Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   23 / 399
(#) temonddmeg válasza janika002 hozzászólására (») Okt 3, 2007 /
 
Helló!
Milyen tantálokat akarsz beletenni?
A csepp-tantálokkal vigyázz, nekem már 1 bezárlatosodott, pedig közelében sem volt a max. feszültségének.
A Lomex turkálójában láttam most ERO tantal kondikat, piros műanyag kockák, úgy néznek ki mint egy Wima mkp/mks kondi, ezek nekem meggyőzőbbek.
(#) Skori válasza Árpy hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Rx500 védelem:

R1-et a relé feszültsége és árama alapján kell méretezni, lényegében ugyanúgy ahogy a weblapomon a saját hangfalvédömnél leírtam.
Mást nagyon nem kell módosítani (esetleg R7,R8,R17 a tápfesszel arányosan növelni), bár az nem látszik a rajzon, hogy eredetileg mennyi volt a táp, de nyilván 24V-nál jóval több (a relé + ellenállás alapján)

Ha a véleményem is érdekel: ez egy kö egyszerü hangfalvédö alapkapcsolás, kb. annyit tud, hogy müködik. Amúgy érzéketlen és lassú. Pl. kb +4V DC kell hogy müködésbe lépjen a védelem. (negativból kicsit több, de pl. a sajátom már 0,6...0,7V DC-töl is lekapcsol) Az idöállandója kb. 10x akkora mint annak amit használok.
(#) Árpy válasza Skori hozzászólására (») Okt 5, 2007 /
 
Értem, köszi a véleménynyilvánítást.
Azthiszem a kapcsolás eredetiled +-35-37 voltról megy. Én is ezen értékek módosításán gondolkodtam, csak nem voltam benne biztos. VF2-t akarok építeni majd kiváncsiságból, és ahhoz akarom elkészíteni, de a quadhoz is kellene valami védelem, mert nincs rajta. Esetleg nem tudnál tanácsot adni, hogy hogyan lehetne ezt a kapcsolást feltuningolni?
Mert a nyákot már átterveztem hozzá, és már készen is van, már csak be kellene ültetni.
Azért ezt a kapcsolást akartam elkészíteni, mert itthon csak 24vDC és 110vAC-s relék vannak, amik nagyobb teljesítményűek, és még megtetszett a kapcsolásban szereplő clip led, amit meg is dupláztam a nyákon külön-külön mind a két végfokhoz.
(#) Skori válasza Árpy hozzászólására (») Okt 5, 2007 /
 
Úgy hogy a nyákterv ne változzon nehéz lenne tuningolni.
Ha már úgyis megvan hát rakd össze - végülis a dolgát elvégzi ez is. Aztán késöbb egyszer építhetsz egy jobbat.

Ami szempont egy hangfalvédönél (legalábbis nekem):
- 2...5 sec késleltetéssel kapcsoljon be.
- Célszerü csatornánként külön figyelni az egyenfeszt (a relé attól még lehet közös). Mivel viszonylag kicsi DC feszültség is károsíthatja hosszú távon a hangszórókat, célszerü érzékenyebb védelmet csinálni.
- Érdemes a tápfeszt is figyelni, és csak akkor bekapcsolni a hangszórókat ha a tápfesz is megvan. A táp csökkenése esetén is müvelhet fircsa dolgokat némelyik végfok, érdemes ez esetben is lekapcsolni róla a hangfalakt. Egy keményebb zárlat, túlterhelés, gerjedés, stb is lecsökkentheti a tápfeszt, tök hasznos tud lenni ha a védelem ilyenkor is megszólal.
-Olyan áramkör kell ami hiba esetén nagyon gyorsan reagál, mert az esetleges károk annál nagyobbak minél késöbb lép müködésbe a vedelem.
(#) Árpy válasza Skori hozzászólására (») Okt 5, 2007 /
 
Meggyőző az érvelésed, úgyhogy majd elkészítem következő hangfalvédőként a te kapcsolásodat is

Off:
érdekes a labortápos írásod, kiváncsin várom a következőt
(#) janika002 válasza temonddmeg hozzászólására (») Okt 7, 2007 /
 
A lomexből rendeltem az összeset Csepp kivitelü az összes sárga szinü és egy piros (L)betü van rajta nem tudom ez mit jelent ,de remélem nem a zárlatos fajta mert az nagyon kínos lenne ugyanis elég drága volt!!
Küldök egy képet róluk

SA400020.JPG
    
(#) Árpy válasza janika002 hozzászólására (») Okt 7, 2007 /
 
Szép kis tantál kondik..... de mennyibe fájhat egy ilyen készlet a quadhoz? Ha nem túl drága lehet, hogy cserélek én is.
A kondik cseréjével mit lehet elérni? stabilabb müködés? jobb hangminőség?
Nekem asszem a kisebb kondik kerámiák.
(#) janika002 válasza Árpy hozzászólására (») Okt 7, 2007 /
 
Hát Árpy nem kevésbe!Őrültek vagyunk mind a ketten úgy látom,hogy ilyenre költünk!Az ic táp kondiait cseréltem + a Skori ajánlásába lévő 220 mikrókat rakom bele + T1 bázisába lévő 100mikrót cseréltem tantálra! Ára 6500ft-volt(feleségem nem tudja) ebbe benne van a 470nf-os csatoló kondi cseréje 100voltos WIMA MKP-re(ja és 7db végfokra)
(#) Norberto válasza janika002 hozzászólására (») Okt 7, 2007 /
 
Pedig ezek a jellegzetes csepptantál kondik...
(#) borvendeg hozzászólása Okt 13, 2007 /
 
Hello mindenki!
Megint egy problémámal fordulok hozzátok az a gondom hogy megépítettem a Skori honlapján található előerősítőt gondolom sokan ismerik. Szóval az vele a gondom hogy nem tetszik vele a QUAD-om hangereje mintha nem erősítene eleget próbáltam kicserélni az IC-ket hátha azzal van a gond de az sem segített. (amugy rendesen működik a hangszínszabályzás is) Ebben kérném segítségeteket hogy mi lehet a baj.
Előre is kösz Matyi.
(#) sturbi válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 13, 2007 /
 
Nagy eltérést tapasztalsz ?
Mert a hangnyomásérzet jelentősen függ a dinamikától és a torzítástól is. A hangszínszabályozó fokozat mindenképpen csökent valamit (vagy sokat) a dinamikán és ez miatt már eleve halkabbnak tűnik ugyanaz a hangerő. Ha eddig esetleg nagyobb torzítású előfokkal használtad és a mostani kisebb torzítású, akkor is halkabbnak tűnik, pedig mérve ugyanakkora jel jön ki. (egy torzító 8-10 Wattos erősítő lényegesen hangosabbnak tünik, mint egy tisztán megszólaló 25 Wattos).
Mérni kellene, ha biztosra akarsz menni.
(#) temonddmeg válasza janika002 hozzászólására (») Okt 13, 2007 /
 
Ööö...az enyémek kék színűek voltak, remélem ez megnyugtató :O
(#) borvendeg válasza sturbi hozzászólására (») Okt 13, 2007 /
 
Kösz a segítséget de az a helyzet hogy eddig csak simán rá volt kötve egy discmanra és most h bekötöttem az előerősítőt mintha halkabb lenne meg kipróbáltam hogy rákötöttem egy másik erősítő fejhallfgatókimenetére nah ugy aztán tényleg nagyot szólt és ezt szeretném elérni h akkorát szóljon mint miko a fejhallgató kimeneten volt
Akkor lehet hogy az amegoldás h építek egy előerősítőt amit a mostani meg a végfok közé teszek?
(#) mrex válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 13, 2007 /
 
Sziasztok már rég voltam itt.
Régebben már írtam egyszer hogy minden dinamikacsökkenést az előfokozatok okoznak minnél több szabályzót és jelformáló kütyüt építetek be annál jobban csökken a dinamika.Előfokozaton nem a quad előfokozatát hanem mindent ami a quad előtt van értem.
Azt javaslom mindenkinek hogy csináljon aktív hangváltót (ez nem hangszínszabályzó) és akkor az "elveszett" tartományt egyszerűen tudja"pótólni" kevés szubjektívebb dolog van a hangzásnál.Nálam egy rádió van rákötve egy aktív hangváltós rendszerre 8 végfok 8 hangszóró úgy állítom ahogy a legszebben szól. Szerintem a jó rendszerek aktív hangváltósok.
2-mély
2-közép
2-magas
2-subb
Mrex

(#) sturbi hozzászólása Okt 13, 2007 /
 
Nem ismerem a Skori honlapján lévő előfokot, de szinte biztos lehet növelni az erősítését akkorára, hogy rendesen kihajtsa a végfokot, majdcsak beesik ide valaki aki elmondja, hogyan. Jobb megoldás lenne, mint mégegy előerősítő.
(#) borvendeg válasza sturbi hozzászólására (») Okt 13, 2007 /
 
Nos kösz a reménysugarat Azért kíváncsi lennék Skoy véleményére is
majd csak erre téved...
(#) borvendeg hozzászólása Okt 13, 2007 /
 
Arra gondoltam h. jelenleg 15Vos tápfeszt kap az áramkör De néztem az IC adatlapját amin max tápfesznek 18V van írva az segítene vamit ha 15 helyett 18V-ot kapna???
(#) mrex válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 13, 2007 /
 
Nem. A tápfesznek ehhez nem sok köze van.Van egy hanggenerátorod? Vagy egy hanggenerátor progid?
kösd rá a végfok beemenetére adj rá vonalfeszültségnyi jelet olyan frekvencián amin vizsgálódni akarsz figyeld meg az erősítődet.Ha már bekötsz egy hangerőszabályzót már megváltozik az átvitele. hagszíntől méginkább .Itt többnyire elméleti problémákra adunk kérünk kapunk tanácsokat de az hogy hogyan van ténylegesen huzalozva egy erősítő azt senki emberfia fórumból nem tudja megmondani.Még az sem mindegy melyik árnyékolás honnét indul vagy hova érkezik uganazon földfólián.Ezek a kapcsolások alapból tudják a dolgukat bárki mondjon bármit is itt. Alapvető a megfelelő földhuzalozás nem tudom másként mondani.A legnehhezebben elhárítható hiba a földelési hálózat hibája ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy búg a cucc hanem abban is hogy csökken a dinamika .Skori honlapján egy iskolapélda van a huzalozásról ha nem úgy van drótozva bőven okozhatja akár ezt a hibát is .Nem lehet általános érvényű receptet adni erre lehet hogy Pl műanyag a ház és alufóliát kell árnyékolásul ragasztani a bemenet sor fölé és földelni nem tudom, csak azt ,hogy mindenkinek magának kell végigkinlódnia a földelési hálózat elkészítését. És nem hiszem, hogy egy előerősítő ne tudna meghajtani egy szabványos vonalfeszültséggel kivezérelhető berendezést. Igazán nem off akartam lenni csak ezt tapasztaltam magamon.Részemről jártam úgy ,hogy egy általam tökéletesnek hitt földelési hálózat a saját aktív hangváltómban szivatott meg úgy hogy a végén egyesével vagdostam el a földvezetékeket mert gyengén szólt a magas aztán egy vezeték átvágása után gyönyörű tiszta magasok ugrottak be 4 napig huzaloztam mire jó lett .
Mrex
(#) sturbi válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 13, 2007 /
 
IC-s előfokod van ?. A tápfeszt nem kell megváltoztatni, ha beteszel egy linket a kapcsolásról, megmondom melyik ellenállásokat kell módosítani, hogy nőjön az erősítés.
(#) Skori válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 13, 2007 /
 
Az első TL072 erősítését meg lehetne növelni, mert alaphelyzetben egyszeres (csak impedanciát illeszt). A szokásos jelforrások (Tuner, CD, PC, Magnó, DVD, stb..) szépen kihajtják így is.
A rajz alapján az IC 6-8 és 1-2 lába közé kellene bekötni kb. 47kohmot (jelenleg simán össze vannak kötve). a 6-os és 2-es lábra pedig kellene még egy-egy 10kohmos ellenállás a föld felé. Így kb 6x-os erősítést kapnál, az talán elég lesz.
(#) borvendeg válasza Skori hozzászólására (») Okt 14, 2007 /
 
Oh kösz Skory
(#) janika002 válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Hi!Gábor a lakkfürdő baromira bevált olyannyira,hogy egyáltalán nem jön ki belőle hang(persze bekapcsolva)egyébként idáig száradt a gázkazán tetején!!!!!
(#) Parázs Gábor válasza janika002 hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Mondom én.Örülök, hogy jó lett.Máskor csinálhatod ugy is hogy rákötöd a 230V-ot és ugy nyomod be a lakba.Persze szigetelve.
(#) (Felhasználó 4577) válasza borvendeg hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Az a tapasztalatom hogy nem disco célra van, hanem inkább hangosításra, nem bírja a hangos zenét, hanem elfüstöl ( vagy a tranyó vagy az ellenállás, nekem már mindkettővel gondok voltak).
(#) janika002 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Okt 20, 2007 /
 
Szerintem 90%-ba a gazdája a hibás amiért lefüstöl az erősítő főleg a Quad(vigyázni kell rá mint a hímes tojásra)!!!De ez csak az én véleményem!
(#) barkács válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Sziasztok! Kb 20 éve építettem a quadomat, akkoriban házibuliztunk vele. most a fiam hordja iskolai bulikba. Eddig semmi gond nem volt vele pedig oldalanként 2db 4 ohmos hangfalat hajt. Hozzátartozik a dologhoz, hogy 2x 48V tápról megy, 2N3442 végtranyóval, 2 hatalmas hűtőbordával és 1 PC-táp ventilátora hűti a dobozt beülről . Így a buli végére kb 50 fokosnál nem melegebb. Rá sem kell nézni! Teszi a dolgát!
(#) hapro hozzászólása Okt 21, 2007 /
 
Sziasztok!

Ehhez én is csatlakoznék, kb 10 éve épített quad 405 most kimondottan csak hangosít bulikra hordják, már jópár éve. Semmi probléma vele, és folyamatosan dícséik, hogy ilyen meg olyan jó...
bd249c és bd 250 van benne, szóval ezzel is jól muzsikál.

üdv.:

Zoli

(#) Őrült Ödön válasza mrex hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
" Szerintem a jó rendszerek aktív hangváltósok. 2-mély 2-közép 2-magas 2-subb Mrex "

Most nagy igasságot írtál! Tény, hogy költségesebb egy ilyen rendszer kiépítése, de bizony megéri!
Aki még nem hallotta, el sem tudja hinni, hogy mennyi intermodulációs és egyéb torzítástól lehet így mexabadulni, még nagy hangerőn sem lesz annyira elmosódott a hangkép, mint a mezei 1 végfok-passzívváltós hangsugárzók felállással!

Én amit építettem (az utolsó audiokészülék, tavaly, soha nem fogok építeni többé semmit, de ez lényegtelen) egy rackdobozba szerelt különálló 3utas és 2utas sztereó hangváltó, a kétféle váltó totál önállóan is üzemelhet, persze csak egyféle jelforrásról..

Elképesztő, hogy ezzel az elrendezéssel mennyi kib*ott nyűgtől lehet mexabadulni, a jó passzív hangváltó készítése amúgy is művészet, és csak az adott hanxóróhoz alkalmas!

Ez meg mindenhez jó..
(#) mrex válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Kösz Ödön!
Tudom azért írtam, hogy mások is tudják.
Mrex
(#) soos csaba hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Szevasztok!Eldontottem hogy megszeretnem epiteni a QUAD-ot,de hidalni szeretnem,mert el akarom. erni vele a nagyob hangerot,es a hangminoseget is hogy az is megmaradjon.Na szovaval az a problemam hogy nem tudom hogy milyen fazisforditot epitsek meg hoza hogy elejrem a QUAD teljesitmenyenek a duplajat.Megakarom csinalni az oszekapcsolt vegfokokhoz a Skori fele eloerositot is meg a tobi reszet is,csak en anyit akarok hogy 4vegfokot csinalok es 2hidalok,a masik 2-ot meg ugyszinten,es igy meglesz a 2x200W-os QUAD-om.Ha tudtok segitsetek,kulgyetek nekem valami fazisfordito rajzot ami jo volna a QUAD-hoz,de mondom olyan kellene ami illene a QUAD-elofokjahoz,szoval olyan ami illene az erosito bemenetele,es az eloerosito kijovetele koze.A Weblapon mindent megtalaltok az erositorol meg az elofokjarol,stb.A segitsegeteket elore is koszonom!

http://skory.gylcomp.hu/quad405/quad405.html
Következő: »»   23 / 399
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem