Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1044 / 2499
(#) Robi85 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Köszi a segotséget, de sajnos semmi változás. Valószínűleg ez vezérlőhibás. Másra már nemtudok gondolni.
(#) Doncso válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Akkor hirtelen nincs jobb ötletem, vérzik a szivem, ha arra gondolok, hogy elbontod, inkább cseréljük el valamire.
(#) Orbán József válasza ColT hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Nekem van egy használaton kívüli erősítőm, ami fet-végű, annál nagyon hosszú idő után derült csak ki, hogy a kb. 5m hosszú hangszóróvezeték miatt időszakosan a hallható tartományon kívül gerjedt, le is égett a kimeneti r-c tag, meg pár pille a hangdobozban.
No, esetleg meg kéne próbálni a bemenetek test pontját néhány száz pF-el a csatlakozónál belül a sasszira kötni.
...és próbáld ki rövid hangszóróvezetékkel is a dolgot, hátha ott is...
(#) Robi85 válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Nekem igazából rádióra kellet volna csak. Gondoltam, hogy megtudom javitani, de ugynézem kevés vagyok én hozzá. Gondolkodom rajta egy kicsit. De majd inkább priviben, mert kikapunk.
(#) ColT válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Ezt após már megtette, de nem lett jobb. A mikrós zavar megmaradt, és lett mellé cicergés.

@orbán József : ezt a hidegítős trükköt kipróbálom majd, nemtom mikor lesz pikós kondim (sztem az nincs a közelben), de visszatérek még rá, mert jól hangzik.

Hangszóróvezeték : meglátom, mondjuk a konkrét használati helyén nem kell sok, de a hangszóróit nem hoztam el, szóval nem tudom, mennyi van rajta.

Amit e helyett az erősítő helyett adtam barátnőmnek (azt én gányoltam ), azzal ugyanazokkal a hangszórókkal nincs baj, pedig ennek sokkal jobb a kimeneti leválasztása, mint az enyémnek.
(#) Orbán József válasza ColT hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Tegyél 10-47nF-ot. Azt hiszem, be is néztem, ha pikót ajánlottam, most írtam jót.
Bár a 10-47 nF is párszáz pF is.
(#) ColT válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Hidegítésnél annyira nem vészes, még ha sokkal kisebbet is rakok bele Mindegy, pár 10µF-től vannak kondijaim (khm, LCD monitorok tápjait gányolom általában )

Ha járok bolt felé, akkor veszek kisebbeket

Köszi!
(#) Emil hozzászólása Ápr 12, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy kis problémám az erősítőmmel, remélem tudtok segíteni. Van egy 40 éves Yamaha CA1000 II erősítőm, egészen jól működött eddig (használtan jutottam hozzá egy fél éve).
Egy hete olyan jelenséget produkál, hogy nyugalmi állapotában, tehát semmi jelet nem kap egyik bemenetén sem, a hangfalak felé kiad valamit mert azt látni a hangszórókon, hogy nagyon lassan mozognak, elég nagy kilengéssel. A haver úgy határozta meg, hogy szuszognak (egyébként találóan). Néha egy kicsit pattog is. Azóta már mindent kipróbáltam, kihúztam belőle mindent, a közös 230-as aljzatból is kihúztam a tv-t, a dvd-t és mindent, kihúztam az antennát a tv-ből stb. Mindezek ellenére a probléma maradt. Ha elég sokáig tartom kihúzva akkor egy darabig nem csinálja aztán megint kezdi. Valami 5let? Előre is köszönöm a segítséget!
(#) lali22 hozzászólása Ápr 12, 2012 /
 
Sziasztok szerintetek jó ez a nyák terv tda7265-höz?
(#) Axel hozzászólása Ápr 13, 2012 /
 
Sziasztok!

Ez az áramkör hogy működhet? A felső dióda okés ,hogy kb. 0.7V-on tehát éppen a nyitófesz. közelében tartja az npn tranzisztor bázisát de az alsónál mi a helyzet? Hiszen az alsó diódán "felfelé" nem folyik áram. Az alsó csomópont hogy lehet -0.7V-os potenciálon? Nem beszélve arról ,hogy miért nem szimmetrikus a táp?
(#) Doncso válasza Emil hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Nézd, ha valóban 40-éves, és meg akarnám tartani az erősítőt, akkor kezdeném kidobálni az összes elektrolit kondit, épp ideje őket kicserélni. Biztosan akad benne olyan, ami porrá van száradva. Ez is okozhatja ezt a jelenséget.
(#) Axel válasza Axel hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Bocsi a lényeg lemaradt. innen a legalsó
(#) reloop válasza Axel hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Szia! Olvasd el.
(#) neptunes4you hozzászólása Ápr 13, 2012 /
 
Üdv néktek! Szeretnék építeni egy előerősítőt, és ezt terveztem Bővebben: Link Szerintetek ez így megfelelő?
(#) reloop válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Szia! Már itt se értettem miért kötötted R1-et az invertáló bemenetre. Ha valami magyarázatot fűznél hozzá, könnyebb lenne válaszolni.
(#) neptunes4you válasza reloop hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Bocsánat, az R1-et a bemenetre és a GND-re akartam.
(#) reloop válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Úgy tökéletes. Van szimmetrikus tápod? A JLH-hoz így egyszerűbb volna.
(#) Axel válasza reloop hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Hello! Olvastam én már ezt de ebből nem derül ki ,hogy működhet az alsó dióda és minek van ott ebben az irányban. Tudom, hogy a diódák a munkapont beállítást szolgálják kb. 0.7V-os nyitóirányú fesz. esésük révén ami a felső diódánál világos is, folyik rajta az áram, esik rajta a 0,7V csak az alsónál nem értem hogy van. Nem szőrszál hasogatni akarok csak nem szeretek lemásolni egy kapcsolást sem úgy, hogy ne érteném minden apró részletét.
(#) reloop válasza Axel hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Az általad linkelt kapcsolás - a kimeneti csatoló kondenzátor hiányában - hibás.
A két diódát felesleges külön vizsgálni, mert együttesen állítanak elő 1-1,4V feszültségesést a tranzisztorok bázisai között. A feszültségesés a dióda típusán kívül függ a rajta folyó áramtól és a dióda hőmérsékletétől.
A kapcsolás nyugalmi árama oly mértékben bizonytalan és instabil, hogy inkább más rajz után néznék. Mayan fórumtárs kedvező tapasztalatait nem áll szándékomban cáfolni, mindössze a topológiát tartom aggályosnak.
(#) Orbán József válasza reloop hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
A sémához: A becsatoló kondit én fordított polaritással szoktam berakni. Én tévedek?
(#) reloop válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Sasszemed van
(#) dumboo hozzászólása Ápr 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy Technics SA400-as erősítőm ami megállt működni... jelenleg ott tartok hogy volt benne egy rossz tranzisztor ami miatt az "engedélyező" relé nem húzott meg, azt kicserélve viszont kiderült hogy elszállt az egyik oldali végfok is (nem volt erőltetve az erősítő, 4ohm 80W hangfalall terhelve üzemelt) Most átcseréltem a két oldalt szól is szépen az az egyetlen jó végfok a másik helyén.... a kérdésem az lenne, hogy a végfok mellett van egy 180ohm 5W-os huzal ellenállás aminek a hőmérséklete 30 perc hallgatás (4ohm 100W autó hangszóróval terhelve) 136 fok lett... ez normálisnak mondható vagy sem?
Köszönettel!
(#) Zsoltipapa válasza dumboo hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Szia! Milyen felépitésű az erősitő?tranzisztoros,vagy Ic-s? Képet tudnál feltenni róla?Üdv.
(#) reloop válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
E-tanyán fent van. STK0040. A kérdéses ellenállás 3,2W-ot disszipál, elvileg lehet meleg. (R705 a 45V/13,8Vstabilizátor előtétje)
(#) compaqamplifier hozzászólása Ápr 14, 2012 /
 
Mayan féle ab osztályos erősítőhöz valaki tudna-e ajánlani előfokot az ic-s megoldás helyett?Csövekkel szeretném helyettesíteni.
(#) Doncso válasza compaqamplifier hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
(#) Zsoltipapa válasza reloop hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Hát ha az stk ic ment ki benne a HQ-n van,és nem drága
(#) dumboo válasza Zsoltipapa hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Szia! Ez még régi tranzisztoros erősítő! Már a 2. jobb oldali végfok ment tönkre (20 év alatt ) Maga a végfok nem melegszik, a huzalellenállás közelségét okolom miatta, mert melegíti rendesen a végfokot is....

Sa400.JPG
    
(#) dumboo válasza reloop hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Szia! Igen arról az ellenállásról lenne szó. Sajnos nem tudtam letölteni e-tanyáról a manualt, nincs regisztrációm (ha van rá lehetőséged elküldenéd nekem e-mail-en?)
Egyik felén 41V-ot a másikon 19,3V-ot mértem. Már a 2. ilyen erősítőm az előző is ugyanezt produkálta (jobb oldali végfok) csak az javíthatatlanná vált... ez nem rég óta van nálam látszik hogy már előttem cserélte valaki a végfokot, most megint tönkre ment... áttéve a balost működik rendesen, csak szeretnék biztos lenni abba hogy nem-e más okozza a végfok halálát mint "konstrukció hiba"
(#) compaqamplifier válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /
 
Kaszkód kapcsolással nem működik?
Következő: »»   1044 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem