Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   264 / 489
(#) kly válasza tomics76 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Ez nem baj
(#) kly válasza tomics76 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Nincs több LM2676 om. De már írtam ha 5V van a kimenetén (terhelve) akkor semmi baja ,de cáfoljon meg valaki. Én még nem láttam belőle rosszat ha működik!
(#) tomics76 válasza kly hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Heló. kicseréltem a tekercsek drótjait.Eddig 0,8-as -ból volt.(hogy legyen tartása)Most 0,3 drótból tekertem kb 25. De most meg a prim. tekercs melegszik A táp 1,valamennyi ampert mutat. A sec tekercsnél zseblámpa izzónál(2 db) 2, 5Voltot Ha a prim tek.-re teszek még kondit akkor a labortáp több Ampert mutat ,igaz az izzók erősebben világítanakés nő a fesz..,de a prim tekercs nagyon melegszik.
(#) tomics76 válasza tomics76 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Na tovább jutottam.Kicseréltem az egyenírányító diódákat schottkira.Most nem melegszik. Hangolgattam is.A labortáp 0,7 A mutat és a DC után két normál izzóval 0,5-0,6 Ampert(és jól világít).Különben visszatettem a vastagabb drótot a primérnek.Jó lesz így szerinted?.Már csak a wirelessen a két ellenállás idegesít hogy melegszik.Lehet ennek az oka is a két dióda ,ami 1A tud, és lehet hogy bezavart nekik a túl magas Amper a próbálgatás során? (rövidzárat nem mutat a multim.)
(#) kly válasza tomics76 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Ez már jobban hangzik , tedd rá az órát.
A két ellenállás meg had melegedjen nem véletlenül több wattos típus kell oda.

Megfeketedtek? Vagy csak simán meleg és kész?
(#) tomics76 válasza kly hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
csak melegszik 1 idő után, pedig 2 wattos az 1 wattos helyett. Szerintem eddig azért nem volt jó mert amikor 12 voltos izzóval próbáltam a két tekercset akkor azokat a kondikat rajt hagytam és utána próbáltam a a kis izzókkal.Pl először a prim.tekercsre 330 NF-os kondi volt ami jól megemelte az áramerősséget. na ezeket levettem és utána már csak aztom 68 nF van rajt, a sec. tek. semmi. A volt mérő 4,84-et mutat.(terheletlenül meg 4,9 körül) Még nem tudom rátenni az órát mert még nincs olyan alapom.De dolgozom rajt hamarosan.Köszönöm még egyszer segítséged!
(#) Kovidivi válasza tomics76 hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Nálam a felvett áram függött a primer tekercstől, és a hangoló konditól. A tekercsnek minél kevesebb a menetszáma, annál jobban melegedett, és annál több áramot vett fel. A kondi értéke minél nagyobb volt, annál több A-t vett fel, viszont kis értékűnél lement a nyugalmi áramom 250mA körülire, ekkor teljesítményt sem tudott átadni a secunder tekercsnek. Ki kell sakkozni, hogy melyik felállás a jó. Én menet közben is érintgettem kondikat az adóhoz, és nézegettem, hogy jobban világít-e a vevőn levő izzó, vagy sem. Az ellenállások nekem akkor forrtak, amikor kevés volt a primer tekercs menetszáma. Sőt, nekem kb. 1mm átmérőjű drótból van elkészítve a primer, vagy 15-20 menet, és még így is langyos, 3x33nF hangoló kapacitással.
(#) KKobra hozzászólása Ápr 13, 2012 /
 
Sziasztok
Valamit nem jól csinálok vagy a távim nem jó (URC 22b) vagy legalább is ez van ráírva . Nem úgy néz ki mint itt a fórumon láttam képet róla. Nem tudom rendesen vezérelni vele a régi órámat Megmondaná valki milyen Hex-et kellene a propra tenni és mit a bázisra hogy ne legyenek gondjaim az irányítással ? Most működik félig meddig néhány funkció megvan de ez így nem az igazi. így néz ki a távim[code

DSCF8002.JPG
    
(#) tomics76 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Kly azt mondta ,hogy az övé 9V 800mA tápról megy. tehát akkor 800 mA alatt kell lenni a fogyasztásnak.Így nem melegszenek annyira a dolgok. Nekem a prim tekercsnél 2 A fölé is ment,ha olyan kondit tettem rá.(igaz még erősebben világítottak az izzók) De szerintem az arany középutat kell keresni.
(#) KKobra hozzászólása Ápr 14, 2012 /
 
Szia Hp41C
Szeretném megtudni hogy abba maradt a fejlesztés ? Vagy elkészülhet még 18F2550 -es bázis ?
(#) Hp41C válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Szia!

Meg lehetne írni, de most más projectek viszik az időmet.
(#) ging hozzászólása Ápr 15, 2012 /
 
Hi Everyone

I'd like to share with everyone my version of the Prop_886_SMD Propeller Clock by Hp41C made using non-smd parts on prototype stripboard. I've attached some photos and videos of the clock both operating and stationary, and hopefully these can give some ideas to people who are thinking of building a similar clock. I think the most important thing I learnt was to put the spinning rotor in some sort of container. This has 3 advantages:

1) It greatly reduces the generated 'wind noise' when the clock is spinning at higher speeds

2) It provides protection against personal injury/damage to the clock

3) The rotation speed of the fan increases by between 10% and 20% for the same input power to the motor


The container I used to put the spinning rotor in was a steel cake tin (as used in the kitchen) with a clear lid.
Bővebben: Link

http://www.marksandspencer.com/Stainless-Steel-Cake-Tin-Set/dp/B003FWJAME

I then cut out most of the back of the tin and fitted a circular piece of clear acrylic to the cut out hole. Finally I cut out an oval shape from a piece of MDF wood and painted it a silver colour to match the colour of the cake tin. This painted wood was fitted to the cake tin via PCB spacers and acted as the base. Also, there is an option to put a dark piece of plastic over the back of the clear acrylic if the user wants a dark background (high contrast display) instead of a transparent background to the clock.

Next I'll be making Kly's amazing Stargate Propeller Clock on prototype stripboard !!!

P.S. I'm sorry I don't speak Hungarian, I am from the U.K.

Ging
(#) Hp41C válasza ging hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Hello!

Great idea to use a caddy box as a cover. Very nice design. Congratulations.
(#) vicsys válasza ging hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /
 
Wow! Fantastic! Congratulation!
(#) ging válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
Thanks you for your comments. Hp41C did all the hard work however - it is great firmware from him and many thanks must go to him.

Here is a YouTube video of my clock: Bővebben: Link
(#) vicsys válasza ging hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /
 
This is true. Without him it would be this nice project! Thanks to him, too!
(#) KKobra hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
sziasztok
Tényleg elképesztően jól néz ki így megépítve mint ahogyan ging elkészítette ehhez csak gratulálni lehet
(#) KKobra hozzászólása Ápr 16, 2012 /
 
sziasztok
Jó Lenne ha ging megosztaná velünk a kapcsolási rajzot nyáktervet hogy mi (én) is megépíthessük így
(#) Hp41C válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Szia!

Ha jól néztem a fényképet, nincs lenyomtatva, raszteres panelre készült. Egy rotoron két kontroller van egy 18F886 -os és egy 16F628 -as. Az index érzékelés, az infra vevő és a tápellátás közös...
(#) KKobra válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
szia Hp41c
Vajon hogyan kombinálta össze két külön óra egyben?
A kép alapján KB 40 ledet vezérel vagy 2x18 at vagy 1x18 és 1x20. Azért lenne érdekes mert ezt meglehetne építeni pillanat forrasztóval is egyenlőre nekem más nincs.
Szoftveresen hogyan hozta össze hogy pontos legyen a kijelzés?
(#) kly válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Bár nem tőlem kérdezted de szerintem az index érzékelést simán össze lehet közösíteni, így szinte korlátlan számú kontroller összeköthető és ezzel biztosítva van a kijelzés szinkron közöttük. Persze ez elég favágó viszont nagyon fifikás és remek megoldás. Sajnos így nem lehet egybefüggő képet alkotni amit "egy" kontroller vezérel de arra jó, hogy az egyik PIC az órát ,a másik pedig a körülötte lévő animációt vagy szövegeket rajzolja. Így olyan érzésed van mintha többet tudna az óra de ez igazából optikai csalás .
Persze lehet ,hogy nem így oldotta meg és valós adatkapcsolat van a két PIC között.
Mindenesetre nagyon jól sikerült , le a kalappal. Nem kispályás a srác, szerintem látni fogunk még tőle érdekes dolgokat.
(#) kly válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
"pillanat forrasztóval" ?

Nem mondom ,hogy lehetetlen de hatalmas rutin és tapasztalat kell hozzá. Kezdőként szerintem ne is fogj bele ekkora munkába. Előbb az egyszerű párledes villogók meg a műhely felszerelése lenne a jó terv, nehogy a kudarcok miatt menjen el a kedved az egésztől. Kell egy jó páka és egy jó labor táp. Ez az alap , kötelező......műszerek nélkül lehet élni de ezek nélkül NEM.
(#) kly válasza ging hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
congratulations on your work! Truly unique propeller clock. look forward to what will be the next big bang?
(#) Hp41C válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szia!
A válasz mindvégig itt volt a kérdés felett:
Idézet:
„Az index érzékelés, az infra vevő és a tápellátás közös...”
(#) kly válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szia

Azért ez egy érdekes megoldás nem?
Bár felvet egy csomó problémát is pl mi van ha nincs szinkron a két PIC között az infra vételben , vagy az idő másképp jár az I2C kiolvasást követően.
Egyébként kinek az ötlete volt? Te írtad neki a módosított kódot?
Régebben és is akartam "dual core" órát csinálni (persze nem így, valódit) amikor az RGB verziót terveztem de végül is nem csináltam meg mert a tapasztalat azt mutatta hogy elég egy db 40MIPS-es PIC teljesítménye is.

Lassan előveszem én is újra az RGB-st .
Szegény ott porosodik egy cipős dobozban. Úgy megjött a kedvem a programozáshoz csak az a fránya időhiány....
(#) KKobra válasza kly hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
szia kly
Az egyszerű villogókon már túl vagyok
Labortáp is itt van mellettem megépítettem Attila 86 által publikált tápot multiméter is akad pár elkészült az LCM3 műszer is PICKit2 Clone és még pár apróság Tervezem egy forrasztó állomás építését de most az órába bolondultam bele az első óra már működik ez lenne a második óra most készül a bázis hozzá 886-os
(#) Hp41C válasza kly hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szia!

Ez két független rotor, az infra és az index közös, a két pic nem kommunikáll egymással. Alig történt módosítás a 16F886 -os rotoron. Csak 1 db RTC van rajta.
Az összesített kapcsolási tervet nem én készítettem.
(#) kly válasza KKobra hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Ügyes vagy! Ezeket mind pillanatpákával?
Ez esetben visszavonom amit írtam , kellően felkészült vagy egy 886 hibrid verzióhoz.
(#) kly válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Értem köszi.
(#) KKobra válasza kly hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Szia Kly
Köszönöm az elismerést Jólesik olyantól aki klasszisokkal nagyobb a tudása és a felkészültsége. Valahol már említettem hogy nem vagyok szakmabeli csak amatőr abból is a lehető leg amatőrebb nyálcsorgatva nézem amit te építettél nekem valszeg ez a 886-os lesz a csúcs Még a bázisnál tartok (alkatrész beszerzés) a prop még a távoli jövő Ha elakadok Hozzátok fordulok segítségért, tanácsér, biztatásér. Elindítottam tanácsodra a forrasztó állomás építését is IRON-N Solomon forrasztó páka és Ezzel az álomássa remélhetőleg mire a prop építésére kerül sor addigra műkszik majd
Következő: »»   264 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem