Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   137 / 291
(#) poros válasza isssti hozzászólására (») Júl 15, 2012 /
 
A tapasztalatomat írtam! Nálad hány voltra töltődik fel a 450voltos kondenzátor? Gyanítom ,hogy nem közelíti meg a névleges feszültség tűrést azért bírja.
Az impulzus tűrők sokkal jobban elviselik akár az esetleges túlfeszültséget is.
(#) exorcist válasza isssti hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Csak megerősíteni tudom poros fórumtársunk tapasztalatait, az ELKO kondik nem ebbe a feladatkörbe valók hosszú távon. Én javítottam pásztort amiben a 330µF 400V - os elektrolit kondi ment tönkre, az elektrolit kifolyt és teljesen feketére festett mindent a környezetében, kb. egy évet működött. Cserébe kapott egy 16µF 450V-os motorindító kondit amivel a tulaj szerint jóval erősebb lett ahhoz képest mint ahogyan ő vásárolta. Ez teljesen logikus is, hiszen ezeket az elektrolit kondikat állandó és nem túl nagy áramokra tervezik és általában kapcsolóüzemű tápokban alkalmazzák az egyenirányított hálózati feszültség szűrésére. Nagyáramú impulzus üzemben használva őket rohamosan nőni fog a kondik vesztesége és ezzel együtt csökkeni a kapacitása. Az már egy másik kérdés, hogy meddig bírják max 1-2 év de ahhoz már nagy szerencse kell vagy alacsony kisütőáram.
(#) gorzoll hozzászólása Júl 16, 2012 /
 
Üdvözlet mindenki, 1 kérdés: mitől lehet hogy a bt151 thyristor nagyon csúnyán melegszik?
(#) horimi hozzászólása Júl 16, 2012 /
 
Üdv
tudna -e valaki segíteni egy Hyundaí prémium line vizes porszívó kapcsolási rajzával, a tipusa HH-V 650X.
Előre is köszönettel
horimi
(#) joededy válasza horimi hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Szia
Nem lehet,hogy egy kicsit mellé csaptál a cintányérnak?
(#) isssti válasza exorcist hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Én is a tapasztalatomat írtam, de amit írtok az logikus, ha jól emlékszek 280v körülire tölti a kondikat.
(#) gorzoll válasza gorzoll hozzászólására (») Júl 16, 2012 /
 
Hát kibújt a szög a zsákból, 1 szerűen rossz volt kicseréltem és már jóó minden.
Viszont a condit nem süti ki rendesen, ez miért lehet?
(#) dddemeter hozzászólása Júl 16, 2012 /
 
Szervusztok!Elkészitettem az alábbi kapcsolást , és megkérnélek titeket világositsatok fel egy kicsit , hogyan kössem be az autogyujtó trafot hogy jo legyen?

A mikor szikrázik akkor megváltozik az 1 másodperces impulzusok gyakorisága ,trafó nélkül pontosan másodpercenként villan fel a led mi a hiba?
Hová tegyem a szikraközt?
(#) proksa1 válasza dddemeter hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Az úgy jó hogy másodpercenként egyszer villan fel. Az IC2 100Hz-es frekvenciát állít elő, azonban az IC1 1Hz-es jelet 70mS-os impulzus hosszal, gyakorlatilag ez az 1Hz-es jel "engedélyezi" az IC2-t. Ha sűrűbb impulzusokat szeretnél akkor csökkentsd C1 értékét, bár szerintem az a másodpercenként 1 simán elég. A trafó primer tekercsét ahogy a rajzon is van a FET drainje és a pozitív táp közé kell helyezni, a kimenet "negatív" pontját a földre, és a "pozitívot" ahova a gyújtókábel való oda megy a szikraköz.
(#) dddemeter válasza proksa1 hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Kösziszépen de mitöl van hogy amikor megjelenik a szikra a szikraközön akkor megváltozik az 1 másodperces üteme az 555 ösöknek valahogy a szikra visszahat a vezérlésre kihagytam a 2 darab 200 voltos diodát a fetröl vajon azért lehet?
(#) proksa1 válasza dddemeter hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Azt ne hagyd ki, mert elpusztulhat a FET-ed. Viszont a trafód primerére tegyél egy diódát! ahogy a képen van, 1N4007-et például. A tápra rúg rá most szerintem.
(#) dddemeter válasza proksa1 hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Ok beteszem a 200 zenereket de a trafo primerén a kapcsolási rajz szerint nincs dioda betéve, hová tegyem és milyen polaritással a trafo primer kivezetései közé???
(#) proksa1 válasza dddemeter hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Bocs, a kép lemaradt. Igy gondoltam.

stunner.jpg
    
(#) dddemeter válasza proksa1 hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Az akumlátor negativ sarka a földelni való ugye .és a nagyfesz kimenet és a negativ közt kell a szikraköz?Jelenleg igy szikrázik kb 2cm kék szikrával .a fázisceruza kigyul egy araszra is töle még akkor is ha nem fogom .csak az 1 másodperces ütem megzavarodik a szikra megjelenésekor,,,,,,pontosan hova legyen az a dioda?,?
(#) dddemeter válasza proksa1 hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Ok köszi szépen most már értem , tüstént berakom a diodát haddlám mi lesz...beraktam a két 200 voltos zennert is nekem ugy tünik mintha kicsit kissebb lenne igya szikra de he igy biztonságosabb akkor bent hagyom jelenleg egy akumlátortöltöröl járatom ,remélem akumlátorrol is tudja ugyanezt vajon mekkora távra lesz elég ez???
(#) proksa1 válasza dddemeter hozzászólására (») Júl 17, 2012 /
 
Néhány kilóméterre. A pozitiv nagyfesz megy a szikraköz egyik felére, a másik fele pedig a kerítésre. Onnan tovább nem megy sehova, amikor valakit megráz akkor majd rajta keresztül zárul az áramkör
(#) dddemeter hozzászólása Júl 17, 2012 /
 
Sajnos nem vált be a diodás dolog ha ráteszem ugy ahogy mutattad akkor nincsen semmi nagyfesz a trafon....a földbe akkor mit kell tenni nem a negativ táp polust?Ezek szerint a szikraközt sorosan tegyem a kert és a nagyfesz trafo közé? A szikraköz mekkorára kell állitsam minél nagyobb annál gyengébb lesz az ereje ,vagy nem igy van???
(#) dddemeter hozzászólása Júl 18, 2012 /
 
Emberek ,senki sem tud tanácsot adni a problémám megoldására vagy valamit nem jol csinálok???A szerkentyü müködik de hogy csináljam hogy megmaradjon az 1 másodperces ütem akkor is amikor a szikraközön átüt a nagyfesz?Az 555 ic tápját leválasztottam egy 7812 stabilizátorral a fötáprol ,a táp minusz sarka és a gyujtotrafo nagyfesz kimenete között amikor átüt a szikraköz akkor az 1 másodperces ütem megzavarodik....vagy nem a kimenet és a minusz közé kell a szikraköz,Csak magára a trafo val szép 1másodperces ütem van de ha szikraközön átugrik a szikra m, megvéltozik az ütem,,,, Ha a szikraközt sorosan teszem a nagyfesz kimenet és a kert közé akkor a nagyfesz hogy jut el a kertig???Valaki ha lenne szives elmagyarázni ezeket a dolgokat .
(#) vicsys válasza dddemeter hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Milyen trafód van a kimeneten? A földelés megvan? Miért üt át a szikraközön?
A szikraköz, természetesen a nagyfesz kimenet és föld között van, NEM sorosan!
(#) proksa1 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Pedig az a dióda amit berajzoltam az nem szabadna gondot okozzon, a reléken ugyan úgy van ilyen dióda a visszarúgás elnyelésére. Szikraköz nem is kell szerintem, negatívot a földbe, pozitív a kerítésbe.

vicsy:

Miért lenne jó a trafóval párhuzamosan szikraköz? Akkor ott folyamatosan át fog ütni a nagyfesz.
(#) vicsys válasza proksa1 hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Átüt, ha letesteli a gaz, vagy a gazda. Ebben az esetben nem rúg visszafele. Alapállapotban természetesen nincs szikra a szikraközön!
(#) proksa1 válasza proksa1 hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Na kicsit utána olvastam, valóban párhuzamosan van, de annak a párhuzamos szikraköznek egész más szerepe van, még pedig az, hogy a terheletlen nagyfesz nehogy a trafón belül üssön át.
(#) vicsys válasza proksa1 hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Ez a másik.
(#) dddemeter válasza vicsys hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Szia Autogyujtotrafo vana végén és nincs földelve sehová bent a szobában van ,anegativ sarok kellene legyen leföldelve de itt a szobában nincs hova ...
(#) vicsys válasza dddemeter hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Tyűha, az gond. Tessék normálisan használni, hiszen hol fog földelés nélkül záródni az áramköröd?
Szerintem mielőtt belevágsz valami építésébe, nézz körül a témában és olvasgass...
(#) dddemeter válasza vicsys hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Végigolvastam ezt az egész villanypásztor topikot nem is egyszer ,azt akartam csak kiprobálni hogy müködik e a kapcsolás ...vagy ezt csak a terepen lehet letesztelni???Ha kint lesz akkor ugye a negativ polust földelhetem és a trafo a kertre .Amikor nem szikráztatok a negativ és nagyfesz közt akkor szabályos 1 másodperces impulzus megvan .csak ilyenkor mivel nincs terhelve a kimenet a trafo kivezetései közt üt át a fesz...
(#) Lacika001 válasza dddemeter hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
AZ 555 tápját stabilizáld és akkor jó lesz. ha akksitöltőről hajtod akkor nincs csak az a470u kondenzátor ami simítja a tápot és az kevés.
(#) Lacika001 válasza proksa1 hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
AZ a dióda azért okoz gondot, mert pont azt a "visszarúgást" nyeli el ami a kimeneten is megjellenne (= nincs szikra ) Ezért szokták csak éppen annyira lekorlátozni hogy maga a félvezető ne menjen tönkre. EZen a rajzon az a két darab 200voltos az IRF840hez jó, de az irfp 250 valószínűleg egy idő után tönkre megy. A zener dióda amúgyis lassú erre a feladatra. Jó pásztorba érdemes szupresszordiódát tenni ide.
(#) dddemeter válasza Lacika001 hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Két darab 1n5388 dioda van téve a fetre katoddal a plusz fele az irfp250 nem melegszik egyáltalán igaz idáig csak akumlátor tötöröl teszteltem , tettem rá egy kis hütöbordát de nem melegszik ,,AZ 555 tápját 7812 IC vel leválasztottam a fötáprol és egy 680mikros kondit tettem a kimenetre,a fötápra is tettem szürésnek 4 darab 860 mikros kondit .....
(#) Lacika001 válasza dddemeter hozzászólására (») Júl 18, 2012 /
 
Hiába a 7812 ha elfogy a betápja. Elég nagy "amperek" folynak ám amikor rákapcsolja a tápot a gyújtóra a fet, próbáld ki hogy kipótolod mondjuk egy 6800µF kondival a szűrést és egyből komolyabb lesz a szikra is.

EGyébként a fet nem a melegedéstől vagy a túl nagy áramtól megy tönkre, hanem attól hogy túlléped vele a záróirányú feszültségtűrését. IRFP250nél ez 200v a két zener meg 400Vot is ráenged, mivel elég lassúak, még többet is..
Két három nap, max egy hét és zárlatos lesz a fet, látszólag a semmitől.
Következő: »»   137 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem