Fórum témák
» Több friss téma |
Valamint a feszültség alatt levő, és a feszültség alatt nem levő vezeték ránézésre ugyanolyan, csak a fogása más...
A humor jó. A vak tyúk is talál szemet, de ebben az esetben nem merném kijelenteni hogy vak e a tyúk.
Hát ha napi szinten villanyal dolgozol nem tudod elkerülni hogy ne csiklandozzon meg az ára főleg ha fesz alatt kell szerelned.
És most tudom hogy az jönne hogy nem lehet fesz alatt szerelni meg hasonlók. De ha nem lehet lekapcsolni egy elosztószekrényt akkor muszáj vagy úgy átalakítani.
Raksz bele egy ellenállást sorba de egyszerűbb kicserélni.
Hááát...
Ha 1W-os az a 12V-os izzó, akkor 230V-hoz 22W-os soros ellenállás kellene (150 Ohmos), ha 0,5W-os akkor "csak" 11W-os kell (300 Ohmos). Ekkora ellenállások kapcsolóba nem férnek bele, nem is beszélve a félpákányi fűtésről. A csere sokkal jobb megoldás.
Sziasztok!
Ti hogy kötitek EPH-ba az akril fürdőkádakat? Gondoltam, lesz rajta valami kialakított fémdarab a szifonnál, de nem.. Illetve kell felétlen külön kanóc az EPH sínhez, vagy elég a forrasztott réz, 22-es fűtéscső, ami 2méterrel odébb be van kötve? (a betont nem verném fel csak ezért...) Ugyan ez a kérdés a mosdókagylóra is... Nem értem, miért nincs rajtuk kialakított pont, ha eleve kötelező bekötni... Vagy tévedek?
És ha grimm van benne? Akkor elég az egy wattos ellenállás is.
Mint pl ez Bővebben: Link Mint a bojlerokban is meg van oldva. De egyszerűbb kicserélnie. Amúgy amatőr rádiós vagy ?
Glimm lámpával sorba kis teljesítményű ellenállás is elég, mert azon nagyon kicsi áram folyik. A fázisceruzában is glimmlámpa van, az árama a testünkön is biztonságosan keresztülfolyhat, nem is érezzük meg. A glimmel soros ellenállás méretét inkább csak az határozza meg, hogy elbírja a feszültséget, ne legyen olyan kicsi méretű , hogy átüssön.
A linken szerintem hibás az elnevezés, glimmlámpát nem csinálnak 12V-ra (70-100V a gyújtófeszültsége egy glimmnek), és nem folyik rajtuk 15 mA áram. Ez szerintem sima izzó lehet. Van adóengedélyem, a műszaki, építős részét művelem a rádióamatőrködésnek, szökőévenként rádiózok is..
Nem fog tudni "bele" előtétellenállást rakni, mert egy villanyrezsó nem nagyon fér el a kapcsolóban. Persze lehet a kapcsoló mellé lógatni.
20-30W-os ellenállás kellene ugyanis...
"Grimm"??? Az csak a mesében... Illetve ő írta a meséket.
Ha a "glimm" -re gondolsz, az meg nem létezik 12V -os, mert a gyújtófeszültsége 60-70V fölöt van.
Idézet: „A humor jó. A vak tyúk is talál szemet, de ebben az esetben nem merném kijelenteni hogy vak e a tyúk.” Sajnos nem értem mire célzol...
Már *
*Köszönjük ez a stílus nálunk nem nyert !
Most szedtem szét egy kapcsolót csak úgy kíváncsiságból 220 kohmos ellenáálás van benne.
4W-os lámpa 0,05W-al nem világít. Még csak nem is meleg az izzószála.
Ha a kádon nincs külön csatlakozó akkor azt nem kell de hogy mindenki jól járjon és egy felülvizsgálaton is megfeleljen a lefolyócsőbe épített fém közdarab segítségével a lefolyót be tudod kötni. (amiben vezetőképes iszapréteg alakulhat ki ami idegen potenciált közvetíthet)
Létezik ez az idom de beszerezni nem egyszerű kb. 5000 pénz. Egy darab saválló cső a lefolyó méretével megegyező méretben és megfelelően tömítve is megfelelő (lehet).
Tudom én ezt jól csak képletesen értettem. de ha pislákol nem 4 wattot fogyaszt. és nem is kell neki olyan tejesítményű ellenállás.
Szerintem tömören esélytelen,bármit tesz vele többe kerül mint egy glimmlámpa ellenállással.(akár bontott fázisceruzából)Egy esetben fog egyszerűen működni,ha megfelelő teljesítményű a fogyasztó,és sorba kapcsolja vele.
Ilyet csak elméleti szakember fog neked mondani. Ha van kesztyűd javulnak az esélyek. Igaz hamar tönkre megy és nem teljes a védelem. A pár lépcsőfok mégis nem ennek köszönhető, hanem az át alakításkor otthagyott szemétnek.
Rájöttem idéztél llaci56- tól benéztem, elnézést,
Kesztyűbe még rosszabb szerelni. Milyen szemétre gondolsz? Ezt valahogy nem értem előre fel érvég hüvelyezel mindent más szemét nem nagyon lehet.Vagy a szerelvényekre gondolsz amit kibontok pl?
Üdv mindenkinek!
Villanyszerelési tanácsot szeretnék kérni. A vill. szekrényemben van 3X16A és a műhelybe földkábelen jut el az áram. Ide szeretnék rakni egy elosztó dobozt. A dobozba legyen - főkapcsoló, megszakító fázisonként, firelé. a dobozon meg egy 380v és 220v ajzat. A felújítás során tudjak biztonságosan áramot vételezni. Most jelenleg a földkábelemből 3 fekete 1 kék és egy piros vezeték jön ki. Ha valaki leskiccelné hogy mit hova kössek, vagy van kész rajza és elküldené azt nagyon megköszönném.
A színek adottak a szabványból. A három fekete a három fázis. A kék a nulla és a piros a védőföld. Bár ez régi szabvány szerint van így manapság a piros helyett zöld-sárgát használnak. De ha az van az is jó.
Igen, eddig én is eljutottam. Valami segédlet kellene ,hogy mekkora megszakítót érdemes ide rakni a firelé-nél nem is tudom van-e valami érték amit figyelembe kell venni ezekre lennék kíváncsi és persze a kapcsolási rajzra .
Sziasztok!
A lakásom egy villanyóraszekrényből (lépcsőházi) kapja a nem vezérelt áramot, 230V 16A-es megszakító van a villanyórára szerelve. A lakásban van egy elosztó doboz kismegszakítókkal. 3* 10A-es megszakító van a kisszoba nagyszoba konyhára (külön-külön) és 16A van a fürdőre. a helyességét nem tudom, de van egy érdekesség. Ha a konyhában üzemel a mosogatógép és közben mondjuk elindul a mosógép a fürdőben, akkor hogy lehet, hogy lenyomja a biztosítékot bent a lakásban (konkrétan a konyhait)? Miért nem a villanyóra szekrényes old le? Idézet: „Bár ez régi szabvány szerint van így manapság a piros helyett zöld-sárgát használnak.” Úgy kb. 30-35 éve....
Kicsit el is bizonytalanodtam, ezért le is ellenőriztem, a bekötések úgy vanak, ahogy írtam. Ha lekapcsolom a konyhai megszakítót, akkor a mosúgép konnektorában még jelen van az áram.
Hali! Érdekes. Csak egy halk hirtelen tipp: nincs összekavarva a táblán a fázis és a nulla? Ill. mivel nézted a fürdőben a feszültséget?
A 10 amperes biztit leküldheti a mosogatógép is mert az is 2-3 Kw szokott lenni. Ami ha csak 2 Kw-al számolunk 2000/230=8,69A amihez elég egy-két izzó és meg is haladja a fogyasztás a 10 ampert.
Persze ez ideális eset vagyis a kismegszakítód nincs elfáradva és a tulterhelés mértékében csak 10 amper felett fog lekapcsolni. De az élet nem ideális így ha régebbi a kismegszakítód úgy idővel (elfárad)Benne a bimetál és hamarabb is képes kapcsolni mondjuk 7A nál. Ekkor a mosogatógéped bekapcsolod és elkezd működni fűti a vizet stb ezzel egyidőben a kismegszakítóban a bimetál elkezd melegedni és egy idő után mondjuk 10 perc le fog kapcsolni mert ő 7 ampert bír csak átvinni lekapcsolás nélkül korlátlan ideig de mivel 8.69 amperal terheled így a lekepcsolási karakterisztikának megfelelően lekapcsol egy bizonyos idő után mert tulterhelést gyanit. Lekapcsolt állapotban mérj feszt mindkét konektorban mondjuk a fázis és a nulla között majd a fázis földelés között majd kapcsold fel a kismegszakítót és mérj úgy is . Ha nincs földelés a konektorban akkor mérj a vízcsaphoz. Ha a földhöz képest van fesz mindkét helyen lekapcsolt automata mellett akkor a kiselosztóban összekeverték a fázist és a nullát sajnos.
Egy forrasztó állomással.
A fázis és a nulla biztos nincs keverve, apám csinálta tavaly. Jó szakember és nem színvak, meg vagy 40 év tapasztalat. ui: legalábbis a táblán a megszakítóknál biztos nincs összekeverve, mert csak a szobákban lett ujravezetékezve, a konyha, fürdő már megvolt, az előző tulaj kicserélte. |
Bejelentkezés
Hirdetés |