Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   69 / 252
(#) fobq válasza DC4eva hozzászólására (») Aug 13, 2012 /

Nem is baj, ha nem pontos. Annyi legyen, amennyit egy villanyórával mérek vele egy év alatt, engem az érdekel, mert az alapján számol a szolgáltató is. Mégis kb. hány %-os eltérést becsülnél ezzel a módszerrel (forgatott napelem - inverter - villanyóra - fogyasztó)?
(#) DC4eva hozzászólása Aug 14, 2012 /

Ez így nem működőképes.. elmondhatjuk még 10-en kb 1000x. Nem lehet rátenni egy invertert egy napelemre, kivéve ha az MPPT vezérlet visszatáplálós inverter. A normál 12V-os inverterek bemenő feszültsége max. 15V. Egy 36 cellás modul munkapontja pedig kb. 18V az üresjárati fesz. pedig 20 V felett. Az inverter nem fog elindulni. Ha pedig kicsit nagyobb áram kell neki akkor meg le fog állni.. Szóval akku mindenképpen kell.

Hogy nem pontos az igenis baj. Te azt akarod megmérni, hogy mennyi a termelés 1 évben. Ha egy 200W-os modulból nem veszel ki csak 100W-ot akkor fele akkora termeléssel fogsz számolni. Ez hülyeség. Ha így akarod megoldani a dolgokat akkor kell venni egy kis visszatáplálós invertert (vatera) és rátenni pl. egy ilyen modult : Bővebben: Link 58,750+áfa ha jól néztem az árát. Így tudod a legolcsóbban megúszni és kb. a teljesítmény is közelítő lesz. Bár ezek az inverterek hatásfokban elmaradnak a normális társaiktól.
(#) fobq válasza DC4eva hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

Igen, igazad van, maradok az akksis megoldásnál. A forgatóhoz egyébként is kell 2 db 12v-os.
(#) gizmoo hozzászólása Aug 14, 2012 /

Sziasztok !

Abszolult kezdő vok.
Láttam itt rengeteg megoldást, de nem találtam elég részletest.
Tudnátok nekem segíteni abban, hogy milyen eszközöket vegyek.
amit szeretnék az a következő:

Nap elemre kötni egy auto generátorát ami 2 db 55 Ah akksit töltene és ezt bekötni a hálózatba.

a napelem 100 W
max volt: 18volt
max arrameroseg: 5.8 Amper
nyitott rendszer volt: 21.6 volt
maximum rendszer volt: 1000 vdc

Le tudná nekem valaki írni, hogy milyen eszközöket kell vennem ezekhez, hogy a háztartásban a kisebb fogyasztokat rátudjam kötni. később bővíteni szeretném csak pénz nem engedi nagyobb beruházásra. Totál kezdő vagyok előre kösözönöm mindenki segítségét.
(#) zolika60 válasza gizmoo hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

Ez írd le még egyszer érthetőbben. Most generátorral, vagy napelemmel szeretnéd tölteni az akkut? Vagy ezzel is azzal is? Mi hajtaná a generátort? Milyen és mekkora fogyasztókat szeretnél használni?
(#) gizmoo válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

napelemmel szeretnék meghajtani egy generátort ami majd tölteni fogja az akkut.
egy olyan motor hajtaná meg a generátort ami tudna működni a napelem által generált energiával.
(#) Apec válasza gizmoo hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

Már meg ne haragudj, de ezt a hülyeséget gyorsan felejtsd el.
A villamos energiát átalakítanád mozgási energiává, majd azt vissza villamos energiává. Mindkét átalakítás elég jelentős veszteséggel jár (nem túl jó a hatásfok).

M I É R T ?????
(#) gizmoo válasza Apec hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

értem ez hülyeség akkor.
hogyan töltsem fentiekben leírt napelemmel a két akksit. ill. milyen eszközök kellenek még?
(#) _vl_ válasza gizmoo hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

Ha ezzel az egésszel az a célod, hogy a megtermelt energia 90-95%-át a motor, a generátor, meg az egész kóceráj melegítésére használd el, akkor tökéletes a gondolatod.
Bár ami tisztán megmarad energia a végére, annyit kb. egy zsebtelep is tudna szolgáltatni.
(#) gizmoo válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

akkor mit tegyek mit ajánltok?????
tanácstalon vok.
(#) _vl_ válasza gizmoo hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

Mi a célod? Hogy tanuljál (bármi áron = cél a küzdés maga), vagy hogy elkészüljön az eredmény? Ha a második, akkor keress pár céget, akik ilyen termékeket árulnak. Ha az első, akkor lehet nekiállni böngészni az Internetet, és nézegetni, hogy mások miket építettek, azokat utánépíteni, nézegetni, hogy melyik hogyan működik, stb. Aztán pár év kemény küzdés és sok-sok elfüstölt alkatrészt után talán már lesz valami alaptudásod.
(#) gizmoo válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

félre értesz én nm értek az elektróhoz. amiket találtam alkatrészeket azok marha drágák én csak tippeket kértem merre induljak milyen eszközöket vegyek. nm paksot akarom le másolni.....

költség csökkentésnek szerettem volna ilyen berendezést magamnak. de amiket találtam az mind költséges.

én nem mellé beszédre voltam kíváncsi. hanem konkrét válaszra... de ez úgy látom túl nagy kérés itt a fórumon. én a szakmámhoz hű vagyok és segítek a kezdőknek, érdeklődőknek.... lásd prog.hu, kevesebb mellé duma van mint itt... . nálunk a szakmában kérdés = válasz. hülyeséget akar: magyarázat=> új kérdés = új válasz... és így tovább.
(#) DC4eva válasza gizmoo hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

Mit kell venni.. tessék :

Pl. egy ilyet : QXPV SL235TU-30P 58,750 Ft +áfa
ÉS egy ilyet : PANELECTRON (IVT) MPPT20 24,000 Ft +áfa

Esetleg ha érdekel nekem van egy eladó 20A_es MPPT-s vezérlőm egy 20-asért.

Ezzel a rendszerrel kb. 20A-el tudsz akkut tölteni. Ez jó esetben napi 1kWh teljesítmény kb. 100e Ft-ért.
(#) Apec válasza gizmoo hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

Az akkutöltés töltésvezérlővel történik.
Ez lehet egy egyszerűbb, olcsóbb, vagy lehet egy MPPt-s, ez drágább, de többet kihoz a napelemből.
(#) gizmoo válasza Apec hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

köszönöm a gyors és értelmes választ.

ha meg van mindenem az összekötési sorrend a következő.
napelem -> töltés vezérlő -> akkuk -> inverter -> háztartás.

akku: autó akku megfelel?
inverter: szünetmentes tápegység többet sorbe kötve
(mert nekem speciel van 3 olyan 1,4 kw tudnak)?
az hülyeség lenne, ha napelem után bekötnék egy invertert, hogy több nagyobb akkut töltsek egyszerre?
vagy ez nem megoldható?
ill. nem kellene ilyen hálózati táp kapcsoló, amely vissza vált hálózatra ha lemerülnek az akkuk?
(#) DC4eva válasza gizmoo hozzászólására (») Aug 15, 2012 / 1

Az autó akku nem a legjobb mert hamarabb tönkre megy, de ha most az van akkor az is megfelelő.

Inverterek-et nem lehet sorba kötni. Csak 1-2 speciális típust párhuzamosan. Szóval ebből egyet lehet használni 1 fogyasztónál, de 3 invertert külön be lehet kötni az akksikra és arról mehetnek külön áramkörök.

Következő ötlet az hülyeség igen.

Ha automatán kellene kapcsolgatni akkor kell egy ilyen átkapcsoló állomás is. De érdemesebb csak olyan fogyasztót rátenni az inverterre ami nem meríti le az akkut teljesen.
(#) Proci_85 válasza gizmoo hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Én azt javasolnám, hogy olvasgasd ezt a topikot visszafele is. Az írásaidból látszik, hogy nem nagyon kapirgálod a témát és sorozatosan olyan kérdést teszel fel, ami 2 oldalanként előjön. Tessék használni a topikot és nem duplikációkkal hízlalni. Miért? Tanulj meg halászni, mintsem mindig a halat várni.
(#) gizmoo válasza Proci_85 hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

De mivel gőzöm nincs róla milyen eszközök kellenek.a néhány gondolat pont elég volt ahhoz, h tudjam mit keressek, milyen irányban.
(#) Inhouse válasza gizmoo hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Idézet:
„akku: autó akku megfelel?”

Nem, nem arra van. Munkaakku kell.
Most üzemeltünk be egy kandelláberes napelemes, LED-es lámpát. 110W napelem 5m magasan, 30W-os LED-es világítótest, 120Ah munkaakku, 10A-es töltésvezérlő. Jónak tűnik a fénye. A második a héten lesz felállítva. Nem tudok árat, a főnököm vette magának, de az én véleményem az, hogy nem versenyképes a napelemes technika. Úri huncutság, EU-s bohóckodás.

Üdv
Inhouse
(#) GPeti1977 válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Szerintem az elektromos kerékpár akkuk is megfelelőek napelemes rendszerbe, viszonylag olcsóak a solarakku címkével ellátott akkumulátorokhoz képest.
(#) Proci_85 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Hány év gyakorlati tapasztalat mondatja ezt veled?
Már csak, hogy mennyire vegyük hitelesnek és követendőnek az alternatívát
(#) GPeti1977 válasza Proci_85 hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Igazat megvallva nem sok, de az egyik cég forgalmaz szilikon ólom akkumulátorokat biciklihez, az aksit a gyártó napelemes rendszerhez is ajánlja. Nem sokkal drágább mint egy ups akku.
(#) Inhouse válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Mint írtam ehhez egy 120Ah-s akku került. Kellene egy pár bicikliakku, hogy kiadja...sok kicsi meg árban is sokra megy.

Üdv
Inhouse
(#) DC4eva válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Jelen pillanatban a Banner Energy Bull a legjobb és legolcsóbb választás erre célra. És mivel nemrég számoltam fel a szigetüzemű rendszerem *
(#) greenpower válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Ezek a Pb-Ca "bicikli" aksik 210Ah-sak . Azért kíváncsi lennék mennyibe kerülne 10kWh akkukapacitás belőle.

Ebből a kifejezetten szolár aksiból 2100 euró 10kWh.
1500 ciklus és 20 év élettartam.
hoppecke aksi
(#) végyé válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Üdv
Nem versenyképes ha mindenből a legdrágábbat veszik meg hozzá.
Hozzáértéssel, utánnajárással, munkával sokkal olcsóbban kijön a rendszer.
A kicsit is érdeklődőknek, utánnaolvasni képes embereknek tök jól megfelel az autóakku is, csak tudni kell a határait és ugyananyi pénzből 3x os kapacitást meg lehet szerezni mint a drága munkaakkukból.
Persze ha beüzemelnek egy rendszert és többet nem óhajtanak ránézni amig világit az más, oda munkaakku kell bár az is hamar tönkremegy olyan üzemi körülmények között
.
(#) végyé válasza greenpower hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

"1500 ciklus és 20 év élettartam."
Ha odafigyelnek rá, de ha ősszel lemerül és nem foglakoznak vele mindjárt rövidebb.
Azon kivül mi számit 1 ciklusnak? Gondolom ott is olyan 10-15 %, ha totál lemerül drasztikusan fog csökkenni a ciklusszám ergo az élettartalom jóval rövidebb.
(#) Inhouse válasza greenpower hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Milyen biciklin fér el egy 210Ah-s akku? Mekkora a súlya? Ki tud azzal tekerni? Tudnál adni egy típust, megnézném...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza végyé hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Autóakkunál a garancia egyből ugrott, erre nem szeretnek adni, mivel nem erre van kitalálva.
Nem egyszer jártunk már úgy, hogy a gariban visszahozott akkuról kiderült, hogy egy tanyán használják áramforrásnak. A töltésért nem tudom, hogy oldották meg, de pár hónap után kuka lett az akku.

Üdv
Inhouse
(#) _vl_ válasza végyé hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Idézet:
„Azon kivül mi számit 1 ciklusnak?”

Feltöltöd, lemeríted. Nappal van fény, feltöltődik, éjszaka nincs fény, lemerül. Egy autóakku ezt egy évig sem fogja bírni.
Az 1500 ciklusú sem fogja 20 évig bírni, mert pár év alatt összejön ennyi, ha tényleg használod is.

Amennyivel olcsóbb az autóakku, na legalább annyival sűrűbben cserélheted is. Ez ám az igazi spórolás...
Következő: »»   69 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem