Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy kérdés... van itthon pár rossz számítógép táp... Alkalmas lehet valamelyik teljesítménytranyó a gyújtótrafó vezérlésére? tirisztor helyett... C4138 vagy C4977
Ajaj akkor ez egy átverös kapcsolás lenne ,,,pedig a rajz melletti leirás szerint irfp 250 re cserélhetö a rajzbani fet ,én ezért rendeltem neten ilyent,,,,,,,,ez elég szomoru na,,,,,mert nincs kidobni valo pénzem.....és ha csak egyik diodát hagynám bent nem javulna a tulélési esélye a fetnek????az 200 volt lenne,,,
Még csak egy utolso kérdés:Ha csak egyik 200 voltos diodát hagyom bent az nem csökkenti e a szikra erösségét???
Sziasztok!
Megépítettem a glim lámpás triac-os villanypásztort. Annyiban tértem el az eredeti kapcsolástól, hogy nem tettem bele tekercset a 220-as bemenetre és hogy a kimenetén az 1µF-os kondit, egy 16µF-os kondipack-ra cseréltem, illetve még a 220K-s ellent 10K-ra csökkentettem dizi ajánlására. Illetve még a 2Mohm-os ellent, két sorba kötött 5Mohm-os potméterrel helyettesítettem. Az áramkör működik is, vagyis a glim lámpa azt mutatja. A triac, ahogy írtátok nem melegszik, viszont nincs szikra. Nem tudom, hogy mérhetném ki, ezt az egészet? Még egy jelenség, hogy a glim, ritmusosan, halványan villog maximum kb 2× egy másodperc alatt, de ha emelem az ellenállást, hirtelen halványan elkezd világítani, és lassan erősödik. Normális ez? A segítségeket köszönöm! Üdv.: Jax
Sajnos nem tudok tekerni szépen, ezért nem ugrottam neki, de azt mondták nem fontos. (És paramétereket sem írnak a tekercsről)
Sajnos nincs lehetőségem másik trafóra nincs pénze az emberemnek! Egy 60W-os 230-as leválasztótrafót vett, azzal hajtom. Alaposan megnéztem, és nincs elszúrva az áramkör, minden alkatrész jó. Esetleg ha a tirisztor kiment, de azt nem hinném. Vagy akkor lehet jobban járnék a diac-os vezérléssel? Üdv.: Jax
Szia
Mérd meg a 16µF hány voltra töltődik mielőtt a tirisztor kisüti. ??
Szia!
220V-ra töltődik!
Akkor a gyújtóáramkör nem gyújtja be a tirisztort csak villog a glimm. Meg kellene próbálni külső tápról vagy elemről gyújtani a tirisztort.
És azt hogyan tehetem meg?
Kiveszed a glimmet és az R4 (2.2k) ellenállásra vezetsz feszültséget kb. 5Voltot 150 Ohmos ellenálláson keresztül. Vagy más feszültséget, csak a tirisztor max. gate áramánál kisebbet.
És akkor minek kellene történnie?
akkor tulajdonképpen közvetlenül a gate-re küldök mondjuk 5V-ot, és a 0 meg marad a GND ugye?
Ekkor a tirisztort begyújtod és a kondi rásül a tekercsre amitől szikra lesz. A 16uf 230 Volton már nagyot csattan. A gate-re a +, a GND-re a külső áramforrás negatívja megy. Ellenőrizd a tirisztor bekötését nincs-e rossz helyre kötve valamelyik láb.
Rendben! Köszönöm a segítséget! Holnap veszek ey lapos elemet, és megpróbálom.
Még egy kezdő kérdés. Amikor begyújtom a tirisztort, kell hogy kapjon tápot, vagy csak az elem menjen a tirisztorra? Üdv.: Jax
Sziasztok!
Megépítettem az alábbi kapcsolást:http://www.bsselektronika.hu/rajzok/villanyp2.gif Egy kis segítségre lenne szükségem! A trafó primer tekercsén 1 V AC feszültséget mérek bekapcsolás után a trafó sípol. A szekunder tekercsen 12V -t mérek! nem nyáktrafót alkalmaztam ,hanem egy számítógép hangfalból kibontott trafót! 230V/ 9V 0,3A Lehetséges hogy teljesítményre kicsi a trafó? minden alkatrész jó nyák is jó
Nem kicsi a teljesítménye. Ha lekötsz a szekunderéről mindent akkor sem megy feljebb a feszültség? T1 nem melegszik, mekkora az áramfelvétel?
Szia!
A glim lámpa előtt két db 5M-ás trimmer van!
Szerintem rajzold át azt a kapcsolást hogy miket módosítottál.
T1 nem melegszik! Áramfelvételt nem mértem! Ha lekötöm a trafót akkor a szekunder részen 12V helyett 13 V lesz. az ne555 kimenetén (3láb) az ellenállások után 180mV van
Pillanat,valamit nem értek.A trafó eredeti szekundere lesz az áramkörben a primer,tehát a 9V tekercs kerül a T1 tranyó és a +12V közé,az eredeti primer pedig a szekunder lesz.Nem fordítva kötötted be a trafót?Ha jó a bekötés akkor nézd meg,hogy a trafó eredeti 230V tekercse nem szakadt e.A sípolás az inverter rész működését jelzi.
Jól kötöttem be a trafót! A szekunder részen 1V AC -t mérek! az áramkör 40mA-t vesz fel
Nálam is volt ilyen probléma a zsír új greatz volt zárlatos, vedd ki és nézd meg úgy mekkora a fesz.
Húúúú hát nem tudom hogyan köszönjem meg az ötletet!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kivettem a greatzet és 118V van!!!
Igazán nincs mit! Pc táp greatzet dúrtam nálam az vált be, hiába volt schottky dióda előtte az nem bírta..
Viszont még annyi jelenség van hogy kerestem egy greatzet rárakom a kimenetén 268V DC van amit belerakom az áramkörbe abba pillanatba 1 V ra esik megint ! BT151-t használok, és BT100/03 diacot
ha a bt151-et kiveszed akkor mennyi a fesz?
Szerintem ebből a rajzból hiányzik egy ellenállás, a trafó szekunder kivezetése után közvetlenül kellene lenni neki. Így a tirisztor a trafót zárogatja rövidre, ezért nincs feszültség a kimenetén!
Szia!
Szerintem vedd ki a tirisztort és úgy mérd meg a feszültséget. Ha így sincs feszültség, akkor esetleg próbálj másik trafót.Az hogy a trafó után van-e ellenállás,szerintem nem sokat számít, mert csak egy pillanatra záródik rövidre a szekunder. Nálam évek óta megy ellenállás nélkül és még működik. Bár nem az amit linkeltél, hanem ez . Cx-nek milyen kondit használsz? Esetleg nem lehet zárlatos?
Ha a bt151-t kiveszem 168 V DC a feszültség! Annyi hogy R1 470 R2 6,8K nálam
Sziasztok!
A glim lámpás vezérlés "a kukában végezte", inkább nem szenvedek tovább a magas fesszel, a műhelyben terveztünk egy sokkal egyszerűbbé és talán olcsóbb megoldást! Ha kíváncsiak vagytok, megosztom! Az egész autóalkatrészekből áll, tulajdonképp forrasztani nem is kell szinte semmit! Annyi a gondom csak az egésszel, hogy sehol sem találok jó 230/12V-os 100W-os trafót, amivel meghajtom, mert a ketyerében már nem olajos hűtésű trabant trafó van, hanem egy modernebb ún. "száraz trafó" a kettő között a különbség, hogy ez 5A-t vesz fel, míg az olajos hűtésű sokkal kevesebbet. Azért mondom, hogy terveztük, mert végül is ezt odabent találtuk ki, kipróbáltuk és tökéletesen működik! Megfelelően időzít, rúg olyat mint egy ló..... (tapasztalat ), és ami a legjobb.. olyan egyszerű, mint az 1×1.. Ha minden igaz, maximum 5K-ohm ig lehet terhelni a kimenetét! És kb. még a 1,5cm-t is áthúzza.. csattan olyat mint egy patronos pisztoly! (LED vezérli!) Üdv.: Jax |
Bejelentkezés
Hirdetés |