Fórum témák
» Több friss téma |
De jelen esetben a mikrovezérlő belső kapacításáról beszélünk, nem? (Mert szerintem én ezt keverem-kavarom.)
Nem, külső is lehet. Vezeték szórt kapacitása, vagy a nyomógombbal párhuzamosan kötött kondenzátor.
Akkor végkép összekeveredtem. Egy dugdosós panelre tettem a vezérlőt és, közvetlenül mellé a gombot, a minimális kapacítás miatt, ami szerintem így egyenlő a nullával. (nincs rajta kondi, csak úgy magában árválkodik a gomb)
Az említett programot futtatva próbálgatom a belső felhúzást, (mintapélda, ..g2xx2_P1_03.c) de még mindíg nem jutottam el a helyes működésig. Pedig már mindenhogy próbáltam. ( A FUG szerint, a Te cikked alapján is, stb...) Annó szerintem ezért vetettem el a felhúzóellenállás használatát, és amíg látom az smd 0402-es tokozású ellenállást,(és be is tudom forrasztani) inkább azt használom. Bár néha tényleg jó lenne ha működne, minden nehézség nélkül! U.i. Egyet viszont nem próbáltam. A mikrovezérlőt kicserélni.
Én is állandóan kínlódok a felhúzó ellenállásokkal, hol megy hol, nem megy. Azt hittem, hogy bénázok. Mostanában én is áttértem arra, hogy inkább forrasztok be.
Most csak azért próbáltam meg megint, mert Te kérdeztél ezzel kapcsolatban, és egy jó ok volt, hogy újra működésre bírjam a belső ell.-t. Meg azért egy kicsit idegesítő, hogy van, de mégsincs. De szerintem meg fog oldódni a probléma. (idővel)
Egyszer nekem is a DHL Global Forwardint jelölte szállítónak és mivel a követés szerint Hollandiába vitték a csomagom, elkezdtem levelezni a DHL-el.
Rendesek voltak, elkezdték keresni a csomagot, megkérdezték az amerikai kollégákat is. Aztán mire kinyomozták, hol a cucc, megérkezett vele a futár
Megnéztem az új Launchpad-dal (MSP430G2553) a belső felhúzást, s az alábbi kód nekem úgy működik, ahogy kell (az S2 nyomógombbal ki-/bekapcsolható a piros LED).
Megnéztem azt is, hogy a P1DIR és P1OUT beállításának sorrendje számít-e, de úgy tűnik, nem számít. Ellenpróba 1.: P1OUT &= ~BIT3; esetén nem működik a program (mert ez lehúzás). Ellenpróba 2.: P1REN |= BIT3; kihagyása esetén antennaként működik a P1.3 bemenet, a pillanatnyi zaj szerint "repked" a LED fénye, a 2x20 ms által behatárolt maximális frekvenciával.
Sziasztok!
Most ismerkedek a launchpaddal. icserny cikke sokat segít, de vannak olyan alap dolgok amiket nem értek. 1. Nekem másféle vezérlőm van, mint amire a cikk íródott, és pl az első gombot lenyomós program nem úgy működik, ahogy kéne. Nem s2-vel, hanem a reset gombbal csinálja ugyan azt. De ezt majd később. Ami most foglalkoztat, hogy miért nem működik jól az alábbi program:
Az első két lépés jó, villan a zöld, majd a piros, majd megáll a zöld lednél. Mi lehet a gond? Köszi: uli
A program jól működik mert a feltétel szerint (i/2==1) csak akkor fog égni a piros led ha i/2 hányadosa 1 ami csak akkor következik be ha i=2. Egyébként a zöld led világít. Az i értéke meg folyamatosan növekszik míg túl nem csordul.
Jajj, igazad van!!!
Én vagyok a hülye. Úgy akartam, hogyha a maradék 1, akkor legyen így. Itt működik a div parancs? Köszi
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az MSP430 mikrokontrollerek beépített flash romját lehet használni adatmemóriaként. Vagyis futási időben is módosítható? Pl. ha szeretnék csinálni egy számkódos zárat, de szeretném, hogy a felhasználó által beírt kódot áramtalanítás után is megőrizze. A kódot, ami futásidőben lesz beállítva, eltárolhatom a beépített flashben, vagy külső flash tárat kell hozzátennem? Köszönöm!
Van külön adattárolásra kijelölt flash terület. Keress vissza a topikban, volt már róla szó!
Idézet: „Beállítod a Timer-t felfele számolásra a 40kHz-hez: TACCR0 = 199; // PWM periódus TACTL = TASSEL_2 + MC_1; // órajel=SMCLK, felfele számolás TACCTL1 = OUTMOD_7; TACCR1 = 100; // CCR1 PWM kitöltés ??? 50%, ha ennyi kell!” Ez alapján a timert használva bármelyik lábra ki tudom tenni az így generált csomagot (10 impulzus)? Vagy van valami külön láb amit használni kell a timer végett? Valamint a kibocsátott impulzusok visszaverődését kell mérnem erre van valami "dedikált" láb? vagy szintén bármelyik használható?
Nézd meg az adatlapban, hogy az adott vezérlőben melyik láb tartozik TimerA(B) 0,1, ill.2-höz. Pl. a g2252-ben a TA0.0, a 3-as és a 7-es lábon van kivezetve. (ha jól emlékszem)
Idézet: „a kibocsátott impulzusok visszaverődését kell mérnem erre van valami "dedikált" láb? vagy szintén bármelyik használható?” Ha megszakításban figyeled, akkor bármelyik lábat be lehet állítani, pl fel vagy lefutó élre. De egyszerűbb a TimerA(B) CAPTURE funkcióját használni, szintén megszakításban. (vagy megszakítás nélkül) Erről azthiszem írt Icserny a cikkében.
Az adatlap 12. táblázata megmondja, hogy melyik PWM kimenet (TA0, TA1, TA2) melyik lábra vezethető ki. Az adatlap végén pedig kiderül, hogy melyik lábnál milyen regiszterbeállításokkal választható ki a kívánt funkció (P1DIR, P1SEL, P1SEL2 stb.)
Idézet: Sajnos nem, legalábbis nem tudok róla. „De egyszerűbb a TimerA(B) CAPTURE funkcióját használni, szintén megszakításban. (vagy megszakítás nélkül) Erről azthiszem írt Icserny a cikkében.”
Igazából nekem az lenne a legjobb ha lenne valaki Pesten aki ért ezekhez a mikrovezérlőkhöz és lenne rám egy 2 órája Ha magyaráznak roppant gyorsan tanulok ellemben magamtól nem
De a Timer-ről írtál, és ott említetted. Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Bocsi érte.
Először Én is így gondoltam, de menet közben rájöttem, hogy autódidakta módon jobb. Csak sokat kell olvasni, és türelmesnek kell lenni!
A fórum meg azért van, hogyha valaki tud akkor segít, és mások hibáiból-sikereiből is tudjunk tanulni.
Jogos lehet de nekem az idő a szűk keresztmetszet perpill. Későbbiekben valószínűleg bejön az autodidaktizmus.
Idézet: Ha azt az egy-két órát tanulásra fordítod, már nem is kell tanár. Kicsit lassabb, de a saját stílusod. „és lenne rám egy 2 órája”
Kollégák!
Továbbra is fent tartom hogy ha valaki pesten vagy közvetlen vonzás körzetében jártas az MSP430 G család programozásában és utna rám szánni néhány órát speciálasan az én problémámmal foglalkozva azt megköszönném. Nem lennék hálatlan.
Hogy tudnám/lehetene, vezérlőn belül, megoldani, (szoftveresen) hogy a kimenő PWM jel feszültsége, teljes kitöltésnél, ne legyen több, az AD referencia feszültségénél, amit külső alkatrészekkel állítok elő (kb 1,2V).
Vagy egyszerűbb, egy zéner?
Ellenállás osztó, vagy műveleti erősítő...
Szerintem a zéner bár még adatlapokat erősen forgatom. Kérdésem is lenne, a g2452 egy db timerével tudok e 2 különböző frekit létrehozni? Mondjuk 9600Hz-t a soros kom hoz és az alkalmazásomhoz szükséges 40Khz-et? A DCO lenne a main 8Mhz-n.
Azt elfelejtettem írni, hogy a PWM jelet kisimítom (kondival), azért írtam a zénert. De a műv. erősítő, lehet, hogy jobb megoldás lesz, mert az AD referencia feszültség is változhat, és annak arányában, kéne változzon a PWM max. fesz.
Csak ez egy újjabb külső alkatrész lesz, meg ki is kell találjam a hogyant. Köszi.
Igen, lehet két külön frekit előállítani, de miért nem használod a hardveres UART-ot. Lentebb írtam.
Elsőnek próbáld meg ezt. De olvasd el az előzményeket!
Idézet: Azért, mert abban nincs. „miért nem használod a hardveres UART-ot?” |
Bejelentkezés
Hirdetés |