Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   278 / 782
(#) Zupp87 válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Ajánlom visszalapozni ahhoz a részhez, amikor én linkeltem be az első Cimo féle rezonáns nyáktervemet. 6. próbálkozásra mondták rá azt a többiek, hogy használható
Amit szem előtt kell tartanod, az az, hogy a gate lábakhoz menő vezetékek a lehető legrövidebbek legyenek, illetve a FET félhídhoz menő + ill. - vezetékek is, a lehető legkisebb vezeték-induktivitás miatt.. Nameg a FET-ekhez amúgy sem illik hosszú Gate vezetékeket húzni egy olyan nyákon, ahol körülöttük viszonylag nagy áramimpulzusok szaladgálnak más vezetékeken. (Bár.. ez egy rezonáns táp, itt annyira nincs talán vész.. PWM tápnál ez azonban már elég hangsúlyos.).
(#) lorylaci válasza Zupp87 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /

Ezek fontosak egy jó tápnál, de mark.budai most örül, ha az első működni fog neki.
Amúgy az IR2153-nak elég gyér meghajtása van, szóval ott azért nincsenek olyan nagy áramipmulzusok.
Az hogy rezonáns lesz -e neki, az még kérdéses, ugyanis rosszul tekerte a trafót, ahogy leírtuk. Nem is írta hogy milyen mágnesező és szórt induktivitást mért.
(#) mark.budai válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

A trafót áttekerem, de akkor mondd meg légyszi, hogy hogyan. (Mi lenne jó ebbe a kapcsolásba.) Mit mértem, nincs induktivitásmérőm (bár az is igaz, a thomson képlettel kiszámolhatnám, na majd megmérem). Azt kérdeztem, működik-e, erre ilyen rejtélyes válaszokat adtok, nos akkor hagyjam a fenébe a kapcsolóüzemet (mert már utálom, de nem fogok 10000-et adni egy trafóért), vagy mi lesz..
Na szóval, ha alulra feldobok 30 menet primert, aztán utána a segédtekercs, és a szekunder, az úgy jó lesz?
Állítólag egy bevált rajz, csak akkor mondjuk az 1.1-eshez is lehetne egy frankó kis leírás, mint a cikkben szereplőhöz. Na azzal még többet szívtam volna.
(#) lorylaci válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

A trafó tekerése tökéletesen le van írva cimopata cikkében. Ott ábrákkal is szemlélteti, hogy mi a szoros és mi a laza csatolás.
Attól hogy 1.1 a laza csatolás az ugyanúgy laza csatolás, és a soros csatolás ugyanúgy szoros csatolás. Az 1.1 kapcsolás írja, hogy mekkora szórt induktivitásra van szükséged. Sőt a cikk leírja azt is, hogy hogyan tudod kiszámolni a neked megfelelő szórt induktivitást az általad választott frekvenciáshoz satöbbi.
A rezonáns tápokat szinte kivétel nélkül laza csatolásban kell tekerni, sőt a megfelelő szórt induktivitás eléréséhez gyakran kell elválasztó is.
Induktivitásmérő nélkül nehéz lesz a dolog, ezt azért megsúgom.
(#) mark.budai válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Na ezt kérdezem, hogy nekem milyen kell.. A laza és a szoros csatolást értem én, csak azt nem, hogy nekem milyen kell. De ha jól gondolkozok, ez trafófüggő (Al), csak azt senki nem mondta, ezért nem áll össze a kép. Az elválasztót láttam én is, de egyre jobban kezdem belátni, hogy ez nem az én műfajom. Mellesleg, az erősítőn gitároznának is, nem csak röhögnének a hangja miatt.. Talán jobb lesz ha nézek trafót, ezt meg.. Talán a sarokban végzi, majd egyszer ha lesz türelmem előszedem.
(#) Zupp87 válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Én így csináltam:

trafo2

trafo1

Nekem így 35 menetes primerrel 75uH szórási induktivitás jött ki.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Megj.: A segédtápot még ezután tekertem a primer fölé.
(#) mark.budai válasza Zupp87 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Köszi!
(#) bakaruha hozzászólása Máj 9, 2012 /

Sziasztok van nekem egy 12v 40amperes tápom hogyan tudnék belőle 13.8 voltot kiszedni?
(#) Zupp87 válasza bakaruha hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Ha félhidas vagy hidas PWM, akkor feljebb lehet vele menni, csak masszívabban kell a primer oldalt pufferelni, ugyanis ezekben, hasonlóan a PC tápokhoz, van tartalék, ami azonban arra kell, hogy a viszonylag kis primer puffereltségből adódó primer fesz hullámosságot kikompenzálja, ami nagy terhelésen jelentős lehet, cserébe viszont a nagyobb hullámosság és a kisebb pufferek miatt javul a power factor. Azonban ha van benne túlfeszvédelem, az lehetséges, hogy nem nagyon enged feljebb menni. Egyébként a vezérlőIC-ben, vagy akár külön, szokott lenni egy műveleti erősítő ún. hibajel-erősítőként, aminek egyik bemenete egy referencia-feszültséget kap, a másik meg a kimeneti feszültség leosztott értékét. Kétféleképpen lehet növelni a kimeneti feszültséget: vagy a referenciafeszt növelni, vagy pedig a kimeneti feszt leosztó ellenállásosztó felső tagjának értékét növelni (vagy az alsót csökkenteni).
(#) oibacsi válasza Zupp87 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Hány huzalt fogtál össze a magas frekvencia miatt az egyes részeknél? 3-4, esetleg több? Én most próbálkozok majd autóba, primernek 3x1,2-es huzal fért el, így kapott 2x4 menetet (ennyi jött ki számolgatások után).
(#) bakaruha válasza bakaruha hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Köszönöm válaszodat .
(#) Zupp87 válasza oibacsi hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Ha jól emlékszem, a primer tekercsnél 3 db 0,2-es huzalt fogtam össze, a szekundernél pedig 10-10 db-ot ugyanebből, mivel 0,2-es zománchuzalom van csak itthon, abból viszont több, mint egy kiló. Én úgy 110-120W körülire méreteztem a trafót, kb. 6A/mm2 áramsűrűséggel.
(#) pipi válasza bakaruha hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Ha ez egy kapcsitáp, a kimenő részt visszarajzolod, megkeresed a visszaszabályzó osztót, és módosítod kicsit.
(#) Zupp87 válasza pipi hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Csak arra figyelni kell, hogy valamivel kisebb áramot fog tudni biztonságosan leadni, mint eredetileg, mivel az eredetileg a primer pufferek miatti hullámosság, valamint az ingadozó hálózati fesz kikompenzálására ill. egyéb veszteségekre való kitöltés-tartalék egy részét felhasználod a kimeneti feszültség növelésére. Másrészt a névleges teljesítményt amúgy sem illik túllépni.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Áramot helyett a helyesebb: teljesítményt.
(#) bakaruha válasza pipi hozzászólására (») Máj 9, 2012 /

Kicsit problémás lenne visszarajzolni mert nagyon zsúfolt az áramkör pár kép
(#) Zupp87 válasza bakaruha hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Ha jól látom, ez egy Delta márkájú táp, aktív PFC-vel. Ha hasonló felépítésű, mint az általam ismert Delta szervertáp, akkor ez egy kétfetes forward konverter. Annál is inkább gyanús nekem ez, mivel csak 1 puffert látok benne.. bár attól full bridge még lehet. Gyanítom, hogy ennek is elég bonyolult a vezérlése, szerintem ez is valamiféle szervertáp lehetett. Amit én láttam, annak a vezérlésében tucatnyi LM324-es műverősítő van, meg minden egyéb finomság, szabályzásra és védelmekre.. szóval a kimeneti feszültségét nem kis munka lesz megemelni.. szerintem.
Szerintem első körben elégedj meg 8-10 A-rel, és módosíts egy sima AT-s vagy ATX-es tápot. Abban a témában van külön topik is. Ennek moddolásához minimum egy kapcsolási rajz kell, és a működésének a megértése.. mert a feszültségnövekedés elleni védelmet is ki kell iktatni.. szerintem olyan is van benne. A sima PC tápban is van olyan.. csak az lényegesen átláthatóbb.
(#) bakaruha válasza Zupp87 hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Igazság szerint egy amatőr rádióhoz kellene egy szűrt táp ami 13.8v és 25 ampert tudna . Ami most nekem van az csak 12v-tud a 42 amper mellett
(#) dB_Thunder válasza bakaruha hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Ha kapcsolóüzemű akkor szinte biztos hogy lehet húzni rajta annyit!
(#) Zupp87 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

[OFF]Csak ember legyen a talpán, aki ezeket a Delta tápokat visszafejti.. Emlékem szerint amit én láttam, több rétegű NYÁK volt, a vezérlőpanelen meg egy valag 4-es művetősítő, meg vagy 15 trimmerpotméter
(#) mágus18 hozzászólása Máj 15, 2012 /

Hali!
Valaki tudna nekem ötletet adni abban hogy megépítettem ezt a rajzot kisebb módosításokkal, a kimenetei feszt szépen szabályozza a visszacsatolás de nem tudom terhelni, a trafót egy monitorból bontottam majdnem ugyan ilyen kapcsolásban ment, szóval a kimeneti fesz meg van de amint terhelem csökken, kb 100mA terhelem és kb 8V jön ki rajta,
Mi lehet a gond? Van olyan kivezetése a trafónak ahol a legnagyobb a fesz, ott tartja szépen a 12 V ot terheléssel is, de a trafó cincog, ez ellen mit lehetne tenni?
Előre is köszi!
(#) lorylaci válasza mágus18 hozzászólására (») Máj 15, 2012 /

A trafót nem kötötted be véletlenül rosszul? Ez egy flyback, és ekkor nyitóáramba kerül a dióda.
(#) mágus18 válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 15, 2012 /

Nem, mert ha fordítva kötöm be a segédtápot akkor jobban cincog. A primer rész meg a bontásból fel lett írva hogy melyik oldal melyik volt, a kimeneti résszel van valami gond.

Nem a segédtáp bekötése számít sokat, hanem a szekunder és primer viszonya. Ha van induktivitásmérőd könnyen kiderítheted a tekercselési irányokat a következő módon:
- mérd meg a trafón két tekercs induktivitását külön-külön
- kösd az egyik tekercs egyik kivezetését a másik tekercs valamelyik kivezetésével, majd mérg meg a nem összekötött kivezetések közti induktivitást
- ha a két tekercs tekercselési iránya megegyezik, akkor a mért induktivitás nagyobb lesz mint az előzőek összege (konkrétan L_e=L1+L2+2*gyök(L1*L2) lesz)
- ha a két tekercs tekercselési iránya kisebb lesz, mint az előzek összege (konkréten Le=L1+L2-2*gyök(L1*L2) lesz)
Ha így végigmész akkor fel tudod térképezni a trafó tekercs viszonyait

Igazad volt, fordítva kötve a szekundert abba hagyta , de a fesz csak a fele, és ha elkezdem terhelni akkor így is esik, 200mA terhelésnél már nyekereg.
(http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=miniflybacksmps)
Itt találtam a rajzot, itt "kicsi" trafóval azt írja 15W ot kitud szedni akkor én az E35 ös magból miért nem tudok többet kiszedni?
A rajzban a fet bemeneti részét módosítottam, és a fet alatt lévő R ami az áramot "figyeli". Szóval folyhatna áram rajta
Valami ötlet?

Ha van szkópod (vagy kézi digitális, vagy leválasztó trafód), akkor meg kellene szkópolni.
Meg tudnád mérni az induktivitását? Lehet nem elég nagy a légrés. Ebből lehetne becsülni.
Nézd meg az IC adatlapját, elvielg van benne képelt amivel a FET sourcew ellenállását ki tudod számolni úgy, hogy ne korlátozzon be túl korán, de még védjen zárlattól.

Mértem a G S feszültséget, és csak ilyen tű impulzusok vannak, hiába terhelem nem változik, a Ellenállást úgy méreteztem hogy nem az korlátoz be, a fet-em 8A és az R 4.5A ra méreteztem.
A trafón légrés hát (igazából ebben a témában új vagyok hogy légrés, az a két mag megnyitását jelenti igaz? ) mert akkor nincs.

Ez egy flyback táp, amibe elengedhetetlen a légrés, a működése miatt.
Ha a mért induktivitás érték magas (>1mHenry), akkor tuti nincs benne légrés.
(#) mágus18 válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 15, 2012 / 1

A primer rész 370uH a segédtáp 12uH.
Úgy tudok légrést csinálni ha szét húzom valahogy a magot? Ezzel nő a terhelhetősége? A kitöltési tényezőnek változni kellene nem? Azt mi változtatja ebben a kapcsolásban, gondolom addig mennie kellene "nagy kitöltéssel" amíg a visszacsatolás nem kezdi el a referenciára húzni. Jól gondolom?
Következő: »»   278 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem