Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   46 / 106
(#) tibibalogh520 válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
Ja-ja....
Esetleg a kondenzátor szenzorát (ha van egyáltalán benne) meg lehetne mérni...hátha annak szakadása/megnyúlása miatt tilt a panel!?
(#) klimás56 válasza dige hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Szerintem fordulj a forgalamzóhoz, Reitter F. u 132 vagy 134. Molnár Bélát keresd....
(#) kemate hozzászólása Aug 7, 2012 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy Samsung AVQ12ASAN klímával kapcsolatban. 4 éve hibátlanul működik, de pár napja a hőmérséklet kijelző 35-55 fok közötti értéken belül ugrál és néha mutatja csak a valós hőmérsékletet.
Kaptam már ismerőstől olyan tippet, hogy piszkáljam meg a szobahőmérséklet szenzorát, ami megtörtént, de semmi változás. Valaki hozzáértőnek lenne egyéb ötlete?
(#) klimás56 válasza kemate hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Szia!
Az előző hozzászólásomat Neked is javasolnám....
Vagy ha nem minősül reklámnak,akkor : Klímaáruház Reitter F. u.
(#) klimás56 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
A ventillátornak van olyanja... :yes:
(#) tibibalogh520 válasza klimás56 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Szia!
Van olyan, amelyikben valóban van. :yes:
Viszont az eredeti kérdés így hangzik.:
Idézet:
„Segítséget szeretnék kérni
van egy hisense inverteres split klímám az a gondom ,hogy a kültéri egység nem indul el. mi lehet a probléma. a beltéri kiadja a jelet neki az üzemi led is világít rajta és egy relét is hallok kapcsolni, de ezenkívül semmi.”


Erre válaszolta kaqkk fórumtársunk, hogy nézze meg a kondit.
Mert ugye, ha kondihiba(mely ez esetben csak a ventilátoré lehet) lépne fel egy inverteresben, akkor a kompresszornak még el kellene indulnia.
Ha viszont inverteres, fordulatszám visszacsatolt a ventilátor is (és e miatt nem indít kompresszort venti nélkül), akkor neki sincs kondija.
Bár elismerem, néhány csodabogár mindig megjelenhet a piacon.
(#) dige válasza klimás56 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
szia esetleg a tel. számát meg tudnád adni mailban?
(#) herp válasza klimás56 hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Szia!

A lemezes hőcserélők asszem valamilyen rozsdamentes anyagból vannak, és van olyan nyomásfokozatú ami megfelelne. Az alapkivitelnél úgy néz ki a dolog, hogy egymással párhuzamosan "kapcsolt" lemezek közötti terekben áramlana a HK, de hogy hogy oszlana meg pl. a közeli és a távoli lemezek között, azt nem tudom. Nehogy az legyen hogy a közeli lemezek közt átszalad az összes és nem is tud rendesen kondenzálódni/ nagyobb DT kell neki. Vagy ne foglalkozzak ilyenekkel? Másik kérdés az olaj, ha összegyűlik a hőcserélőben erre-arra, az nem gond, nem rontja túlzottan a hőátadást? Vissza tudja hordani a gáz a kompresszorba ha pl. a hőcserélő a kompresszornál mélyebben van?
(#) sailor76 hozzászólása Aug 10, 2012 /
 
Mindenkit üdvözlök!

A segítségetekre/tanácsotokra lenne szükségem.

Szeretnék építeni egy folyadékhűtős klímát, de nem tudom, hogy kivitelezhető-e.

A rendelkezésemre álló eszközök:
1 db 6 KW-os kültéri egység R22 gázzal töltve
1 db 30 literes tartály
2 db ventilátoros hőbefúvó (Webasto fancool vízhűtésű (chiller) klímaberendezéshez)

A kérdésem az lenne, hogy ha a 30l-es tartályba rézcső spirált hőcserélőként beépítenék, melynek végeit a kültéri egység ki ill bemenetére kötöm, a tartályt fagyállóval feltöltenem és rákötném a ventilátoros hőcserélőkre, akkor elméletben működő képes lehet-e a
"klímaberendezésem"???

A kültéri egységem (6kw, normál split oldalfali klíma kültérije) és az R22 es gáz alkalmas-e erre a célra?

Kb hány fokosra tudnám lehűteni a hűtővizet a fent vázolt konfigurációval?

A 2db hőcserélőm egyenként 10.000 BTU teljesítményű. és a hűtendő légköbméter 125 m3 (2db 5X5m es szoba 2.5m belmagassággal, jó szigeteléssel)

Segítségeteket és javaslataitokat ez úton is köszönöm!!!

Gyula
(#) klimás56 válasza herp hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
A lemezes hőcserélő önmagában nagyon jó dolog, ami az esetünkben fontos kérdés az az, hogy az egyes lemezek közötti tömítés megfelelő-e hűtőközegre??? Valamint az esetleges komoly nyomáskülönbségre !!!
Az olajjal nagyon nem kell foglalkozni, ha jól van méretezve és beállítva a rendszer, akkor az olajvisszahordás is biztosítva van.
(#) klimás56 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Lehet, nálad a két pont. Arra gondoltam, minek külön inverteres fordszabályozás a kültéri ventinek, elég eg yegyszerű tirisztoros is, akkor viszont a kondi talán mégis kellene....
Meghát a márka nem rossz, de talán annyira mégsem fejlett, mint a nagyok...
(#) klimás56 válasza sailor76 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Idézet:
„hőcserélőkre, akkor elméletben működő képes lehet-e a
"klímaberendezésem"???



Igen, de komoly méretezésre van szükség a hőcserélőt illetően.
(#) klimás56 válasza klimás56 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Lemaradt:
Szükséges néhány változtatás is, a kültériben valószínüleg van egy kapilláris cső a kisebbik szelep előtt, ezt el kell távolítani. Kell egy adagoló szelep is ami teljesítményre és elpárolgási hőméréskletre van méretezve. Ezek nélkül nem fog rendesen működni a géped.
(#) klimás56 válasza klimás56 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
A visszacsatolás ezzel együtt még meg lehet és lehetséges, hogy itt lesz a bibi...
(#) hzoli2 hozzászólása Aug 12, 2012 /
 
Sziasztok!

Olvasgattam itt a fűtő klímákról és szeretnék a külső egységembe beletenni egy fűtőszálat, ezt ajánlották lefagyás ellen.
Inverteres klímám van 3,5COOP értékkel és nagyon meg vagyok vele elégedve, hűtés és fűtési szempontból is.
Valóban nagyon jó az áram fogyasztása .
Nem volt gondom a lefagyással, de ha véletlenül szükség lenne rá, akkor csak bekapcsolnám a szobában és felolvasztaná a lefagyást.
Van egy 100W -os 2méter hosszú fűtő kábelem, ezt szeretném a klíma külső egységében felrögzíteni ezzel a műanyag átkötő szalaggal, de pontosan kellene az útvonal, hogy hol haladjon el ez a fűtő kábel. A kompresszor alján biztos , hogy el kell haladnia és a hőcserélőnél is és annál a nagy bordás izénél is .
Ha esetleg valaki tudja , hogy ezt a 2m hosszú kábelt ,hogyan a legjobb elhelyezni a kültériben , kérem írja meg , előre is köszönöm. (vagy egy kép is jó lenne , ahol be van jelölve a fűtőkábel útvonala.)
(#) klimás56 válasza hzoli2 hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
Szia! Szerintem nem kellene külön fűtőszál a kültéridbe! A gép vezérlése elég jól lekezeli a fagyást. Másik meg, a 100W az nagyon kevés lenne amúgy is. Ha egy ilyen megoldás szükséges lenne a kültéribe, gyárilag megoldanák. HA mindezek ellenére mégis lefagyna a kültérid, kapcsold be hűtés-maximumra 20-30 percre és jég eltűnik a hőcserélőről.
A fűtőszálat egy esetben tudom elképzelni, ha a kültéri aljában felgyülemlik a víz és ez megfagy. Ekkor a kültéri alsó lemezére kell felerősíteni belülről pl. öntapadós aluszalaggal a fűtőszálat és a vízlevezető csőbe sem árt ha belenyúlik.
Én egy egyszerű termosztáttal vezérelném , pl. -2°C alatt bekapcsolna és állandóan melegen tartaná a vizesedő helyeket. A fűtőszálad teljesítménye szerintem kevés lesz .....
(#) herp válasza klimás56 hozzászólására (») Aug 12, 2012 /
 
A hőcserélő tömítése... Hát az forrasztott kivitel Ezekben tudtommal nincs tömítés. A nyomás különbséggel mondasz valamit, bár olyan előírás nem szokott lenni hogy a 25bar-os nyomásfokozatú HCS csak úgy bírja a nyomást, ha mindkét oldala nyomás alatt van, pl. távhő HCS-nél is lehet ilyen h a primer oldalon sokkal nagyobb a nyomás mint a szekunderen. Mindenesetre jót szólna ha nem bírná a klímában

Kicsit off, hasonlót meséltek hogy duplafaló melegvíztartálynál volt ilyen, h előbb töltötték föl a köpenyt, és összerogyasztotta a belső tartályt. Na nekünk is ilyen van, és utóbb belegondolva nem is foglalkoztam a kérdéssel, meg előírás se volt rá, de kiderült h bordás a belső tartály, úgyhogy mindegy neki.

Az olaj-visszahordás méretezésénél mire gondoltál konkrétan? Áramlási sebességet kéne tartani, vagy valami hurok-rendszert kiépíteni?
(#) klimás56 válasza herp hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Tömítés mindenképpen van minden lemezesben, ugyanis a járatokat el kell választani egymástól. Szerintem valahol kereskedésben vagy a neten nézd meg a hőcserélőd adatait. A hűtős változat általában nem menetes végekkel ,vagy csak vízoldalon menetes kivitelben készül.

Ha jól van az adagoló beállítva, akkor van annyi gőzsebesség, hogy minimális olaj marad a rendszerben, ezen kívül ajánlott a a hőcserélő után, főleg ha a kompresszor magasabban van/lesz, egy olajzsákot kialakítani. Ezzel bajt nem lehet csinálni, viszont ha van olajelhordás,akkor szépen összegyűjti és egy idő után a kompi visszarántja.
Én kicsit szoktam csinálni 2 db 45°és egy 90°-os idomból. Vagy ha kicsi pl. d= 12-15 mm a szívócső, akkor hajlítóval is kialakítható.
(#) norbi01 hozzászólása Aug 17, 2012 /
 
Üdv Mindenkinek!

A segítségeteket szeretném kérni a következőben:
Nemrég kaptam egy használt split klímát. Mivel pont a szezon legeslegközepén voltunk,természetesen nem találtam szerelőt aki belátható időn belül beszerelte volna, ezért úgy döntöttem, hogy felcsapok klímaszerelőnek és megoldom én magam. Kültérit-beltérit felraktam, bekábeleztem, becsöveztem, bekötöttem mindent. Csináltam nyomáspróbát 8bar-al, egy kötésnél kicsit eresztett a rendszer, de a hollander meghúzása után ez megszűnt. Levákuumoztam az egész rendszert, ráengedtem a gázt, elindítottam és legnagyobb meglepetésemre működött!! ) Kb. 3 napon keresztül használtuk, aztán egészen tegnapig nem kellett, kb. két hétig nem ment. Tegnap viszont bekapcsoltam, a kompresszor elindult de még 15 perc után sem hűtött. A kültéri csonkjai néhány fokot hűltek, de hideg levegőt nem fújt a beltéri.
A kérdés az, hogy:
-lehet-e attól, hogy esetleg valahol mégis szivárog a gáz?
-ha igen, a maradék gázt(ha maradt) visszaszivathatom-e?
-lehet-e, hogy a beltériből szivárgott el a gáz, vagy azt éreztem volna a lakásban(mármint a szagát)?
-egyáltalán hogy álljak neki a hibakeresésnek?

A segítséget előre is köszönöm!
(#) herp válasza klimás56 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Nézegettem a neten, de mindenre fölesküdnek, hogy vákuumkemencében, rézzel össze vannak forrasztva a lemezek és kész. Én sem értem teljesen, mert akkor belül is kéne h forrasztva legyen, talán a legjobb lenne szétflexelni egyet

Az adagoló beállítás, nade ez egy kondenzátor lenne (tehát fűtene), az adagló meg az elpár elött van, nem? Pontosabban esetünkben ez kapilláris lenne. Vagy úgy érted hogy ha nem rendellenesen nagy a fojtás, akkor van elég gázsebesség?

Az olajzsák tetszik, amikor megtellik a szifon, akkor egy olaj dugót szív vissza a kompresszor, a HCS-ből meg ki tud fojni. Köszönöm a tippet

Lehet hogy elsőre úgy csinálnám, hogy a tartalék Hitachi hűtő klímának a kapillárisát áttenném a kültéribe, simán megfordítanám a HK útját, és a beltéri helyére menne a HCS. Csak úgy poénból, nem üzemszerű fűésre persze
(#) klimás56 válasza herp hozzászólására (») Aug 19, 2012 1 /
 
Persze! Az összeállítás világos, mert létezik szétszerelhető is óriási méretekben.A képeken a fekete csík a tömítés, ez nem mindegy miből készül.
A képeken a szerelhető változat van, de a szerkezet ugyanilyen az összeforasztottnál is.
A tömítés érintkezhet a hűtőközeggel és ezért nem mindegy miből van. Bár találkoztam bátor emberekkel akik a sima padlófűtéses hőcserélőt sima vizes hollandikkal és idomokkal berakták a hűtőkörbe.... no komment.
Bár az is lehet és ezt elfogadom, hogy manapság már nem gyártanak csak egyféle univerzális tömítéses hőcserélőt....
(#) zsoltee0001 hozzászólása Aug 20, 2012 /
 
Sziasztok
Haver vett Bővebben: Link tipusú Hűdenagyon szupercsendes klímát.
Fel is szereltette szakemberrel, de működés közbe valahogy mégse olyan szupercsendes.
Pedig pont ez lenne a lényege.
Már minden át lett nézve rajta, a falon gumiágyba van rögzítve a kültéri, csőhurok kiképezve.
De mikor rákapcsol a kültéri, a beltéri valahogy átveszi a zaját. (?)
Létezik olyan, hogy a csövön keresztül átmegy a hang?
Kb 3 méter a csőhossz.
Az ötleteket előre is köszönöm.
Üdv
(#) klimás56 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /
 
Idézet:
„Létezik olyan, hogy a csövön keresztül átmegy a hang?



Igen , létezik és elég nehéz kivédeni. Lehetséges esetleg egy még hosszab cső segítene. Az invertereseknél is van egy bizonyos rezonancia-frekvencia, amit szinte lehetetlen kivédeni, főleg ha felpörög 120-130 %-ra. Ezt az időt el kell viselni, úgyis visszaesik a fordulat és lecsendesedik a kültéri.
Amit még lehet hókusz-pókuszolni, a beállított hőmérsékletet ne vigyétek nagyon le, akkor a kültéri sem fog nagyon beindulni.
(#) zsoltee0001 válasza klimás56 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
Szia
Áttanulmányoztam az oldalt és 2 dolog jött le.
Az egyik amit e is írtál, a még hosszabb cső (mekkorát érdemes betenni?)
A másik, esetleges túltöltés (milyen nyomás az ideális?)
Üdv
(#) klimás56 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
A csőhosszat nehéz megmondani.
A töltet elméletileg nem okozhat gondot, bár azt meg lehetne próbálni hogy az egészet lefejted egy palackba és utánna mondjuk a 3/4 részét szigorúan folyadék állapotban visszatölteni.
Az inverter úgyis igyekszik állandó szívóoldali nyomást beállítani, lehet hogy a nyomóoldallal lehet picit elmászni a gyári beállítástól.
AZ NEM MEGY, HOGY EGY PICIT ELERESZTEK A GÁZBÓL!!!! :no:
(#) herp válasza klimás56 hozzászólására (») Aug 23, 2012 / 1
 
Jópofa ez a "háztartási" hőcserélő Ezek szerint akkor a forrasztottban is gumitömítés van, én nem tudtam, bár nagyon nem foglalkoztam vele. Olajra, gázolajra használtunk ilyen hőcserélőket gond nélkül. A kísérleti berendezésben R290 (vagy nevezzük nevén a gyreket, propán ) lenne a hűtőközeg, nem tudom az mennyire agresszív.

A vizes hollandis bekötés nagyon jól hangzik Elég kókusz megoldás, de saját célra, próbára... Vagy nekik nem úgy kellett? Mivel tömítettek? Sima gumi/klinger tömítéssel?
(#) klimás56 válasza herp hozzászólására (») Aug 23, 2012 /
 
A tömítés biztos nem gumi a lamellák között, biztos valami vegyi boszorkánykonyhán kitalált cucc.

A kókány cuccban sima klingerit tömítés van, nem mertem hozzzányúlni és ami szinte hihetetlen, a mai napig működik.
A csodaszerelő "kolléga" sorba kötött egy léghűtéses kondit a vizessel mert a nyomóoldal az egekben járt, a tulaj inge-gatyája a vízszámlára ment mindaddig amig a retket kitakarítottam a légesből. Azóta nem kell a vizere rányitni a csapot.... érdekes! Neeeem???
(#) herp válasza klimás56 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Szerintem ő ezt úgy gondolta, hogy átalakítja vizesre, csak nem kötötte ki a levegős kondit És ezek szerint a klingerit tömíti a HK-t? Na ez már tényleg hihetetlen
(#) klimás56 válasza herp hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Bizony! Klingerit! Van olyan fajtája, amit kimondottan hűtőköri alkalmazásra fejlesztettek pl. hengerfej-szeleplap tömítés.
Itt a mi esetünkben ez az igényesség "természetesen" nélkülözve lett ...
(#) klimás56 válasza herp hozzászólására (») Szept 1, 2012 /
 
Nem-nem ! A léges kondi a kosz miatt nem látta el a feladatát, hát sorba kötött egy vizest és így szuperált a masina.....
Következő: »»   46 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem