Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1789 / 3985
(#) pjg válasza polyakdav hozzászólására (») Szept 14, 2012 /

R1, R2,R3 62KOhm
R4 740Ohm
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2012
(#) mex válasza polyakdav hozzászólására (») Szept 14, 2012 / 1

Egyszerű kérdés-egyszerű válasz: semmit.
A leddel soros ellenálláson 12V esetén ~18mA folyik, és ezt még egy sima led elbírja. Ha túl erősnek találod a fényét akkor tehetsz 680 ohm értéket az 560 helyett. Az 555 12V tápfeszültségnél vígan üzemel.
(#) Kovabe hozzászólása Szept 14, 2012 /

Sziasztok
Hülye kérdés lehet de felteszem: van egy H hidam ahol 30 illetve 50 A-es fetek vannak (12V), az a kérdés hogy ha betennék a betápra egy pl 10A 16V-os PTC akkor azzal meg tudom védeni a FET-ek megsülését tulnagy áramfelvétel esetén?
(#) Gabibá hozzászólása Szept 15, 2012 /

Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy van egy Orion 5,1 rendszerem, tökéletesen elégedett vagyok a minőségével és a minden paraméterével. Hozzám került egy Wd Player és hogy 5.1 használjam, nem áll rendelkezésre az erősítőn optikai bemenet ezt hogyan lehetne pótolni, építeni stb ?
(#) mate_x hozzászólása Szept 15, 2012 /

Sziasztok!

Ilyet még nem láttam: 12V-os 20W-os halogénizzóhoz való trafón, ha kiég az izzó, akkor a trafó forró lesz, de elég rendesen, ha viszont jó az izzó, akkor rendesen működik. Ezt valaki el tudná magyarázni, hogy mi?

Üdv, mate_x
(#) peter1995 válasza Gabibá hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Szia. Lehet hülyeséget mondok de kösd az erősítőt a RCA csatikra. Kell egy elosztó ami a lejátszó 2 RCA-ból csinál 4 et. Nekem is volt résgen ilyen 5.1esem úgy összekötögettem hogy 1 db 3,5ösről ment mindne. De meg ne kérdezd mert örök rejtély hogy hogyan volt kötve
(#) HA3GX hozzászólása Szept 15, 2012 /

Sziasztok,

ha 3db 3,3V-os Zener diódát párhuzamosan kötök, akkor kapok egy "9,9V-os"-t?
(#) kadarist válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Sorba...
(#) gronee hozzászólása Szept 15, 2012 /

Sziasztok! Építeni akarok egy RH ceruzaelem töltőt. Az elrendezés egyszerű,az antenna földelődik egy gratz-híd-on keresztül.A gratz-híd meg tölt egy nagy kondit(66,6micro farad/8A/400V).
Kérdésem,hogy mivel lehetne ezt a feltöltődést ciklikusan kisütni egy tölthető ceruza elemre?
Mi az ami kapcsolgatná a kondit? Mivel lehetne ezt megoldani? Valami IC-vel,vagy tranzisztorral?
(#) kadarist válasza gronee hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Szia!
Mi értelme van a nagy kondenzátornak?
(#) pjg válasza kadarist hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Abban tárolódik a Fluxus.
(#) HA3GX válasza kadarist hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Köszi..
(#) jani1987 hozzászólása Szept 15, 2012 /

2N2904 tranzisztorra van valakinek egyszerű kapcsolási rajza? Előerősítőnek szánnám.
(#) kadarist válasza jani1987 hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Szia!
Mégis milyen erősítőre gondolsz, mert ez a tranzisztor sem előerősítőnek, sem végerősítőnek nem való. Ráadásul PNP struktúrájú.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2012
(#) jani1987 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Ebből van nekem 4 darab és nem tudom mit kezdjek vele és ez az ötletem támadt. Egy tranzisztoros kellene gitárhoz.
(#) tanulo99 hozzászólása Szept 15, 2012 1 /

Debrecenhez legközelebb vagy Debrecenben hol van rádió adó vevőkkel foglalkozó bolt? URH érdekelne. Az anico-t tudom de az meg nyíregyháza... Bár az a legjobb itt a környéken. De ha tudtok még akkor írjátok le. Bocsánat hogy ide írtam csak ez a legjobban pörgő topik és gyorsan kéne az infó
Üdv!
(#) pucuka válasza tanulo99 hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Akkor Nyíregyháza. Nincs olyan messze. Arra készülj fel, hogy valamilyen engedélyt kérni fognak.
(#) tanulo99 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Jajj. :S Erre nem számítottam... Gondoltam először ismerkedek nem megyek adásra utána teszek vizsgát... Debrecenben nincs vizsgalehetőség?
(#) granpa válasza mate_x hozzászólására (») Szept 15, 2012 /

Nem ment át zárlatba az izzó? Ha terheletlenül melegszik a trafó akkor az nem egyszerű trafó.
(#) HA3GX hozzászólása Szept 16, 2012 /

Sziasztok,

a BYD33M az zener dióda, vagy sima?
(#) HA3GX válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Megtaláltam, sima dióda.
(#) granpa válasza HA3GX hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Ez egy 1000V, 1.3A, 300ns-es (gyors) dióda. Google (Alldatasheet) szerint; de nézd meg Te is. Most látom, hogy siker közben; de nem tudom törölni a hsz-em.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2012
(#) pgteam hozzászólása Szept 16, 2012 /

Ha akku lehet tölteni? A számítógép alaplap tölti vagy nem?
(#) Patesz24 hozzászólása Szept 16, 2012 /

Hello,4 eres árnyékolt vezetékbe szeretnék vbeletoldani egy kb.1m-es darabot.Ezt ha jól gondolom csak simán összeforrasztom az árnyékolt vezetékdarabbal és kész?Esetleg a toldásnál ha sima alufóliával körbetekerem az jó?Köszi
(#) nedudgi válasza pgteam hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

A CR2032 elem. Akkumulátor a LIR2032, RCR2032.
Az alaplap nem tölti, ha CR2032-re van tervezve. Elméletileg elképzelhető, hogy akkumulátorhoz tervezzen valaki alaplapot, de az utóbbi tíz évben nem találkoztam ilyennel, annyira lecsökkent az RTC fogyasztása, hogy egy CR2032 elem 5-6 évig bírja.
(#) _vl_ válasza pgteam hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

CR2032 "alakú" akkumulátort én még nem láttam.

Amelyik alaplapban akku van (ilyenek voltak pl. régen a 286-os/386-os alaplapok), abban valami ilyesmi kinézetű szokott lenni: Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Pedig létezik. Ilyen.
(#) kadarist válasza Patesz24 hozzászólására (») Szept 16, 2012 /

Szia!
Nem kell betekerni semmit sem, csak elszigetelve forraszd össze.
(#) CsemanAttila hozzászólása Szept 16, 2012 /

Sziasztok. Segítséget kérnék. Elképzelésem az volt, hogy ellenálláson keresztül lassan feltöltök egy kondit, majd mikor lesz benne elég áram akkor behúz egy 12V-os relét. (nem kell behúzva maradnia) Addig jól ment még be nem raktam a relét a rendszerbe, ugyanis az egyből kisüti a kondit és nem töltődik. Szóval, egyszerűen megoldható, hogy csak kb 7V felett engedje rá az áramot a relére?
(#) zoltan0801 hozzászólása Szept 16, 2012 /

Helo!
Olyan kérdésem lenne, hogy egy ehhez hasonló/ Paraméterei ugyan azok, csak más gyártó/ akkumulátort lehet-e tölteni egy ellenálláson keresztül?
Következő: »»   1789 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem