Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotika kezdőknek
ááá.. igen.. valóban.. kb az országot találná meg valóban a csúszások miatt.
Egyenlőre ez most még csak elképzelés, de nekem még mindig az "irányfény IRben" megoldás tetszik legjobban. HA megtalálja megvan, ha nem nem. Akkor megáll. PICről: A várakozásokat (megállás, elindulás között, hogy ne legyen nagyon hirtelen) nem akarom az utálatos Delay-el megcsinálni. Arra gondoltam, hogy: A várakozásokat úgy fogom megoldani, hogy a Timer1-et számoltatom, hogy 1 ms-onként adjon megszakítást. Ha valamit 1 másodpercig akarok váratni, akkor változó számolni fogja a megszakításokat 1000ig, és utána végzi el amit akarok, és már meg is van az 1 seces várakozás. Azt csináltam, hogy a PIC órajelét 4 Hhz-re állítottam. Az előosztót 16ra, a számlálót pedig 250-re (vagyis 250ig számol utána ad megszakítást). Ha jól értelmeztem a dolgokat, akkor ez így 1 ms-enként ad megszakítást. Ehhez képest az a villogás ami 30 megszakítás után vált, (vagyis 30 milisec lenne egy régi programból) az kb 2-3 másodpercig tart. Mit rontottam, mit számoltam el? Egyáltalán jó az elképzelés? (valamit félreértettem, de nagyon. Még nem tiszta hogy mit is..)
Azt hiszem valamit nagyon összekevertem, mert amiről beszéltem az a PWM modulra vonatkozott, nem pedig a Timer számlálóra. Bocsi.
Inkább másként kérdeznék: Mit, hogyan állítsak be, hogy a ledek Timer megszakítással egy másodpercenként villogjanak?
Tedd fel a programot amit írtál, abból kiderülhet, hogy mi a hiba.
Szerintem sok fórumozót érdekelne egy 6 lábú cikk!!
En is csatlakozom a "cikket kovetelok" sorahoz!
Rendben, akkor érdemes lesz belekezdeni..
Egyébként ez lesz az első cikkem, de ahogy látom ez inkább a "kapcsolások"hoz illik... Hol lehet jelezni az oldalnak hogy egy cikket szeretnék írni, vagy szerkeszteni? Vagy egyszerűen csak a TARTALOM SZERKESZTÉS->ÍRÁSAIM->ÚJ LÉTREHOZÁSA->stb -nél kell létrehozni?
Igen, ha ugy erzed hogy elkeszultel vele, akkor lezarod es szolsz a midiknak. Ok meg atnezik es jovahagyjak (kirakjak az oldalra).
Rájöttem a hibára, olyan órajelet állítottam ami nincs.
De most megint hibára futottam. Motorvezérlő van a PICre kötve (amivel szenvedtünk egy sort). Van egy kimentett motorom egy játék lóból. Ha azt rákötöm a motorvezérlőre, akkor kiválóan működik. Viszont ha azt a motort kötöm rá, amit vettem (HESTORE - modellmotor áttétellel), akkor összevissza mozog. A megszakítás folyton tolja, mintha mintha nyomkodnám a gombot. A főprogramban nem mozog csak az egyik motor, mikor előre menetbe vált, akkor egyszercsak belekezd a megszakításba (gombnyomás)...(kb, mint amikor nem voltak bekötve a szűrő kondik..) Nem értem mi különbség van a két motor között, ami ennyire megkeveri a PICet. Kondik be vannak kötve, mindenhova szűrni, és a "talált" motorral NAGYON jól működik. Mi lehet a baj?
A motorod tul sok zajt general, ami meghulyiti a mikrovezerlot (reseteli). Rakj a motor polusai es a GND koze 0.1µF-os kondenzatorokat, plussz rakj a motor 2 polusa koze is nehany µF-os kondenzatort.
Ha meg igy is tul zajos, akkor rakj ra vedodiodakat (ezeket elvileg a motorvezerlo IC tartalmazza, de nem mindegyik fajtaban van).
Nem tudom milyen tápod van hozzá, de esetleg még kikapcsolhatod a BOR, BOREN fuse biteket is.
Elvileg ami a WILL-E rajzon szerepel, azok be vannak kötve... ami hiányzik, a motor két 2 pólusa közötti kondi.
De kipróbálom. Azt viszont észrevettem, hogy a táp (egy 7805) ledje bevillan, mikor kapcsol a motor, és a motor is lasabban megy sokkal (egy motor), mitha csak simán 5Vra kötném. Még akkor is, ha külön elemmel táplálom a motort, és külön elemmel a az vezérlőt és a PICet. Furcsa, hogy a kis vacak játékmotor nem.. az szépen megy... Ez az új ami nem akar menni (a modellmotor). ennyivel több zajt generál? Vagy ennyivel nagyobb áramot vesz fel, és a PIC meghülyül az ingadozástól? Olyan tényleg mintha resetelné a Chipet. Mintha a "piros" mozgás-nál (a led) egyből a megszakításba menne át. Ha rákötöm a motorokat, hol az egyik megy, hol mind a kettő (lassan mint állat), vagy egyik se megy... Ezt a BOR, BOREN... eznnek még utána kell néznem, mmi is ez, de köszönöm a tippet, keresem. Idézet: „Ennyivel több zajt generál? Vagy ennyivel nagyobb áramot vesz fel, és a PIC meghülyül az ingadozástól?” Mindketto lehetseges. Ha 7805-rol hajtod a motorokat, akkor az mennyire melegszik? Mert csak kb 1-1.5A-t bir, azt is csak hutessel... Ki kellene merned, hogy terheles nelkul es terhelessel mekkora aramot fogyaszt a motor, es ahhoz meretezni a motorvezerlot...
Milyen modellmotor? Azok már nem játékok, az én repcsimotorom felvesz 7A-t, az autómotorom pedig 10-12At 7,2Von... De ha rákötöd a resetet a gnd-re akkor nem resetelheti le nem?
Hát.. nem gondolnám, hogy ez 1 A méretben vesz fel áramot.
CSak a neve modell motor... Ez az! Szóval szerintem ez nem vesz fel annyi áramot. 7805 még csak ne is melegszik, bár egy fém cigisdobozba van belerakva, és az egész doboz a hűtője.. . (lőtte egy ajak szőllőzsíros hengerbe volt, abban sem vettem észre hogy melegedne...) MIvel meg működik, KB ilyen Sztem nem sok különbség van köztük...
Jaa, ezzel simán rendben kéne mennie, nem vesz fel túl sokat, az enyémek már "vadállatok" ehhez képest ...
Hát igen.. a te motoroddal nem kiporszívózná a szőnyeget, hanem feltépné és összegönyölné, az aljzatbetonnal együtt...
Ez biztosan elég lesz a borszívó mozgatásához? Mekkora tömegű a szerkezet?
Sztem elég kell legyen. Az egész szerkezetet egy DVD lejátszó fém dobozába tervezem rakni, maga ami a port fogja szívni, az egy pc venti lesz, vagy valami ilyesmi kismotor. Nem versenyezhet egy porszívó 1200 W-os motorjával, de nem is 20 percig dolgozik, mint az, hanem 8 órát, amíg munkában vagyok.
UI: "borszívó": ez nagyon tetszik... én vagyok a "sörszívó", de csinálok magamnak egy borszívót is...
PC ventivel csak porkeverő lesz, de a robotépítés öröme a lényeg.
Nem akarom ismételni magam, de ha tennél egy fotót, akkor lehet hogy ránézésre meg tudnánk mondani hogy hol a gebasz, de addig csak tapogatunk a sötétben..
Ilyenkor az szokott lenni, hogy valami hozzáér valamihez, vagy pont nem ér hozzá aminek meg hozzá kéne. Az is szokott segíteni, ha odakötsz egy led-et (persze a korlátozó ellenállással együtt) a vezérlési pontokra, hogy lásd mikor mi történik, és milyen gyorsan.
Milyen tápot használsz? Lehet egy kicsit gyenge ehhez a motorhoz.
Hello!
Hát raktam be egy kondit a motor két kivezetése közé is,. de semmi változás (igaz csak 0,1 uF, mert nincs nagyobb kerámia kondim) Mi lehet még a hiba? (most próbálom kimérni a fogyasztását a motornak...) Képet teszek föl a jelenlegi állapotról. Ember legyen a talpán aki ezen eligazodik...
No, ezt nem értem.
Egy 9 V-os elemet rákötöttem egy 7805re, és azzal működtettem a motort direktbe kötve, hogy megnézzem mennyi áramot vesz fel. De sajnos nem értem hogy mérek áramerősséget a multiméteremmel. (analóggal mértem valamikor, de ezzel áramerősséget még soha) Rákötöttem sorban a motorra. Ha 10A-res méréshatárra kapcsoltam akkor 0,1-t mutatott, ha 200mA-re, akkor pedig 1-t mért. Ez nekem sehogy sem jön össze. Valós értéknek sem felel meg, és ha 10A, vagy 200mA az egység, akkor sem ugyanazt mérte (ugyanaz a motor, ugyanaz a táp, ugyanaz a kapcsolás, minden ugyanaz). Valaki tudna segíteni, hogy értelmezzem ezeket az adatokat? Vagy mi a hiba? (a kapcsolás röviden: 7805ből jön a vezeték meg a GNDről. Rákötöm a motort működik. Valahol megszakítom az egyik vezetéket és közé iktatom a mérőt. Ennyi)
Sorban: A digitális multiméterek (röviden DMM) általában nem két kivezetésesek, hanem áramméréshez át kell dugni a pozitív kivezetést (a pirosat) az árammérős lyukba. Mondtad hogy még nem mértél vele áramot, csak azért mondom.
Ha 200mA-es állásban 1-et mutat, akkor valószínű hogy túl nagy az érték, tehát nem fért bele a 200mA-be, kapcsold egyel nagyobb fokozatba! Gondolom bal oldalt mutatja azt az egyest.. Ha 10A-es állásban 0.1 van, akkor az 100mA-t jelent. A méréshatár csak azt jelenti, hogy abban az állásban maximum annyit tud mérni. Azért kell jól megválasztani, mert minél közelebb van a méréshatár a mérendő értékhez, annál pontosabb lesz a mérés. Pl. 10A-es állásban a 123mA-t lehet hogy csak 0.1-nek mutatja.
Jól látom, hogy a képen nincs közösítve a logikai táp és a motortáp gnd-je? Az tud érdekes dolgokat művelni!
A pwm-et amúgy szokás az l293 enable lábára kötni, így nagyban leegyszerűsödhet a programod. Csak beállítod az irányt egyszer, aztán meg tolod neki a sebességet a pwm-en. Igaz, így egyel több kivezetésre van szükség a vezérlő részéről, de ennek ez az ára. Ez a te döntésed.
Hát a kivezetés átdugására rájöttem, igaz (szégyen, de..) a feleségem hozta szóba
A furcsa az, hogy nem "hiba-1"et ír ki. Most gyorsan újra mértem, és jól írtam. 10Anél 0,1; 200mA-nél pedig 1et, vagy 0,9et ír ki. (nem lehet hogy rossz a felirat? ) A másik furcsaság: ha a modellmotorra kötöm rá a mérőt, 10A méréshatárral, akkor folyamatosan ugrál 1től 6-7ig, de néha akár 16ot!!!! is mutat. Folyamatosan ugrált fel alá... Úgy fél percig néztem döbbenten mit mér, és ez idő alatt a 7805 jócskán forró lett! Átraktam a 200mA-re, ott 10-30-40-80 volt.. néha 150 (tehát kb itt is 10szerese a 10A és a 200mA között. Furcsa.. nem lehet elírva a méréshatár a műszeren?) http://www.globalmarket.com/product-info/hot-sell-dt-838-digital-mu...0.html Áramerősség méréshez a két szélső lyukat használom, sztem az ok. (semmi nincs a kapcsolásban, se PIC, se vezérlő.. Csak egy 9Vos elem, meg egy 7805. VISZONT nincs benne más sem, tehát a 7805höz nem raktam kondikat. Lehet ez a hiba?) Igaz a képen a GND nincs közösítve, mert ez a "nem tudom mi van megint, pihenjünk rá" szakaszban készült, egyébként össze van a két GND kötve. PWM van a PIC programban, de még nem használom. Egyenlőre simán rákötöm az 5V-ot, szóval 100%os PWMet kap.
Ezt pedig egyszer már eljátszottuk, emlékszel? Ha nem adod oda a 7805-nek a kondijait, akkor nem lesz jó a kimeneti feszültség! Van egy mondás: Add meg neki, és kérd el tőle! Ez ide nagyon igaz!
A műszerre meg ugye csak akkor dugod a 10Aes lyukba, amikor 10A-es állásban mérsz? Nekem is volt ilyen műszerem, és amikor egyszer túláramot kapott, akkor a helyiértékek is elkószáltak. Próbáld ki egy másikkal is! Egyébként AC, vagy DC-ben mérsz?
ejnye.. de igazad van, a méréssel is meg a többivel is. Mikorra kifutnék az új hibákból előveszem a régieket...
No, de megcsináltam ahogy kell a 7805-t. Nem tudom, de nekem csak a 10Aben mér, ha visszadugom a mA-es csatlakozóba, és átrakom 200mA-re, akkor nem mér semmit, nem is engedi át az áramot. Ezt nem értem. De használom a 10A-t. Az viszont tény: A régi motorom 0,1 A-t vesz fe. Az új pedig 6-16-18-t (!!!) mér! Lehetséges ez???!!! Ha 20 fölé megy akkor megjelenik bal oldalon az 1es. De legtöbbször 12 körül van. (10Aben mérem ezt, 7805 melegszik is mint a fene..) Lehetséges, hogy ez vacak motor ennyit vegyen fel egy 9Vos elemből??? |
Bejelentkezés
Hirdetés |