Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Modositani lehet! Barmikor torolheted a teljes PIC tartalmat! Csak kiolvasni nem fogod tudni... Ha Modositas ellen is vedeni akarod, akkor egy OTP-s valtozatot kell valasztanod amit csak egyszer es kizarolag egyetlenegyszer lehet irni... (ill az sem teljesen igaz, mivel ugye az 1-eseket egeted at 0-sokka az egetes soran, tehat meg mindig lehet barbalkodni...)
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy .hex fájlt hogy tudok visszafordítani assemblyre vagy C-re?
Szia !
Megnyitod az MPLAB-ot. Importálod a hex-et. Wiev menübe a programmemóriát bepipálod ,és kész. ASM-lesz benne.
Vegulis a MPLAB tartalmaz disassemblert, ami ASM-re forditja a HEX allomanyt. C-re nem igen van.
akkor nem kell új projekt hozzá?
a hex-et importáltam de a program memória üres marad (biztos van program a PIC-ben, ez a hexen is látszik)
Védelemmel van ellátva a PIC (ha megpróbáltad kiolvasni), sajnos itt megállt a tudományom. Én úgy értettem ,hogy hex fájlod van. Érdemben a tartalmát amúgy is csak kinyomtatni lehet , szerkeszteni nem.
Köszönöm a segítséget. Sikerült, Immáron ASM formátumban a program.
Sziasztok!
Nemrég kaptam kézhez egy pic18f2320 nevű eszközt. Programot szeretnék rátölteni. Átnéztem az alkatrészspecifikációt, de nem tudom, hogy kezdjek hozzá! Annyira jöttem rá, hogy az 1., 19., 27., és 28. lábat kell használjam. Valaki valami ötletet tudna adni?
A programozasi leiras. Persze ez alapjan nem eppen konnyu megcsinalni, viszont van keszen kaphato programozo eszkoz, pl PicKit2, amivel a PC-rol lehet programozni ezt, es meg nagyon sok mas eszkozt is.
Sziasztok.
Valaki foglalkozik itt TFT kijelzős érintőpanelekkel? Egy-két példaprogramot szívesen megnéznék ha esetleg akad valakinek. Lehetőleg C-nyelven.
Köszönöm!
Mindegyik CPU mindegyik tápját be kell kötni.
De ez általában a CPU data sheet-jének az elején le is van írva.
Sziasztok,
A PIC24f-nél a szoftveres késleltetéseket nekem kell megírni? Arra gondolok, hogy mint a 18f-nél olyan, hogy timers.h nem találok. Ez azért van mert a fordító "demó"? Idézet: Csak akkor, ha a __delay32, __delay_us és __delay_ms nem elégíti ki az igényeidet. Leírását lásd: a C30 DOC könyvtárában levő hlpLib30.chm állományban (delay kulcsszó)! „A PIC24f-nél a szoftveres késleltetéseket nekem kell megírni?”
Van egy pic32 demo boardom.
Elvileg 80Mhz-en megy a pic. C-ben kipróbáltam, hogy 1 ciklus mennyi idő alatt fut le:
450ns lett a periódus idő. 80Mhz-et ezt egy kicsit sokallom. Mit lehet tenni, hogy gyorsabb legyen?
Ezt a 450ns-ot szkópon nézted? Az 36 utasításciklus, tényleg kcisit sok, meg kellene nézni mit csinál az a makró, ha maszkolással oldja meg a bit állítást, akkor sok utasítás kell neki. Próbáld meg ezt, elvileg így a led 40Mhz en villog, a while ciklushoz tartozó részek kivételével...
Így már sokkal jobb lett
A 25Mhz-es szkóp már nem tudja mérni a jelet. Lehet letölteni a pic32 C fordítóhoz egy összefoglalót, hogy ezeket az utasításokat megtaláljam? A függvényes megvan, hanem ez az egyszerűsített dolog érdekelne.
Én is mostanában kezdtem el foglalkozni a PIC32 szériával, érdemes kihagyni a szerintem a gyári függvényeket ahol lehet, adatlapból és application note-okból, meg az adott perifériához tartozó reference manual-okból mindent ki lehet hámozni. Ha megnézed a head file-t akkor abban látod, hogy minden regiszterhez tartozik 3 másik is. Ez esetben LATD, LATDCLR, LATDSET, LATDINV, a nevükből a működésük szerintem már egyértelmű .
A makró valószínű a hagyományos LATD = LATD & 0x01; re bővül ki, míg a LATDINV = 0x01; sokkal kevesebb asm utasításra fordul. Gondolom Te is "Lite" módban használod a fordítót, valószínú a pro verzió ezeket az optimalizálásokat megcsinálja... ui: Miután átírtam a kódomat az ilyen maszkolások helyett INV SET CLR alkalmazására, kb 15% al kevesebb lett a program memória
Köszönöm az információt. (Idáig a pic18-al foglalatoskodtam és, hát elég nagy különbségeket vélek felfedezni) de a 16 bit az 16 bit.
Idézet: „ui: Miután átírtam a kódomat az ilyen maszkolások helyett INV SET CLR alkalmazására, kb 15% al kevesebb lett a program memória” De nem csak az az elonye ezeknek, hogy kevesebb utasitasra fordul, hanem, hogy egyszerre tobb bitet manipulalhatsz.
16 bites pic vagy avr az van-e?
Ugy tudom 8 es 32 bites van csak, de a 8 bitesnek is vannak 16 bites aritmetikai muveletei. Amugy ezt az AVR Miertekben kellene kerdezni!
32 bites is jó jönne.
Ja en meg most latom azt irtad "PIC *vagy* AVR" -- valamiert csak az AVR szot vettem eszre, elnezest!
PIC-bol termeszetesen van 16 bites, a dsPIC ill a PIC24 sorozatok a neked valok. Ezzel a MAPS nevu eszkozzel tudod kivalasztani a megfelelo PIC tipust. Pl a 8 es 32 bites pipakat leveszed (mindegyik utan kicsit kell csak varni mire a valtozas megjelenik a kepernyodon). Aztan kivalasztod mire van szukseged, hany labra, vagy I/O-ra vag milyen funkciokra stb, es kiirja neked melyik chipek a felteteleknek megfeleloek. Ott van a Specifikacio es a technikai Dokumentacio-ra inkek is, akkor a "Budgetary Price" azaz a chip arazasa is, szoval jo kis eszkoz ez kivalasztani a szamodra megfelelo PIC-et... Atmelek nem tudom csinalnak-e hasonlot az AVR-ek kivalasztasahoz, de ott nincs ennyi fajta eszkoz, tehat ott lehet egyszerubb a valasztek. UI Icserny mesternek van nagyon jo PIC24-es tanjegyzete, azt erdemes olvasgatni... Bővebben: Link Idézet: Szinte olyan, mintha egy másik gyártó készítette volna... „Idáig a pic18-al foglalatoskodtam és, hát elég nagy különbségeket vélek felfedezni”
Ez már egy másik kérdés, találtam egy AVR-re irt ARM emulátort, ezt hogyan tudnám picre átforgatni? egyáltalán lehet-e? Elég csak a megerősítés.
Mindent meg lehet csinalni, miert ne? De ehhez ismerned kell mindket (mind a harom) architekturat olyan siznten, hogy ez ne okozzon neked problemat. Javasolnam, hogy ne "raketa vezerlessel" kezd, hanem az alapjainal a tanulmanyaid. Ha kemenyen tanulsz, akkor 1-2 even belul mar meg fogsz tudni csinalni egy ilyen jellegu dolgot.
Sziasztok,
HD44780 kétsoros, 16 karakteres LCD és PIC16F887 összehangolása közben akadtam el. Egy menürendszert használó alkalmazást fejlesztek épp (öntözőrendszerhez). A mellékelt program kiválóan működik, de sajnos csak a LINE1 tekintetében. A Line 2-re címzett üzenet nem jelenik meg. A HITACHI kijelző leírása alapján helyesen jártam el - nem értem hol a hiba? ISIS modellben és a valóságban egyaránt jelentkezik a hiba. A kijelzőt 4 bites üzemmódban használom. A leírás alapján két dolgot kell elkövetni a második sor aktiválásához: (1)aktiválni - ezt a function set N bitjének bakapcsolásával megtettem az init résznél (2)második sorra írás előtt a DDRAM címet a kurzorpozíciónak megfelelően beállítani,ezt a b'11000000' parancs elküldésével tettem meg. Előre is köszönöm a segtséget |
Bejelentkezés
Hirdetés |