Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   46 / 182
(#) skero válasza reloop hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Akkor olyan 600 -700 nF - C1 -el 120ledet sorba lehetne kötni? És a ledekkel sorba kötött 330 Ohm -os ellenálás bírná ezt a led mennyiséget? 20 (24) mA -es 3,2 (3,4) V os ledek lennének.
(#) reloop válasza skero hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /

Ilyen LED darabszámhoz a Skori által leírtakat ajánlom.
(#) vladcepes válasza laszlokunstar hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /

Szia(sztok)! Nos visszatértem újból de legalább pontos méretekkel. A led szalag amiről beszéltünk hogy diódát kellene kötni a bemenetel előtt,mivel ugye elszámoltam az előtét ellenállást: az adott 2 szalagon összesen 126 db led van tehát 42 egység. (ez most már tuti mert leszedtem,forrasztanom kellet rá drótot-és megszámoltam). ,most végül a diódáról érdeklődnék hogy hány db-ot és milyet kössek a + szálra a bemenetel elé? Üdv: köszöntem a válaszokat. UI:amúgy ilyenek.
(#) laszlokunstar válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

A led sor, picit kevesebbet mint 1A-t fog felvenni. Elvileg 840mA-t. Amit találsz otthon egyforma diódát legalább 2A-eset megméred a zárófeszültségét, vagy az adatlapján megnézed (forward voltage). Ezután kiszámolod, hány db diódára van szükséged. Pl. 3 diódánál kb 2 V-ot fog csökkenni a feszültség.
Mindent mérjél, és akkor hosszú távon baj nem lehet. Kísérletezhetsz azzal is, hogy kicsit kisebb feszültséget kapcsolsz a led sorodra -1 diódával többet kötsz sorba-, abból baj nem lehet. Mérsz feszültséget és áramot. A 12V-hoz számított diódaszámhoz képest 1 diódával többet bekötve a ledsorod 0,6-0,7-v-al kevesebb feszültséget kap, a ledek árama db-onként a 20mA helyett kb 15mA lesz. Várd meg míg a ledsorod felmelegszik és az áramot ekkor is mérd meg.
A határadatok 75-80%-án üzemeltetve a ledeket jelentős fényerő csökkenés nincs, viszont az élettartam nő.
(#) mszoke hozzászólása Máj 1, 2012 /

Sziasztok!

Hasonló lescsíkot szeretnék installálni, mint vladcepes a konyhaszekrény alá.
Olyan kapcsolást vagy kapcsolót keresek, ami lágyan kapcsolja be a lescsíkokat ,illetve kikapcsoláskor is fokozatosan alszanak el a ledek.Tud valaki ilyen kapcsolást , vagy dimmelhető tápellátást?

Előre is köszönöm!
(#) laszlokunstar válasza mszoke hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

-Legegyszerűbb egy jó nagy elkót kis ellenálláson keresztül feltölteni, és a ledsor és a kondenzátor közé szintén egy kis ellenállást beiktatni. A kondenzátor által tárolt töltést 1/C*U2 alapján számíthatod ki. Az ellenállás miatt a kondenzátor lassabban töltődik fel a 12V-ra. A kondenzátor és a ledsor közé tett ellenállással a kondenzátor kisütő áramát tudod szabályozni, ha megszűnik a táplálás, a ledsor addig világít,míg a kondenzátor feszültsége kb 9-9,5V alá nem csökken.
-Másik lehetőség pwm szabályzás, ezt javasolnám pl.ilyen
-Harmadik lehetőség szabályozható áramgenerátor. Emellett döntve, a ledek számát később nem változtathatod!
-Negyedik lehetőség készen vásárolsz. Létezik potméteres egyszerű, nyomógombos távszabályzós: választék.
(#) Piszkos válasza mszoke hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Szia!
Az lm317-nek az adatlapján van egy alapkapcsolás Slow Turn-On 15V Regulator néven, szerintem használható lenne és a pontos feszültség szabályozást is megoldaná, de személyes tapasztalatom még nincs vele. Valaki kipróbálta már ezt a kapcsolást?
(#) vladcepes válasza laszlokunstar hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Azért annyira szaki nem vagyok. Inkább megírom hogy milyen van itthon(vagy megírjátok hogy milyet vegyek) és olyat kötök rá. Hülyeséget nem akarok csinálni. És köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) reloop hozzászólása Máj 2, 2012 /

Sziasztok! A hálózati feszültségről működő lámpámban egy LED megszakadt. A javítás alkalmából lerajzoltam mit találtam a belsejében.
(#) skero válasza reloop hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Szia! Köszi a segítséget. Elkészült 100 ledes fény. Nagyon erős fénye van ,vakít. Kültéri lámpának is jó.
(#) reloop válasza skero hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Szívesen, és gratulálok az ízléses kivitelhez
(#) vladcepes válasza laszlokunstar hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Két ilyet találtam itthon.UF4007 ( a zárófeszültséget hogy mérjem meg)? Ilyet találtam a leírásába: Maximum Forward Voltage @ 1.0 A Device 1.7 V Ha jól néztem.
Nekem 82 ohmos előtétek vannak,ha jól számolom akkor elég ha csak 1V-ot csökkenne tehát 12-röl 11-re és akkor pont 82 ohmosat számol ki a program. Jól számoltam? Annyira nem vágom a táblázatát,hogy ez a dióda mennyit csökkent. Na és akkor a led csíkot csak az egyik oldalánál tápláljam meg? -persze így diódával... Üdv.
(#) laszlokunstar válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Az 1,7V-os feszültségcsökkentés lehet, hogy picit sok, de ha már kéznél van próbáld ki. Egyik oldalról elég táplálni, nem túl hosszú a szalag. Én 2 db-ot kötnék párhuzamosan.
(#) vladcepes válasza laszlokunstar hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Köszi a választ. Ha jól számolom akkor ahogy írtad a 12V-ból lejön 1.7v és marad 10.3V így a LED-en átfolyó áram: 10 mA lesz a meglévő 82 ohmos ellenállásokkal. Az egy kicsit kevés ugye? A szalag ha ezt a kettőt összekötöm akkor van 126 led olyan 3,78 m (erre értetted hogy nem hosszú)? akkor nem csak az egyikre. Van olyan dióda ami csak 1V-ot csökkent? Ha igen mi a neve? Azzal pont kijönne a 20mA 11V-al. Ez persze ha jól számoltam.
(#) vladcepes válasza laszlokunstar hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Ha jól látom akkor UF4001 UF4002 UF4003 UF4004 ezek 1V-ot csökkentenek igaz? Mert akkor ilyet vennék. Ekkor is 2db-ot kell kötni párhuzamosan? Bocsi hogy sok a kérdésem de biztosra akarok menni mire kész lesz minden. Üdv.
(#) laszlokunstar válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 3, 2012 /

Igen.
(#) vladcepes válasza laszlokunstar hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Valahogy így fog kinézni ha meglesz. A kérdés jó lesz így a bekötés? Az első két csík (vagyis a jobb-és az alsó lenne a régi előtét ellenállásokkal),jól lesz így rákötve a dióda? Remélem látszik a rajz rendesen. Köszi a választ Üdv.
(#) enpesta válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Forward Voltage @ 1.0 A Device 1.7 V: ez a nyitóirányban mérhető feszültségesés. Ekkora feszültség esik a diódán, ha 1 A áram folyik rajta. A max záróirányú (reverse) feszültség a dióda életében egyszer mérhető - addig növeled, növeled, amíg egyszercsak átüt...(el kell hinni a katalógusértéket)
(#) vladcepes hozzászólása Máj 7, 2012 /

Sziasztok. Találtam itthon egy adaptert Bővebben: Link Kimenet 12V 3.33A Kipróbáltam a 126 led(42 egység)--ből álló szalagot ami ugye 3 led + 82 ohmos előtét ellenállás. Mértem rajta 0,72 a multin az Ampermérőn. Aztán beraktam a + ágra egy UF4007-es diódát és mértem 11.40 V-ot és 0,54A-t. Ez nem sok egy kicsit?
(#) vladcepes hozzászólása Máj 7, 2012 /

Így mértem,jól csináltam? Diódával volt 0,54 és anélkül 0.72 Arra lennék kíváncsi hogy így a ledek hány mA-t kapnak?

Szallag 2.JPG

(#) laszlokunstar válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 7, 2012 /

42x3db led van a szalagban. Ezek szerint 540mA / 42=12,8mA, a másik esetben 720mA / 42=17,1mA.
(#) vladcepes válasza laszlokunstar hozzászólására (») Máj 7, 2012 /

Köszönöm a választ. Akkor akár a második eset is maradhat ugye? így nem kell dióda? 17,1mA az jó. És ez a 82 ohmos ellenállásokkal. Akkor egy ugyan ilyen szakasz csak 150 ohmos ellenállásokkal kevesebbet fogok mérni? A fényereje is kisebb lesz? vagy az nem lesz észrevehető? Üdv.
(#) Saggitarius válasza reloop hozzászólására (») Máj 7, 2012 /

Ne is csodalkozz, ha megszakadt benne egy LED. Ilyen primitiv kapcsolasnal ez torvenyszeru. 30 LED-et csak ugy sorbakotni es nem aramgeneratoros taplalast hasznalni
(#) vladcepes válasza laszlokunstar hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Végül arra voltam kíváncsi,hogy akkor ezt így lehet e használni dióda nélkül? De akkor ha jól értelmeztem egy egységen 17,1mA folyik ami gondolom jóóóó. Azt hogy tudom lemérni hogy az adapter valóban tudja e a 3.33A-t?
(#) laszlokunstar válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

a./Elhiszed.
b./Megméred műterheléssel. 1 db. 3,6 ohm-os 100W-os műterheléssel (nagyon melegedni fog!), vagy 2 db 12V 21W-os párhuzamosan kötött autóizzóval terheled tartósan több órán át, közben áramot feszültséget, és a táp hőfokát nézed.
c./5W-os autóizzókkal terheled mint fent. Először ráteszel egyet, majd fél óra múlva még egyet... egészen 8 db-ig. Áram, feszültség és hőmérséklet folyamatos figyelése. Itt látni fogod, mely terhelés az amelynél nem melegszik vészesen a tápod, annál sokkal jobban ne terheld le. A feszültség esés is figyelmeztető jel lehet.
(#) Brian88 hozzászólása Máj 10, 2012 /

Sziasztok
Abban kérném ki a véleményeteket, hogyha hálózati 230V egyenirányítom graetz híddal, az durván 300V teszek rá szűrő kondit és sorba kapcsolva 100db ledet (Kb 3v esik mindegyik leden)
Akkor egy kicsi ellenállás is elég lenne, hisz azon áram alig folyna, feszültség is alig esne.

Mit szóltok hozzá működne?
(#) reloop válasza Brian88 hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Szia! A hálózati feszültség ingadozása miatt nem kivitelezhető
(#) zolika60 válasza Brian88 hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Kínai LED sorban láttam ilyen megoldást. Nem hosszú életű.
(#) vladcepes hozzászólása Máj 13, 2012 /

Sziasztok. Ehhez a led szalaghoz amit én készítek ami 4db x kb 4-5 méteres hosszúságúak ahhoz Bővebben: Link el kell vezetnem ugyan úgy a leghosszabb pontra kb 10m drótot. A kérdésem az hogy az UTP kábelből kiszedett szálak elég erre a célra? vagy ehhez túl vékony? A másik kérdésem hogy ezek az egységek amik készítettem ki lettek maratva,ezeket le kell kenni valamivel? vagyis a rézfelület ami látszik erre kérdezném hogy le kell kezelni valamivel? gondolom idővel oxidálódik és akkor nem fog majd működni? vagy nem kell csinálni vele semmit. A választ előre is köszöntem.
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Máj 13, 2012 1 /

Az AWG26 (általában ilyenből készül a fali UTP kábel) ellenállása méterenként 0.1338568 Ohm, azaz a 20 méter ellenállása körülbelül 2.68 Ohm. A vezeték bírja kb 1 Amperig, csak teljesítményt vesztesz.
A rézfelületet érdemes lekenni valami színtelen lakkal, de anélkül is fog működni, ha nem párás környezetben használod.
Következő: »»   46 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem