Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramgenerátor
 
Témaindító: DuMatyi, idő: Aug 28, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 24
(#) pucuka válasza Zeus SH hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Ha aggaszt a nagy disszipáció, lehet építeni kapcsoló üzemű áramgenerátort is, ilyenkor az áramgenerátor maga nem disszipál túl sokat.
(#) Zeus SH válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Hát engem a kapcsoló üzemű áramgenerátor megépítése is aggasztana, nem lévén más eszköz idehaza mint forrasztópáka, tehát se panel, se semmi. Meg igazából az elektronikai tudásom kimerül abban, hogy egy-egy előre elkészített kit-et összeszerelek, ettől komplikáltabbat soha nem csináltam.
A ledekkel úgy nézem nincs szerencsém, növénylámpának a 660-670nm-es tartományt ajánlgatja a szakirodalom, s akárhogy túrom az ebay-t, ezt megközelítő led csak az általam linkelt van.
u.i.: vagyis hát van 7-8V feszültségről üzemelő led közel dupla áron, ám szerintem ennyivel nem ér többet ez a plusz 1-2V.
(#) pucuka válasza Zeus SH hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
A LED ben esetleg csak ennyit tudok segíteni.
Bővebben: Link
Az áramgenerátor már könnyebb dió. Ne feszültséget nézz, annak csak másodlagos a jelentősége. A lényeg a fényáram nagysága.
(#) Zeus SH válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Sajnos náluk sem találtam kedvemre valót. Vagyis kedvemre való lenne, csak vagy többet kéne vennem belőle mint szeretnék, vagy épp tetszene, de olyan drága, hogy nem engedhetem meg magamnak.

Mit kéne tudnom erről az áramgenerátorról? A jelenlegi terveim szerint 4-4 kék és piros ledet szeretnék használni, lehetőség szerint külön kapcsolható módon, hogy még bonyolultabb legyen a dolog. Ugyanis ez a ledes növénylámpa eléggé új dolog, s a piros-kék arányát ugyanis a "szakik" hétpecsétes titokként őrzik, kísérletezni kell majd, hogy mit is szeretnek a növények.
(#) pucuka válasza Zeus SH hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
A HEStore -ban találhatsz kapcsoló üzemű tápegység IC-ket, (a neten még többet) Azok némelyikének adatlapján van áramgenerátoros meghajtásra példakapcsolás. Ennek állítgatásával, még fényerő szabályzásra is van lehetőség, amivel elérheted, hogy a kék, és piros LED csoportok fényerejének állítgatásával keverni lehet a fényáram mennyiséget. Legalább tanulmányozd ezeket, sokat lehet tanulni. A végleges áramkört meg kellene valakinek tervezni, ami azért nem kis munka.
(#) nedudgi válasza Zeus SH hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
LED világítás palánták neveléséhez. Ha nem ismered, bár eddig kevés tapasztalat gyűlt össze.
Próbálkozhatsz kisebb teljesítményű (1W vagy 3W) LED használatával. Finomabban be lehet lőni az alapteljesítményeket.
(#) pucuka válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Nem a teljesítménnyel van a baj, hanem a színképpel.
(#) Zeus SH válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Köszönöm, átnéztem... Hát tényleg egyelőre rejtély kategóriába esik a ledes palántanevelés. Egy ember már közelített az én igényeimhez (chili palánták), viszont nekem a "fő profil" a hibiszkuszok lennének, s ahogy nézegettem, nem érdemes "elapróznom" hogy minden cseréphez külön világítást csinálok, inkább a 4x10W-os megoldást helyeztem előtérbe, úgy gondolom az elégséges lesz egy kisebb szobában.
(#) nedudgi válasza Zeus SH hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
A különálló LEDek előnye, hogy könnyebben konfigurálható, jobban idomítható egy meglevő tápegységhez, mint egy-egy 10W világítótest. Nem kell többamperes áramgenerátort keresni. Én is 1W LED-ekkel tervezem a jövő évi paradicsomültetvényt .
(#) nedudgi válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Szerintem az 1W - 3W kategóriában nagyobb a választék hullámhossz tekintetében.
(#) szilix hozzászólása Júl 5, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy nagyon egyszerű áramgenerátor rajz kellene nekem 9V-ra ami 1 körön 25 db ledet látna el. s egy másik körön pedig 18 db-t. (a ledek párhuzamosan vannak kötve) 9 V-hoz van ellenállásozva, de 9v-s elemről nem szépen világítanak (némeik szép fényes..van ami halvány..) , pc táp 3.3 V-os ágán pedig nagyon szépen fényesen világítanak... valahogy ezt kéne megoldani h az elemről is szépen fényesen világítson.. ) Remélem jó helyen tapogatózok h áramgen. kellene hozzá..

A led paraméterei.:
Nyitófesz.: 2V
Max áram: 20mA

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) _vl_ válasza szilix hozzászólására (») Júl 5, 2012 /
 
Ha a feszültség nagyjából konstans (márpedig a 9V-os elemnél az), akkor egy sorbakötött ellenállás tökéletesen megfelelő áramgenerátor lesz neked. Arra kell csak vigyázni, hogy minden párhuzamos ágba külön-külön ellenállás kell.
Ha most némelyik fényes, némelyik halvány, akkor az azért lehet, mert párhuzamosan kötötted őket, és nincs külön-külön ellenállás minden körön.
(#) sacibali hozzászólása Szept 27, 2012 /
 
Sziasztok!
A csatolt ábrán látható áramgenerátort építettem meg, amely uA-es tartományban működik, elsősorban ellenállás és potméter mérésre, tesztelésre. A probléma az, hogy sajnos enyhén gerjed, nyilván a visszacsatolás miatt. Tudnátok segíteni a gerjedés kiküszöbölésében?
Köszönöm előre is a segítséget!
(#) peppyscot hozzászólása Okt 28, 2012 /
 
Sziasztok!
Szükségem lenne a segitségetekre...épitettem egy nimh töltőt és nem tudom megoldani a tápegység problémáját.Vagyis van egy 19 v 4,5 A laptop töltőm.ezt szeretném használni....A gond az hogy két darab 5 v és 1A kellene a tápnak(külön-külön 2 aksit lehetne tölteni, 2 db ugyanolyan töltő lenne összekapcsolva).ha csinálnék 2 darab áramgenerátort 7805 párhuzamossan kötve és utánuk egy-egy 7805 ic tennék az müködne?Gondolom vesztességek azok lennének.....Segitségeteket előre is köszönöm...üdvözlettel
(#) _vl_ válasza peppyscot hozzászólására (») Okt 28, 2012 /
 
Töltőnek a 7805 helyett inkább valami ilyesmit ajánlanék tápegységként, a laptop töltővel megtáplálva.
(#) soos csaba hozzászólása Okt 28, 2012 2 /
 
Sziasztok, valaki meg magyarázna nekem ezt, hogy lehetséges?VIDEO
(#) pucuka válasza soos csaba hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Ne tévesszen meg, ez nem az az áramgenerátor, ami a topik címe. A kérdésedet az ingyenenergiás topikba tedd fel. (bár azt hiszem, már megtették)
(#) peppyscot válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Szia!köszi a segitséget, megpróbálkozom vele...üdv
(#) lucky hozzászólása Nov 20, 2012 /
 
Urak!
A jelenlegi ledes fotólámpámat építeném át, áramgenerátorosra ( a lámpa feltekertető az optikára, közeli fotózáskor tökéletesen kiváltja a vakut, ami a célja volt).
A jelenlegi ellenállásokkal van megoldva, de az elemek merülésével megváltozik a fényerő. Ezt, az egyébként erre a megoldásra jellemző problémát szeretném kiküszöbölni.
A probléma az, hogy 6V-ra nem igen találtam egyszerű, pár elemből álló kapcsolást. Ide sajna a kapcsolóüzem sem jó, mert mi van ha pont akkor sötét a led amikor exponálok?
Fontos az autonóm üzem, a lámpa nincs semmilyen villamos kapcsolatban a fényképezőgéppel.

A lámpában jelenleg 12 db 5050-es led van kb 100mA-rel hajtva.
Mivel szert tettem Luxeon ledekre szerintem érdemes lenne felhasználni őket...
(#) pucuka válasza lucky hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Azért nem kell megijedni a kapcsoló üzemtől. A kapcsoló üzemű táp kapcsolási frekvenciája 40 kHz -nél nagyobb, (gondolom) így a felvillanások ideje 25 us, vagy sűrűbb, ami a leggyorsabb záridőhöz képest is nagyságrendekkel gyorsabb. De a kapcsolóüzemű áramgenerátor is egyenáramot állít elő, ilyenformán aggodalomra semmi ok.
Ha megnézed az LM317 adatlapját azon találsz analóg áramgenerátort, legfeljebb a LED -eket át kell csoportosítanod, hogy legyen elég feszültség az áramgenerátornak.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) proli007 válasza lucky hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Hello!
Nem megoldásnak, csak gondolatébresztőnek..
- Ahogy látom, az összes Led-nek külön van ellenállása, és párhuzamosan vannak kötve a "létrafokok". Mivel az áramforrás 6V-os, a Led meg kb. 3,2V-os, nem lehet sorba kötni kettő Led-et. Így viszont elég tetemes a veszteség. Hiszen az ellenállásokon névlegesen 2,8V esik. Vagy is elég siralmas a hatásfok.
- Viszont ha az ellenálláson jelentős feszültség esik, akkor kisebb a tápfesz változás által létrejövő áramváltozás. Nem tudom leolvasni, hogy mekkorák az előtété ellenállások. Mert ha 15ohm, akkor elvileg 2,8V/15ohm=186mA áramnak kellene folyni. Ha viszont mérted, hogy Led-enként 100mA folyik, akkor az 13 Led esetén 1,3A és ettől a telepnek, biztos hasmenése lesz. Vagy is eleve túl van terhelve a telep?
- De a lényeg, hogy itt számodra az áramgenerátor, nem túl kedvező megoldás. Mert minden Led-hez külön kellene készíteni. Az 13db áramgenerátor. Maximum 2..3-as ágat párhuzamosan hajtani, de akkor is kell 4..5 generátor.
- Egy sima áramgenerátor, ugyan megoldja a fényerő változást, de a vesztesége ugyan annyi, mint ha csak egy ellenállás lenne sorba a Led-el.
- Vagy is talán célszerűbb lenne a feszültséget állandó értéken tartani, és ekkor nem lesz fényerő változás, az ellenállásokkal sem. Ráadásul, ebből csak egy fokozat kellene.
- Ha soros áteresztős (analóg disszipatív) áramkört építesz, akkor a veszteségek, még mindig ugyan azok. De egy LowDrop stabilizátorral, megoldható, hogy mondjuk a tápot 4,5V-on tartod. Ekkor 5V tápfeszig állandó lehet a fényerő. Természetesen az ellenállásokat cserélni kell, a csökkentett feszültség miatt.
- De a kapcsolóüzemű megoldásról nem helytálló a véleményed. Mert egyik sem "villogna", hiszen nem a kapcsolt jelet kapják a Led-ek, hanem a kapcsolt jelet szűrve. Vagy is egyenáramot. De nem kapcsolóüzemű áramgenerátor kell, hanem StepDown feszültség stabilizátor. Ha jobb lenne a stabilizátor hatásfoka, akkor az egész hatásfoka is jobb lehetne mint jelenleg, és a telepből is így kisebb lenne a fogyasztás, mint most.
- Kapcsolóüzemben persze megoldható azért az áramgenerátoros meghajtás is de ekkor a Led-eket sorba kel kötni, és StepUp áramgenerátort használni. Mondjuk a 6V-ból, 13*3,2V=41,6V-ot kellene készíteni.
- A telep feszültségesését, nem lehet sokáig "pótolni", mert merüléskor a feszültség karakterisztikája egy szint alatt, már tetemesen esik. Ekkor már csak pillanatok vannak hátra, hogy összeomoljon. Aksinál tapasztalatom szerint, ez még rosszabb, mert hirtelen megy végbe a folyamat, minden "előjel" nélkül.
Szóval ezeken kellene elgondolkodni.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) lucky válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Ha jól értem egy sima áramgenerátorral nem nyernék semmit, legfeljebb nem szép lassan csökkenne a fény, hanem hirtelen.

De kezdek hajlani a step down/up-ra is. Úgy látszik át kell értékelni a véleményemet a kapcs tápokról.
Egyelőre vizsgálódok még, azután kiderül.
Köszönöm az eddigieket.

(#) pucuka válasza lucky hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Nem. Analóg áramgenerátorral addíg nem változik a fényerő, amíg az áramgenerátor működni tud. Amikor lemerül a akku, akkor már persze lecsökken a fényerő is. Az egyetlen hátránya a kapcsoló üzeművel szemben, hogy jelentős a disszipációja. De gondolom ez nem lényeges
(#) proli007 válasza lucky hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Hello!
Olyan értelemben a lassan-gyorsan, hogy amíg a telep bírja feszültséggel, addig állandó a fényerő, majd mikor már fogytán van, akkor "rohamosan" csökken.
üdv! proli007
(#) lucky hozzászólása Nov 21, 2012 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek! Egyelőre kipróbálom a sima áramgenerátort, azután kiderül mit bír az elem.
(#) johny999 hozzászólása Dec 3, 2012 /
 
üdv!

PT4115-ös IC-vel szeretnék áramgenerátort építeni LEDekhez (12V,500mA). 3db OSRAM Golden Dragon Plus-t akarok sorba kotni, 3,2V a ledek nyitófeszültsége, 350mA helyett 0,5A-al akarom oket hajtatni. (1A a max megengedett).

Az IC adatlapjaban az van irva hogy a kimeno áramot egy sontellenállással lehet szabályozni, I=0,1/R. 500mA-nal ez 0,2ohm.

Viszont amit nem értek, hogy milyen tipusú Shottky dioda kell a VIN es SW kapcsok kozé és mi alapján kell kiválasztani a tekercset? Pölö ilyen tekercs jo oda 68uH / 3A, Rdc = 0,06 Ohm, Tol.± = 15 %

Ha nem nagy kérés akkor még ezen kívul egy PWM-es dimmert ha tudnátok ajánlani az áramkörhoz. :/

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
(#) _vl_ válasza johny999 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /
 
Ehhez nem kell dimmer. Többféleképpen is lehet a LED-eket fényerőszabályozni:
- vagy a söntellenállás értékének változtatásával,
- vagy fix söntellenállás mellett a DIM bemenetre kötött 0.5 és 2.5V közötti DC feszültséggel (0.5V -> 20%, 2.5V -> 100%), 0.5V alatt lekapcsol, 2.5V felett pedig 100%-on fog menni a LED.
Mindkét módszer a LED-ek áramát változtatja, amivel a kibocsájtott fény egyenesen arányos.
Továbbá lehet 100Hz - 20kHz közötti PWM jelet is rákötni a DIM bemenetre, ez esetben a PWM kitöltési tényezőjének megfelelő időszakokra fogja a fentiek szerinti árammal meghajtani a LED-et, azaz a fényerőt lehet a kiltöltési tényező szerint tovább csökkenteni.

Schottky-diódának, ha 12V-ról táplálod, és max. 0.5A-t akarsz, akkor 1A-es 1N5819/18/17 a legkézenfekvőbb választás. Tekercsből, ha max. 0.5A-t akarsz, akkor a 3A-es Rdc = 60mohm jó lesz.

De amúgy nem ártana az adatlapot elolvasni és megérteni...
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
(#) lucky válasza _vl_ hozzászólására (») Dec 6, 2012 /
 
Valószínűleg azért írt, mert nem értette meg..

(#) nzozz hozzászólása Dec 11, 2012 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy ledes lámpát és ennek meghajtásához kellene egy áramgenerátor. De nem olyan egyszerű a helyzet, nem 12V -ról kellene hajtani, hanem (tölthető) elemekről. Az "ház" amibe ez az egész be lesz építve, egy eredetileg 2-3db góliát elemmel működő zseblámpa, amiben gyenge izzó helyett 10-14db 0,5W -os, 100mA áramfelvételű, 3-3,5V nyitófeszültségű ledek lesznek. A probléma, hogy szinte az összes meghajtó kapcsolás 12V vagy annál nagyobb feszültségről üzemel. Annyi elem meg talán el se férne a burkolatban, én 6db tölthető elemre gondoltam, az legjobb esetben is csak 9V, amik még merülnek is. Vagy ha mégis találok egy használható kapcsolást abban vagy drága vagy itthon nem is kapható IC van.
Tehát mit ajánlotok, mivel lehetne ezeket a ledeket ilyen áramforrásról üzembiztosan meghajtani?

Köszönöm!
(#) Oraculum hozzászólása Feb 7, 2013 /
 
Üdv

http://homemadecircuitsandschematics.blogspot.hu/2012/09/surge-prot...3.html
Ezt hogyan kellene módosítsam hogy kb 600 mA kijöjjön belőle?
5 W-os powerLEDeket szeretnék meghajtani vele 230-ról...

Köszönöm
Következő: »»   12 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem