Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Üdv Szirty.
Kicsit jobban belemélyedvén az s7-be, csináltam egy paraméterezhetö meghuzás vagy elengedéskésleltetö idözitöt.(egy FC-t hoztam létre erre a célra) Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni valamit: Az adott számlálo, (ami a 100ms-os impulzuskat számolja) a számlálo értékét word adattipus kimenetként adja vissza. Igy az nem rakhato egy az egyben a komparátor bemenetére (ez hasonlitja össze az impulzusok számát a paraméterben beadott idöértékkel) , ha lokális változot hozok létre erre a célra, hanem át kell konvertálni bcd-böl integerré. Viszont ha merkerwordot használok, akkor simán engedi. Ez lenne a kérdés, hogy ez miért van? Elöre is köszi a válaszod.
Hali Hsanyi79!
Nos igen... A típus keveredés örök probléma A történetnek több oldala is van. Tudjuk, hogy van többféle adattípus és számábrázolási mód (int, dint, s5time, time, real, stb, stb). Azt is tudjuk, hogy ezekkel lehet műveleteket végezni (számítások, összehasonlítások). Néhány kivétellel az adattípusoknak külön utasításai vannak. A fordító vigyáz arra, hogy ne keverjük össze a típusokat, mert ha nem keverjük, akkor biztos hogy ezek a műveletek helyes eredményt adnak. Ezért a CMP csak integert enged összehasonlítani, byte-ot, word-öt egyebet nem. Ezt a típus vizsgálatot csak FBD-ben és LAD nyelvben érvényesíti, STL-ben nem. A dolog másik oldala, hogy ezt a típusvizsgálatot ki lehet kapcsolni ha úgy tetszik (lásd a mellékletet)... Ha kikapcsolod, akkor gyak. bármilyen típussal enged végrehajtani bármilyen műveletet. Ilyenkor a programozónak kell biztosítania azt, hogy az eredmény helyes legyen, az utasítás szolgaian végrehajtja amit kell. Pl. ha REAL típushoz ADD_DI utasítással adsz hozzá egy egész számot, akkor végrehajtja, de abból káosz lesz, mert a 32 bites REAL számot dupla egészként értelmezve (abban a formában teljesen mást jelent) hajtja végre az összeadást. Néha mégis hasznos lehet kikapcsolni, mert elkerülhetünk körülményes típuskonverziókat, csak nagyobb odafigyelést igényel. Idézet: „"Viszont ha merkerwordot használok, akkor simán engedi. Ez lenne a kérdés, hogy ez miért van?"” A magyarázat az, hogy egy merker wörd típusa olyan, amilyennek te deklaráltad. Ezt a symbol táblában lehet megtenni. Ha a symbol táblában az adott MW nincs benne, akkor nincs meghatározva a típusa ezért engedi. Ha létrehozol egy bejegyzést amiben az adott MW cím szerepel, akkor kötelező megadni a típusát. Ha ekkor oda WORD-öt írsz, nem engedi majd, hogy a CMP-vel kezeld.
Kedves Szirty.
Köszönöm szépen a válaszod, akkor maradok a konverzióknál. A merekerword-ös dolog is világos igy már. A következő dolog egy daráló motoráramától függő behordoszalag frekvenciaváltó alapjelének szabályzása lesz, ha sikerült, vagy elaladok, megirom...
Üdv az uraknak,
az ASI bus-rol szeretnék többet megtudni, merre találok rola részletesebb leirást? Elsösorban a cimzés, illetve az s7be valo integrálása érdekelne...byte-okon vagy word-ökön kereszül adja a parancsokat stb stb.. elöre is köszönöm a válaszokat.
Szisztok!
Allen-Bradley-ben az authorizációt hogyan lehetne nem floppy-ra készíteni, konkrétan usb-re. A PLC fórumot inkább, Siemens PLC forummá kellene átnevezni. Előre is köszönöm válaszaitokat. Üdv.: Yoe
Helló Marko Ramiusz!
Idézet: „"A PLC fórumot inkább, Siemens PLC forummá kellene átnevezni."” Az névleg kizárná a többit gyártó PLC típusát. (Szerintem nem az út problémája az, ha szinte csak kék autók közlekednek rajta)
8Megás FLASH-ről (6ES7952-1KP00-0AA0) miért nem frissítődik a 400-as, elég régi CPU-k firmware-je? Egy S5-höz való 2Megás FLASH-sel megy, de az az újabb CPU-khoz kicsi.
Hi dolargaan!
Milyen CPU konkrétan? Miért nem írtad le? Van amelyikhez min 16MB-os kártya kell (6ES7 952-1KS00-0AA0)
Üdvözlök Mindenkit!
S7-300 (313C) gyorsszámláló beállításával, használatával kapcsolatban keresek magyarnyelvű leírást. Ha valakinek van ilyen, kérem, hogy ossza meg velem. Előre is köszönöm. Üdv:ipijani
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy Siemens S7-es PLC-ből MPI-n keresztül, hogyan kell elegánsan lementeni az adatokat, ha nincs meg a forrás. Üdv.
Helló madazg77!
PC-PLC összedug, simatic manager elindít, PC/PG interface beállít. File menü New pont kiválaszt (nem varázslóval) folder és project név beír. PLC / Upload station to PG... menüpont kiválaszt. Select Node Address ablakban megadod a CPU Rack és Slot számát (300 esetén ez általában Rack:0 Slot:2) A táblázat MPI address oszlopába beírod a CPU MPI címét (általában 2) ha nem tudod, a view megnézi neked, de az időbe telhet. Aztán Ok megnyom és várás... Ez mindent lement a PLC-ből a megadott üres projectbe. A HW configot, hálózati konfigot, programot és adatblokkokat is. De csak arról a PLC-ről amit a rack/slot/MPI address azonosít, más eszközhöz nem nyúl (pl. OP). Bár adatok alatt nem tudom mit értesz. ha csak a DB tartalmakat akarod lementeni a PLC-ről a PC-be, akkor teljesen más a leányzó fekvése. (régebben volt már téma)
Hello Szirty!
Köszönöm szépen a részletes választ. A program letöltésével nem voltam teljesen tisztában. A DB blokkok mentésére lehet használni a weboldaladon található "S7 DB-k és módosításuk adatvesztés nélkül" fejezetben leírtakat? A copy/paste funkcióra gondolok. Üdv.
Szia Szirty!
Köszönöm a választ. (Ezt a dokumentumot már átböngésztem, de nem állt össze a kép.) Üdv:ipijani
Üdvözlök Mindenkit!
S7-300 (313C) gyorsszámláló beállításával, használatával kínlódok még mindig. A SIEMENS honlapjáról letöltöttem egy példaprogramot, de a szimulátorral sem jutottam vele semmire. http://support.automation.siemens.com/WW/llisapi.dll/csfetch/184674...921212 Ha valakinek van működő programja, kérem szépen, hogy legyen a segítségemre. Előre is köszönöm. Üdv: a béna
Hali ipijani!
Idézet: „"A SIEMENS honlapjáról letöltöttem egy példaprogramot, de a szimulátorral sem jutottam vele semmire. "” Mi a gond? (Mellesleg a PLCSIM nem szimulál speciális HW-t, csak a PLC-t).
Üdv!
Az előző hozzászólásom óta valahol olvastam a neten, hogy gyorsszámlálót nem lehet szimulálni. Ez így lehet? Egyébként a leírásnak megfelelően próbáltam a bemeneteket kapcsolgatni. 2 DI + 0.0 Channel 0: számláló bemenet 3 DI + 0.1 Channel 0: számlálási irány 4 DI + 0.2 Channel 0: Hardware gate Persze valószínű, hogy ennél bonyolultabb a dolog, de nem látom át. Üdv: ipijani
Halló ipijani!
Idézet: „Az előző hozzászólásom óta valahol olvastam a neten, hogy gyorsszámlálót nem lehet szimulálni. Ez így lehet?” Ja. 3 órája írtam le. A PLCSIM csak a PLC-t szimulálja semmilyen járulékos hardvert nem szimulál. Idézet: „Egyébként a leírásnak megfelelően próbáltam a bemeneteket kapcsolgatni.” Melyik bemeneteket kapcsolgattad? Csak mert az általad hivatkozott példában lévő FB1-es blokk modul címet kér paraméterként. Ebből pedig az következik, hogy nem standard bemeneteket (I) olvasgat, hanem periféria szavakat. A Modul_address paramétert jól állítottad be amúgy? Ezen sok múlik! Én tennék változót a blokk Error_number és Job_error kimenetére is, támpontot adhat egy hibakód a hibakereséshez!
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni hogy a főbb Siemenses programok ( STEP7,WINCC FLEXIBLE, STARTER) működnek-e Win7 alatt? Üdv
Hali mazso1988!
Ezt nézd át: Compatibility List Egyébként a Win7 támogatása gyenge. A Win7 64 bit támogatása pedig csaknem nulla. De jó tanács: Ha ilyennel akarsz foglalkozni felejtsd el a Win7 minden verzióját. Használj XP pro-t. Azon probléma mentesen működik minden ami ide kell. Ha szívni akarsz használj Win7-et és/vagy virtuális gépet.
Sziasztok!
Lenne egy MMC memóriakártyám Siemens S7 PLC-hez, amin rajta van egy egy program. Ha bele rakom az üres(új) S7 PLC-be, akkor működni fog a program róla, vagy át kell tölteni valahogyan a memóriakártyáról bele a PLC-be? Légyszíves írjátok meg a menetét. Köszönöm a segítséget!
Hali Thomas10100!
Ha minden összejön, működnie kell!
Helló!
Azt kellene megoldanom hogy egy régebbi S7 314-ből át kellene raknom a programot egy újabbik 314-es CPU-ba. A régebbiben még a nagy memóriakártya van, az újban a kicsi MMC. Van kábelem, STEP7-em, de még nem csináltam ilyet. A retrieve memory card nem működik. Köszi a segítséget!
Helló Thomas10100!
Először nem épp ezt kérdezted! Természetesen a kártyacsere csak azonos PLC típusok esetén ad eredményt. Neked le kell mentened a teljes projectet a PC-re a régi CPU-ból. Mindent! HW konfigot, FC, FB, DB blokkokat. Legjobb lenne ha nem a semmiből kellene csinálni hanem megvolna a projact és azt aktualizálnád, mert akkor megmaradnának a szimbólum nevek UDT-k és DB-n belüli szimbólumok, program kommentek. Utána készítesz egy üres projectet az új CPU-hoz. A HW configot újra felépíted azonosra a régivel. Ezután a régi projectből átmásolod a blokkokat az új projectbe, majd mehet rá a PLC-re. Meg lehet próbálkozni a régi projectben a CPU cseréjével is, akkor nem kel kézzel újra megcsinálni a HW configot, de azt csak bizonyos esetben engedi meg.
Sajnos a project fájl nincs meg. Csak így tudom megoldani hogy a PLC-ből mentek. Csak sajna azt nem tudom pontosan hogyan kell, hogy minden átmenjen.
A lementés sikeres volt. Viszont a feltöltésnél hibát ír ki.
Azt hogy amin volt a program az 1AE04-0AB0. Amire menne az pedig: 1AG14-0AB0 De mindkettő sima 314 CPU Köszi a segítségedet! |
Bejelentkezés
Hirdetés |