Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   37 / 139
(#) Orbán József hozzászólása Aug 15, 2012 /

Uraim! Kérdésem: Van egy elvileg eddig nem használt EL84-em, aminek a búra teteje olyan tiszta, mint az ég, tehát ez a fémezett rész egyáltalán nincsen rajta.
Nem kifehéredett, amiről már sok szépet olvastam, sőt van is egy régi rádió, amiben haszontalanul egy ilyen foglal helyet, hanem olyan tiszta, hogy csak na.
Egy kedves Kolléga szerint ettől még jó és eztán lesz a használatbavételkor fémszínű a sityak. Azért motorszkál bennem, kérdeztem a helyi TV szerelőt, de ő nem emlékszik ilyen tiszta búrás csőre, aminek egyébként fém színűnek kéne lennie.
Egyszerű lenne a próba, ha ki tudnám működő készülékben próbálni, de jelenleg nincs ilyenem.
Van megerősítő, vagy ellenvélemény?
Köszönettel: Én

P1140790.JPG

(#) silent15 válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Érdekes, ez olyan mintha már ment volna, a de lehet hogy kihagyták a gettert, amitől elméletben még működhet, csak rövidebb lesz az élettartama.
(#) 6C4C válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Szia!
Elméletileg a gyűrű alakú gettertartót a gyártás során nagyfrekivel aktiválják, mikor a magnézium getterréteg a búra felső részén csapódik ki. Lehet hogy ebben a csőben ez a művelet elmaradt???
(#) silent15 válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Így elvileg (ha nem is aktiválták) lehet hogy egyáltalán nem fog működni..
(#) bodgabo válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Hozzám is került régebben egy ugyan ilyen átlátszó tetejű EM84 (nem elírás, ez "varázsszem" volt), és sajnos egyáltalán nem működik (csak a fűtőszál izzik benne). Abban sincs kifehéredés.
(#) Orbán József válasza bodgabo hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Akkor sajnos ez egy félrenyomott bélyegnek felel meg... Csak emiatt nem lett baromi értékes.Köszönöm a válaszotokat, így legalább nem reménykedem fölöslegesen.
(#) FordPrefect válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Ezek csak feltételezések. Ki kell próbálni vagy ki kell mérni. Mellesleg ott a getter az oldalán, csak nem a helyén. Ettől még működhet. A felirat sárgasága sem utal nagy elhasználódásra. Amúgy az új TUNGSRAM EL84 egyedi jellegzetessége, hogy nem csak a cső tetején van getter, hanem szinte mindenhol. Használat során fokozatosan tűnik el az oldalról.

PICT0441.JPG

(#) Orbán József válasza FordPrefect hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

El nem dobom, adandó alkalommal behelyezem egy kapcsolásba.
(#) bakos13gab válasza FordPrefect hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Nekem is van két ilyen oldalt is fényes EL84-es djhanstól és működnek, de még csak próbára dugtam be őket. Régebben láttam a börzén olyan UM84-est, amiben látszólag gyárilag nem volt getter, csak a gyűrű. Ezeket akkor nem vettem meg, pedig Nándi bácsi azt mondta, hogy ez néhol normális. A nem kipárologtatott getterű (cirkónium?) csövek tartója máshogy néz ki (pl. 6C19P).
(#) FordPrefect válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Pontosan. Cirkónium a 6SZ19 gettere. De lehet hogy a PL509-ben (TU) is van a hagyományos getter mellett Cirkónium is, legalábbis nem tudom mi lehet az anódra rögzített kis fémlap. (jobboldalt, az A betűhöz közel)
(#) havranarpi hozzászólása Aug 15, 2012 /

Sziasztok!
Van pár Gu50 foglalatom de nagyon oxidosak?
Mivel tudnám leszedni róluk az oxidot?
Vagy réz vagy ezüst elvileg.
(#) kadarist válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Szidolozd meg őket.
(#) bakos13gab válasza FordPrefect hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Nekem PL519-ből kijutott egy különleges (értsd, számomra, mert még ilyet nem láttam) példány, ahol a getter és tartója nem a cső tetején helyezkedik el, hanem az anódlemez oldalán, közép tájon. Postán vettem vateráról. Mikor elsőre megláttam, rögtön azt gondoltam, hogy átvágtak és egy rossz csövet küldtek, de jobban megnézve megvan a gettere.

Ha eszembe jut, készítek róla egy képet.
(#) audiofeeel válasza silent15 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Sok csőben "nem látszik" Pl 6S19P - és a használat során sem lesz benne nyoma...
(#) havranarpi hozzászólása Aug 19, 2012 /

Sziasztok!
az lenne a kérdésem ,hogy a GU50-nek ,hogyan van a lábkiosztása?
azaz azt már tudom ,hogy az öntvényvonal az 1-es és tőle jobbra a 2 STB...
Viszont nekem a betűkre kellene ráalkalmazni és a
G1-G2-G3-Jelölésre nem tudom ,hogy mi?-(Biztos a rácsok de nem tudom a sorrendet)
Megmondanátok ,hogy mely számú lábakat jelölik?
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Szia!
Ha előtted van a cső rajza, akkor a legalsó rácskivezetés az egyes, és felfelé haladva kettes, stb. Bővebben: Link
(#) pucuka válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

A sorrend pentódánál: Katód - G1 vezérlőrács - G2 segédrács G3 fékezőrács - anód.
G1 vezérlőrács, általában negatív a katódhoz képest
G2 fix pozitív feszültségre a katódhoz képest, hogy megszüntesse az anódvisszahatást
G3 általában katód potenciálra van kötve, vagy kötendő, kiküszöbölendő az anódról történő szekunder emissziót.
(#) havranarpi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Okés köszi ,de nekem az kellene ,hogy
G1 G2 ÉS G3 melyik láb( Tehát melyik lábszámhoz tartozik)
?
(#) pucuka válasza havranarpi hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Ott van az általad közölt sematikus rajzon. Rá van írva a megfelelő lábra. De ha összeveted a kadarist linkjén levő ábrával onnan is kiderül. 1 - k; 2 - g1; 3 -g2; 4 - f1; 5 - g3; 6 - a; 7 - árny; 8 - f2.
(#) Tomi94 hozzászólása Aug 19, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Ezt a régi könyvben talált lemezjátszó előerősítőt építeném meg, de ECC83-as csövem nincsen sajnos. Működhet ez ECC85-tel is (ebből van több is, URH-s csöves rádiókból), vagy inkább érdemes pl. ilyen csővel megépíteni?
(#) Tomi94 hozzászólása Aug 19, 2012 /

lemaradt a rajz:

img075.jpg

(#) silent15 válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Elmegy az ECC85 el, a ECC83-at azért használják, mert egy viszonylag jó erősítési tényező mellett (u = 100) kis torzítással dolgozik. De a lábkiosztásuk más, a 6n2p nek is , ez átalakítás kérdése, ha nyákot te csinálsz; persze jó mind a kettő.
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Attól függ, mi a célod az erősítővel. A képen látható kapcsolás egy RIAA korrektor (vagy valamilyen korrektor) közvetlen a kisszintű jelforrás (MC, MM pick-up, vagy magnetofon lejátszófej) jelét erősíti. Itt pedig szükség van az ECC83 tulajdonságaira, a nagy erősítésre, és kis zajra. Az ECC85 -el nem fogsz tudni jó eredményt elérni.
(#) Tomi94 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Köszönöm a választ! Igen, MM hangszedőhöz építenék korrektort. Szerintem az orosz csővel fogom megépíteni, már csak azért is, mert rájöttem, hogy a 85-ből is már csak egy van, a másikat már rádiójavításnál felhasználtam... Ha még a zaja is kisebb, akkor főleg megér annyit két használatlan cső. A lábkiosztás eltérése nem gond, egyelőre csak a kapcsolás van meg, a nyáktervezésnek még nem álltam neki.
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

6N2P tűnik helyette használhatónak.
A rajzon mindkét második trióda anódjáról hiányzik a pötty.
(#) havranarpi hozzászólása Aug 19, 2012 /

A Gu50 Spiáter ház felnyíló részén mi ez a szöveg?
: " 2A6" ??
(#) MateKrisz hozzászólása Aug 21, 2012 /

Egy kérdés: ez mi?

(#) silent15 válasza MateKrisz hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Én ezt fotodiódának ismerem, (mai alkatrészként) , de nem biztos...
(#) kadarist válasza MateKrisz hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Szia!
Ez az a bizonyos fotoelektron-sokszorozó. De a fényképén szerepel is ez az elnevezés, csak angolul.
(#) havranarpi válasza bodgabo hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Ezek szerint nem a tied az egyetlen a hibás Em84-esek sorában.
Keresgélés közben találtam a Vakerán:
Következő: »»   37 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem