Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Kérdés hogy a szivattyú energiafogyasztása kevesebb vagy több mint a lehűtött panelek által termelt töblet energia.
Bár én abban gondolkodok hogy melegvízre mindenféleképpen szüksége van a háznak. Tehát mindenféleképpen kevesebb energiába kerül vizet melegíteni mint villanybojlerrel.
Köszönöm a választ.
A cellák miért edzett üveg borításúak? Van egyplexi aminek a fényáteresztő pépessége 88%. Amit láttam edzett üveget arra meg 80% lett mondva. Itt 8% többlet energia nyerhető. Kérdés hogy ha idővel karcolódik a plexi akkor mi lesz az eredmény. Lehet 5 év múlva már 70% ra is lecsökkenhet a tudása.
Igazad van, kell egy prototípus amin le lehet mérni hogy mennyi energia kell a keringetéshez és mennyi a plusz termelés, és persze telerakni szenzorokkal hogy lehessen optimalizálni a hűtést. A megtermelt meleg víz meg egy hasznos melléktermék
![]() Gondolkoztam már azon is hogy forróvíz(70°C)/kútvíz(15°C) kombinációt rávezetem egy peltier cellákkal körberakott hőcserélőre de az 5-7%-os hatásfok miatt elvetettem ezt az ötletet.
A plexi még ha UV álló is, nem hiszem hogy 15-20 év múlva is 80%-os fénytáteresztő képességű lesz.
Azt a szivattyút irígylem tőled
![]() Szimmeringes,vagy zárt rendszerű?
A víz amit használsz hűtésre,nagyon sok hőt el tud vonni!
Az már más kérdés,hogy egyre melegebb lesz... Szerintem a vizet sem árt visszahűteni,különben hamar megszűnhet a hűtésed... Szükség lehet egy autó hűtőradiátorra ![]() Az el tud vonni akár 30 kw hőt is.
Segítsetek nekem légyszíves eldönteni melyik rendszer kiépítése olcsóbb és hatékonyabb!
A napelem tábla vagy a napelemes tetőcserép? A szükséglet a tanyán egy tv egy hűtő és kb. 200W világítás lenne. Válaszokat előre is köszönöm.
Nézegetem a mai rendszer teljesítményét. Lennne egy kérdésem.
Miért van az hogy egy szakaszon most 30-34V a feszültség viszont leadott teljesítmény szinte nulla. Előtte utána pedig 26V mellett van mérhető feszültség. Ezt lehet a szabályzó okozza?
Hali
A szivattyú ilyen típus csak az enyém 4.5m-ig nyom, ugyanazt nem találtam meg. a rotorja azt hiszem permanens mágnes, szóval semmi szénkefe meg hasonló. Zárt vízálló konstrukció. Bővebben: Link
Ha az én grafikonjaimat nézted az azért van mert a grafikon percenként van frissítve. Szóval ha a panelek nem adnak legalább 200mA-t akkor az inverter nem táplál vissza és a feszültség felmegy üresjáratiba ami kb. 36V. Ha viszont egy percen belül mondjuk 10 másodpercig kisüt a nap és a a panelek elkezdene jobban termelni de ez perces átlagban sokkal kevesebb mintha 50-60 másodpercig termelnének.
Szia
Az a baj hogy ezeknek a szolár tetőcserepeknek sehol sincs megadva az ára. A normális gyári paneles rendszerek 4EUR/Wp körül mozognak inverterrel és kábelozással együtt, de 2kW alatt ilyet árban nem tudsz venni. Marad a házi megoldás vagy elkezdesz nagyban gondolkodni.
Milyen méretű panellel érdemes tervezni? 156x156 vagy 150x80?
A nagyobb panelnél kevesebbet kell forrasztani. Viszont felületben is kétszer akkorát kell készíteni ugyanakkora feszültséghez. Nyilván a m2/W és Ft/W értékeket is figyelembe kell venni. Bár ez gyakorlatilag fele egyik a másiknak. Nem tudom hogy vannak mérések melyiknek jobb a hatásfoka?
Hello
Ezek a thin film panelek 1-1.2EUR/Wp áron futnak, de viszont csak 70Wp/m2 teljesítményt lehet kihozni belőlük. Ha nagy a tetőd akkor szerintem ez a legjobb választás. Ha kevés helyed van akkor egyértelműen mono kristályos panel a megfelelő, ezek ára 1,5-1,7EUR/Wp , ezekkel viszont 150Wp/m2 tudsz termelni. A poly kristalyos panel 1,3-1,5EUR/Wp és 145Wp/m2 tudsz vele termelni. Szóval ár teljesítményben a Thin film, hatásfokban viszont a mono panelek a nyerők. Persze ez mind gyári panelra értendő. Ha magad építed szerintem le lehet menni a költségek felére.
Méretben nekem a 0,7m*0,8m panel vált be. 150*80-as cellákkal 18V paneleket lehet így építeni. Ez még nem nagy, könnyen lehet szaladgálni vele és mivel elég kicsi a felület, jobban bírja a jégesőt is.
Sziasztok. Éppen holnap hozza a postás a paneleket, és 2x36 db lesz összeépítve. A kérdés a következö: ahhoz hogy az 1-ik által megtermelt áramot a másik ne fütse el diódát kell közé tenni. Tudna esetleg valaki ezzel kapcsolatban érdemleges választ adni?
Segítséget előre is köszönöm. üdv:rossman.
Hello
Attól függ hogyan akarod használni. Ha párhuzamosan akkor szerintem fölösleges mert az árnyékban levő panel üresjárati feszültsége általában magasabb mint a terhelt panel feszültsége. Kivétel ha tök sötétben van, de ez a gyakorlatban szerintem nem fordul elő. Sorba kötve pedig bypass diódát szoktak, de két panelből egyet ki bypass-olni nem tudom hogy jó megoldás -e, attól függ hol van a rendszer munkapontja.
Ebbe a dologba kicsit beleszólnék.
0.9 Watt/Euró áron már lehet venni QXPV paneleket. Bővebben: Link És ráadásul ez nem is a gagyi kínai gyártók közé tartozik. Szóval már olyanok az árak, hogy el kell felejteni minden mást. Sharp modul pedig már 1,2 Euro/Watt ár alatt kapható. Szóval nem tudom, mikor nézted ezeket az árakat, de már nem nagyon aktuális. Persze abban az esetben ha nettó-ról beszélünk. Bár a QXPV brutóban így is csak 1,15EUR.
Bruttó árakban értettem kiskereskedelmi áron. Ha nagyban vásárolod természetesen olcsóbb. De én is abban bízom hogy ahogy egyre több gyártó elkezdi gyártani nálunk, és egyre olcsóbb lesz. Nálunk a szomszéd faluban is most épül egy napelem gyár, vagyis remélem az lesz, és nem csak egy nagyraktár
![]()
Az ha nálunk gyártanak az nem olcsóbb. A korax olyan áron adja a paneleket mint a sharp és a Jülluch Glas Solar is 1EUR felett van nettóban. Nekem is vannak saját készítésű moduljaim, de azt már el kell felejteni. Az ár sem olyan jó már és a laminálás hiánya nagyon sokat ront a helyzeten a hozam tekintetében és az élettartam sem lesz olyan mint a gyári. Házilag csak szilikonnal lehet jól megcsinálni egy panelt, de az meg drága és arról ne is beszéljünk, hogy a szolgáltatók kiröhögnek ha saját panellel akarsz visszatáplálni. És mivel egyre olcsóbbak az inverterek(EHE inverter már van nettó 200 alatt) ezért már nem nagyon pálya a házibarkács. Még akksitöltésre is simán meg kell venni egy 90W-os kínai panelt ami 30e Ft.
Ezt elmagyaráznád kicsit érthetőbben? Már mint a munkapontját illetöen. Valami terhelésre gondolsz?
Nem sorba szeretném kötni a paneleket hanem párhuzamosan. A töltésvezérlö úgy is 10A-os annak el kéne birnia a 7A max-ot. Vagy nem jól gondolom? Üdv:rossman.
Hello
Ha párhuzamosan lesznek akkor nem kell dióda. 18V-os épített panelnak pedig 13-15V között van a maximális munkapontja úgyhogy ez épp megfelel 12V-os aksi töltésére.
Köszönöm a segítséget, az első panel kész van, jöhet a következő.
Sziasztok.
Kész van a napelem, és gondolkodóba estem. Csinálni kellene valami dobozt, 1 cseppet visszaolvastam és láttam valami szilikon féleséggel öntik le vagy valami hasonló. Tudna valaki esetleg valami felvilágosítást adni mit hogyan kell? A doboznak gipszkarton szerelésben használatos C profilra gondoltam abból van itthon pár méter ami már nem lesz behasználva. Küldjetek már valami videós linket amin lehet látni is valamit. Köszönettel: rossman.
Parancsolj.
Csak ez a Sylgard 50$/panelba kerül. http://www.youtube.com/watch?v=_2UxOY_wpFo http://www.youtube.com/watch?v=EEOBYulZ_fI&feature=relmfu http://www.youtube.com/watch?v=Muwclw5oYd8&feature=relmfu
Köszi szépen .
Megnéztem és próbáltam utána nézni mit lehetne használni helyette. Ezt találtam: http://www.novia.hu/index.php?a=shop&m=itemd&cat_id=122&item_id=36&page= Talán ezzel lehetne helyettesíteni. Megnéznéd?
Műgyantát nem lehet használni mert törik télen. Ha kell nekem van még 1-2 Kg szilikon. Az ára 7e FT / 0,5 Kg.
Minek komplikálni?
Én maradok a filléres megoldásnál! Két üveglap közé rakom,és körbenyomom sziloplaszttal. 800 forintból több panel is elkészíthető! Légmentesen zár,és olcsó. Filléres megoldás... Nem az a célom,hogy minél drágább legyen az előállítása... Természetesen ez a megoldás JAVÍTHATÓ !
És a beszorult levegővel/párával hogyan bánsz el?
Ha nyáron csinálom,akkor nincs pára!
Sajnos egyik panelem télen készült,abban van... De nem látom eddig kárát,majd az idő eldönti mi lesz! Lehet hogy egy pici lyukon töltök bele szilikagélt,csak nincs kedvem leszedni ![]() Mikor összeraktam,már látszódott a pára,a sziloplaszt mellett csapódott ki körben. De csak egynél fordult elő,párás volt a levegő... |
Bejelentkezés
Hirdetés |