Fórum témák
» Több friss téma |
Most megint elkezdtem nézegetni a rajkjzokat de egyszerűen nem értem hogy hova jkössem a 12V-ot a motornak hova a motort és hova az 5V-os vezérlőjelet... segítsetek lécci egy rajzal...
azt mondták hogy ebben az ic-ban 4 szilárdtest relé van na ezt nekem csak ezt a négy relét kéne csak használnom...
Szia !
Bekötés... lényegében ott van az adatlapon, de nézzük. 001.gif Vcc láb mint látod egy Power FET-n keresztül az OUTPUT ra kapcsolódik, tehát ez a szilárdtest "reléje" INPUT láb mint látod egy logikai áramkörbe kapcsolódik, tehát ez fogja kapcsolni közvetett módon a FET -et. Logikai magasszintel, pl 5V 002.gif Itt látod részletesebben a dolgot, és az is látható, hogy a C SENSE láb vezérli az INPUT-ot, tehát a SENSE lábat fel kell húzni egy ellenállással, ahhoz hogy legyen kapcsolójel. Miért nem ideális neked ez az IC ? Azért mert ez nem egy "mezei" szilárdtest-relé amivel csak kapcsolsz. Ez az IC egy bonyolultabb darab, ha ezt használod egy elég jó kis áramkört kell köré tenni, hogy normálisan működjön. SENSE lábakat azon tól, hogy felhúzod nem tudsz velük mit kezdeni, tehát elvesztik szerepüket. Komplett kapu nyitó rajzot ilyen IC-vel senki nem fog neked adni szerintem. Szóval INPUT 5V SENSE 3,9K (nem 100%) Vcc meg az adatlap szerint. -------------- Neked kellene egy sima szilárdest relé, és azt meghajtani egy tranyóval, eléje meg akár egy időzítőt építeni, meg két végállás kapcsoló, és ennyi. Üdv!
Hello rajzoltam egy rajzot ameddig értem berajzolnád nekem az ellenállást?előre is köszi
Szia !
Berajzoltam ahogy szerintem van, de nem 100% Üdv!
ok de mi az a 3Va rajzon?
jah és te az in1 és a cs1 lébakra adtad a vezérlő jelet akkor gondolom az out 1 fog kapcsolni de ez mostt lényegtelen Még 2 kérdés:Az R1értéke 10K??? A vcc-re mit kössek semit???
Vcc = az IC-t működtető tápfeszültség...szerinted elhanyagolható? Ennyire azért ne legyünk olyanok...ha csomót segítenek mások, legalább egy parányit gondolkodjunk :yes:
kösz a segítséget akkor most kipróbálom A gondolkodásrólmeg anyit hogy én mmár teljesen elvesztettem a fonalat azé már lassan kezdem viszanyerni de...
Szóval az adatlapon az van h Vcc Suply voltage 41V Azaz 12Vot simán adhatok neki tápfesznek igaz? Vcsense Current sense maximum voltage az pedig az jelenti hogy a vezérlő jel -3-315Vig lehet? akkor vezérlő jelnek is simán belefér a 12V nem rajzon 5V van? De mi az a 3V a rajzon... Jah és akkor mind a 4 vcc-t kössem ösze és kössem rá a + tápfeszt és a gnd-ket mind a 2öszekötve kössem rá a - tápfeszt? Bocs s sok kérdésért de kezdő vok és aszem egy kicsit nagy fába vágtam a fejszémet...
Szia !
Idézet: „Vcsense Current sense maximum voltage az pedig az jelenti hogy a vezérlő jel -3-315Vig lehet?” -3 és +15V Idézet: „De mi az a 3V a rajzon.” Szerintem csak akkor van INPUT, ha a SENSE lábat felhúzod, az adatlapon legalább is ezt láttam. De ennek az IC-nek ahogy már mondtam nem ennyire egyszerű a környezete. Az IC vezérlése nem annyiból áll mint egy mezei szilárdtest kapcsolgatása. Üdv!
na hát ezzel szopok már napok óta ezt mondja meg nekem valaki hogy hogyan tudnám működésre venni ezt a sz..rt egy rajzot köldjön már vki lécci olyat ami műxik...
Idézet: „A vcc-re mit kössek semit???” Ilyen, és hasonló kérdések miatt szerintem ez számodra felejtős lesz...ez már nem a nagy fába vágtam a fejszémet kategória, ez a Mission Impossibe maga...
Nos csodálkozni fogsz de már sokanmondták sokmindenre h nem tom megcinálni ha valaki kld egy korrekt kapcsolási rajzot akkor azt meg tudom valósítani aztény hogy áramkört tervezni mnem tuudok...17évesen sztem te sem tudtál...
Ez így van, viszont már régóta tudom, hogy pl. a Vcc az a tápfeszültséget jelenti
![]() Illetve szokták még azt mondani néha az emberek, hogy: "a túl nagy falat az ember torkán akadhat"
de nekem nem fog!!! turkálj egy kicsit a ki mit építettben ha az ott szereplő minőségben a quadot meg tudtam építeni akkor egy kapunyitó nem foghat ki rajtam...
Szia !
Figyu Borvendeg, hobbyszinten ritkán fordul elő ez az IC, mert mint mondottam volt, elég jól elé kell építeni, hogy korrektül működjön. Kapunyitó nem fog kifogni rajtad, ha nem puskával akarsz verébre lőni. Ha sikerülne találnom, és küldenék egy rajzot amin ez az IC működik, akkor sem lennél elöbbre. Szépen kérlek, vegyél majd egy sima szilárdtest relét, és rajzolok neked egy kapunyitót :yes: Üdv! Idézet: „Szépen kérlek, vegyél majd egy sima szilárdtest relét,” Nade minek? A szilárdtest relé azon kívül, hogy baromi drága, nagy a feszültségesése (nagyon melegszik) ráadásul ki sem kapcsolható DC áram esetén! (Legalábbis az általánosan elterjedt AC szilárdtest relékre ez igaz.) Néhány MOSFET kellene (meg legalább a feladat normális megfogalmazása józan paraszti ésszel), és kész!
Szia !
Idézet: „ráadásul ki sem kapcsolható DC áram esetén!” Ezt nem értem pontosan, mi nem kapcsolható ki ? Van ezerféle AC vezérlőfeszes relé, és 1000 féle DC vezérlőfeszes relé. Idézet: „nagy a feszültségesése” Ezt nem tudom számszerüsíteni hirtelen de nem hiszem, hogy olyan nagy lenne, akkor sokkal kevesebb helyen használnák, és nem terjedt volna el. Az hogy nem olcsó ebben teljesen egyetértek. Üdv!
Szia PCB!
Te tudod, hogy mi az a szilárdtest relé? Nem sima mechanikus relé, hanem félvezető! Konkrétan egy triak, vagy két tirisztor szokott lenni a nagy áramot vezető elem, ezen kívül van még benne optocsatoló, meg némi illesztő, feszültségfigyelő áramkör. http://www.ret.hu/ELEKTRONIKA/KIADVANYOK/CIKKEK/2002_06/200262.html Nem a vezérlő feszültségről írtam, hanem a kapcsolt feszültségről! Egyenáramot csak a kifejezetten erre gyártott típusok képesek megszakítani. Mellesleg sok AC szilárdtest relé 12 V-os kapcsolt feszültségen nem is hajlandó bekapcsolni. Bekapcsolt állapotban pedig 1-2 V esik rajtuk. Ide nem szilárdtest relé, hanem legfeljebb mechanikus való!
Szia !
Idézet: „Nem a vezérlő feszültségről írtam, hanem a kapcsolt feszültségről!” Akkor fogalmazzál egyszerre egyértelmüen ha tudsz. Ki akar DC-t kapcsolni ? Hol volt erről szó ? Idézet: „sok AC szilárdtest relé 12 V-os kapcsolt feszültségen nem is hajlandó bekapcsolni.” És ide linked ezt ? A következő vezérlőfeszültség tartományokkal gyártják: 4..30 VDC, kicsit nézz körül Üdv!
Hát nem tudom, hogy mit idézgetsz (dőlt betű) össze-vissza, elég zavaró!
Én egyértelműen fogalmaztam annak a számára, aki tisztában van az elektronikával. (Bár igazad van, tudhattam volna, hogy aki szilárdtest relét javasol, arra ez nem áll fönt.) Idézet: „Ki akar DC-t kapcsolni ?” borvendeg. Már ha van egy kis esze. Idézet: „És ide linked ezt ? A következő vezérlőfeszültség tartományokkal gyártják: 4..30 VDC,” Na akkor fussunk neki mégegyszer: Kapcsolt feszültségről írtam, nem pedig vezérlő feszültségről! Remélem, így már jól olvasható! Idézet: „kicsit nézz körül” Mert szerinted mit kellene itt látnom? Ha vennéd a fáradságot, és belenéznél mondjuk a legelső adatlapba, láthatnád, hogy "Alternating current solid state relay", vagyis kifejezetten váltakozó áramra való! (A kapcsolt áram váltakozó áram!) Megsúgom, hogy az egyetemen (BME) az elvi felépítés tanulmányozása után részletesen kimértük pár SSR működési paramétereit, úgyhogy talán nem kellene a halat úszni tanítanod! Pláne nem akkor, ha még életedben nem úsztál. Itthon nincs szilárdtest relém, úgyhogy nem tudom neked videóra venni, hogy hogyan is működik egy ilyen, de ha eljössz a műhelybe, akkor szakítok rád 5 percet, és megmutatom. Idézet: „És nem kell 12VAC -t kapcsolni sem.” Szóval sem AC-t, sem DC-t? Akkor mégis hogy veszi rá a motort, hogy forogjon? Szépen megkéri? ![]()
Szia te HAL !
Egy kapunyitóról van szó amit borvendeg akar csinálni. ugye eddig világos. Mivel még nem tudja hogyan igy ugye nem is irta le. Én meg amit ilyent láttam azt lehet lehet szilárdtestrelével kapcsolni. Lehet a bme-n nem szedtetek szét ilyent. Idézet: „úgyhogy talán nem kellene a halat úszni tanítanod! Pláne nem akkor, ha még életedben nem úsztál.” Valóban a nagypofájuságban nem úszom, azt meghagyom neked te sügér ! Ugye nem tévedek a sügér is egy hal . Üdv! Idézet: „Néhány MOSFET kellene (meg legalább a feladat normális megfogalmazása józan paraszti ésszel), és kész!” Ezt az ötletet én is támogatom!!! A személyeskedést meg be lehet fejezni azonnal...mivel felnőttekkel van dolgunk, ez talán kivitelezhető lesz...borvendégnek nem az volt a kérése, hogy mindenki essen egymásnak; segítséget kért egy problémában...
Nos Norbertonak igaza van és ha beírjátok a keresőbe hogy:"kapunyitás" feljön a kapunyitás olcsón gombnyomásra című topic ottt kitárgyaltuk a vezérlést feltettem a megvajlósított tervet ehhet kellene kiegészítésnek 4szilárdtestrelé a végálláskapcsolók hejére és azért szilárdtest mert az nem fűt folyamatosan mivel félek hogy a sima relé leég ha folyamatosan be van húzva mondjuk 2 hétig... jah és azért vettem ezt az IC-t mivel a boltban megmajmoltak azt mondták hogy ez szilárdtest relé...
Letört volna a kezed, ha ezt rögtön az elején, vagy legalább másodszori kérésem után elárulod, igaz?
![]() Kép: Hivatkozás Idézet: „4szilárdtestrelé a végálláskapcsolók hejére” 1.: a rajzon nincsenek feltüntetve a végálláskapcsolók. 2.: kapcsolót nem lehet szilárdtest relével kiváltani!!! Az egyik mechanikus nyomásra reagál, a másik meg elektromos jelre! A szilárdtest relét meg nem lehet ezzel az IC-vel kiváltani! A rajzod már önmagában is egy vicc. Idézet: „Mivel még nem tudja hogyan” Erre borvendeg: Idézet: „ottt kitárgyaltuk a vezérlést feltettem a megvajlósított tervet ehhet kellene kiegészítésnek 4szilárdtestrelé a végálláskapcsolók hejére” Idézet: „borvendégnek nem az volt a kérése, hogy mindenki essen egymásnak; segítséget kért egy problémában...” Ha már itt vagy, elmagyaráznád neki, hogy hogyan kell segítséget kérnie egy ilyen témában? "Kohn éveken át minden este imádkozik, hogy nyerjen a lottón. Egyik este megjelenik neki Isten, és azt mondja: - Kohn! Meghallgattam imáid, és úgy döntöttem, hogy teljesítem kérésed, de egy dolgot még meg kell tenned! - Mit, óh, Uram? - Vegyél végre egy lottószelvényt!!!"
Na végre, már próbálkozik:
Idézet: „Bocs akkor leírom 12V-os (DC) ablaktörlő mororra szeretnék rákapcsolni 12V-ot azért kell ez az IC mert a végállásszenzorok mikor érzékelik a kaput akkor a kimenetükre rákapcsolnak 12V-ot de csak kb 500mA-t szóval ez csak arra elég hogy meghúzzon egy relét és mivel nekem 4végállás szenzorom van ezért 4szilárdtest relé kellett volna és a boltbvan azt mondták hogy ezt tudja is ez az IC nos ehhez kellene nekem egy kapcsirajz” Tehát tényleg DC-t kellene kapcsolni. (Figyelsz, PCB?) Erre pedig a normális szilárdtest relé nem jó. Viszont még mindig nem tudjuk, hogy vajon csak 1 irányba vagy két irányba is kell forognia a motornak, és egyáltalán mi a pontos feladat. Mindenesetre annyi már biztos: nem az IC bekötése a kérdéses, hanem hogy hogyan kell komplett kapunyitót tervezni. Így javaslom a topicot zárolni!
hali
nemnagyon akarok beleszólni, de csak megnyugtatásképp, régebbi Came tipusú (pl.: Zk1) 2 motoros vezérlésben van olyan relé ami folyamatos behúzott állapotban van, már idestova 10 éve... ![]() üdv
OFF. Üdv Pafi. Szerintem is nehéz eset borvendeg,a kapunyitós topicban már többek közt én is próbáltam segiteni (amit nemes egyszerűséggel le sz****t )de tudomásul kell venni,hogy ez az oldal túlnyomórészt az elektronikával most ismerkedők számára jelent segitséget. Úgyhogy a hangsúly a segitségen van,nem pedig a ledorongoláson,még akkor sem ha az érvelésed kristálytiszta logikán alapul. On.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |