Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   89 / 97
(#) dave500 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Ezt 12V-ról "művelted"? Mert elég komoy.
Én ezt a gyengébb íves dolgot valahol 35Khz körül tapasztaltam, nem volt annyi hője, de ki lehetett húzni 1-2x 5 centire is.
Köszi, hogy foglalkoztál az ügyemmel!
(#) Gyimate válasza dave500 hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Nincs mit, legalább én is szórakoztam egy kicsit. Mellesleg ív közben csak 7 voltot kapott az áramkör, és nálam akkor kezdett gyengülni ha lejjebb mentem a frekvenciával, ezt a prímerrel párhuzamosan kötött kondi műveli,meg persze sok múlik a sorkimenőn is. Régebben volt egy ettől sokkal erősebb sorkimenőm is de sajnos elkapta a szekunder oldali zárlatot és belehalt. Még egy jó tanács: próbálj majd meg te is rátekerni valami vastagabb kábelből, akár sodrottból is 5-6 menetet a ferritre, nekem is így van, próbáltam az eredeti tekercsel is és szinte nem is volt ív.
Majd azért még holnap vagy holnapután felteszek még egy videót arról hogy mit művelt a 300VA-s toroidom ezzel a sorkimenővel...
Üdv
(#) dave500 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 23, 2012 /

Kiváncsian várom! Én 3db drótot tekertem össze, amikor átment a tranyó zárlatba, előbb olvadt meg a 1mm2-es kábel, mint a tekercs, szóval szerintem azzal nem lesz baj!
(#) Gyimate válasza dave500 hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Hello!

Elkészült a nagyobb feszültségű verzió, átkábeleztem az egész rendszert, kapott 20 000µF puffert, az eddigi 10000 helyett, egy 25A-s diódahidat és jó vastag kábeleket (Képek mellékelve). Készítettem róla egy videót is : Bővebben: Link .
Áramot sajnos nem mértem, mert féltem a multimétert, de készítek hozzá egy árammérőt és majd azzal lemérem. Egyébként ennyi puffer mellett még mindig lehet hallani a hálózati 50Hz-s brummot ívhúzás közben és még annyi, hogy a FET teteje egy kissé melegszik, majd kipróbálom IRFP460-assal is.
(#) dave500 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Szia! Az ív nekem is ekkora volt kábé, de nagyon gyenge !
Ha az IRFP460-assal jobb, akkor majd azt veszem.
Amúgy komoly a "cucc", köszi mindent!

Hello!
Kipróbáltam az IRFP460-at és azt kell mondja, hogy ezzel rosszabb, jobban melegszik, kisebb az ív és többet fogyaszt az áramkör is alapjáraton. Nekem az IRF540 vált be a legjobban, ekkora feszültséggel (24V) és 8A-rel hajtva elég jól szerepelt, 1 perc nyaggatás után válik a plasztik tokja meleggé, de még kézzel érinthető.

Üdv Gyimate

Üdvözlet! Na, ez csak jó, olcsóbb, és jobb! Mit gondolsz, 35Vot, esetleg az 50-et bírná, vagy ahhoz más meghajtás/FET kéne ide? Csak mert 35V-nál kevesebbem nincs, amiben van Amper. (szabályozható tápom van, 0-24V-ig, de max 2 Amper, ide nem jó)

35V-ot esetleg még elvisel, de ha 50V-ra is felszeretnél menni, akkor érdemes megpróbálni egy IRFP250-et, ugyanis keveslem az IRF540-nélazt, hogy csak 100V-ig használható, míg az irfp250 200V-ig megy, és még így is eléggé alacsony a belső ellenállása, mellesleg a ZVS meghajtókba is ezt a típust javasolják.

Nos akkor beszerzek ilyet is, olyat is, az a biztos! Az a borda, amin a IRF540-en volt, az mennyire melegedett fel? Nekem ennél kisebb bordám van.
Képen mutatom.

Amin most van, alig melegszik fel, ezt inkább elővigyázatosságból tettem rá, bár a plasztik részéhez hozzászorítottam még egy kisebb hűtőbordát, és így már hosszú perceken keresztül is csak langyos marad a borda, ellenben a kábelek jó langyosak. Eredetileg egy vékonyabb hálózati kábel ment a trafótól az áramkörig, ekkor a maximális átfolyó áram amit mértem 7,5-8A volt, most kicseréltem egy izmosabb kábelre és a maximális áramfelvétel 9,5A volt. Az a borda ami neked van, bőségesen elegendő lesz erre a célra. Ha minden jól megy, akkor kb 2 hét múlva szert teszek még 2 sorkimenőre, kiváncsi vagyok, hogy azok mit fognak művelni.

Rendben, akkor megnyugodtam! A primert miből tekerted fel? Jól sejtem, hogy minél nagyobb a TV képcső mérete, annál erősebb sorkimenő van benne? (ami az enyém, az egy 72centis samsung TV-ből való)

a primert egy darab sodrott hálózati kábelből tekertem fel, próbáltam zománcozott rézhuzalt is, de azzal kisebb volt az ív, nálam a legjobban az 5 menetes primer tekercs vált be. A sorkimenő erőssége meg valóban arányos a készülék méretétől,az enyém egy kis 14"-os monitorban volt, ha jól emlékszem.

Ez jó, azt könnyebb feltekerni, mint a tekercselőhuzalt. Akkor lehet, hogy az enyém még nagyobb ívet is tud, mint a te mostanid! Na majd meglátjuk.
(#) laci19922 hozzászólása Júl 25, 2012 /

Volna egy kis gondom valamiért kb 20 perc használat után megadják magukat a fettek.A mellékelt kapcsolással, eddig előző kapcsolásokkal még nem volt hasonló gond, csak ezzel én arra gondoltam hogy a tápból búgófeszültség miatt lehet ezért beraktam egy 10nf-os kondit is persze van benne alapból is egy 4400uf-os kondi ami elég is a simításhoz.Ezért nem értem mért mehet tönkre pedig csak 1amperrel és 12 volttal járatom őket
eddig 2 típusú fet et használtam irfp 250 és a kisebb Rsd 0,008 ohm-os irf 3205-ot egyik sem melegszik ami várható 12 wattról de mind kettő típus tönkre megy.
Arra is gondoltam hogy az 555 ös túl vezérli vagyis hogy le kéne cserélnem a 150 ohmos ellenállást egy 3-4 kohm-os ra.
(#) kadarist válasza laci19922 hozzászólására (») Júl 25, 2012 / 1

Szia!
Használsz visszafutás-diódát a D-S-el párhuzamosan? Mennyire melegednek a FET-ek?
(#) laci19922 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Ami azt illeti nem de kipróbálom. A by 299 es dióda jó erre a feladatra? Az anódot a source-re és a katódot drainra? Mert ezeket a 500ns ig lehet használni ami kb 50 mhz . Nem melegednek szoba hőmérsékletűek amikor még tönkre mentek akkor még nem 150 ohm hanem 50 ohm volt ami a gate-re ment és nem volt a táp oldalán szűrés sem (10nf).
(#) kadarist válasza laci19922 hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

A dióda jó lesz. Próbálgasd azzal.
(#) laci19922 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Ha ezzel megoldódik a probléma bejelölöm hogy segitettél de még folyik a tesztelés

Megvolt a 30 perces próbaüzem a melegedés elhanyagolható a környezet hőmérséklete 29 Celsiusz a bordáé 34 Celsiusz a probléma megoldottnak látszik

A viasz mennyire jó szigetelőanyag?
Csak mert olcsóbb mint az epoxi és gyorsabban szilárdul plusz ha elromlik valami könnyebb kiszedni pl:sorkimenő
(#) kadarist válasza laci19922 hozzászólására (») Júl 25, 2012 / 1

Szia!
A viasz nem rossz, de könnyen olvad. Akkor már inkár inkább a paraffin (gyertya).

Manapság a legtöbb gyertya paraffinból van még a méhviasz gyertya is 90%-ban paraffinból áll.
A válaszodból már tudom hogy jó lesz.
(#) moltam válasza laci19922 hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Zsírkrétát olvassz meg
(#) dave500 hozzászólása Júl 31, 2012 /

Sziasztok! Ezt az effektet hogyan lehet elérni split típusú sorkimenővel? Hiába kötöttem rá a + kivezetést( természetesen a sorkimenőét) az izzóra, sehonnan nem jött szikra. Ehhez váltófeszes nagyfeszkó kéne?
(#) laci19922 hozzászólása Júl 31, 2012 /

Igen ne fekete műanyag sorkimenőt használj hanem malomkerekest de a feketével is el lehet ezt érni csak az picit bonyolultabb a pozitív sorkimenő kivezetést érintsd hozzá az izzó egyik kivezetéséhez és a másikat negatív kivezetést meg közelicsd az izzó másik kivezetéséhez.
(#) Collector válasza dave500 hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

A sorkimenő másik pontját földre kell kötni, és úgy kell megtekerni, hogy a lehető legnagyobb feszültség alakuljon ki a szekunder oldalon.
(#) dave500 válasza Collector hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

laci19922 Nem tudok malomkerekes sorkimenőt szerezni! Úgy próbáltam, semmit nem csinált! (3-4 centis ív mellet, most alkatrészre várok, IRFP260-al + 555-re gondoltam 50V mellett)
Ezzel szerintem jóval nagyobb lesz az ív.

Collector
Az adott táp földjére, vagy hálózati földre? Sejtésem szerint az első, de az nem veszélyes a meghajtásra nézve? az 555-ösöm így is azért szállt el, mert a kapcsolás bármely pontján világított a fázisceruza, és a freki állító potiról szikrák repültek az ujjamra. (ekkor adta meg magát).
1.5mm2-es hálózati kábelből van a primer. Nem annyira "témába" illő, de találtam egy 1600V-os fólia kondit 472J jelzéssel, 5nF, és van egy 400V-os MPP kondim, az 224J, ő 220nF. A primerrel párhuzamosan melyiket kössem? Jövőidőben persze.

Hát mivel te koronát szeretnél, a hálózati föld helyett egy külön földre kéne rákötni. A meghajtót meg árnyékold le. A külön földet egyszerűen csináld úgy, hogy leszúrsz egy vasrudat a földbe mondjuk 20 centire, de ez a vezeték legyen jó kontaktusban végig, ne szakadjon meg sehol, és lehetőleg legyen rövid, ne 50 méterre vidd el a meghajtótól.
(#) dave500 válasza Collector hozzászólására (») Júl 31, 2012 /

Kiviszem a kertbe, azt leszúrom magam mellé. 1-2 méter az nem sok, ugye?

Az nem, szerintem még 10 méter sem az, csak legyen azért vastagsága.
Következő: »»   89 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem