Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   53 / 139
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

De jelen esetben a mikrovezérlő belső kapacításáról beszélünk, nem? (Mert szerintem én ezt keverem-kavarom.)
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Nem, külső is lehet. Vezeték szórt kapacitása, vagy a nyomógombbal párhuzamosan kötött kondenzátor.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Akkor végkép összekeveredtem. Egy dugdosós panelre tettem a vezérlőt és, közvetlenül mellé a gombot, a minimális kapacítás miatt, ami szerintem így egyenlő a nullával. (nincs rajta kondi, csak úgy magában árválkodik a gomb)
Az említett programot futtatva próbálgatom a belső felhúzást, (mintapélda, ..g2xx2_P1_03.c) de még mindíg nem jutottam el a helyes működésig. Pedig már mindenhogy próbáltam. ( A FUG szerint, a Te cikked alapján is, stb...)
Annó szerintem ezért vetettem el a felhúzóellenállás használatát, és amíg látom az smd 0402-es tokozású ellenállást,(és be is tudom forrasztani) inkább azt használom.
Bár néha tényleg jó lenne ha működne, minden nehézség nélkül!

U.i. Egyet viszont nem próbáltam. A mikrovezérlőt kicserélni.
(#) DecebaL válasza szitko hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Én is állandóan kínlódok a felhúzó ellenállásokkal, hol megy hol, nem megy. Azt hittem, hogy bénázok. Mostanában én is áttértem arra, hogy inkább forrasztok be.
(#) szitko válasza DecebaL hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Most csak azért próbáltam meg megint, mert Te kérdeztél ezzel kapcsolatban, és egy jó ok volt, hogy újra működésre bírjam a belső ell.-t. Meg azért egy kicsit idegesítő, hogy van, de mégsincs. De szerintem meg fog oldódni a probléma. (idővel)
(#) gyengus válasza Smithy87 hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Egyszer nekem is a DHL Global Forwardint jelölte szállítónak és mivel a követés szerint Hollandiába vitték a csomagom, elkezdtem levelezni a DHL-el.
Rendesek voltak, elkezdték keresni a csomagot, megkérdezték az amerikai kollégákat is.
Aztán mire kinyomozták, hol a cucc, megérkezett vele a futár
(#) icserny válasza DecebaL hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Megnéztem az új Launchpad-dal (MSP430G2553) a belső felhúzást, s az alábbi kód nekem úgy működik, ahogy kell (az S2 nyomógombbal ki-/bekapcsolható a piros LED).
  1. #include "io430.h"
  2. #include "intrinsics.h"
  3.  
  4. void main(void) {
  5.   WDTCTL = WDTPW + WDTHOLD;       //Letiltjuk a watchdog időzítőt
  6.   P1DIR |= BIT0;                  //P1.0 legyen digitális kimenet
  7.   P1DIR &= ~BIT3;                 //P1.3 legyen digitális bemenet
  8.   P1OUT |= BIT3;                  //Felfelé húzzuk, nem lefelé  
  9.   P1REN |= BIT3;                  //Belső felhúzás engedélyezése
  10.   while(1) {
  11.     while(P1IN & BIT3);           //lenyomásra vár
  12.     P1OUT ^= BIT0;                //LED1 állapotának átbillentése    
  13.     __delay_cycles(20000);        //20 ms pergésmentesítő késleltetés
  14.     while(!(P1IN & BIT3));        //felengedésre vár
  15.     __delay_cycles(20000);        //20 ms pergésmentesítő késleltetés
  16.   }
  17. }

Megnéztem azt is, hogy a P1DIR és P1OUT beállításának sorrendje számít-e, de úgy tűnik, nem számít.

Ellenpróba 1.: P1OUT &= ~BIT3; esetén nem működik a program (mert ez lehúzás).

Ellenpróba 2.: P1REN |= BIT3; kihagyása esetén antennaként működik a P1.3 bemenet, a pillanatnyi zaj szerint "repked" a LED fénye, a 2x20 ms által behatárolt maximális frekvenciával.
(#) uli hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Sziasztok!
Most ismerkedek a launchpaddal. icserny cikke sokat segít, de vannak olyan alap dolgok amiket nem értek.
1. Nekem másféle vezérlőm van, mint amire a cikk íródott, és pl az első gombot lenyomós program nem úgy működik, ahogy kéne. Nem s2-vel, hanem a reset gombbal csinálja ugyan azt. De ezt majd később.
Ami most foglalkoztat, hogy miért nem működik jól az alábbi program:
  1. #include "io430.h"
  2.  
  3. int main( void )
  4. {
  5.   // Stop watchdog timer to prevent time out reset
  6.   WDTCTL = WDTPW + WDTHOLD;
  7.  
  8.   P1DIR=0xFF;                 //p1 minden lába kimenet
  9.  
  10.   int i=0;                    //i deklarálása
  11.   const char a=0x01;          //a bináris értéke: 1000000
  12.   const char b=0x40;          //b bináris értéke: 0000001
  13.  
  14.   while (1) {
  15.     i++;
  16.     if  (i/2==1) { P1OUT=a;
  17.     }                          //i-t folyamatosan léptetve egyszer a piros egyszer a zöld led világít.
  18.     else { P1OUT=b;
  19.     }
  20.    
  21.   __delay_cycles(250000);
  22.  
  23.   }

Az első két lépés jó, villan a zöld, majd a piros, majd megáll a zöld lednél. Mi lehet a gond?
Köszi:
uli
(#) DecebaL válasza uli hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

A program jól működik mert a feltétel szerint (i/2==1) csak akkor fog égni a piros led ha i/2 hányadosa 1 ami csak akkor következik be ha i=2. Egyébként a zöld led világít. Az i értéke meg folyamatosan növekszik míg túl nem csordul.
(#) uli válasza DecebaL hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Jajj, igazad van!!!
Én vagyok a hülye. Úgy akartam, hogyha a maradék 1, akkor legyen így. Itt működik a div parancs?
Köszi
(#) DecebaL válasza uli hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

A maradék képzés a mod és C -ben %
(#) SBahadurD hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az MSP430 mikrokontrollerek beépített flash romját lehet használni adatmemóriaként. Vagyis futási időben is módosítható?
Pl. ha szeretnék csinálni egy számkódos zárat, de szeretném, hogy a felhasználó által beírt kódot áramtalanítás után is megőrizze.
A kódot, ami futásidőben lesz beállítva, eltárolhatom a beépített flashben, vagy külső flash tárat kell hozzátennem?
Köszönöm!
(#) icserny válasza SBahadurD hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Van külön adattárolásra kijelölt flash terület. Keress vissza a topikban, volt már róla szó!
(#) Smithy87 válasza szitko hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Idézet:
„Beállítod a Timer-t felfele számolásra a 40kHz-hez:
TACCR0 = 199; // PWM periódus
TACTL = TASSEL_2 + MC_1; // órajel=SMCLK, felfele számolás
TACCTL1 = OUTMOD_7;
TACCR1 = 100; // CCR1 PWM kitöltés ??? 50%, ha ennyi kell!”

Ez alapján a timert használva bármelyik lábra ki tudom tenni az így generált csomagot (10 impulzus)? Vagy van valami külön láb amit használni kell a timer végett? Valamint a kibocsátott impulzusok visszaverődését kell mérnem erre van valami "dedikált" láb? vagy szintén bármelyik használható?
(#) szitko válasza Smithy87 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Nézd meg az adatlapban, hogy az adott vezérlőben melyik láb tartozik TimerA(B) 0,1, ill.2-höz. Pl. a g2252-ben a TA0.0, a 3-as és a 7-es lábon van kivezetve. (ha jól emlékszem)
Idézet:
„a kibocsátott impulzusok visszaverődését kell mérnem erre van valami "dedikált" láb? vagy szintén bármelyik használható?”

Ha megszakításban figyeled, akkor bármelyik lábat be lehet állítani, pl fel vagy lefutó élre. De egyszerűbb a TimerA(B) CAPTURE funkcióját használni, szintén megszakításban. (vagy megszakítás nélkül) Erről azthiszem írt Icserny a cikkében.
(#) icserny válasza Smithy87 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Az adatlap 12. táblázata megmondja, hogy melyik PWM kimenet (TA0, TA1, TA2) melyik lábra vezethető ki. Az adatlap végén pedig kiderül, hogy melyik lábnál milyen regiszterbeállításokkal választható ki a kívánt funkció (P1DIR, P1SEL, P1SEL2 stb.)
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Idézet:
„De egyszerűbb a TimerA(B) CAPTURE funkcióját használni, szintén megszakításban. (vagy megszakítás nélkül) Erről azthiszem írt Icserny a cikkében.”
Sajnos nem, legalábbis nem tudok róla.
(#) Smithy87 hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Igazából nekem az lenne a legjobb ha lenne valaki Pesten aki ért ezekhez a mikrovezérlőkhöz és lenne rám egy 2 órája Ha magyaráznak roppant gyorsan tanulok ellemben magamtól nem
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

De a Timer-ről írtál, és ott említetted. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Bocsi érte.

Először Én is így gondoltam, de menet közben rájöttem, hogy autódidakta módon jobb. Csak sokat kell olvasni, és türelmesnek kell lenni!
A fórum meg azért van, hogyha valaki tud akkor segít, és mások hibáiból-sikereiből is tudjunk tanulni.
(#) Smithy87 válasza szitko hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

Jogos lehet de nekem az idő a szűk keresztmetszet perpill. Későbbiekben valószínűleg bejön az autodidaktizmus.

Idézet:
„és lenne rám egy 2 órája”
Ha azt az egy-két órát tanulásra fordítod, már nem is kell tanár. Kicsit lassabb, de a saját stílusod.
(#) Smithy87 hozzászólása Ápr 26, 2012 / 1

Kollégák!

Továbbra is fent tartom hogy ha valaki pesten vagy közvetlen vonzás körzetében jártas az MSP430 G család programozásában és utna rám szánni néhány órát speciálasan az én problémámmal foglalkozva azt megköszönném. Nem lennék hálatlan.
(#) szitko hozzászólása Ápr 26, 2012 /

Hogy tudnám/lehetene, vezérlőn belül, megoldani, (szoftveresen) hogy a kimenő PWM jel feszültsége, teljes kitöltésnél, ne legyen több, az AD referencia feszültségénél, amit külső alkatrészekkel állítok elő (kb 1,2V).
Vagy egyszerűbb, egy zéner?
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Ellenállás osztó, vagy műveleti erősítő...
(#) Smithy87 hozzászólása Ápr 26, 2012 /

Szerintem a zéner bár még adatlapokat erősen forgatom. Kérdésem is lenne, a g2452 egy db timerével tudok e 2 különböző frekit létrehozni? Mondjuk 9600Hz-t a soros kom hoz és az alkalmazásomhoz szükséges 40Khz-et? A DCO lenne a main 8Mhz-n.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Azt elfelejtettem írni, hogy a PWM jelet kisimítom (kondival), azért írtam a zénert. De a műv. erősítő, lehet, hogy jobb megoldás lesz, mert az AD referencia feszültség is változhat, és annak arányában, kéne változzon a PWM max. fesz.
Csak ez egy újjabb külső alkatrész lesz, meg ki is kell találjam a hogyant.

Köszi.
(#) szitko válasza Smithy87 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Igen, lehet két külön frekit előállítani, de miért nem használod a hardveres UART-ot. Lentebb írtam.
(#) szitko válasza Smithy87 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Elsőnek próbáld meg ezt. De olvasd el az előzményeket!
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /

Idézet:
„miért nem használod a hardveres UART-ot?”
Azért, mert abban nincs.
Következő: »»   53 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem