -J3- Milyen bemenet ott mit csatlakoztathatunk
(#) Hp41C válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Szia!

A 7805 előtt nem nF nagyságrendű kondenzátorok szoktak lenni: C*dU = I*dt ... A 7805 -nek minden pillanatben legalább 8V bemenő feszültségének kell lennie a jó működéshez.
(#) Hp41C válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
R31 - fotoellenállás fénymérésre szolgál...
J3 - DCF77 modul csatlakoztatására szolgál.
(#) tomics76 válasza kly hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Szia Kly!
próbálgatom megint a tekercsek hangolását, miután a videó motort megcsináltam hozzá.Ill a dc-dc alapot is.Az van ,hogy pl a labortáp 2 A körül mutat(van amikor többet) a DC alapomról meg leolvadtak a diódák.Igaz kapcsoló diódák de 1000 voltot és 3 Ampert tudnak.-És a multiméter Ampermérője 1,5 A mutat(az egyenírányítás után).Ennél így két izzó erősen világít(0,8 amperes 5,2 voltos) Sok ez neki ezek szerint? De ha lejjebb veszem akkor nem világítanak az izzók erősen.Vagy nem is kell nekik?A tekercsek a földön vannak nincs beépítve.Tudnál tanácsot adni,azon kívül,hogy mennyek má valahová
Köszönettel.
(#) tomics76 válasza tomics76 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Hát próbálgattam megint ha pl 1,5 -2 Amperre teszem a prim tekercset akkor kb 1,5 A lesz a DC kimeneten.Ha lejjebb állítom pl 1Avagy kevesebb (kimenet) akkor is nagyon melegszik a DC alap 1 idő után nem tudom megfogni(igaz kicseréltem a diódákat amik 1 A bírnak)Ilyenkor az ízzók csak nagyon halványan világítanak.Szerintem ez a használt LM2676 játszik velem. Van esetleg 1 ilyen eladó neked?
(#) tomics76 hozzászólása Ápr 13, 2012 /
 
Vagy esetleg amiatt, mert azt csináltam,hogy: a DC alapra csináltam 2 külön pontot ahová a sec. tekercs vastagabb drótja bejön innét két vékonyabb megy a diódák közé.?
(#) kly válasza tomics76 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 / 1
 
Milyen vastag a prim tekercs vezetéke? próbáld meg vékonyabból pl. 0.4 körül több menettel. Talán próóbálj 30-30 menettel így talán nem fognak akkora áramok folyni.
Ilyesmi diódákat használj (incomp árulja):

SS36 DO214AA SMB DIODA SMD SHOTTKY 60V 3A WUXI
SS36 DO214AB SMC DIODA SMD SHOTTKY 60V 3A WUXI
SS36 DO214AC SMA DIODA SMD SHOTTKY 60V 3A WUXI
STPS2L25U SMB ROHS DIODA SMD SHOTTKY 25V 2A

vagy hasonló paraméterűt
Következő: »»   263 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem