Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autórádió LCD csere

Témaindító: tej, idő: Szept 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) tej hozzászólása Szept 14, 2007 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni a hozzáértőktől, hogy lehet e (van e rá esély) autórádió LCD-jét kicserélni másik rádió hasonló LCD-jére? Mind a kettő 14 szegmensű karaktereket tud megjeleníteni. A donor meghajtó IC Sanyo LC75854, és amibe bele szeretném tenni Sanyo LC75824. Hogy működnek ezek a kijelzők egyáltalán?
Várok mindenféle segítséget.
(#) titi válasza tej hozzászólására (») Szept 14, 2007 /

Hali!

Most tulajdonképpen a komplett előlapot, vagy csak magát a kijelzőt akarod cserélni?
Utóbbihoz inkább az LCD adatlapja lenne érdekes.
Egyébként az esélyesebb, persze az első verzióra is van némi esély, de ahhoz a két rádió kapcsirajza kellene, hogy kiderüljön, ua.-e az előlap bekötése.

Apropó levehető előlapos?
Esetleg kép?
(#) tej válasza titi hozzászólására (») Szept 15, 2007 /

Suzuki gyári rádióját szeretném lecserélni, de úgy, hogy a gyári rádió konzolja maradna. A gombokat véleményem szerint átt tudnám kötözgetni - nagy vonalakba megegyezik a funkciójuk. Két teljesen külömböző rádió, ilyen szempontból felesleges a kapcsolási rajz, a gomb bekötésnél jól jönne az biztos. De ahoz elkéne jutni az LCD cseréig, azt nem tudom meg lehet e valósítani. Egyébként a gyári az fix, a másik meg levehető előlapos. Sajnos neten az LCD-k ezen dolgairól nem találtam semmit.
Gondoltam van rá esély. hogy azonos feszültségen müködjenek(ha mégsem, a vezérlő IC hasonlósága miatt hozzá paraméterezhető), a szegmensek azonos szervezetségüek, így át lehetne kötözgetni a megfelelő érintkezőket. Még egy új nyákot is csinálnák, bár hely van bőven a kábelezésnek is , nem lenne rá szükség.
Alább meg a két előlap képe.

DSC_0246.jpg

(#) titi válasza tej hozzászólására (») Szept 15, 2007 / 4

Hali!

A baj az, hogy habár a két IC egyformának tűnik, elég sok különbség van köztük, az LCD-k szintén.
Ha megnézed a két IC adatlapján a blokkvázlatukat, látszik, hogy a 824-es több szegmenset kezel, (az LCD-nek is több lába van, mint a másiknak) viszont nem kezeli a gombokat (key).
Habár a gombok ebből kifolyólag még nem okoznának problémát, (azt átlehetne tervezni az eredeti alapján) de előlapi vezérlő csere esetén az alaplapon lévő procitól nem a megfelelő utasításokat kapná az előlapi vezérlő.
Viszont, ha az előlapi vezérlőt nem cseréled, akkor a másik nem tudná a több szegmensű kijelzőt megfelelően meghajtani.

Na ez kicsit bonyásra sikerült, azért remélem érted.

A lényeg, szerintem sajnos a dolog nem megoldható. :no:

Kösz hogy foglalkozol a problémémmal.
Az fel sem merült bennem, hogy nem a rádió saját IC-jét hagyom meg.
Azért ilyen könnyen nem adom fel. Ezeket a külömbségeket láttam én is, bár angol tudásom nem sok. Mindegyik IC-n 4 COM láb van és használja is. Gondolom 4x-es multiplexelést csinál, csak azt nem tudom, hogy egyáltalán melyik láb melyik szegmensre megy. Meg lehet ezeket egyenként vezérelni valamivel? Vissza lehet fejteni valahogy? Ezekre a kérdésekre nem találom sehol a választ.
(#) titi válasza tej hozzászólására (») Szept 15, 2007 /

De mint írtam, ha a rádió saját IC-jét hagyod meg, és csak az LCD-t cseréled, az sem fog menni, mivel a 854-es csak 41 szegmenst tud meghajtani, viszont a másik LCD 49 lábbal rendelkezik, tehát a két LCD sem azonos.

Elvileg azt kipróbálhatod, hogy az 1- 39-ig terjedő lábakat átkötöd, mivel azok a két IC esetén azonosak, de onnan felfelé már más a lábkiosztás.
A com lábakat értelemszerűen szintén átkötöd, figyelembevéve az adatlapok lábkiosztására vonatkozó rajzot.
Nade mit kezdel az új kijelző még szabadon maradt lábaival, amire az eredeti IC-nek már nincs kapacitása?
Szóval szerintem reménytelen.

Egyébként miért akarod cserélni? Hibás?
Szerintem próbálj meg ugyanolyan LCD.-t szerezni.

Semmi baja egyiknek sem, csak a gyári rádió jobban passzol a műszerfalhoz a régi rádióm meg jobb minőségű. Az nem zavarna ha nem 100% jelezne ki minden hülyeséget, a közös gombok sem teljesen egyformák, de legalább az alap információk mint ami a 8 karakteres részbe megjelenít, az működne. Ilyenek mint a PTY, TA, LOUD, stb. nem nagyon izgat, jó lenne ha csak ott lenne eltérés.

Na most akkor jól értem?
A gyári magnót kiakarod szedni, helyébe raksz másikat, de a gyári előlapját akarod megtartani?
(#) titi válasza titi hozzászólására (») Szept 15, 2007 /

Ezesetben nemértem, minek lcd-t cserélni, az még nem oldja meg a problémát.
Viszont ha marad a gyári előlap, akkor az a gond, amit már írtam, hogy a másik rádió alaplapi vezérlője nem fog korrekt adatokat küldeni a gyári előlapnak.
Hiszen teljesen más a két rádió felépítése.
Ugyebár az egyik az előlapi IC-n keresztül kezeli a gombokat, a másik nem.

Ezesetben egyetlen járható út lenne, az, hogy a beszerelésre szánt rádió előlapi panelját áttervezni olyan alakúra, hogy bepasszoljon a gyári dobozába.
Ez viszont szerintem lehetetlen kivitelezni házilag.

Sajna ennél többet nem tudok hozzáfűzni. :no:
(Azért ha valami csoda folytán összejönne, azt jelezd, kiváncsi lennék rá!)

Üdv.

Szerintem rosszúl értelmezed. Az alaplapi vezérlő és az előlapi IC maradna az eredeti amihez megteremtette a gyártó. A gombokkal ezért nem lesz probléma. Annyira azért még én sem vagyok elvetemült, hogy ilyet akarjak. Csak a Suzuki LCD-jét akarom rákötni a Nakamichi rádiómra. De ehez tudnom kéne az LCD müködését, hogy melyik lábán mit kap hogy világít egy szegmens, hogy épül fel ez az egész. Akkor látnám, hogy össze lehet e hozni vagy reménytelen.
Az hogy 3-al több lába van az egyik LCD-nek, még nem riaszt vissza, ha 12 olyan szegmenst takar ami számomra nem olyan fontos.

Aha, akkor viszont megint oda lyukadok ki, amit legelőször írtam, hogy magának az lcd-knek kellene az adatlapja.

Persze akkor meg azt nem értem, hogy miért nem a Nakamichi kijelzője marad. Vagy méretbeli eltérések miatt?
Lehet jobban érteném, ha a másik oldalról, is látnám a dolgokat.

Bocsi az értetlenkedésért!

Tulajdonképpen meghagynád a gyári komplett előlapot, és csak a gombokat, ill a kijelzőt vezetékeznéd át a másik előlap gombjaihoz, ill a kijelzőcsatlakozáshoz?

Most már jól látod.
Főleg a méretbeli eltérések miatt akarom kicserélni és egy picit mert nem inverz.

Közben próbálgatom a kijelzőt, lassan végzek a Nakamichi LCD feltérképezésével.

Sok sikert a feltérképezéshez!
Szóval így már mindent értek, kivitelezhető, csak sok munka van vele.
Nem kis munka! Adatlappal könnyebb lenne.
(#) tej válasza titi hozzászólására (») Szept 16, 2007 /

Köszi!

Sajna nem egyforma szervezettségüek a karakterek.
Ez nem járható út.
(#) kontroll hozzászólása Nov 25, 2009 /

sziasztok!
aki tud segítsen!
szétszedtem az mp3mas autórádiómat.a kijelző háttérvilágítás nem működött. ki kellet vennem az lcd kijelzőt mert ugye alatta van a világítás.amikor kiszedtem a kijelzőt az érintkezői nem forrasztva hanem mintha valamilyen pasztával lettek vna rögzítve vagy csak az idők múltával lett iylen.az lcd érintkezői oldala ilyen szilikonos gumiféle szerűség semmi fémes vezető felület.

aki tud arról valamit h hogyan hozhatnám rendbe kérem segítsen.esetleg van-e valamilyen paszta vagy akármi csodaszer amivel éeletre kelthetem.most ugye össze vissza kiír mindent.a rögzítés pedig a nyákhoz lemez keret,át a nyákon 5 helyen és fogóval van gyárilag elforgatva így rögzítették. köszönöm a segítségeteket!
(#) roloci hozzászólása Feb 16, 2011 /

Sziasztok! Bocs h ide pofát...kodok, de egyelőre nem nyithatok fórumtémát egy hétig. A problémám egy Dension autós lejátszó LCD paneljével van, konkrétan elkezdett rajta megjelenni egyre több csík, aztán a háttérvilágítás is elment (max 10%-os). Kérdésem az ezt tudná valaki orvosolni/javítani?
Ezen kivű a bald oldalán lévő ,,volume+,, gomb is javításra szorul, be van esve, vagy törött belül, nem tudom.

Bővebben: Link

Köszi minden választ! rolo

javítani.jpg

(#) titi válasza roloci hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Hali!
Lehet, hogy csak egy kis kontakthiba okozza az LCD csíkozását. Biztos nem bírta a hideget...
Szóval biztos lehet orvosolni, a kérdés, hogy helyileg hol van?
(#) roloci válasza titi hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Hello! Köszi a választ! Az a gond h a belinkelt ffelvétel a lejátszóról kb 4 hónapos, azóta sajnos semmi nem látszódik a kijelzőjén, a fényerő is max 10%-os...(( Győrben van a cucc de postáznám is ha kell..
(#) titi válasza roloci hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Akkor nincs messze...majd megbeszéljük...
(#) roloci válasza titi hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Szia! Esetleg valamikor elvihetném hozzád a cuccot, adnál egy címet v találkozási helyet? köszi rolo
(#) killa hozzászólása Jan 1, 2012 /

hali fiuk lenne egy kérdésem van egy mnc eternal dvds fejegységem de elposszant az lcdkijelöje a tipusa -PVI LCD PANEL PW036XS3 (lf) valakinek valami ötlete hogy mivel leehetne helyetesiteni illetve hogy honnan tudnám beszerezni emberi áron mert az e-bay en látam de egy kicsit sokalom érte a 49dollár+33 dolár postát ithon foglalkozik e ezzel a tipusal
(#) Tomylee hozzászólása Márc 2, 2012 /

Sziasztok!
Segítsetek légy szíves.
Van egy autórádióm és van rajta egy kis kijelző.
Útközben elhalványult teljesen. Kék háttér világítása (led) van ami működik, de viszont a karaktereket csak, ha rá süt közvetlenül a nap (halványan kivehető) illetve, ha finoman megnyomom akkor látni. Nem kapná meg a folyadéktorzításhoz szükséges feszkót?
Menthető még?
(#) titi válasza Tomylee hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Hali!
Valószínű az LCD átvezető gumiérintezője nem százas.
Biztos menthető, lehet csak meg kell takarítani...
(#) Tomylee válasza titi hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Szia!
Köszönöm válaszod.
Nem szivacsos hanem ráakaszkodik az lcd üveglapjára felülről és alulról. Láttál már ilyet? A háttér világítás egy külön az lcd alatt elhelyezett panelen van.
Szerinted?
(#) titi válasza Tomylee hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Így más a helyzet... erre nem tudok tanácsot adni.
(#) Tomylee válasza titi hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Az biztos, hogy napfényben látszik tehát csak a feszkót nem kapja meg. Mivel nem szivacsos az lcd ezért nem könnyen esik le a lába. Kollégám szerint egy kondi vagy ellenállás lehet a bűnös.
Azért írok le mindent, hogy ezzel is segítsek a társaknak.
Ha jutottam valamire írok.
(#) roloci válasza titi hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

hello! Vihetném vagy küldhetném neked javításra az LCD-met? Már egyátalán nincs rajta kép!((((
(#) Tomylee hozzászólása Márc 21, 2012 /

Végre neki tudtam ülni picit az lcd-mnek.
Tapasztalatok:
36pin-es és minden lábán a testhez képest 1,17V van rajta.
Véletlenül összezártam mérés közben két szomszédos lábat és besötétült néhány szegmens. Ezek szerint kevés feszkót kap.
Látok rajta 2 ellenállást és 2 kondit ami egy 10lábú szörnyeteg után a vezérlő IC-re megy.
(#) titi válasza roloci hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Hali! Komáromba át tudod juttatni?
Szoktam ugyan Győrbe járni, de ritkán, nem tudom én mikor megyek legközelebb arra...
(#) titi válasza Tomylee hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Az is lehet, hogy az IC halt meg... Nem ártana hozzá szervíz leírás...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem