Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1088 / 2542
(#) reloop válasza dave500 hozzászólására (») Jún 30, 2012 /

Remélem így érthető. A táp és a test az IC-nél pontos. A 47k feszültség osztó elején csak tippeltem.

SC9153.jpg

(#) dave500 válasza reloop hozzászólására (») Jún 30, 2012 /

Érthető, persze, de a rajzom "sajnos" pontos. Vagy én vagyok nagyon vak. Lefényképeztem tükörből a panelt!
Így mondd ez neked valamit?
(#) reloop válasza dave500 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Jó a tükrös trükk! Minden látszik rajta, persze kellett a rajzod is az alkatrészekkel.
(#) dave500 válasza reloop hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

No, minden világos! Holnap reggel összekötözgetem, remélem működni fog! Köszönöm szépen a segítséged!

Azokat a feliratokat guglival fordították valamilyen távol-keleti nyelvről.

Összekötöttem, de én nem merem rákötni a gépemre..a kimeneten 15mV-tól egészen 1.5V ugrál... vagy ez csak az üres bemenet miatt lehet?

Összekötöttem! Működik! Köszi szépen mégegyszer!
(#) krisztianAMG hozzászólása Júl 1, 2012 /

Sziasztok!

Egy TDA2003-as 12V-ról mennyi hőt disszipál el?

Örülök! Milyennek találod, egyenletesen szabályoz? Zajt termel?

Ért egy kis csalódás. Úgy kötötem össze(hogy lássam a jelalakot) hogy a gép line-out kimenetére kötöttem az ic bemenetét, a kimenet "visszacsatoltam a gép line-in bementére" tökéletesen működitt (oszcilloszkóp-on néztem, ilyen program.) szinte 0 zaja volt. Majd összekötöttem a hifivel, hogy mit szabályoz valósan..erre egy nagy büdös búgás lett az eredménye. és nem értem miért.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Szia én írtam a gerjedést,leszigeteltem miden bemenetet,kimenetet,és láss csodát minden problémám megszűnt, eltűnt a túlhúzott mikrofon effekt.Nagyon szép hangja van a végnek.
De volna még egy kérdésem, csinálgatok egy fetes véget,és sok helyen olvasom hogy fűzzek még további feteket össze hogy a terhelés elosztódjon,akkor nem lesz gerjedékeny,és a melegedés is alig lesz.Van e értelme ennek?érdeklődtem hogy mennyiért csinálnának nyákot ehhez de sok volt,meghaladta az egésznek az árát alkatrészestül.Én nem tudok nyákot csinálni.Köszönöm
(#) emersys válasza blasz hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Szia.
A párhuzamosításnak van előnye de hátránya is.
Előnyei közé sorolható az egy fetre jutó hődiszipáció eloszlása amit a párhuzamosított darabok száma határoz meg, illetve maga a teljesítmény ellenállás és annak értéke.
A melegedés az adott bordán nem lesz kevesebb, hisz amit eddig a kevesebb fet diszipált azt most több fogja egyenletesen eloszolva. -Ettől még a hűtőközeg megfogja kapni azt a hőt, -csak éppen több fettől.
Gerjedékenységéért a gate lábon való jól méretezett ellenállás a felelős, illetve maga a nyákterv, és pl a negatív visszacsatolás nagysága.
Aztán vannak azért hátrányai is a több párhuzamosan kapcsolt fetnek. -A béták nem egyformasága, a kapacitásuk nem egyformasága stb stb.. Ez mind mehet a hangminőség romlására. Főleg a magas kapacitás.
Szerintem csak abban az esetben gondolkozz több párhuzamosításán ha mindenképp cél a magasabb terhelhetőség. -Hisz ez is a fetek párhuzamosításának előnye.

Vagy földhurok van a számítógép és az erősítő között, vagy a jelhez tartozó test nincs rendesen bekötve. A hangerőszabályzót miről táplálod? Onnan nem alakulhat ki földhurok?
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Szia! Ez így ahogy van hatalmas teljesítményt szolgáltat. Ki van kísérletezve. Bármilyen módosítás nagyobb valószínűséggel ront, mint javít rajta.

Egy régebbi vasútmodell-trafóról, (0-24V-ig szabályozható, 4700µF szűrve, pontosan 9.00V-ra beállítva! Test kábelek mind jók, megnéztem..majd szórakozgatok vele, csak most alszanak kisgyerekek. Őszintén szólva nem tudom, hogy kialakulhat e. Paintel alkotok valamit!
(#) blasz válasza emersys hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Köszönöm akkor előbb próba lesz aztán meglátjuk tovább.A GPA elképesztően jó végfok.Köszi

Ha a hangerőszabályzó nincs bedugva a jelforrásba (nálad gondolom PC), akkor van-e búgás?

Van bizony! Viszont egyértelmű 50hz-es, (ugyanolyan, mint amikor fogdosom a bemenetet).
Itt egy rajz, eléggé "gügyü" de talán így látod, hogy hogy kötöttem össze.! Mindjárt csinálok egy videót, hogy hogyan szabályoz!

Na elkészítettem a videót! Látszik, hogy gyakorlatilag 0 zaja van. Egy picit "pukkan" amikor hang erőt adsz/veszel le, de nem vészes!
Ui.: Picit gyors a videó, meg szaporán nyomkodtam a gombokat, nem szabályoz ennyire durván!

clip0003.avi

Lehet a tápszűrésed nem szakszerű. Elemmel nem tudnád kipróbálni?

Negatív. Nincsen elem. Mármint 9V-os. De ha nem lenne jó a szűrés, az a videón is látszana, nem?

Ez a búgás intenzitásától függ. Nem kell nagy amplitúdó ahhoz, hogy zavaró legyen.
Vannak hangerő szabályzó áramkörök, pl. LM1036, ami megköveteli a szűrésen kívül a stabilizálást is, különben búg.
A paneled valóságos jelföldje a 47k ellenállások osztáspontjában van. Ez megy a 4 és 13 lábra. Kísérlet gyanánt átteheted ide a be és a ki jelföldjét.

Értem, megpróbálom! Azt a fura jelenséged tapasztaltam, hogy amikor búg és a gépről jel gyanánt zenét zenét kap, az sehogy nem jut el az erősítőig..ergo elveszik a jel, és csak búúúúúúúúúúúúúúúúúg. Ez azért érdekes, mert ha a visszakötöm a line-in-ba, akkor újra ott a jel..ez mégis mit akar jelenteni?
(#) Vacok hozzászólása Júl 1, 2012 /

Sziasztok!
Erősítőnél probléma az, hogy ha a jelet kétszer osztom? Úgy mint a képen látható módon. Azért lenne szükségem erre, mert a mélynyomó lényegesen halkabb a másik erősítőhöz képest, és így be tudnék állítani egy megfelelő arányt a két erősítő között mondjuk egy trimmer potival.
(#) bereczk.jans válasza krisztianAMG hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Szia! 3-4W-t hőveszteséggel kell számolni teljes kivezérlésnél 4Ohm/6W, 2Ohm/10W esetén 6-8W. Végfokonként egy függőlegesre állított egyik oldalán 50cm2 felületű 1.5-3mm vastag alulemez megfelel.
(#) Vacok válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Nincsen probléma, csak megerősítést szerettem volna az elméletem helyességéről... Megkaptam. Köszi.
(#) bereczk.jans válasza 5mate149 hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Szia! Ennek a kapcsolásnak csak teljesítményerősítése van. A feszültségerősítés kb. 0,7szeres. Szükséges elé kötni egy meghajtó fokozatot, ami előtt már elhelyezhető a hangerő szabályozó potenciométer. Lásd: Bevezetés - Egyszerű kísérleti erősítők fórum. http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_kiserleti_erosi...4.html
(#) kistehenke válasza blasz hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Helló!
Ez a rajz melyik könyvben vagy újságban van benne?
(#) blasz válasza kistehenke hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Ez nem újságban van hanem a Baji féle fetes 400w rajza
(#) kistehenke válasza blasz hozzászólására (») Júl 1, 2012 /

Köszönöm!
Következő: »»   1088 / 2542
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem