Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   100 / 189
(#) mex válasza Erick hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Tegyél közvetlen a gyújtótrafó 15-ös kivezetésére anóddal egy diódát (jó a BY299, vagy hasonló, lényeg, hogy viszonylag gyors legyen, és legalább 400V feszültségtűrésű), a katódot pedig a trafó testre menő kivezetésére kapcsold. Ezután próba.
(#) m0tte válasza proli007 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Éppen az a bajom, ha nem adom feszültséget a gate-re, már akkor húz a relé...ha megadom neki a 12V-ot, akkor sem történik semmi, a relé húzva marad, elvételkor a mosfet gate lábán szépen látszik hogy 12ről esik a feszkó egészen nulláig...ennyi történik!
(#) deny-g válasza proli007 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Kösz hog irtal le egyszerüsitem a dolgot én olyan akarok épiteni hogy ne 555 el freqvenciat generalok pl 1Hz-től 100Hz-ig és azt kötöm egy tda 7294 hez és hangszoro teszternek használnam
(#) m0tte válasza proli007 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
sorry, megvan...elnéztem a mosfet bekötést...így már okés
(#) deny-g válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Köszönöm szépen ez ténleg jo cucc othonra !!!
De amit én szeretnék épiteni azt hordozhatora szeretném ezért kelene az 555 höz valami bekötés
(#) kadarist válasza deny-g hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Szia!
Nézd meg ezt: Bővebben: Link.
Egészen széles sávban generál négyszögjelet, jumperrel lehet állítani a tól-ig fekit.
(#) proli007 válasza deny-g hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Hello!
Nem tudom mire jó ez vagy mire használnád. De félek, a hangszóróra a négyszögjel nem a legjobb választás. Márpedig az 555 legfőképpen azt tud termelni. Szerintem szinusz, de minimum háromszög generátor kell számodra.
üdv! proli007
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Szia!
Írta, hogy tesztelni szeretné a hangszórót, ezzel a jelalakkal lehet is! :csodalk:
(#) proli007 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Igen olvastam, csak nem tudom négyszöggel mit lehet "teszteli". Mert szerintem legfeljebb a béketűrését.
(#) deny-g válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Igazad van nekem szinusz generator kelene 1 Hz-től 100Hz-ig szinuszosan
(#) proli007 válasza deny-g hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Hello!
Inkább egy Wien-Bridge oszcillátort építs. Az 1:100 átfogást két fokozatban érdemes megoldani.
üdv! proli007
(#) Erick válasza mex hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
És ha az a dióda rajta lesz, gondolom levágja nekünk a pozitív impulzusokat a 15-ös lábon ugye? Így csak a negatívak maradnak, amivel már helyes lenne a mérés? Az eddigi változtatások maradjanak az áramkörben, vagy alakítsam vissza alapra? Meg proli azt mondta hogy az 1n4148-as diódát a kondira párhuzamosan úgy tegyem fel a bemenetnél, hogy a katódja legyen a kettes láb felé, az úgy nem pont a negatív impulzusokat vágja le? És akkor semmi bemenőjel nem lesz?! Vagy csak ilyen hülye vagyok?
(#) mex válasza Erick hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Ne alakíts semmit vissza, csak a diódát tedd be. Az 1N4148 is jól van úgy ahogy proli ajánlotta.
A nyákot nézd át, nehogy valami átvezetés csináljon h***t belőlünk...
(#) Erick válasza mex hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Ha asztalon jól megy, akkor nem lehet átvezetés a baj nem?

Meg akkor legyen benne a trimmer is a kondin meg minden?
(#) mex válasza Erick hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Asztalon nemigen szaladgál párszáz volt tüskék formájában.
Trimmer nélkül is kellene működnie.
(#) Erick válasza mex hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Értem, akkor trimmert kiveszem.
(#) BiG_Lui-Gee hozzászólása Aug 12, 2012 /
 
Üdv. Összeraktam az oldalon megtalálható inverter kapcsolást, ahol két TIP tranyóval 12voltal ~10A ~100watt 110v vehető ki. Ez így a saját céljaimnak megfelelő, nem is kell perecíz frekvencia és egyéb nekem. Kérdésem a következő lenne , picit szeretném fentebb vinni a teljesítményt , trafóm megvan hozzá , a 2 tranzisztort lehet egyszerűen helyettesíteni FETekkel ? Van itthon sok darab N, P fetből viszont pár darab. Ha volt már róla szó akkor elnézést, lehet nem jól kerestem.

Amatőr vagyok nagyon, elképzelésem sincs hogy tudom egyszerűen megoldani.
Köszönöm
(#) freky hozzászólása Aug 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy véletlen szerűen kapcsolgató áramkört készíteni, 12 v-ról kéne üzemelni és egy steklámpát kapcsolna. Esti horgászatnál, ha elalszok akkor kéne működni, így azt hihetik, hogy ébren vagyok és nem valószínű, hogy meglopnak. Van egy kapcsoló órám ilyen funkcival,csak az a baj, hogy 220v-s hálózatba kell dugni.
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza freky hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Hello!
555-el, alapvetően szabályos ütemjeleket lehet előállítani, maximum álvéletlen jeleket.
Ha nem mechanikus a kapcsolóóra, akkor inkább szedd szét, és tápláld mag az aksiról. Biztos van benne zéner vagy valami táp, azzal ki lehet találni hova kell a kisfeszültség. (Relé feszültségéről is lehet sejteni, hogy mekkora villany kell.)
(#) freky válasza proli007 hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
24v-os a relé és van benne egy 24v-os zéner is. Na most ezek szerint a zéner helyén kéne megtáplálni? A relét pedig ugyanolyanra cserélni, csak 12v-ra?
(#) proli007 válasza freky hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Hello!
Így van, csak megnézni, a 24V-ból, hogyan kap az elektronika/IC kisebb feszültséget. Mert ha pld. egy 78L05stabi, akkor nem kell tenni semmit, ha egy másik zéner+ellenállás, akkor cserélni kell az ellenállást.
üdv! proli007
(#) Erick válasza mex hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Nah, felraktam egy BY299-es diódát anóddal a 15-ös pont felé, megigazítottam a testelését a trafónak, mert volt 0,3ohm ellenállás az 1es pont és a test között. Most már jó. Az óra viszont továbbra sem mér. Mivel a szkópom nem túl pontos, nem tudok szép szkópképeket készíteni, de itt van néhány, hátha valamire rá lehet jönni belőlük. Az első 555 2-as lábán van ez a jel. Ahogy elkezdem pörgetni a motort, szépen csökken a periódusideje, tehát a mérés elvileg helyes. Az osztás 0,1V/div, de látni a felfelé menő tüskéket. Akkor most hogyan tovább? Ezek pozitív tüskék, nem negatívaknak kellene lenniük?
(#) mex válasza Erick hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Ha már szkópolsz, mérj ugyanott, de a BY 299 kösd le.
Kíváncsi vagyok úgy milyen ábrát kapsz.
A szkópot nem ártana a nullavonalra állítani, és jó lenne tudni az időosztást is.
A szkópkábel milyen osztású?
(#) Erick válasza mex hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
A szkópkábel osztás nélküli, sima krokodilcsipeszes volt. Az időosztás talán 10ms-es volt, így az első képen lévő jelnek periódusideje 20ms, ami pont 50hz, 3000-es alapjárat, mert kicsit magasabbra állítottam, hogy ne álljon le. De nem jegyeztem fel sajnos mindent, de ha leírod mit mérjek meg, sorban megmérek majd mindent. És egyébként mi lenne nekünk a megfelelő? Mit kellene látnom a szkópon? Pozitív, vagy negatív tüske kell nekünk ehhez a kapcsoláshoz, amit eddig megépítettem?
(#) Erick válasza Erick hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Azért kéne egyszerre több dolgot megmérnem, mert nem a sajátom a motor, így nem tud mindig itt állni..... Egyszer feljön, és akkor van itt vagy két órát, akkor tudok rajta mérni, de ha csak így egy egy dolgot tudok, meg nem tudom mi a jó jel amit látnom kéne, nem tudok haladni, és ide sem tudok sok infót hozni. Ha lenne több támpont, mit kéne elérnem, vagy valami, akkor már tudnék esetleg próbálkozni valamivel. De ha jól gondolom, akkor egyenlőre a megfelelő meghajtó jel sincsen meg....
(#) freky válasza proli007 hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Igen a 24v-os zéner mellett van másik dióda is, hogy zéner-e azt nem tudom, mert úgy van beforrasztva, hogy nem olvasható az írás. Lehet, hogy ki kéne venni. Nos erről a diódáról pedig egy 51 kilóson keresztül megy vissza az lcd kijelzős panelba egy testszálon. Gondolom ez valami áramkorlát lehet.
(#) proli007 válasza freky hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Hello!
Az vélhetően a relé visszafutásdiódája. De egy zéner eég egyszerűen felfedezhető, mert mindig zárófeszültséget kap, és általában egy elkó párhuzamosan van vele. 51kohm az igen nagy ellenállás lenne egy tápoldalon bárhol.
Elkók feszültségeit kellene megnézni/megmérni. Abból jobban lehet tájékozódni. De a 230V-al vigyázni! Inkább, ha már meg van a 24V zéner, azt megtáplálni 20V-al, és úgy mérni a készülékben.
üdv! proli007
(#) mex válasza Erick hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
A szkóp képeit látva csak egy dologra gondolok, bár a képernyő legalján van a sugár.. Az 555 triggerlába (2) a pozitív impulzusok közti szünetekben állandóan testpotenciálon van, de a pozitiv tüskék nem vezérlik meg, ahhoz negatív irányú kellene.Ez pedig elvileg nem lehetséges, mert a felhúzóellenállásnak ilyenkor a 47nF kapacitást tölteni kellene, így emelve annak feszültségét, bemenőjel hiányában a feszültségosztó ellenállások arányában.
A feszültségosztó áll a pozitív táp, (5V)-ra kötött 10k, és a 15-ös trafókivezetésről 2x15k +10k értékből. Eszerint ha a motor áll akkor a 47nF-on mérhető feszültségnek 4V-nak kell lennie. Ekkor az 555 kimenete alacsonyszintű kell, hogy legyen. Ha a 2-es lábon a feszültség nem éri el a tápfeszültség 2/3 részét, akkor a kimenet magas szintű. Az érzékenységet a feszültségosztó alsó tagjai befolyásolják, és közvetve a negatív jel nagysága is. Különböző fordulatszámokhoz különböző feszültség tartozik, a dolog nem lineáris, erősen függ a gerjesztőtekercs menetszámától, induktivitásától. Tipikusan először 150V körüli, azután emelkedik eléri a 300-400V értéket, azután mégtovább emelve a fordulatszámot, csökken, ahogy előtérbe kerül a tekercs induktív ellenállása.
Tehát legelőször ki kell derítened egy sima voltmérővel, hogy álló helyzetben mekkora feszültséget lehet mérni a 2-es lábon.
Ha a leírtak szerint be lehet állítani a valamivel 2/3 fölötti tápfeszültséget, akkor kell próbálni. ha makacsul testpotenciált mérsz, ellenőrizd az 1N4148-at és a 47nF-ot is zárlatra.
(#) Feri007 hozzászólása Aug 18, 2012 /
 
Meghalt az 555 feltalálója, Hans Camenzind Bővebben: Link
(#) proli007 válasza Feri007 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Köszönjük neki! Várható volt, hogy túléli az alkotóját.
Következő: »»   100 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem