Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő-transzformátor szabályzása
Lapozás: OK   15 / 27
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Ebből a szempontból valóban szerencsés. Ezért is szerettem mindig a reál tárgyakat, mert azokat elég volt megérteni, és kész, míg a humán dolgokat sokáig kellett tanulni. Majd ahogy öregszem nekem is egyre kevesebb időm lesz Szerintem a fázishasítós ick nem mai technikák, én nem ragaszkodnék hozzájuk. Az hogy hány fokig van begyújtva, nem attól függ, hogy mikor van az áram null-átmenet? (mert ugye akkor kapcsol ki) Vagy arra gondoltál, hogy hány foktól van begyújtva? Mire gondolsz, hogy nem írt-e butaságot az orosz?
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Konkrétan az általa feleslegesnek vélt alkatrészek áthúzása miatt gondoltam arra,hogy nem nem is biztos hogy butaságot írt. Mindettől elvonatkoztatva ha fázishasítós szabályzót kell készítenem és nincs szükség "léckerítés"gyújtásra én minden esetben a fázishasító IC-hez nyúlok. A mai technika-nem mai technika dologról csak annyit, hogy a 741-es IC az első műveleti erősítők között készült, és a mai napig forgalomban van. De igen, a nullátmenethez mérik a gyújtásszöget. Egyébként a legjobb-általam ismert gyújtásszög vezérlő IC az UAA145 volt. Nem véletlenül használták hajdanán nagy előszeretettel az ipari berendezésekben. És igaz, minden áramkör alapkapcsolásokból épül fel, ennek köszönhetően bármilyen spéci IC kiváltható a kapcsolási felépítésének megfelelő alapáramkörökkel -vagy alkalmasint mikrovezérlővel. Sajnos az elektronika világa ebbe az irányba indult el. Nem örülök neki.
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Talán még annyit,én viszont szerettem a humán tárgyakat. Szerintem az embereknek szüksége van rá. No hamarosan véget ér a műszakom. Jó éjszakát!
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

De én húztam át az alkatrészeket. Ha adsz UAA145-öt, akkor abból fogok építkezni Egyébként én bízok ebben a kapcsolásban. Kimaradt még egy dióda, ami szükséges. Ha tekerek még hegesztőt a most betervezetteken kívül, akkor olyan lesz a szekundere, mint ezen a kapcsoláson. Ha a most betervezett kapcsolások, trafók készen vannak, szeretnék egy kis időt szánni kapcsolóüzemű tápokra, inverterekre, meg mikrokontroller programozásra.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 13, 2012 /

Itt vannak a nyákok a sima tirisztor vezérléshez. Mindjárt összerakom, és kipróbálom.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 13, 2012 /

Készül a dolog, csak egy szem 5K ellenállást se találtam itthon, meg az 1K poti hiányzik még.
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /

Szépen haladsz a géppel. kíváncsivá tettél, tudni szeretném milyen lesz a végeredmény.A trafó meg van már amelyikkel ki fogod próbálni?
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Van bőven trafóm, amivel ki lehet próbálni majd. Mivel nagyon szeretném már látni, hogy hogy működik, áttúrtam vagy 50 potmétert, és találtam egy 1K nyákosat, ami 900 ohmos volt valójában, így majd látható, hogy olyan 6ms a max beállítható impulzuscsomag-szélesség. Mivel 5K ellenállásból egy darabot nem találtam, ezért tettem amiből volt, 4,7K, 5,1K, 5,6K, 2x10K párhuzamosan.

Első két videón látható hogy milyen jel jött ki a kimeneten, az impulzus trafót még nem kötöttem rá.

Aztán furcsa volt nekem a kimenő jel tetejébe az a hullámzás, és megmértem mennyire esett le a kis trafó feszültsége, ami üresjárásban 27,5V volt, az 23,2-re esett, és egyenirányítás, és pufferolás után 29V-ot mértem, ami több, mint gyanús volt, így aztán rámértem a jelalakra a 24V-os trafó szekunderén terhelés alatt, ez látható a 2. képen. Nem bírná a kis trafó a terhelést? Először úgy kötöttem össze, hogy egy 100 ohmos ellenálláson keresztül kapta a táplálást, és azon 5,4V esett, tehát 54mA volt az áramkör áramfelvétele. Vajon miért csinálja ezt a táp? Kicsi lenne a trafó, és nem bírja a terhelést? 3. képen a trafó üresjárási feszültsége.

Az utolsó két képen kinn felejtettem a feliratot, az nem érvényes természetesen.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 14, 2012 /

Itt látható a trafó, és a teszt.
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Hosszú az impulzus sorozat, megeszi a teljesítményt, sok kicsi sokra megy. Valahogy biztos megvariálható hogy rövidebb legyen, bár macerás. Egyszerűbb nagyobb transzformátor rakni ha ez kicsi
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Már hogy hogy enné meg? Nincs is rákötve az impulzus trafó, ahogy írtam, tehát azt a jelet mértem, amit az impulzus trafó a primerjére fog kapni.
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 14, 2012 /

Szerintem kössed rá az inpulzustrafót, az impulzustrafó szekunderét kssed átt 100 ohm -al és úgy mérj. Lehet hogy kellene valami combosabb darab a trafó helyére, monjuk úgy 1.5-2A al terhelhető(ideiglenessen).
(#) AccessDenied válasza Pety_ hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /

Rákötöttem az impulzus trafót, meg légszereléssel a szekunderre a diódát, meg két ellenállást. Itt vannak a szkóp képek. Jól látszik a trafó 10:7 áttétele, meg a trafó visított is az 1,47kHz-es jeltől, jobban össze kell szorítani.

(ch1-zöld ch2-piros)
(#) Mályi László válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /

Valami nem az igazi az impulzus csomag indulása a fel ívelő ágba kellene hogy kezdődjön. Persze a szabályzás függvényében.
(#) Pety_ válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /

Lakk!
(#) AccessDenied válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 15, 2012 /

Szerintem is. Lehet majd lakkba mártom a trafót.
(#) AccessDenied hozzászólása Ápr 15, 2012 /

No, most már ti is láthatjátok, hogy a gyújtásszög jó, és a hullámzás a gyenge pufferolás miatt van. Majd kimérem a puffer kondit, és ha gyenge kicserélem, ha jó, akkor rakok nagyobbat.

Valószínűleg a kondizás nem segít! Kevés a kakaó ! Egy-egy inpulzusnak tudni kell a tirisztor nyitóáramát, számold ki mekkora telyesítmény kell a két tirisztor nyitásához, szorozd meg az inpulzusok számával és saccolj egy hatásfokot az inpulzustrafónak! És kiderül kell az a két amper...(de lehet hogy több!

A mostani méréseket már 40VA-es trafóval végeztem. A gyári kapcsolásban 20VA-es trafó van írva. Ezek meg csak impulzusok. Elvileg egy 10 ohmos ellenállás van az impulzus trafó kimenetén, és 10:7 áttétel van, tehát olyan 20-22V-os impulzusok lehetnek a kimeneten, ami olyan 2A-es impulzusokat csinál, de nagyon rövid ideig, max az idő 5%-ban áll fenn ez a terhelés, ami 40W-os csúcsokat jelent, átlag 2W terhelést. Átlag 100mA-es gate áram.

A tirisztor adatlapján van egy nyitóáram amit el kell érnie hogy kinyisson.
Idézet:
„Ezek meg csak impulzusok.”
Ezekkel az impulzusokkal marhanagy teljesítményt lehet áttvinni.Azt a 2ampert valamiből tudni kellene előállítani! A trafók nem 100%-os hatásfokúak, főleg nem az egyenárammal gerjesztett,lágyvas lemezes inpulzustrafó.(szerintem oljan 65%-körüli).

Akkor most igazából a 2x2A-es impulzusokra tegyek 100W-os trafót? Szerintem tökéletes ez, csak komolyabb pufferolás kell neki.

Lehet hogy 5W-os trafóval is működik a dolog Meg (a szkópkábel is összeszedi a zavart) nem a legszebb jelalak a biztos működés titka ebben a kapcsolásban.
Én egy éles próbát csinálnék és a 40VA-s trafót használnám.

Most építem majd össze a teljesítmény tirisztorokból a félig vezérelt graetz hidat, csak még gondolkodom rajta, hogy hogy legyenek a szigetelések, meg összekötések, hogy hűlni is tudjanak jól, tartson is, meg vezessen is, de csak ott, ahol kell. Egyébként a bc107-ek helyére bc547c-t raktam, azt találtam, sztem pc tápokból forrasztottam ki.

Jó lessz, csak 100 Ft-különbség van egy darabon!
(#) mpisti válasza AccessDenied hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Semmi szükség nagyobb trafóra. Láttam is, építettem is néhány nagy teljesítményű szabályzót, de 3,5-5VA-es trafónál nagyobb egyikhez sem kellett, pedig 500-800A-es gépekhez készültek. A tirisztorok, -még a legérzéketlenebb típusok is beérik- 100-150mA nyitóárammal és 3-4V nyitófeszültséggel. És nem érdekli őket a jel tetejének a hullámzása, csak a jel ne essen a tartófeszültség szintje alá. Gyári Semikron gyújtótrafót szoktam használni, a névleges impulzusáram terhelhetőség 200mA környékén volt, de egy sem ment tönkre. Lehet hogy rosszul látom, de mintha az impulzustrafódnak lenne némi fázisforgatása. vagy csak a táp szűrés hibája köszön vissza?
(#) AccessDenied válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Bővebben: Link

Én is pont erre gondoltam, hogy a hullámzás nem is biztos, hogy rossz.
(#) maszek0005 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

UAA145 helyett, esetleg meg lehet próbálni a Siemens által gyártott TCA 785-öt.

TCA785.pdf

(#) maszek0005 válasza maszek0005 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Bocsánat István, de az előbbi választ, AccesDeniednek szántam
(#) mpisti válasza maszek0005 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

Semmi baj. Csak megerősíthetem a javaslatodat. Elképzelhető hogy még beszerezhető a TCA785 még ha nem is a Siemens gyártja. De bármelyik gyújtásszög vezérlő megfelel, amelyik rendelkezik valamilyen visszacsatoló bemenettel.
(#) AccessDenied válasza maszek0005 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

És azt honnan lehet beszerezni és mennyiért? Közbe össze raktam a nagyáramú blokkot.
Következő: »»   15 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem