Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   280 / 563
(#) (Felhasználó 46585) válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Az utóbbi, mert a kondik is egyforma hosszú drótokat "látnak" maguk előtt, így az összes kondin azonos áram fog folyni.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Katt megadta a választ a kondikkal kapcsolatban,valóban ez a követendő út.Azok az ellenállások a kisütést végzik a kondibankon (?),mert akkor a kondik beforrasztási pontjára is odateheted a nyák aljára.
(#) erdgab válasza mpisti hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Szervusz Pisti barátom!
Igazából nekem semmi gondom a topik címével s a fogalommal sem,csak nem tudtam mire vélni korozsi fórumtárs megállapítását.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Helló
Találtam helyet az ellanállásoknak.A kondenzátor bank egyik végén kapnak helyet.Magát a bankot pedig átlósan fogom akkor bekötni.A lenti lesz a végső megoldás ha jóváhagyjátok.
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Felőlem mehet,de megkérdezem,miért nem csinálod meg ezt,ez sokkal többet tud és csak pár forinttal kerül többe,ami elhanyagolható a plusz funkciókért.Még nem késő,gondold át s cserébe kapsz egy leragadásvédelmet,egy ív stabilizálást és egy gyújtás segítő funkciót és akár mindhármat ki-be kapcsolhatóvá is teheted,ha akarod.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Igen ezt Tubi kolléga is átküldte.Nézegettem is,de túl sűrű a nyák nekem.A panelokat még kézzel rajzolom.A leragadás védelem a Te rajzodon is rajta van.Ráadásul a segédtápom is összeált már ami szintén 12 voltos.Ezt meghagyom a következő szintnekHa sikerül működésre bírnom a macit nekem már az is hatalmas előrelépés lesz.20 éve egy 100 amperes hetrám vanApropó volt már téma de most nem találom.A 12 voltos tápot nem lenne érdemes figyelni valamivel?Arra gondolok ha nagyon leesne valami miatt a fesz akkor lekapcsolná a gépet.
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Idézet:
„Apropó volt már téma de most nem találom.A 12 voltos tápot nem lenne érdemes figyelni valamivel?Arra gondolok ha nagyon leesne valami miatt a fesz akkor lekapcsolná a gépet.”

A vezérlő modulon, amit felraktam a fesz. figyelő is rajta van +556-al a lágy indítás, hőkapcsolóval, Hot Start, Arc Force, Anti Sticking! Mindjárt felteszem azt, ami már ki is van próbálva és működő gépben van!
Amikor ezt feltettem a fórumra ,akkor oda is írtam mit tud, de senki nem válaszolt rá! Meg sem nézték, pedig az első nyák tervbe egy kis hiba is csúszott a fesz. figyelőnél!

Miért rajzolod a paneleket kézzel amikor itt van a kész?
Lézer nyomtatóval kinyomtatod műnyomó papírra vagy A4-es vinnyettára -a fényes oldalára ( tükörképet nyomtass) ezt rárakod egy fóliás lemezre, ami megvan tisztítva és egy vasalóval rá vasalod. a hőfok maxon legyen! Bele teszed hideg vízbe és 5-10 perc után leszeded, ledörzsölöd a papírt. szárazra törlöd és rá teszed a marató folyadék tetejére, úgy hogy ne merüljön el. aztán ha kész van le tisztítod. majd ki furkálod és kész!
amíg ezt leírtam addig meg is lehetett volna csinálni!
(#) Tubi56 hozzászólása Máj 17, 2012 /
 
A fesz. figyelő most úgy van megépítve, hogy csak jelezzen, de ne kapcsolja le a vezérlést. Azért szüntettem meg ezt, mert a figyelt feszültség közelettével nem tiszta az átmenet, brillézik ami nem jó.
Ha a feszültség esés hosszabitó miatt vagy az alacsony hálózati fesz miatt van úgy nagyon jól működött, de ha hegesztés miatt esett közeli értékre akkor brillézett. Ilyenkor a négyszög jel nagyon torzult, megvolt, megszűnt. Ezért inkább csak jelzésre alkalmas.
Kellene rá egy időzítő ami mindegyik állapotot alacsony-magas stabilan tartaná, ha már aktiválódott. Mondjuk 3-5mp ideig. Jelzem, hogy a bibi csak hegesztés közben van, ahogy a gép húzkodja a hálózatot. A többi esetben kiválóan működött.
(#) Ricsi89 válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Vagy esetleg átbillen, úgymarad és csak kikapcsolással és újbóli bekapcsolással reseteli magát.
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Helló
A panelokat azért rajzolom kézzel,mert nincs a közelben lézernyomtató.Ahol meg van ott nem nyomtatnak nekem ilyesmit.De hajlok a Te variációd felé.Azért lenne még pár kérdésem.Erdgab kolléga főpanelja jó-e ehez a vezérléshez?Meg még azt szeretném tudni,hogy ez a beültetési oldal-e.Úgy gondolom igen de biztos ami biztos
(#) hammer14 hozzászólása Máj 17, 2012 /
 
Sziasztok!

Hobbiból szoktam javítgatni,kisebb kütyüket építeni és egy barátom megkért nézzem már meg az inverteres heggesztő trafóját. Valami bakelit szag című hibával. Szétszedtem plusz mínusz ágban egy egy fet szétmenve egyikről a számát sikerült leolvasnom G30N60 illetve egy kis ic is volt nem messze a tövében ami eléggé barna így azt is ki kéne cserélni amin A 3120 szerepel és alatta9224. Na most olvasgatva a témát láttam,hogy több illetőnek is előfordult olyan,hogy a gyenge áramú részt magával vitte a kegyere amin smd-k is vannak esetembe. Milyen eséllyel indulok én ennek a javításába,vagy hogy tudnám letesztelni a kis áramú rész helyes működését? A két fet 4 ezerbe kerül bele plusz az ic ha lehetséges fölösen nem szeretném hogy költsön rá. Ha valaki tud nekem segíteni azt megköszönöm. A hegesztő neve annyi hogy INVERTER 1600.... ezenkívül nothing!

Bármilyen jellegű segítségget előre is köszönök javításhoz egy jobb féle multim van és egy csőrös orosz páka ami jobb 100-másiknál
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
nem ! Élből indul!
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Idézet:
„Meg még azt szeretném tudni,hogy ez a beültetési oldal-e.Úgy gondolom igen de biztos ami biztos”

megint nem olvastad el amit írtam!
Ez a fólia oldal! ezért írtam vala, hogy tükrözni kell! Kicsit jobban figyelj arra amit írnak!
A nyomtatást bár hol meg csinálhatod, valakinek csak van lézer nyomtatója! arról nem is beszélve, hogy mennyivel gyorsabb, könnyebb, pontosabb a tervezés és a nyák rajzolata.
(#) Tubi56 válasza hammer14 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Milyen fet az ami 4000ft ba kerül?
(#) Ricsi89 válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Úgy gondoltam, hogy így kiegészíteni a most bent lévő figyelést. Ha leesik a fesz, lekapcsolja a vezérlést, jelzi a hibát és a hibát csak egy kikapcsolással és újbóli bekapcsolással lehetne törölni.
(#) kissadam válasza hammer14 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Csinálj képeket a sérült gép beléről, hátha valaki találkozott már ilyen géppel és esetleg tud segíteni neked.
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
adj nekem egy ilyen kapcsolást és meg köszönöm!
Ne csak én számolgassak mindíg, más is törhetné a fejét
. én eddig jutottam!
Ez ugyan most nem állítja le a vezérlést, de fel hívja a figyelmet az alacsony feszültségre!
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
ElolvastamCsak kicsit korai a négyórai kelés.De azért lassan leesett.Tényleg jó türelmetek van hozzámégül is erdgab kolléga vezérlése melett maradtam egyenlőre.A tiédet meghagyom a következő szintnek.A feszültség figyelőt viszont lehet megpróbálom átaplikálni belőle.
(#) hammer14 válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
60A-és 600v fönt írtam a számát. 2db kerül 4 ezerbe. Ha tudsz olcsóbban postával együtt ne titkold!
(#) mpisti válasza hammer14 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Az nem FET hanem IGBT, a teljes típusjelzése HGTG30N60A4 . Az az IC pedig HCPL3120 gate meghajtó optocsatoló. Ha SMD alkatrészeket tartalmaz, akkor nem kellene nekimenni az orosszal, még akkor sem, ha 100x jobb bármelyiknél. Ha az alkatrészek bevizsgálásához nincs megfelelő felszerelésed, nagy bátorság kell hozzá hogy nekiállj. Könnyen lehet,hogy egy mellényúlás megemeli a javítás anyagköltségét jóval 10000Ft fölé. Ne haragudj, de a kezedet nem tudja senki fogni a neten keresztül. Ha nem ismered az inverteres gépek lelkivilágát, inkább hagyd ki ezt a javítást. Itt mindenki szívesen segít a fórumtársainak-nyilván neked is, de távjavítást szerintem senki nem vállal.
(#) Ricsi89 válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Egy olyan ötletem van, hogy a hőkapcsolóval párhuzamosan kötni egy kisáramú tirisztort, és a fesz figyelő kimenete gyújtaná be a tirisztort, amikor leesik a fesz. Így mintha a hővédelem oldott volna le, lekapcsol a vezérlés. Ez mindaddig marad így, amíg ki nem kapcsoljuk a gépet. Persze ez csak egy ötlet, lehet később jobb is az eszembe jut.
A lényeg, hogy valami egyszerű öntartó áramkörrel kell kikapcsolva tartani a vezérlést.
(#) mpisti válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
A hőkapcsoló alaphelyzetben zárt, tehát a vázolt elképzelés nem oldja meg a problémát. Ha viszont a PWM IC tiltó bemenete lenne használva e célra, akkor az nem folyásolná be a jelalakot-no persze csak akkor ha van kellő feszültségtartalék a működtetéshez. Tehát a tápot nem direkt módon kellene figyelni,hanem pl. két sorba kötött diódán keresztül. Így a diódákon eső feszültség (kb. 1,2V) kivonódna a tápfeszből, ennyivel korábban történne meg a tiltás és sokkal biztosabbá válna a működés a tiltási határ közelében. Vagy a feszültségfigyelést a stabilizálatlan tápra téve akár túlfesz figyelést is lehetne csinálni az alacsony fesz figyelés mellett egy ablakkomparátorral. Ha az érték az "ablakon" belül van, működhet, ha alatta vagy felette akkor tilt.
(#) Ge Lee válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Láttam ilyet valahol (már nem emlékszem hogy hol), 2db BC tranyóval volt megoldva. A reset funkcióhoz pedig kell még 1 tranyó ami tiltja a vezérlést, és csak a gép ki, majd újbóli bekapcsolásakor indul el újra.
(#) Temela válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Üdv!
Bocs, hogy beleszólok, de miért fólia oldalt tervezel/terveztek? A sprint l-tal egyszerűen a beültetés oldalról rajzolom és így a nyomtatásnál/gyártásnál semmi tükrözés nem kell. Egyszerűbbnek látom így (azaz felülnézetben gondolkodom)- na, persze az eredmény ugyanaz.
(#) vottokar válasza Temela hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Bár nem Tubi56 vagyok, de nálam néha azért megy így, mert anno mikor tanultam a szakmát és ifjonti hévvel minden héten új áramkörrel és panellel akartam "megváltani" a világot, még csak a papír ceruza módszer volt elérhető számomra. A chartpak-interplan-alfaset triónak, meg filc és tus módszernek meg így volt jó. Ma már lelkesedés (és a szabadidő) hiányában marad az évi egy-két panel és a régi beidegződések. Sokszor látom is ennek a kárát, mikor belezavarodom, hogy honnan is készült a panelterv. De sajnos már nehéz változni..
(#) Tubi56 válasza vottokar hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Köszi!
Hát én is így vagyok, ezerkiláncszáz igen régen kezdtem és így szoktam meg én is.
A tükrözéssel semmi baj nincs, ha oda írják mint azt én is tettem!
(#) Tubi56 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
amit én csináltam az egy optót vezérel és 1 tized volton belül vált. Ez úgy néz ki, hogy pl. 10,5 Voltnál és felette nincs tiltás, de 10,4 Voltnál vagy alatta már van.Az optó egy ellenálláson keresztül rávan kötve az UC 1-es lábára.
A probléma abban van, ha ebben az 1 tized volton belül van.
Oszcilloszkóppal néztem mit csinál, ha lekapcsolta a vezérlést. Azonnal megnőtt a segéd fesz. de ahogy vissza kapcsolta a vezérlést egy hosszú tüskével kezdett ezért nem alkalmaztam. Ez a tüske az IGBT-k et meg ölte volna. Ha viszont a feszültség pont abban a kritikus 1 tized voltnál mászkál ( Villog a led) akkor meg hol indulni akar a vezérlés hol meg nem. Ez szintén tönkre teszi a gépet.
Ezért mondtam, hogy nem rossz ez így, ha lenne egy tartó áramkör ami átbillenéskor 2-3mp késleltetést adna be ill. ki kapcsoláskor. Mint lágy indításnál!
De megfogom oldani, ha csak valakinek nincs ilyen olcsó ötlete addig!
Mpisti jól gondolkodik én is gondoltam már rá, hogy a stab.kocka előtt kéne figyelni a fesz. változást és így az alacsony és a magas feszt is lehetne figyelni, ez nem is lenne gond egy müveleti IC megoldja pl.UA741, de a tartó áramkör ebben az esetben is kell.
Lehet, hogy inkább az NE555 tiltó áramkörébe kellene beavatkozni, ahol ez most is működik a lágy indításnál itt megvan a késleltetés is.
(#) Temela válasza Tubi56 hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Én azt nem értem, hogy miért kell annyira figyelni a segédtápfeszt( a miértet/okát igen!)- már szóvá tette valaki a segédtáp megfelelően pufferelt voltát, vagyis, ha itt elfogy a fesz, akkor a főáramkör sem működik eléggé vagy már egyáltalán nem. Nos akkor ezt úgyvettem, hogy benne van magában a megoldás, hogy a probléma elsősorban elméleti, a gyakorlat a jólméretezett táp ill. a kondibank miatt nem merül fel.
- hát akkor így van-e avagy nincs?
amiből kezdem a gondolkodást, hogy a legtöbb gép meghibásodása a melegedés és a tisztátlan üzemi körülményekből akad (pl. csupa vasporos dzsuvát szív be, ami ugye egy idő után már kezd igen jól vezetni ott, ahol nem kéne...)

- kéredezem ezt azért, mert többször leszögeződött a fórumon, hogy a MACI nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, persze a kiegészítő funkciók a hegesztés minőségét maxi javítják, de szerintem pl. az antistick elsősorban a gépet védi, a HOT... izék meg tényleg kényelmi- hiszen a hagyományos gépekben semmi nincs- és a szakik mégis profi módon tudtak hegeszteni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza vottokar hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Én ugyanígy csináltam és nagyon nehéz volt átszokni a beültetési oldal felöli tervezésre. Ma is oda kell figyelnem, hogy egy BC tranyónak hogy is van a lábkiosztása?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Temela hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Sajnos az a baj, hogy a segédtáp kondijait nem is olyan egyszerű méretezni. Ha hegesztés közben csökken le a betáp, akkor a főkörből nagyon gyorsan elfogy az energia, tehát a segédtáp még él, az IGBT-k megkapják a helyes gyújtójeleket, legfeljebb nem él a főkör, hiszen nincs betáp. A gond akkor van, ha nem hegesztünk, a főkörből nem fogy el az energia és a segédtáp meg lecsökken. Ekkor történnek a bajok, tehát, mindenképpen kell bele valami ami lekapcsolja a fökör gatemeghajtását, ha a segédtápfesz lecsökken. Ráadásul ennek olyannak kell lennie, hogy lekapcsol mondjuk 11 V-nál, de úgy, hogy ne csináljon prellegést, ne akarjon visszakapcsooni, stb. Az jó ötlet, hogy még a stabilizálandó feszt figyelni és jó nagy legyen a hiszeterézise ennek a ki-be kapcsolásnak, tehát, pl: a stabilizálatlan feszültségre nézve 13 V-nál kapcsoljon ki, de csak 16 V-nál kapcsoljon be, ráadásul legyen ez a folyamat lassú, tehát valahol kondikkal lassítani kell az egész folyamatot. Természetesen, ehhez így kell méretezni a stabilizálatlan feszültséget.

De azért nem egészen értem: a vezérlő ic -ben is van tápfeszvédelem. Az miért nem jó?

Tisztázatlan üzemi körülményeknek nem szabadna előfordulnia. Én hegesztőgépet biztosan nem csinálnék úgy, hogy nyitott a doboza és a ventillátor telehordja kosszal. Amit ilyen kisebb teljesítményű gépnél el tudok képzelni, abban nincs ventillátor, úgy nézne ki mint egy diplomatatáska. Ha kinyitjuk, akkor az egyik felén vannak az IGBT-k, a másikon meg a kimeneti diódák. És a doboz mindkét oldala egy-egy nagy hűtőborda. Nem kell megijedni, hűtöbordát lehet csinálni is. Vastag alulemez és vékonyabb alulemezekből vannak rácsavarozva "U" alakú "sinek". Így teljesen zárt lehet.
Következő: »»   280 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem