Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Megtaláltam az egyik házilag készített sorkimenőm.
A szekunder kb 150 menet 0.8mm huzal A kimeneti áram kb 1A Az ívenergia olyan nagy hogy még a csavarhúzót is megolvasztja. Van egy videóm is róla. Bővebben: Link
Kb 140W os lehet max! a panel ív jelenlétében max 400mA.ert eszik, ezt még langyosodás nélkül bírja a trafó! Nálam amikor kicsi az ív, akkor olvaszt mindent, üveget, tűhegyet, stb, szóval azért van benne nafta, csak a panelon egy 0.6W-os ellenállás ilyenkor füstöl, nem értem miért.
Ez elég brutál!! szép munka! Idézet: „csak a panelon egy 0.6W-os ellenállás ilyenkor füstöl, nem értem miért.” Az az ellenállás valószínű a halálán van, cseréld ki egy min 2W-ra.
Igen, szegény már elfeketedett! De nem értem mi szerepet szolgál, mitől melegszik.. mi korlátozhat?
Majd összerakom több ellenállásból, csak 5-6 db 7W-os ellenállatom van, de biztos nem jó ide 47K Ohm.
Valami teher ellenállás lehet, de nem biztos. Vedd ki, majd mérd meg. Ha megvan az érték, az új ellenállás lehet egy picit nagyobbat (+néhány ohm, de csak akkor, ha kevesebb mint 100 ohm a régi ellenállás).
Így panelban rámértem, 10,12 K Ohm, lusta voltam felfűteni a pákát. De holnap kiveszem, és rámérek! Azt nem tudod, hogy így, a TV-ben lehet e változtatni a sorkimenő frekvenciáját? ez a kb. 16250Hz (nem tudom pontosan) iszonyat hangosan sípol. Nem lehet feljebb tornászni olyan 20 Khz-re? Vagy az nem célszerű?
Emelni a frekit? Na jó kérdés. Az a baj hogy az ilyen rendszerekhez nem értek.
Hmm, végül is nem lényeg, jó ez így. A kis karácsonyfa izzóból zöldes fény jön ki, ezeket milyen gázzal töltik, hogy ilyen zöldes lesz? Miez, röntgen?
Idézet: „hogy ilyen zöldes lesz? Miez, röntgen?” Nagy a valószínűsége, mert a kis égőket csak vákuumozzák. De ide tartoznak az elektron csövek, hűtő- és mikrosütő világítás, bicikli izzó, stb. Pár száz mR/h-tól pár R/h (10-20mR/h a háttérsugárzás). Nem javasolt a sugárfürdő.
Röntgent nem fogsz kapni semmilyen izzóból.
Oké, csak valahol olvastam, és ez rémlett..ez a jobbik eset, nem szeretnék semmilyen sugárzást kapni..(beismerem, ebben a témában nem vagyok igazán otthon)
Elektronsugárzás keltette lumineszcencia lehet az a zöldes fény.
Értem, vagyis nem annyira, de köszi a felvilágosítást.
Azt vettem észre, hogyha bekapcsolt állapotban egy fázisceruzával megérintem bárhol a panelt, ott ráz(a fázisceruza is!) viszont amikor általam le van "testelve" teljesen más az ív, és vagy egy centivel hosszabb...ezt mégis mi okozhatja? És miért szikrázik mindenhol a panel? Még ott is, ahol elvileg max 12V van..fura..
Azért, mert a sorkimenő szekunderének az egyik vége a gnd-r van kötve.
A fázisceruzát kb 1000 voltig méretezik. Ezért ráz, mert átüt az ellenállás is.
A letestelési hosszabb ív szerintem egyfelől abból adódhat, hogy egy csomó nem odavaló rezgés is képződik, ha nincs testelve, amik viszik az energiát, csökkentve a főrezgés amplitúdóját. A másik ok lehet még, hogy a "testeléssel" megváltoztatod a jelenlevő kapacitást. Ez a rezgőkörként is viselkedő rendszert hangolja, a valódi rezonancia felé. Természetesen ez növeli a leadott teljesítményt. Lehet választani... Idézet: „Azért, mert a sorkimenő szekunderének az egyik vége a gnd-r van kötve. ” Igen, a sorkimenőnek mind az 5 db GND-ja egybe van kötve, én is ide kötöttem a vezetéket. _BIG_: Hát inkább nem testelgetem magammal.. Le szabad földeni? Mármint a hálózati földre lekötni? Vagy Ezzel kárt tehetek a lakásban lévő készülékekben/magamban? Esetleg hogyan válthatnám ki magam a "testelés" szerepéből?
Képet nem is raktam fel még.
Még nem említettem hogy a a ferrit jobban felmelegedett, mint vékonyabb szekunder esetén. El sem merem képzelni mi lenne, ha fognék egy 5mm-s réz rudat tekernék fel szekundernek.
Az az ellenállás, ami múltkor elfeketedett, ma füst keretében átment szakadásba. (Kép mellékelve)
Az volt a szerepe, hogy ha túl van terhelve a sorkimenő kimenete, (kis ív, zárlat) akkor leállítja az oszcillációt, és újraindul. De most, hogy ez az ellenállás kiégett, ez a funkció megszűnt, nem áll le, még akkor se, ha rövidre zárom..már megmérni nem tudom, mert szakadt. Baj, ha nincs benne?
Azért nem, mert legalább 20-30A kell pl, 1.2-s pálcához is. Valamint az egyenirányítani is kell.
Ma délután készítettem egy új szekundert 5mm réz rúd, és 5 menet. Kb. 10V és 8-10 A a 60-s szöget 200 fokosra melegíti, az acélrúgót izzítja. A ZVS nem hiába dolgozik főként A-ral.
Az igen! Ilyen vastag rudat hogyan hajlítottad meg ilyen jól?
Ááá, nem! Csak demonstrálom hogy mire képes ZVS.
Sokan nem igazán tudják hogy miért nyiffannak ki sorkimenők.
Egy satu, és egy picit vastagabb cső, mint a ferrit mag.
Lassan megint megkéne próbálkoznom egyet építeni, mert eddig nem nagyon sikerült. Az egyik sorkimenő úgy felidegesített, hogy megtámadta egy eltévedt flex .
Illetve az amit én próbáltam ugye nem is ZVS, hanem egy szimpla sorkimenős "kapcsolás", de még szikrát nem sikerült kicsalni belőle(valahol még van egy másik is csak fel kell kutatni).
Áhá, értem! A ZVS meghajtóhoz jó az IRF 640 B FET? Mert a mostani, gyári meghajtás kezdi megadni magát, égnek el az ellenállások, pukkadnak ki a fóliakondik..egyszóval már nem az igazi.. Illetve a ZVS-nek elég kb 35V 20.000 µF -el szűrve, kb 4-5 A?
4-5 Amperral a ZVS kiröhög téged. Keress neki olyan tápot ami tud vagy 15 Ampert (pl: hegesztőtrafó mint nálam), és az még melegedni se fog.
A francba..olyat nem tudok szerezni.. Akkumlátortöltő használható lehet? 12V és 12A? Csatolok egy rajzot, ezt megépítette már valaki? És működhet?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |